[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
aspirator manual sau automatic?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
vioras08
Junior member

IP:

Buna,

Ma gandeam la un aspirator pentru a-mi curata mai usor substratul din acvariul meu de 25l. Pana acum foloseam un furtun, dar nu mi se pare prea eficient. As vrea totusi un aspirator..m-am uitat putin pe internet si am vazut ca sunt unele manuale si unele automatice, care sunt bineinteles mai scumpe. Ce sfat imi dati? Unul manual ar fi bun? sau cele automatice sunt mai indicate?

Merci
Mihai Boldor
Member
[Avatar]

IP:

ia-ti unu manual de exemplu cel in forma de triunghi de la Sera
[Email]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

ambele fac aceeasi treaba.
cel automat (adica cu baterii) e mai comod pentru utilizator, fie si prin simplul fapt ca nu ai nevoie sa stai cu galeata de apa langa acvariu, dar evident este mai scump.
deci este vorba doar de comoditatea ta versus buzunarul tau, iar aici tu esti singurul care decide.

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

diferenta majora intre un automatic si un manual e ca cel automatic opreste mizeria in el si returneaza apa in acvariu, pe cand cel mecanic scoate apa complet din acvariu( daca vrei sa refolosesti apa, ceea ce nu este recomandat, va trebui sa astepti decantarea)
Dpdv practic la bazinul lui de 25l eu recomand melci de substrat si un furtun mai subtire simplu. De ce spun simplu? pentruca cel de la Sera prin cavitatea mare pe care o are iti scoate atat de repede apa din acvariu incat nu ai timp sa filtrezi substratul( ma refer la cazul lui)

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Mihai Boldor
Member
[Avatar]

IP:

merge cel triunghiular de la Sera in acvarii de 25 ca nu e asa mare, cel electric nici nu cred ca ar functiona pent ca nu e foarte inalt un acvariu de 25 litrii
[Email]
vioras08
Junior member

IP:

Multumesc frumos. Am sa ma duc la pet shop sa vad de unu manual

This message was edited 1 time. Last update was at 23/04/2014 10:53:47

Lemon
Senior member
[Avatar]

IP:

scorpionul wrote: Dpdv practic la bazinul lui de 25l eu recomand melci de substrat

Si eu am observat ca melcii sunt innebuniti dupa curatenie. Nu mai gasesc nimic pe substrat, totul e aspirat de fomistii aia...

Cryptic Cherries - West-Africa river
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Lemon wrote:Si eu am observat ca melcii sunt innebuniti dupa curatenie. Nu mai gasesc nimic pe substrat, totul e aspirat de fomistii aia...

nu numai asta, dar ei afana substratul si il curata in profunzime, de asta eu recomand melcii de substrat in mod special la un acvariu asa mic, in locul unui curatator marca Sera sau orice alta firma cu debit asa mare. Eu de ex folosesc la ciclide in afara schimbului de apa, Eheim cu baterii( automat) iar in bazinul de 300l Sera manual cu palnie triunghiulara( exact cel pus in discutie mai sus). Amandoua sunt foarte bune, fiecare in felul lui si pentru anume bazine, nu pot fi folosite in bazine asa mici de 25l

[Yahoo!]
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

In acvariu de 300l e mai indicat manual?

0771 496 835 Lucian
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

kazaku wrote:In acvariu de 300l e mai indicat manual?

oricare din ele este bun la 300l. Daca vrei doar sa aspiri substratul folosesti automatic, dar daca vrei sa aspiri si sa schimbi si apa folosesti unul manual. Se mai pune problema vietatilor din acvariu. La acvariile cu shrimpi ambele trag puii de creveti, daca le pui in capat un filtru gen ciorap nylon nu prea mai poti aspira substratul. E mai complicat putin

[Yahoo!]
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am ciclide. Schimburile de apa le fac cu o pompa interna. Dar substratul nu pot sa il aspir cu pompa. Am un furtun de schimbat apa si ma mai chinui cu ala, dar scot o gramada de nisip odata cu mizeria.

0771 496 835 Lucian
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

kazaku wrote:Eu am ciclide. Schimburile de apa le fac cu o pompa interna. Dar substratul nu pot sa il aspir cu pompa. Am un furtun de schimbat apa si ma mai chinui cu ala, dar scot o gramada de nisip odata cu mizeria.

de asta cei de la Sera si nu numai, au pus in capat o palnie. Aceasta are rolul de a amesteca substratul si de a scoate din el mizeria. Parerea mea e ca 20-30 ron cat costa el, chiar merita. Eu la ciclide dupa cum spuneam folosesc cu succes un Eheim automatic( aproape zilnic, la cate cilcide am si la cata mizerie fac)

[Yahoo!]
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Cam cate poti baga in 300litri fara sa ii chinui?

0771 496 835 Lucian
NightOwner
Membru de baza

IP:

Eu am ambele, si manual si automatic ( de la Eheim ).
In afara de pret, sunt si multe alte minusuri pentru aspiratorul automat:

- apa ce antreneaza resturile din substrat ramane in acvariu, de aici crestere NO3, PO4 . - nu se intampla cu manual
- resturile de frunze moarte sau bucati de riccia , moss radacini etc ... blocheaza paletele fragile de la sorbul aspiratorului. - nu se intampla cu manual
- retine dejectiile si mizeriile relativ mari, cele foarte mici scapa prin sita si opacizeaza apa. - nu se intampla cu manual
- nu se poate regla debitul asa ca daca ai manado (eu am) il va trage. - la cel manual debitul este reglabil
- forma rotunda si grosolana a sorbului nu permite accesul in zone inguste al acvariului ( intre pietre , intre cioate , in colturi etc ...) - cel de la Serra e triunghiular si mai micut

in concluzie , nu vad nici un avantaj in a-l folosi pe cel electric.
daca e cineva interest de el ... pm.

Am uitat sa spun ca acvariu meu este fff dens plantat ... poate la ciclide sau pesti mai kkciosi sa merite.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/04/2014 17:31:47

kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu fac schimbul de apa cu pompa si nu prea am cum sa aspir. Daca incerc sa aspir raman fara nisip in acvariu.

0771 496 835 Lucian

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: