[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
150x80x30 SPS Coral frag tank  XML
Forum Index » Bazine mari
Author Message
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/11/2011 23:02:37
Messages: 327
Location: Bragadiru, Ilfov, Romania
IP:
Offline

Mai fratilor lucrurile stau asa:

Se aduna prea mult detritus in sump pt incarcatura biologica pe care (NU) o am. Coralii SPS nu prea produc murdarie, pesti nu am deci de unde? Am de ceva vreme in sump si o pompa de 3000 litri care sa imi miste apa. Tot detritusul se aduna intr-un colt si e ceva. In mod normal ar trebui ca la fiecare schimb de apa sa scot piatra vie si sa sifonez tot ce e sub ea si nu mi se pare normal. Piatra vie e plina de tot felul de viermi, melci si alte lighioane ciudate pe care nu le cunosc. Ma intreb si eu ca tot tot omul: nu cumva toate vietatile astea imi consuma elementele importante pe care eu ca dementul incerc cu disperare sa le tin constante si le testez si dozez constant? Si mai fac si o gramada de mizerie. Am fost sfatuit sa o scot pt ca mai mult ma incurca decat ma ajuta. Nu stiu daca este asa, nu am experienta. Cred ca pt nitrificare as avea suficiente medii si fara piatra vie. Dar nici nu as vrea sa dau peste cap bazinul ca abea l-am pus pe linie dreapta. Ce ma sfatuiti?
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Oricare varianta vei alege sa nu te gandesti ca vei putea sa nu mai faci schimburi de apa. Pentru a creste
corali intensiv schimburile de apa sint vitale. La fel si hranirea coralilor. Chiar daca sint fotosintetici, sa nu
te astepti ca vor creste doar cu lumina. Citeste articolul de mai jos:

http://www.coralscience.org/main/articles/nutrition-6/how-corals-feed

Asa incat din punctul meu de vedere, daca hranesti coralii asa cum trebuie, vei avea detritus in continuare.
Incarcatura biologica nu inseamna coralii in subsidiar, ci mancarea pe care o introduci in bazin. Daca nu
introduci atunci detritusul probine din piatra.

Dar eu nu am vazut nicio ferma de corali fara piatra vie. Si nici fara schimb de apa sau fara aditii.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/11/2011 23:02:37
Messages: 327
Location: Bragadiru, Ilfov, Romania
IP:
Offline

Iata niste articole interesante:

http://www.advancedaquarist.com/2002/9/chemistry

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2810262/

Din articolele astea eu intzeleg ca piatra vie absoarbe PO4. E asta oare de dorit?
[Yahoo!]
Akaiu
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 1007
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Orice forma prin care se poate reduce/elimina PO4 este de dorit!

http://www.carmultimedia.ro
[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Piatra vie contine fosfati, in esenta piatra vie este formata in milioane de ani din tesut de coral de fapt.
Asa incat contine deja fosfati. Problema este sa nu ii elimine inapoi in apa, si asta se intampla cand nivelul
pH-ului scade.

Citat din primul articol:

"The big winner is macroalgae growth. Not only does it do a good job of reducing phosphate levels, but it reduces other nutrients as well (e.g., nitrogen compounds). It is also inexpensive and may benefit the tank in other ways, such as a haven for the growth of small life forms that help feed and diversify the tank. It is also fun to watch. I’d also include in this category the growth of any organism that you routinely harvest, whether corals or something else.
Skimming is another big winner, in my opinion. Not only does it reduce organic forms of phosphate, but it reduces other nutrients and increases gas exchange. Gas exchange is an issue that many people don’t recognize, but that can contribute to pH problems.
The use of limewater, and possibly other high pH alkalinity supplements, is also a good choice. It can be very inexpensive, and it solves two other big issues for reef keepers: maintaining calcium and alkalinity.
Commercial phosphate binding agents clearly are effective.
Simply keeping the pH high in a reef tank (8.4) may help keep phosphate that binds to rock and sand from reentering the water column. Allowing the pH to drop into the 7’s, especially if it drops low enough to dissolve some of the aragonite, may serve to deliver phosphate to the water column. In such systems (typically those with carbon dioxide reactors), raising the pH may help control soluble phosphate."

Daca nu esti confortabil cu folosirea pietrei vii atunci scoate-o. Dar problemele tale principale nu pleaca de la piatra vie,
parerea mea.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Mi se pare corect ce zice Dragos - faptul ca nu ai pesti nu inseamna ca nu adaugi mancare pentru corali. Mancarea pentru corali include multi fosfati - citeam articole ca de sute de ori mai mare decat ai putea adauga cu o instalatie de osmoza proasta (cu sau fara deionizare).

Una din modalitatile de a elimina fosfatii din sistem este sa elimini acest detritus - care in principal sunt bacterii (care folosesc fosfati ca sa se reproduca). De asemenea, mi se pare suspect ca pe aria de plantate oamenii se lauda cat de rar isi clatesc ei filtrele una din modalitatile de a face export de fosfati este sa clatesti din cand in cand filtrele ca sa nu se adune acest detritus.

De asemenea, piatra (vie sau moarta) poate fi o sursa foarte mare de fosfati (mai ales daca vine dintr-un acvariu unde a fost expusa la concentratii mari de fosfati).
La un pH mic ei se pot descompune si sa fie disponibili bacteriilor si algelor, dar, ei se descompun si daca folosesti algae scrubber. Motivul este ca se ajunge foarte repede la un echilibru intre cati fosfati sunt eliminati din forma precipitata vs cati sunt in apa - si la un schimb de apa (fara fosfati) - fosfatii din piatra iar incep sa se elimine. E nevoie de foarte multe schimburi de apa pentru ca o sursa de fosfati sa fie "eliminata" - presupun si unul din motivele pentru care la un moment dat un DSB este schimbat in loc sa fie curatat.

In principiu, ar merge un algae scrubber - dar de detritus nu vei scapa usor bacteriile vor si ele sa se reproduca precum si algele, si cat timp ai o sursa de fosfati (hrana, sau vreo piatra de a ta) va fi si detritus.

De asemenea, nu e de dorit nici un sistem fara fosfati - caci sub o anumita concentratie mor coralii. Au nevoie si ei de fosfati ca sa se repare / creasca. Si e posibil ca daca adaugi o gramada de consumatori (exporti detritus incat bacteriile sa creasca, adaugi ATS, folosesti GTO, hranesti foarte foarte rar), sa apara probleme. Cum de asemenea prea multi fosfati iar opresc cresterea ... asa ca daca ai o crestere buna a coralilor, nu sunt alge vizibile, si singurul inconvenient este acel detritus, cresc ca scopul este atins - pentru ca detritus tot vei curata oricum pe langa taiatul agelor. Poti renunta in a mai curata detritus daca ai avea un algae scrubber, dar ... tot e de munca si cresc costurile cu lumina suplimentara, etc.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

e ieftin sa intretii un algae scrubber,il faci pe leduri sa consume putin curent iar pompa de circulare oricum trebuie sa folosesti la un acvariu,nu mai dai banii pe co2 scrubber,pe skimer de proteine ,reactoare de gfo,rasini denitrificatoare si alte chestii,muncesti mai putin decat la un sistem cu skimere si reactoare de gfo ,cureti algele odata pe saptamana,la orice sistem ai de schimbat :curatat ceva ,fie ca schimibi gfo ul din reactor ,carbunele activ sau cureti cupa skimerului,e mai putin de munca la un algae scrubber si mai ieftin ca nu mai dai banii pe consumabile gen gfo ,si altele,algae scrubberul merge perfect dar in momentul cand nu il mai ajuti cu alte ,,imbunatatiri,, gen ruland in acelasi timp reactor de gfo sau biopelete,skimerul de proteine la fel, nu e recomandat,detritusul se poate forma din mai multe cauze nu neaparat bacteriana,poate sa fie format pe cale chimica in momentul cand o substanta se precipita in apa si nu mai poate fi descompusa de bacterii sau alge

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2014 05:11:24

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Prietene, ne-ai spart cu algae scrubberul asta In ultimele 20 de postari nu ai repetat decat asta.
Fa-ti o tava unde sa cresti corali intensiv si asa poate ne dovedesti ca se poate. Ma indoiesc ca va avea
succes o crecatorie bazata doar pe ATS, asa ca poat ne si arati practic. Si daca si reusesti sa nu schimbi
apa 1 an e si mai bine. Asteptam demonstratii, nu vorbe.

O zi buna,
Dragos

P.S. si in tava aia unde vei creste corali poate ne si demonstrezi ca se pot creste cu lumina alba exclusiv, si inca foarte repede.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2014 05:44:28


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

da,am exagerat cu laudele algae scrubberului,chiar acum construiesc unu(de fapt 2 scrubbere separate) si citisem un forum unde o cunostinta dea mea le lauda,cred ca s a luat boala si la mine de crescut corali ca sa i vand nu ma apuc pentru ca fac deja ceva asemanator ,cresc pastravi sa i vand ,nu as avea timp sa fac o afacere cu corali da fii sigur ca daca m as apuca sa cresc corali as produce in cantitati industriale ,i as trimite prin curier cu camionu

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2014 06:17:40

ionutlatcan
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/04/2008 11:49:14
Messages: 753
Location: Focsani
IP:
Offline

Nici nu mai beau cafea...
Ce uameni... Se bat astia cu ADN-ul tau dar nu stiu ca nu au nicio sansa. Dar tu sa nu ii bagi in seama.
Umfla forumu' cu semantica si delecteaza-ne fara poze in continuare.
Si daca cumva ia nastere crescatoria de corali...ma bag si eu la o sacosa. Las camionul amicilor ignoranti din Bucale...

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2014 08:09:53

2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

ionutlatcan wrote:Nici nu mai beau cafea...
Ce uameni... Se bat astia cu ADN-ul tau dar nu stiu ca nu au nicio sansa. Dar tu sa nu ii bagi in seama.
Umfla forumu' cu semantica si delecteaza-ne fara poze in continuare.
Si daca cumva ia nastere crescatoria de corali...ma bag si eu la o sacosa. Las camionul amicilor ignoranti din Bucale...
sacosa cu corali nu am cum sa ti dau ca nu am si nu imi fac crescatorie de corali da pot sa te rezolv cu niste carnati de UAIE de la mama lor , in caz ca esti amator
ionutlatcan
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/04/2008 11:49:14
Messages: 753
Location: Focsani
IP:
Offline

de la nea' Popa?
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

nu de la nea vasile,aia de la nea popa is circuri,nu reprezinta satul plescoi ,pana nu mananci carnati de plescoi de la nea vasile poti sa consideri ca nici nu ai mancat vreodata produsul original,nea vasile asta care face carnati de plescoi merita laudat mai mult decat algae scrubberul
ionutlatcan
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/04/2008 11:49:14
Messages: 753
Location: Focsani
IP:
Offline

Lucian scuza-ne de off-ul asta plin de proteina... continuam pe pm.
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/11/2011 23:02:37
Messages: 327
Location: Bragadiru, Ilfov, Romania
IP:
Offline

Ionut, nu-i bai, il rog pe Koala sa faca putina curatenie

In mom de fata afara de Ca, Mg, KH si K+ mai adaug trace-uri Grotech Corall A,B,C si Grotech VitAmino M. Nu adaug fito sau zooplancton daca la asta va referiti cand ma intrebati daca hranesc. Ma gandesc serios sa incep sa o fac.

Problema este ca am multe alge verzi de toate formele si dimensiunile, mai lungi, mai scurte, mai groase mai subtiri, mai aprinse la culoare, mai transparente, mai inchise la culoare.. ma enerveaza rau acest aspect. Pe peretetii laterali si pe cel din spate am renuntat sa le mai indepartez insa cresc si pe suportii coralilor.

Alt lucru care ma enerveaza: pe piatra vie cresc macroalge caulerpa si de fiecare data cand mut o piatra trebuie sa rup macroalgele pt ca ele isi infig f bine radacinile si leaga pietrele intre ele. Am intzeles ca atunci cand rupi caulerpa in bucati elibereaza NO3 in apa... Imi place mult caulerpa si am intzeles ca e destul de eficienta in a consuma NO3 si PO4. Vreau sa o tin, sa nu o mai rup si sa nu mai am detritus atat de mult.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2014 22:46:00

[Yahoo!]
alexiumihai
Membru de baza

Joined: 05/05/2012 17:02:42
Messages: 335
Location: Bucuresti Sector3 - Piata Ambrozie
IP:
Offline

Daca ai hairy alge poti scapa cu ALGAE SCRUBBER (fara misto). In loc sa creaca pe piatra, creste pe screen.


2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

caulerpa nu are cum sa ,,manance ,, no3,plantele reduc amoniacul direct ,ca sa ai no3 acesta trebuie produs din descompunerea amoniacului in no2 si apoi in NO3 de catre bacterii,algae scruberul reduce direct amoniacul fara a se mai transforma in no2 si no3,pe principiul asta simplu merge scruberul,algele consuma fierul din apa si daca nu stii in ce te bagi ,nu studiezi si n ai experienta ,e posibil sa creezi un dezastru
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2853
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Si mie imi place caulerpa-cateva din formele ei arata spectaculos ; in 2005 intretineam un acvariu de 1000 l superb cu pe putin 300l piatra vie ,pesti , corali si multa caulerpa printre pietre , sistemul mergea foarte bine -caulerpa isi facea treaba ( o mai raream pt crestea in exces si sufoca cateodata coralii, cred ca asta a intarziat-o) , pana intr-o zi cand a albit tot :a intrat in faza aceea de imultire sexuata , am avut ceva treaba in regim de Smurd atunci , din ce am citit ulterior se poate evita(am si incercat nu doar citit=tinuta vre-o doi ani asa fara sa faca faza sexoasa) daca o tii in regim de lumina non stop fara alternanta zi noapte, normal ca asta merge in refugiu si nu in bazinul cu corali. Deci e buna pana nu o apuca nabadaile asa ca eu as incerca sa scap de ea
[Email]
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/11/2011 23:02:37
Messages: 327
Location: Bragadiru, Ilfov, Romania
IP:
Offline

Eu am caulerpa taxifolia care arata a o feriga. Auzisem de caulerpe ca pot trece in faza aia de inmultire sexuata si e deranj mare insa credeam ca doar anumite specii. Acum vad ca toate. Voi trece la o "jumulire intensa" a ei desi nu cred ca va fi usor avand in vedere ca a venit pe piatra vie in bazin si ca acum a inceput sa creasca si pe o pompa in display.

Care ar fi cea mai "pretabila" macroalga la un bazin ca al meu?

De asemena care ar fi pericolele unui algae scrubber? Ce se poate intampla rau?

This message was edited 1 time. Last update was at 23/10/2014 07:51:18

[Yahoo!]
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

un algae scrubber poate sa produca carente de fier si de iod in timp,e usor de remediat totusi ,eu imi dau seama dupa culoarea algelor fara sa fac vre un test pentru fier(aici conteaza mult si experienta) si mai e posibil ca algele sa faca o apa atat de curata incat coralii vor avea un soc fiind obisnuiti inainte cu nitrati si fosfati,chematomorpha e cea mai buna alga cred pentru tinut in sump iar caulerpa taxifolia e cea mai frumoasa alga dar periculoasa si eu am in acvariu o sa trebuiasca sa scap de ea,ai putea sa vinzi caulerpa pe care o ai in loc sa o arunci,am vazut ca este scumpa si multi vor sa o tina in acvariu
 
Forum Index » Bazine mari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com