Cu certitudine fiecare acvarist ajunge la momentul in care isi pune problema achizitionarii unui filtru extern, cele interne din dotare nemai-satisfacandu-i pretentiile de filtrare!
In cele ce urmeaza voi incerca sa dau raspunsul meu, propriu, la intrebarea"ce filtru sa aleg", raspuns bazat pe experienta mea personala. Voi face referire la cele trei bazine ale mele, doua functionand de 5 ani, celalalt de 4 ani, toate cam din luna mai, deci, cu durate intregi de functionare.
Bazin de 5 ani (Tropheus ikola). Dotare initiala: Eheim 2229 (wet&dry), Eheim 2126, 2128 si Tetratec 1200. Functionare continua timp de 5 ani, fara nici un episod de mentenanta, doar cu circa 10-15 intreruperi in tot acest rastimp, intreruperi cauzate de penele de curent. Dupa 4 ani a cedat Eheimul 2126 si 2128. La ora actuala functioneaza Tetratecul si 2229 fara cusur.
Bazin de 5 ani, Malawi (reminiscenta). Dotare initiala: Eheim 2222 si 2228. Dupa 3 ani s-a dus 2228...curs prin capac. Inlocuit cu un 2075 care functioneaza bine.
Bazin de 4 ani (Tropheus chaitika). Dotare initiala: Eheim 2080, Eheim 2075, Tetratec 1200, JBL 1500. Dupa 2 ani de functionare am adaugat un Fluval FX5 si de anul trecut inoxul anaerob. Primul a cedat JBL 1500...a crapat magnetul rotorului si i s-a rupt elicea aia verde. Al doilea a cedat Eheimul 2075...curs prin capac. Actualmente functioneaza Eheim 2080, Tetratec 1200, fluvalul FX5 si inoxul.
Mentiuni:
- toate filtrele au functionat continuu, fara nici o mentenanta (deschidere, spalare medii, etc). Personal nu sunt adeptul deschiderii filtrelor. Merg cat merg, dupa care incep sa curga, schimb garniturile si de la capat...cam asta e principiul meu intr-ale canistrelor externe.
- eheimurile si tretatecul nu au probleme de debit chiar la o functionare continua, de ani de zile. Doar JBL are astfel de probleme...vizibile.
- la toate filtrele am respectat compozitia in medii de filtrare ale producatorului, cu exceptia JBL 1500 si a unui Tetratec 1200 in care mediile au fost inlocuite cu spartura de marmura de marime asemanatoare cu mediile de baza, adica 8-12 mm, dar pastrand buretii existenti.
- intreruperile pe parcursul perioadelor de functionare (4-5 ani) au fost cauzate de pene de curent, fara nici o alta interventie asupra filtrelor.
Rezultate
1. Eheimurile 2228, 2126, 2128 si 2075 au inceput sa curga dupa un interval variabil, intre 3-4 ani. Dintre acestea, se pare ca 2075 e cel mai nereusit model Eheim vizavi de curs (multi altii au avut probleme). Actualmente toate aceste Eheimuri is pe stand-by...vreau sa le schimb tot ce inseamna garnituri, axuri, rotoare si bureti. Am luat legatura cu Eheim sa-mi spuna de unde sa iau seturile ptr ca Profipet sigur nu au...mi-au raspuns sa contactez Profipet ca e dealerul lor si ei voi rezolva problema

...astept de 24 de ore un raspuns la mesajul trimis.
2. JBL 1500 mi se pare cel mai slabut filtru cand vine vorba de comparatia intre modele similare...Tetratec 1200, Eheim 2075. Practic i s-a spart magnetul rotorului, elicea...praf. Dar nu a curs. Dar debitul i se reduce vizibil dupa functionare de cateva luni.
3. Cele mai fiabile si rezistente in timp filtre mi se par a fi tetratecurile 1200. Am modelul cu 2 o-ringuri la adaptor. Da, de acord, ambele filtre ce le am curg in momentul amorsarii, pe la garnitura de acolo. Dar, odata pusa in functiune nu mai curg si sunt de anduranta extrema...ani de functionare continua fara probleme, volum mare, constructie solida, de calitate.
4. Dintre Eheimuri, cele mai rezistente si fiabile in timp mi se par 2080, 2229 si 2222...acesta din urma picura de ceva vreme, dar are circa 8-9 ani, si picura nesemnificativ, baltuta creata uscandu-se pe placa de gresie fara sa se extinda...
5. FX5-ul functioneaza doar de vreo 2 ani..nu ma pronunt inca.
Sfat
Daca as fi intrebat, consecutiv situatiei descrise mai sus,
ce filtru as alege daca ar fi sa cumpar acum unul nou???
Raspunsul meu ar fi:
NU MI-AS MAI CUMPARA FILTRU EXTERN CANISTRA din comert ! Nici NU mi-as face SUMP !...parerea mea personala...prea multa complicatura ptr nivelul meu tehnic si de incredere, foarte redus ! Da, stiu...sunt bune, isi fac treaba, poate superior canistrelor. Dar nu sunt pe "gustul" meu.
Ce as face atunci? FILTRU EXTERN CANISTRA DIY din inox. Mi-as cumpara o pompa Iwaki, noua sau second hand, canistra inox cu dispersor de apa la fund, l-as
burdusi cu mediu filtrant si da-i sa sune pana "moare" pompa....schimbam pompa si de la capat. Dar etanseitatea unui inox, asigurata prin suruburi de strangere, optional lipirea capacului cu silicon este sfanta!!!
Spor la
canistrareala !