[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Dati-mi o idee, please!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
horia_ch
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/05/2006 17:00:54
Messages: 67
Location: Miercurea Ciuc, Harghita
IP:
Offline

Salutare tuturor acvaristilor de pe acest forum!
Numele meu este Horia si mai incepator decat mine in ale acvariilor nu exista. :nueu:
Prin urmare, cred ca veti avea mult de lucru cu mine iar intrebarile pe care vi le voi pune vor fi, probabil, de-a dreptul "bezmetice". Spun asta pentru ca astazi merg la "pet-shop" (parca asa ii spuneti voi) pentru a-mi ridica primul meu acvariu. Dimensiunile lui sunt modeste: (Lxlxh=70x30x45 = 84 litri = vreo 70 de litri de apa). Astea au depins mai putin de mine si mai mult de spatiul pe care il am disponibil in garsoniera mea. Ceea ce vreau sa intreb: puteti sa-mi dati niste sfaturi cu ce fel de pesti sa incep?
As vrea cativa guppy, niste neon, poate si ceva gurami si xifo... Bine, mi-ar placea si niste scalari, dar din cate inteleg spatiul nu-mi permite, la fel si in cazul carasului.
Am citit cu mare interes postul care se refera la "inceputurile micului acvarist", asadar am bagat la scafarlie ca trebuie sa-mi las acvariul nepopulat cel putin 3 saptamani, cu toate alea pornite pe el. Deci, ar fi ceva timp... Nu prea am rabdare, dar incerc sa ma abtin.
Ma ajutati si pe mine? Eventual sa-mi spuneti alte specii pe care micul meu acvariu le-ar putea suporta (sau care ar suporta acvariul meu, mai bine zis). Precizez ca mi-as dori un acvariu decorativ (sau olandez, parca ?!), cu plante multisoare si pesti viu colorati.
V-am pus in incurcatura? Sau experienta voastra nu e pusa deloc la incercare de cerintele mele?

Va multumesc si astept raspunsul vostru in urmatoarele 3 saptamani cat dureaza ciclarea!
[Email] [Yahoo!]
horia_ch
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/05/2006 17:00:54
Messages: 67
Location: Miercurea Ciuc, Harghita
IP:
Offline

Aaa, si mai e ceva ce ma doare rau de tot: calitatea apei. In toata zona mea apa este foarte dura. Cum pot eventual sa o mai inmoi (am inteles ca pentru neoni e nevoie de apa mai moale)?
[Email] [Yahoo!]
aripel
Member

Joined: 04/10/2005 17:42:55
Messages: 232
Location: bucuresti
IP:
Offline

salut, bine ai venit!

pai daca vrei acvariu bine plantat si pesti colorati eu i-ti recomand characidaele!
nu sunt pesti asa pretentiosi, sunt de dimensiuni mici, colorati si umbl ain bancuri :-)
sau poti desigur sa pui neoni...

ps. in nici un caz vivipari pentru ca o sa inceapa sa se inmulteasca si o sa-ti fie greu....sa scapi de ei, o sa suprapopulezi acvariu, o sa faci alge, pestii se vor inbolnavii...si lista poate continua

aripel is here
ank12us
Junior member

Joined: 08/05/2006 17:47:03
Messages: 17
IP:
Offline

ca sa "indulcesti" o apa dura poti folosi apa de ploaie sau daca nu ti igur de cat de curata e,apa distilata.si in apa dura de care spui ca dispui r merge de minune niste vivipari sau niste ciclide africane.pt orice eventualitate,fa un test de duritate si mai vorbim dupa ce ai rezultatele
sydney
Member
[Avatar]

Joined: 07/04/2006 15:44:52
Messages: 158
Location: Timisoara, zona Flora
IP:
Offline

horia_ch wrote:
As vrea cativa guppy, niste neon, poate si ceva gurami si xifo...

Trebuie sa tii cont cerintele de apa diferite ale pestilor, de dimensiunile atinse la maturitate si de compatibilitatea lor.

Guppy si xifo ar merge impreuna, ambii prefera apa putin mai dura si alcalina, chiar se simt cel mai bine in apa cu putina sare in ea (ceea ce ar pune sub semnul intrebarii bunastarea plantelor din acvariu). Neonii si gouramii insa, prefera apa mai moale si mai acida.

Unii pesti se simt bine singuri sau in grupuri mici, altii (cum ar fi neonii) se simt in siguranta doar in grupuri de minim 6-7 pesti (asa-numitii pesti de card/banc).

Se mai pune si problema dimensiunii la maturitate: gouramii pot atinge 15cm la maturitate in timp ce neonii raman mult mai mici (4cm).

Eu zic sa rezisti tentatiei de a pune prea multe specii de pesti impreuna (asa-numita ciorba de peste :nu, mai ales ca acvariul tau nu e foarte mare (la fel ca si al meu, de altfel). Dupa ce ti-ai imaginat viitorul acvariu ca pe un peisaj subacvatic de vis cu plante superbe in care pestii convietuiesc armonios, poate fi foarte frustrant sa vezi ca unii din pestii tai sunt atacati constant de alti pesti si sunt atat de stresati incat stau mereu ascunsi. smilie

horia_ch wrote:
Precizez ca mi-as dori un acvariu decorativ (sau olandez, parca ?!), cu plante multisoare si pesti viu colorati.

Faptul ca doresti sa realizezi un acvariu olandez este un argument in plus pentru a nu-ti supraaglomera acvariul cu pesti. Acvariile suprapopulate sunt greu de intretinut, riscul de invazie a algelor si de imbolnavire a pestilor este mare, si s-ar putea ca in final sa constati ca esti foarte departe de ceea ce ti-ai dorit initial.

horia_ch wrote:
Aaa, si mai e ceva ce ma doare rau de tot: calitatea apei. In toata zona mea apa este foarte dura. Cum pot eventual sa o mai inmoi (am inteles ca pentru neoni e nevoie de apa mai moale)?

Inainte de a incerca sa modifici parametrii apei iti recomand sa te documentezi despre acesti parametri si relatiile dintre ei. Un punct de plecare ar putea fi aici.

Iar apoi, ca sa nu lucrezi "in orb" va trebui sa te inarmezi si cu kit-uri de masurare a acestor parametri (se gasesc la pet shop-uri). Marimile care te vor interesa intr-o prima faza sunt pH si GH.

Apropo de recomandarea de a creste ciclide africane tinand cont de apa dura de care dispui, ma tem ca 80 de litri sunt insuficienti. Ciclidele africane sunt teritoriale si cresc destul de mari. Daca ai avea macar 200 de litri te-ai putea gandi si la ciclide africane.

N-as putea spune nici eu ca am o mare experienta in spate dar am citit destul de mult despre acvaristica si sper ca n-am spus prostii, iar daca am spus, ma vor corecta cei "mai batrani".

Succes!

Îmi oglindesc sufletul în acvariu.
jimmywhite
Junior member

Joined: 11/05/2006 23:24:55
Messages: 5
IP:
Offline

sa va zic si experienta mea vizavi de ciclarea acvariului: am avut un acvariu de 40 de litri si dat fiind faptul ca tineam in el de vreo 10 zile un crap romanesc de peste 1,5 kile care dadea semne de claustrofobie am hotarat sa mi fac un acvariu mai mare; marti si miercuri am lucrat la el si vineri l am umplut cu apa( are fix 135 litri) si constrans fiind de crap care nu mai rezista in acvariul mic am hotarat sa i transfer pe toti in noul acvariu:consecinte-din 3 carasei aurii mi a murit unu' si inca un peste mic si negru (nu stiu cum ii zice )deci acum am in acvariu un crap romanesc de 1.5 kile , doi carasi de balta cam de 20 cm lungime,2 carasei aurii (unu a dat coltu' imi dau singur :redcard: ) si un sanitar din ala negru de seamana cu somnu'(iarasi nu i stiu denumirea oficiala)


ps: crapul il am cam de 2 saptamani da' nu l am vazut efectiv sa manance ...cu ce pot sa l momesc?..
fish_lover
Member

Joined: 15/01/2006 21:33:27
Messages: 184
Location: Iasi
IP:
Offline

horia...pentru inceput e bine sa incepi cu vivipari...sunt usor de intretinut ,hrana este multumim lui D-zeu din belsug pentru ei.
Incerca sa-ti plantezi acvariul cu cat mai multe plante posibil. eu in locul tau as incepe cu 1 pereche matura de xipho ..si cand zic matura ma refer la mascul de minim 7-8 cm si o femela la fel . incearca sa-i inmultesti ,o sa vezi ca atunci cand vei reusi o sa fii foarte mandru.apoi poti incerca si cu alti pesti da eu zic sa incepi mai intai cu astia

in rest...numai bine ..bafta !

WELCOME to FISH land
[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Citeste mai intii despre Acvariu olandez. Cit despre pesti, uita de xipho, gurami, etc ca nu ai unde sa-i pui. Mai bine o gasca de neoni care ar da super bine.
horia_ch
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/05/2006 17:00:54
Messages: 67
Location: Miercurea Ciuc, Harghita
IP:
Offline

Iaca se apropie cele 3 saptamani de ciclare a acvariului. Vreau sa multumesc tuturor celor care au raspuns rugamintii mele.
Intre timp mi-am schimbat putin optiunile. Acvariul olandez este putin cam mult pentru mine, raman la un acvariu plantat asa cum imi da mie prin cap si cum da bine ochiului. Am uitat de xipho si gurami (cum spune Dolly), insa nu-mi permit sa pun neoni fiindca citind una-alta pe net mi-am dat seama ca nu prea merg in apa mea dura (kh=15 - dupa o saptamana de CO2 a scazut la 14 - asa trebuia?). PH-ul e in jur de 8 (adica intre 8 si 8.5.
Am gasit undeva pe net faptul ca se poate face ciclarea acvariului si populat cu zebre - pesti rezistenti si nepretentiosi - si mi-am zis sa incerc. Iata ca sunt doua saptamani si jumatate si cele 6 zebre ale mele sunt bine-mersi, sanatoase si voioase.
Cred ca voi incerca sa mai pun vreo 2-3 corydoras, 2-3 guppy, 2 platy si 2 tetra negru. Stiu ca voi fi la limita cu numarul de pesti, dar incerc si eu... smilie Parerea mea e ca viviparii nu se vor putea inmulti chiar asa in voie in acvariul asta comun, eventualii micuti rezultati nu vor apuca sa vada prea mult lumina... neonului printre atatea guri .
[Email] [Yahoo!]
sydney
Member
[Avatar]

Joined: 07/04/2006 15:44:52
Messages: 158
Location: Timisoara, zona Flora
IP:
Offline

horia_ch wrote:kh=15 - dupa o saptamana de CO2 a scazut la 14 - asa trebuia?). PH-ul e in jur de 8 (adica intre 8 si 8.5.

La injectare de CO2 trebuie sa scada pH-ul, nu KH-ul. CO2-ul dizolvat in apa genereaza acid carbonic care acidifica apa (reduce pH-ul) fara sa influenteze cantitatea de (bi)carbonati dizolvati in apa, exprimata de marimea KH. Oricum, la cat de mare este KH-ul tau slabe sanse sa reduci pH-ul prin injectie de CO2. Mai probabil mi se pare ca scaderea KH-ului sa fi survenit ca urmare a faptului ca o parte din (bi)carbonati au fost consumati de plante si/sau alge, asta daca excludem posibilitatea unei erori de masurare tinand cont ca valorile sunt apropiate.

horia_ch wrote:
Am gasit undeva pe net faptul ca se poate face ciclarea acvariului si populat cu zebre - pesti rezistenti si nepretentiosi - si mi-am zis sa incerc.

Faptul ca pestii respectivi pot rezista unor concentratii mai mari de amoniac sau nitriti nu inseamna ca le si face placere sa traiasca intr-un astfel de mediu. Daca iubesti pestii nu ii supui cu buna stiinta unor conditii in care sa se chinuie si care sa le afecteze sanatatea. Chiar daca nu o arata, s-ar putea sa nu se fi simtit grozav de la acumularea de amoniac. Cel putin asta e parerea acvaristilor mai experimentati, din cate am vazut eu.
Mai degraba puteai introduce tu cate putin amoniac pentru ciclare sau chiar puteai incerca sa folosesti Tetra Bactozym sau Sera Nitrivec pentru asta, eu nu am folosit dar am auzit multe aprecieri pozitive.

Îmi oglindesc sufletul în acvariu.
teddy2k
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/01/2005 14:42:19
Messages: 516
Location: Bucuresti/Obor
IP:
Offline

Ai putea sa incerci cu multi melci mici si plante care scad duritatea apei (vezi egeria, valisneria etc), dar plantate din greu:mai mult de jumatate din suprafata.
Poti sa mai pui si microsorum pteropus, anubiasi , care cresc si in conditii vitrege (dar mult mai incet decat alte plante). CO2 , lumina si fertilizanti OBLIGATORIU.
Si inca o data, melci.
Sifonarea substratului cat mai des, sa nu ai materie in putrefactie si nu uita de schimburile de apa.
Oricum, kh-ul ala nu este foarte mare (Giurgiu=44,14 mg/l Ca, cresc plantele, dar nu foarte repede si NU plante pretentioase).
Cu rabdare si pesti PUTINI o sa ai o adevarata jungla.
Uita de scazut duritatea apei prin alte metode, acvaristica este o pasiune, nu un chin. Imagineaza-ti ce ar insemna sa pandesti ploaia cu bidoanele, daca nu ploua, ce te faci? Sau sa cari apa de nu stiu unde ca e mai moale. Sau chiar sa cumperi apa plata, cum imi trecuse prin minte odata.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com