[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un mic Amazon?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

Microbul mi l-a bagat un mos de aici de pe forum acum multi ani. Si impreuna pe atunci am facut un acvariu la scarbici, dar de atunci au cam trecut niste ani.

Acum tocmai ce m-am mutat in casa noua in care se potriveste perfect un acvariu peste o comoda care inchide un spatiu de birou. Cum jumatatii i-a suras idea si cred ca si kinderului ii place (deja vrea pesti inauntru) m-am cam grabit si am purces. Ceva mai stiam eu de acum 10 ani dar nu prea multe. De fel sunt comod asa ca m-am dus pe o solutie comoda: un acvariu de 180l de la Hornbach dotat cu filtru intern Eheim Aquaball 180, incalzitor si alte prostioare. Tot la repezeala am luat si JBL Manado, l-am turnat in acvariu si am pus apa peste el. Fara a difuza apa pe o farfurie asa ca am reusit sa il si tulbur nitel.
In plus am pus direct si buturugile si o piatra care mi-a placut mie.

Dupa aia m-am pus pe citit si pe intrebat. Piatra a zburat prima dupa testul cu otet... nu merge la Amazoane. Buturugile au zburat ulterior dar doar pana in galeata la inmuiat si "detaninat"... oricum una din ele inca pluteste...

Concret ce vreau sa fac: un mic Amazon care sa fie nepretentios si usor de intretinut. Acvariul vreau sa fie unul plantat in jurul unei buturugi mai mari (pe care trebuie sa o iau) si a celor doua mici (pe care deja am dat banii).

Populatia principala va fi un card de Cardinal tetra - neoni rosii cam de 30 de bucati. Poate o sa mai urc daca o sa fie loc dupa ce mai aleg si celelalte vietuitoare.
Prima intrebare ar fi daca sa fie 1 sau 2 ancistrus la cat e de (mic) mare acvariul... si cam cat de mari sa fie. Din cate stiu eu astia pot creste destul de mult in functie de cat e de mare acvariul si de cat mananca.

Cam asta ar fi baza si sigur astia vor fi primii pesti care vor intra in acvariu dupa ciclare.

Pe langa ei la stadiul de idei mai sunt asa:
- 2 scalari daca vreau sa tin tema de amazon
- 2 ramirez in aceiasi idee, dar inca mai oscilez pentru ca am inteles ca sunt un pic pretentiosi si eu sunt si la inceput si comod...

Pentru placerea ochiului as spurca un pic amazonul si pe langa neoni as pune fie o pereche de Perl Gourami (Trichopodus leerii) si Dwarf Gourami / Colisa lali (Trichogaster lalius).

Leerii am mai avut in acvariul de demult impreuna cu neoni si au mers bine.

In fine inca nu stiu... probabil ca ma voi decide dupa cateva luni de rulat cu neonii ca sa mai si schimb un pic peisajul. Pana atunci cand ma mai duc pe la magazine o sa mai stau cu ochii pe astea trei variante: scalari / leerii / colisa lali sa vad care imi plac mai mult...

Acum sunt cateva lucruri care ar trebui "reparate" dupa cum urmeaza
1. momentan pe wishlist dar e primul in capu' listei e un filtru extern Eheim Classic 350. Inca mai studiez si incerc sa il gasesc la un pret psihologic. Daca il gasesc la ~60 euri cu transport sau in magazin il iau. Vad ca e foarte popular pe aici modelul de 250 dar nu prea ma coafeaza pentru ca buza acvariului e cam la 1,8 metri...
2. lumina: acuma e frumos ca am capac gata facut cu lumina in el dar se pare ca voi mai avea nevoie de vre-o 30w. Acum am 2xnarva aquarium basic LT30W/Daylight. Deci trebuie sa ma apuc de bricolat. Aici as astepta idei: pot sa schimb lampile actuale cu ceva mai puternic ca sa nu trebuiasca sa bricolez? pot sa adaug o iluminare suplimentara cu led? puteti recomanda ceva solutii?
3. Teste de apa: o sa vreau sa monitorizez ciclarea ca sa vad cand pot sa vin cu pestii. Da, sunt un pic nerabdator, mai astept, da' macar sa fiu informat
4. Pe langa ce maruntisuri au venit cu acvariul (un mincioc, un termometru, 2 solutii de apa si o cutiuta de mancare) si mi-am mai luat eu atunci pe loc (un furtun, o pompita de curatat acvariul, o racleta, o galeata de 10 litri) o sa mai adaug cateva lucruri pe lista dupa cum urmeaza:
- 2 galeti de 10 litri (sa fie ca sunt ieftine )
- 1 bidon (inchis) de 20 de litri ca sa pun apa la invechit. intentionez sa schimb saptamanal cam 20 de litri
- un stecher cu intrerupator ca sa pot sa controlez toate minunatiile legate la prize
- 2 prize cu temporizator (si eventual telecomanda) avand in vedere ca daca o sa bricolez lumina noua aia clar va fi pe firul ei separat ca sa pot sa o dozez

In alta ordine de idei sunt plantele. Am inteles ca Manado e un pic pretentios la covor dar o sa vad ce pot sa fac. Acum nu vreau sa il mai scot... O idee pe care o am ar fi sa completez cu un supra-strat de pietris. Ar merge asa ceva?

La plante o sa ma axez pe anubias nana/var nana, Cryptocoryne, echinodorus tenellus, pogostemon helferi si staurogyne repens. Sper sa ma ajute jumatatea la aquascaping ca eu am minte de inginer
Deja primele 2 cryptocoryne sunt la apa si in weekend ma duc sa mai iau cate ceva. In principiu tot cryptocoryne si anubias.

Daca ma puteti ajuta cu raspunsuri la intrebarile de prin text si sa veniti cu sugestii apreciez foarte mult.

Multumesc.

p.s. ultima poza e de fapt prima cu Manado ravasit, cu piatra si buturugile inca in. celelalte doua sunt dupa ce am plantat cryptocoryne-le si am scos piatra si buturugile.
[Thumb - IMG_1118.JPG]

[Thumb - IMG_1117.JPG]

[Thumb - IMG_1116.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 11/09/2014 22:43:50

simpfzoli
Membru de baza

Joined: 05/05/2011 20:05:49
Messages: 458
Location: satu mare
IP:
Offline

salu. ai inceput un proiect frumos. imi place si combinatia de neoni cu scalari. ce nu te-as sfatuii sunt ramirezii cu neoni. dar poate aicii gresesc eu, dar totusi ramirezii sunt destul de teritoriali. in rst imi place totul. la plantarea gazonului vei mai intimpina niste probleme. manado este destul de usor si nu iti va fi usor sa plantezi gazonul, dar nu e imposibil cu putina abdare.
[WWW] [Yahoo!]
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

Au mai venit plante!

S-ar putea sa fi facut o prostie intru-cat le-am separat dar o sa vedem ce iese. Pe unele le-a mai luat curentul de la filtru dar le-am prins dupa aia bine . Anubias var nana bonsai am plantat-o pe buturuga... sper sa tina

In seara asta vreau sa mai fac un test la apa si sper ca vineri sa pot baga un ancistrus (la 2 saptamani de la pornirea acvariului).

Urmatorii vor fi neonii peste o saptamana.

Ceva recomandari de plante pentru gazon?

Momentan am (asa cum am spus) cele 2 neoane de 30W Narva pe care le tin 8 ore. Scurta intrebare: dat fiind ca lumina nu e foarte puternica face sens sa o tin mai mult aprinsa (spre 10 ore)?
[Thumb - IMG_1127.JPG]

ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2859
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Salut , doar asa o mica observatie daca ai pus anubias nu mai e amazon , vorba ta e gata "spurcat"devine un acvariu comun sau comunitar daca vrei care poate fi placut ,relaxant dar nu unul cu tematica
[Email]
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

true, dar lumina nu prea ma ajuta. o sa corectez asta cu plantele pe parcurs. in plus am nevoie de un set up usor pentru ca sunt incepator...
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Mai da-i cu plante in acvariu, inca e destul de chel

Prelungirea duratei de iluminare nu va compensa lipsa intensitatii acesteia

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

Acvariul are aproape 3 saptamani de cand merge in gol. cu un pic de mancare de pesti din cand in cand si cu apa schimbata cam la o saptamana.

Pasii urmatori ar fi:
- dublarea numarului de plante. o sa caut si ceva de covor, niste muschi pentru buturuga mare care e la inmuiat, etc
- va primi in dupa amiaza asta primul peste, sanitarul. Vreau sa cumpar 1 sau 2 ancistrus pe care sa ii bag inauntru. La marimea acvariului si la modul cum vreau sa ajunga la final, adica 30 neoni, 2 scalari si eventual 2 ramirez are rost sa iau unul sau doi ancistrus?

Am o problema cu apa, si anume e dura. Cred ca am facut o prostie dar o voi corecta. Anume am luat apa de la robinetul pe care il am pe balcon, care am impresia ca e apa de put local si nu e aceiasi cu apa de la robinet. Cand mi-am dat seama am testat imediat si apa de la robinet si asta e in parametri mai acceptabili. Oricum acum, inainte de a baga ancistrus-ul planific sa fac un schimb de 10 litri cu apa distilata si eventual in saptamana viitoare sa mai schimb de doua ori cate 20 de litri (odata la 3-4 zile) dar sa pun apa de la robinet (care e mai moale) in proportie de 50/50 cu apa distilata. Asta sper sa pregateasca apa pentru neoni. Daca nu o sa trebuiasca sa ma uit dupa alte solutii, gen aquatan blackwater, turba, etc. Eu sper totusi sa stabilizez din apa distilata si eventual pentru schimburile viitoare sa reduc proportia de apa distilata la 25% (voi face schimburi de 20 de litri saptamanal din care cam 5 litri vor fi distilata pentru "muierea apei")

Deci: 1 sau 2 ancistrus?
Cashgrab
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/07/2014 18:48:35
Messages: 67
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Pai avand in vedere ca buturuga aia e mica,Ancitrusii se vor plictisi foarte repede de ea. Deci maxim 1 daca vrei...altfel se vor da la plantele tale si nu stiu daca ti-ar placea sa le vezi cu gauri.
Asa am patit eu...bine nu erau chiar gauri... dar ia o frunza si tot framant-o intre degete vezi ce se intampla cu ea.. pai na... la fel fac si Ancitrusii daca sticla e curatat se dau la frunze si tot sug la ele de vor arata toate naspa.
[Yahoo!]
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

am o buturuga mare dar e la muiat. in plus vreau sa o si plantez un pic.

buturuga va veni in bazin undeva sambata duminica (la o zi doua dupa ce vor intra ancistrusii).

in plus mai am si o a doua buturuga mica care de asemenea va intra in acvariu odata cu cea mare.

cred ca pana la urma vor fi 2 ancistrusi dar ii voi alege sa nu fie prea mari.
Cashgrab
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/07/2014 18:48:35
Messages: 67
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

N-are importanta cum sunt...cresc foarte repede mai ales daca faci greseli de incepator...adica alge multe si mancare in exces (deliciul ancitrusilor)
[Yahoo!]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

hmmm.din cate stiu eu,ancistrusii se dau la plante,doar daca sunt palide,pe moarte sau deja afectate...pe langa asta,are un acvariu destul de incapator,ancistrusii nu sunt pleco ) 2-3 ancistrusi vor arata super dragut pe geam,oricat de maturi ar fi ei,au reputatia ca devin lenesi pe masura ce cresc,insa ai mei sunt foarte activi,mai ales seara si dimineata,pe geam,pe filtru...nu cred ca vei face cine stie ce greseli cu algele,sau mancare abundenta sau etc....si daca va fi asa,ancistrusii nu vor fi decat reparatori,pentru ca...mai mult de 10cm nu vor depasi,nu fac scandal,si nu au DECAT proprietati de ajutor a acvariului...bio filmul ce se va forma pe buturuga,algele brune si verzi ce se vor forma acum la ciclare,toate vor fi amintire cu ceva ancistrusi.ape limpezi,ai un acvariu super.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2859
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Ancistrusii trec de 10 cm pot ajunge la 12/14 cm si traiesc destul de mult(tinuti bine) ,am avut un mascul de 14 ani ,dar intadevar dupa un timp si daca e mancare destula de la ceilalti pesti se lenevesc , micutii in schimb sunt foarte harnici si bineveniti in acvariu
[Email]
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

update de status: plantare in vederea primirii neonilor la sfaristul saptamanii care vine!
neonul suplimentar devine o prioritate...

au aparut si primele alge pe o Cryptocoryne... zilele astea trebuie sa ma documentez... vad ca ancistrusii nu se apropie de planta asta... de pe celalte au mai "lins" ceva... apropo: am luat doi pentru cam gasit doar foarte mici si ma grabeam sa vad ceva miscand...
[Thumb - IMG_1140.JPG]

stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Arata-ne niste poze cu Crypto, sa vedem despre ce e vorba.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

Crypto bolnava... Vad ca se intinde incet incet... :-(

.... acum si cu atsament.

va rog sa imi dati un sfat...
[Thumb - IMG_1148.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 22/09/2014 22:29:44

stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Arata a hair/thread algae...
Curat-o manual cat mai bine posibil.

Cu valorile apei cum stai?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

m-am apucat si eu de citit si mi s-a parut ca seamana un pic cu asta http://acvariu.ro/forum/posts/list/19314.page#p159982... dar cred ca trebuie sa mai imi formez ochiul.

Mersi Stefan de raspuns. Am curatat-o de pe planta pe care o invadase, dar vad ca se duce incet incet si spre altele. O sa le iau usor usor la puricat (poate scot ancistrusii pentru 30 min si ma bag in ea ca lumea inainte sa vin cu neonii).

Ultima data am facut teste dupa ce am facut schimb de apa 50/50 cu apa distilata si arata ok. O sa le refac in seara asta si revin. Cred ca o sa imi cumpar pana la urma un test de duritate cu picatura ca sa fiu sigur de rezultate ca la asta cu hartie mi se pare ceva in neregula...
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Nu e problema de duritate.
Ai teste pt amoniac, nitriti? (nu mai tin minte, cand ai pornit bazinul? cum mai stai cu filtrarea? parca vroiai sa schimbi filtrul; lumina cum mai merge?)

Testele fa-le inainte de schimbul de apa.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
beje
Junior member

Joined: 10/09/2014 22:41:48
Messages: 36
Location: Over the border
IP:
Offline

A trecut ceva vreme de cand n-am mai scris pe aici. Am reusit si am ciclat cum trebuie acvariul, l-am plantat cat de cat si l-am populat cam asa:
- 2 ancistursi mici, care cresc ca fat frumos - harnici, imi plac
- 5 neoni negri - cumparati pentru ca la aia rosii era carantina in acvariu cand am fost sa ii luam si nu puteam sa plecam cu mana goala
- 23 neoni rosii (au fost 25 da' unu a dat ortu popii in prima saptamana dupa ce i-am luat iar al doilea l-am gasit uscat pe parchet... ) dupa astia doi n-au mai fost probleme
- 2 scalari, mici ca sa se obisnuiasca cu neonii
- 5 neni "diamond head" - si pe astia i-am luat ca au furat ochii cand am fost dupa scalari

... nu ma certati am evitat cat am putut "ciorba de peste"... uuu da ce frumosi sunt astia nu merg la noi? nu? aaaa... ok...

Pana acum se inteleg bine. La ancistrusi le mai scap din an in paste cate o bucata de castravete infipta-ntr-un holzsurub
La scalari s-au uitat circumspect neonii cand i-am adus (neonii erau deja de o saptamana in acvariu) si i-au cam tinut intr-o parte a acvariului. Cand veneau in card scalarii se cam bagau printre plante. Da daca vre-unu din neoni era mai indraznet il cam luau la fuga
Acum s-au obisnuit unii cu altii si se innoata de voie.

Mancare in general primesc de doua ori pe zi cam cat prind in doua degete... exceptie a fost cand am plecat intr-o excursie 4 zile si i-am lasat pe socrii sa mi-i hraneasca si le-au dat mai mult decat le dadusem eu in 2 saptamani (se vedeau resturi mari de fulgi pe fund...). aaaa si, bineinteles, o zi de pauza... in care ma uit sa vad daca nu incep scalarii sa alerge neonii nu ...inca

Schimb de apa: odata pe saptamana, cam 25-30 de litri de apa.
Intretinerea nu imi ia foarte mult timp... am invatat intr-un final cum sa aspir ca lumea de pe funt... mai scot varnana din radacini da le pun la loc... mai nasol e ca trebuie sa aspir si pe sub buturugoi ca se strange gainatz si pe acolo...

N-am reusit sa imi iau inca un neon nu am avut timp sa studiez si tot ce am gasit gata facut are doua cusururi: e scump si are 2 lampi. Mie mi-ar cam trebui numai una de 38W ca sa fiu cat de cat ok... m-am gandit si la leduri, dar alea care sunt speciale de acvarii sunt scumpe si ar trebui sa le bricolez cumva la capacul meu... iar alea care nu sunt de acvariu nu stiu daca sunt bune. Puteti sa imi faceti ceva recomandari?

Iluminarea e zilnica de la 11:00 la 22:00 cu cele 2 lampi de 30W existente.

filtrul e tot cel intern.

Apa o verific cu 6-in-1 cel putin inainte de a o schimba si e ok.

Mici probleme am cu plantele:
- la inceput la foarte multe li s-au "topit" frunzele... in pecial varnana (bonzai ) si am mai avut una care avea niste vinisoare albe (asta a sucombat cu totul). Am citit ca ar fi din cauza ca sunt crescute cu aer... pana la urma asta s-a stabilizat.
- o alta problema care o am in special pe cryptocorine e ca le "ruginesc" frunzele. Am luat un fertilizant de la Tropica, Plant Growth Specilized fertilizer pentru ca din ce am citit pe net ar putea fi lipsa de amoniu. In pozele atasate se vede care e problema
- au aparut cateva alge (de asemenea prin poze). Sa ma impacientez? Sa ma lupt cu ele? sa convietuim? sa votam cu Ponta? va rog si aici un sfat.

In rest totul e frumos. Scalarii sunt superbi si par si mai rasariti... au invatat ca atunci cand ridic capacul dau de mancare si vin ca niste catelusi... neonii abia dupa ce am adus scalarii s-au dat seama... Ancistrusii mi-s dragi ca i-am luat primii si ca toata ziua robotuiesc prin acvariu, iar neonii sunt superbi in card.

Pentru cei care n-au rabdare sa citeasca tot ce-am bolborosit mai sus iata si cele 3 intrebari ale mele:
- o recomandare de iluminare ieftina care sa imi aduca cam 35-45W, led sau neon (la neon as prefera o solutie cu un singur tub)
- o recomandare pentru frunzele ruginii din poze
- o recomandare pentru algele din poze

Va multumesc!

[Thumb - IMG_1233.JPG]

[Thumb - IMG_1181.JPG]

[Thumb - IMG_1236.JPG]

[Thumb - IMG_1235.JPG]

[Thumb - IMG_1234.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 06/11/2014 00:14:05

RayId
Junior member

Joined: 20/10/2014 11:06:49
Messages: 23
Location: Cluj - Napoca
IP:
Offline

Salut,

Cu punctele acela verzi (Green Spot Algae) din ultima poza m-am intalnit si eu si m-a ajutat articolul asta http://www.aquahobby.com/articles/e_freshwater_algae.php, totusi pe frunza din dreapta mai este inca un tip de alga in afara de punctele verzi Eu am inlaturat frunzele afectate, am trecut la schimburi saptamanale de apa si am fost mai atent cu dozarea Ferropol si Ferrolpol 24. In acelasi articol cred ca o sa gsesti si un raspuns pentru penultima poza (Beard Algae).

 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com