Lemnul era verde? Sau, era uscat?
- in mod normal, se folosesc lemne uscate,
- se curata bine de coaja... si de partile putrezite... pana cand ajungi la lemnul "curat".
- se fierbe in apa cu sare, daca este destul de mic incat sa incapa in vreo oala d-aia mare... daca nu, atunci se practica oparirea, direct in cada.
In felul asta, se elimina tot aerul din canalele fibrei si lemnul devine mai greu ca apa... in plus, se mai elimina si o mare parte din tanin.
- daca nu l-ai preparat, atunci se poate baga direct "la apa"... bine ancorat, in asa fel incat sa stea la fund.
- dupa o vreme (depinzand de lemn), se imbiba cu apa si devine mai greu ca apa,
- in prima perioada de inmuiere, ai sa vezi ca face niste "muci" pe el... e doar un film bacterian, normal in conditiile astea.
- de acolo vine si mirosul.
- de asemenea, va elimina tanin si va colora apa (asta e ceva inofensiv pentru pesti).
In cazul tau, trebuie sa ai rabdare cu el... schimbi apa de cate ori e nevoie.
Niste melci, sau niste ancistrusi, ajuta mult in procesul de curatare a acelui mucus.