[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sunt paranoic???  XML
Forum Index » Apa
Author Message
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

lukitza wrote:Speram sa nu aud chestia asta. Omul care l-a lipit face asta de 20 ani si ele sustinea ca il ajuta mult cantuirea pt ca are garantia ca geamul e drept, prin urmare ca distanta intre cele 2 geamuri e constanta pe toata lungimea.

Nu cred ca cel care l-a lipit are vreo vina. Acvariu' e mare, tensiunile sint mari. In plus, marimea acvariului creste posibilitatea ca suprafata pe care sta sa nu fie "lipita" de fundu' acvariului uniform. Rezulta o usoara deformare a fundului care genereaza diverse zone cu tensiuni maxime => zonele albe din lipitura.
Intariturile preiau o mare parte din forte si dau siguranta acvariului.

Eu prefer, daca se poate, sa nu am geam cantuit in zonele lipiturilor, l-am "dresat" pe geamgiu sa-mi taie geamu' corect iar daca apar neregularitati din cauza ruperii sa le slefuiasca la singe.

Paranteza: daca folositi silicon negru aceasta problema nu se observa, "albeata" apare in spatele lipiturii, la contactu' dintre silicon si cantu' slefuit si nu se vede prin silicon.

Parerea mea e ca nu trebuie sa-ti faci deocamdata probleme, n-o sa cedeze. Urmareste-l ....... si daca se agraveaza problema (ceea ce nu cred c-o sa se intimple) o sa vezi ce faci.
Iar daca e sa se intimple n-o sa pice dintr-o data geamu', incepe sa picure.

Poze: smilie ... Poze cu plante
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Porcu wrote: Paranteza: daca folositi silicon negru aceasta problema nu se observa, "albeata" apare in spatele lipiturii, la contactu' dintre silicon si cantu' slefuit si nu se vede prin silicon.


Tocmai, la mine siliconul e negru si eu vad din fata partea in care siliconul e in contact cu geamul nu cu cantul (sper ca m-am facut inteles).
Lipitura pe cant e pe partea cealalta si nu ar trebui sa se vada prin 2mm de silicon negru. Deci ce vad eu nu are treaba cu cantuirea sticlei.
Sa fie siliconul de proasta calitate? Omul a lipit cu Ceresit. Am vrut Den Braven dar nu se mai gaseste negru. Iar Dow Corning el a zis ca nu recomanda pt ca se intareste extrem de greu.
Mai pun o poza, chestia asta a fost acolo din prima zi.



[Thumb - 2015-09-28 22.24.14.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 01/10/2015 14:40:36

Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/10/2012 17:51:31
Messages: 420
Location: Suceava
IP:
Offline

Pe siteul Ceresit in romana, la CS 23 apare: "Acvarii de pana la 300 de litrii."

http://www.ceresit.ro/silicon-lipit-sticla-acvarii-ceresit-cs-23.html

Totusi, poate nu-i cazul sa-ti faci atatea probleme

E posibil sa fie o simpla masura de siguranta pentru ei, faptul ca au pus limita asta.. mica as zice. Oameni cu mai multa experienta si care au lipit acvarii mari, poate chiar cu CS 23, poate sa te linisteasca in privinta asta (desi Porcul deja a vorbit).
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

lukitza wrote:Tocmai, la mine siliconul e negru si eu vad din fata partea in care siliconul e in contact cu geamul nu cu cantul

Ma tot uit la primele poze si-as putea jura ca siliconu' e transparent , cred ca-i din cauza reflexiei luminii. Asta schimba tot, problema n-are nici o legatura cu cantu'.


lukitza wrote:Iar Dow Corning el a zis ca nu recomanda pt ca se intareste extrem de greu.

Inseamna c-a nimerit (si el) un tub naspa. In mod normal se intareste foarte repede, trebuie sa te misti cu viteza, altfel nu mai poti face finisajele. Am nimerit vreo doua tuburi penale rau, siliconu' nu s-a intarit nici dupa citeva saptamini , am renuntat definitiv si eu.

Poze: smilie ... Poze cu plante
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Buun, cu siliconu e lamurita. Adica stau si astept sa vedem evolutia.
Legat de claritatea apei am 2 pareri, Koala cu un acvariu relativ nou in care apa e ca a mea si Johnny care citeste ziarul pe lungimea de 1.8m
Deci se poate ca apa sa fie cristal si pe lungimea mea de 2m.
Am o teorie: piatra ponce. Am vreo 40l in sump. Oricat am spalat piatra asta tot mai iese din ea. Dupa 5 luni daca scot un saculet si il agit bine intr-o galeata apa se face putin albicioasa.
Asezata in sump pare ok, apa e cristal. Pe de alta parte citisem undeva ca particulele de natura minerala se aseaza intotdeauna pe fundul apei, nu plutesc aiurea ca cele de natura organica.
Mai patesc o chestie care poate isi gaseste explicatia tot in chestia asta cu piatra ponce. Se cam freaca pestii de substrat.
Cunosc fenomenul, e chestie ce tine de calitatea apei. In acvariul vechi, mai mic si mai prost filtrat mai pateam chestia asta.
Dar in cel nou, unde am aprox 350l de apa si 45l de material filtrant nu cred ca se pune problema de filtrare.
Am facut un set de teste, am asa: NH4=0, NO2=0, NO3<5, GH=8, KH=9, PH=8.5
Deci atat biologic cat si chimic apa e foarte ok pentru tinut africani.
Si ma intorc la piatra ponce. Banuiala mea e ca particulele alea fine imi fac apa mai laptoasa si irita branhiile pestilor determinandu-i sa se frece de substrat.
Nivelul apei in sump urca si coboara la schimburile de apa, in timp s-a facut o depunere pe sticla, ceea ce-mi intareste banuiala ca din ponce inca iese un praf fin.
Legat de frecatul pestilor ar mai fi o varianta si anume rocile din acvariu. In principiu e granit dar unii bolovani am vazut ca au zone relativ stralucitoare, ca si cum ar fi fier in ei.
Oare bat campii?

Poze cu o roca si cu depunerea din sump:


[Thumb - 002.jpg]

[Thumb - 001.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 06/10/2015 14:28:35

lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Nu se aventureaza nimeni cu o parere?
Nimeni
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 27/08/2014 01:19:42
Messages: 459
Location: Helsinki - Finland
IP:
Offline

lukitza wrote:Nu se aventureaza nimeni cu o parere?




Ca sa iti inlaturi "dubiile" asupra pietrei ponce.... curata camera in care e pompa si pune ptr cateva zile/ saptamani in ultimul compartiment (sau dupa sacii de piatra) niste perlon.... Astfel prefiltrezi apa recirculata si ai timp de observatii....

Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cu frecatul pestilor... vezi sa nu ai ceva infuzori, in apa. Si aia poate fi o cauza... sau, a scazut temperatura apei si au grish.

Cu piatra ponce, greu de spus pe nevazute... ia o mana de piatra si spal-o bine de tot, intr-o galeata inchisa la culoare.
O sa-ti dai seama daca iese ceva. Daca DA, atunci o sa ai ceva de munca.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
johnny
Senior member
[Avatar]

Joined: 04/03/2012 14:39:28
Messages: 665
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Problema cu piatara ponce este ca se macina in timp ,nu este una si aceasi ca matrix.Sa mai discutat desprea ea .
[Email]
elis
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/04/2014 01:39:53
Messages: 683
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline


Reusitele si esecurile unui om, sunt rezultatul direct al gandurilor sale !
elis
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/04/2014 01:39:53
Messages: 683
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Din poza, apa nu este clara deloc si mi se pare normal la un bazin nou.... vei vedea dupa cateva luni acest aspect,deci..... rabdare !
Si oricum ziarele sunt ....de rahat !

Reusitele si esecurile unui om, sunt rezultatul direct al gandurilor sale !
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

"Ca sa iti inlaturi "dubiile" asupra pietrei ponce.... curata camera in care e pompa si pune ptr cateva zile/ saptamani in ultimul compartiment (sau dupa sacii de piatra) niste perlon.... Astfel prefiltrezi apa recirculata si ai timp de observatii...."

Am perlon si la intrarea in sump si la iesire, chiar inainte de pompa. Dar nu stiu daca retine particule asa fine.



"Problema cu piatara ponce este ca se macina in timp ,nu este una si aceasi ca matrix.Sa mai discutat desprea ea . "

Asta e si impresia mea. Ma poti directiona spre discutia respectiva?


"Cu frecatul pestilor... vezi sa nu ai ceva infuzori, in apa. Si aia poate fi o cauza... sau, a scazut temperatura apei si au grish.

Cu piatra ponce, greu de spus pe nevazute... ia o mana de piatra si spal-o bine de tot, intr-o galeata inchisa la culoare. "



Temperatura e constanta, aprox 24 grade, nu am gris.
Cum ziceam si mai sus, am facut testul cu spalatul si iese din piatra oricat as spala-o. Dar cum zicea si Johnny, cred ca nu exista solutie, se mananca in timp si va tot iesi din ea.
De infuzori nu stiu ce sa zic, nu prea cunosc subiectul dar ma documentez. Intrebare probabil aiurea, infuzorii pot irita branhiile?



"Din poza, apa nu este clara deloc si mi se pare normal la un bazin nou.... vei vedea dupa cateva luni acest aspect,deci..... rabdare ! "

Bazinul are vreo 5 luni, deci nu e asa nou.




Ce ma streseaza e problema cu frecatul pestilor. Se freaca foarte des. A doua zi dupa un schimb de apa de 50% se freaca in draci de pietre.
In primele 3-4 luni dupa pornirea acvariului nu s-au frecat, cu toate ca filtrarea nu functiona inca la capacitate maxima si aveam doar vreo 30l de material filtrant. Acuma am 45.
Si testele de apa confirma ca nu e problema de filtrare.
Am un prieten vechi ciclidar care sustine ca e vorba de chimia apei. Apa in Cluj are GH, KH = 2. Eu aditionez sare amara si bicarbonat de sodiu, intotdeauna am facut-o.
Asa urc GH, KH la 8-9. Eu nu vad cum asta ar fi o problema.
Prin urmare, ce naiba se intampla??


elis
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/04/2014 01:39:53
Messages: 683
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Pai eu cred ca un schimb prea mare de apa cum il faci tu ii deranjeaza si nu se simt bine ,e recomandat la africani schimburi mai mici de apa si de mai multe ori pe saptamana .
Ce pesti se freaca de zor,ai observat asta ? Poate or fii stresati ?

Reusitele si esecurile unui om, sunt rezultatul direct al gandurilor sale !
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Eu zic ca nu e prea mare si nu au treaba cu schimbul de apa. Nu am schimbat niciodata apa mai des de o data pe saptamana.
De stresat nu se pune problema. Si de frecat se freaca toti.
elis
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/04/2014 01:39:53
Messages: 683
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Acum am vazut valoarea la tine a ph- este de 8,5,,deci se recomanda in jurul valori de 8 , pestele elimina anumite bacterii...eu asa stiu ! sau o fi in legatura cu cantitatea substantele pe care le aditionezi pt mentinerea ph.gh,kh
Vezi si tu daca pesti sunt in regula trebuie sa ii urmaresti atent, daca nu sunt apatici,daca mananca,culoarea, daca inoata nefiresc ....de obicei bolile de care sufera provin de la apa necorespunzatoare,alimentatie,temperatura, ph....

Reusitele si esecurile unui om, sunt rezultatul direct al gandurilor sale !
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

E gris asta?

[Thumb - DSC_1213.JPG]

alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Da, ar putea fi un pic de gris. Poza nu este foarte clara, dar io asa cred

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dupa forma, marime si pozitionare (pe aripioare si raspandit pe tot corpul) este gris


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
oxygen2k8
Member
[Avatar]

Joined: 18/05/2015 22:17:11
Messages: 253
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

E gris 100%. Incepe tratament cut mai urgent. Creste temperatura si adauga sare 1gr/l, eu asa am scapat de el in 3 zile erau toti fresh (la cel de 200l am patit-o)

Am tot ce vreau si nimic din ce am nevoie...
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

koala wrote:... sau, a scazut temperatura apei si au grish...

lukitza wrote:Temperatura e constanta, aprox 24 grade, nu am gris...

Hmm, din ce vad eu acolo, ala e grish 100%.
Sare si temperatura crescuta (daca n-or fi aparut si alte medicamente, intre timp).

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
 
Forum Index » Apa
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com