[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu nou, astept SFATURI, critici de la orice binevoitor  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
florin0_2001
Member
[Avatar]

IP:

Asta este adevarat. Varianta cu gelatina, insa, merge destul de liniar. Sticla mea cu drojdie e bagata in dulapul de sub acvariu. Daca explodeaza se imprastie pe acolo. Am mai intrebat asta... i-a explodat cuiva sticla? Voi vreti sa ma speriati?
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

bilti wrote:
da de unde stii tu asta? chiar daca, prin absurd, ar fi posibil asa ceva (drojdie minune sau alte conditii) tu nu o sa reusesti sa lipesti furtunul de dop asa puternic incat sa nu cedeze inaintea sticlei.

Sticlele de coca cola, pepsi si surorile nu vor exploda, celelalte au sanse;
furtunul poti sa il lipesti de dop foarte bine , vezi supapa cu piulita si poxipol pentru lipit furtunul de supapa;
daca vrei neaparat se poate, dar nu cred ca e bine, si in afara de asta, sticla cu gelatina merge incet, nu ai nevoie sa-i micsorezi debitul.
florin0_2001
Member
[Avatar]

IP:

Sticla de gelatina merge incet, dar nu mai incet decat dizolva reactorul meu. Daca as lasa debitul la maxim as avea pierderi de gaz la greu, deci randament mic, si m-ar tine si mai putin doza. Cred ca o sa pun sticla inchisa in alt recipient (ca un butoias de plastic) care sa nu fie inchis ermetic. Doar cat sa nu imi arunce solutia pe peretii dulapului.
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

Si ar ma fi o chestie: daca stie cineva sa ne spuna pana la ce presiune traieste drojdia.
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Un truc vechi este cel cu balonul.
Se monteaza pe furtun, inaintea robinetului, un racord T de care se leaga bine un balon simplu, dar cat mai mare. Dupa inchiderea robinetului, CO2-ul se aduna treptat in balon. Dimineata, cand se deschide si se regleaza robinetul, balonul se dezumfla. In cazul in care acvaristul pleaca buimac la serviciu si uita sa dea drumul gazului, balonul se sparge cu mult inaintea sticlei, fara sa provoace vreo paguba casei.

florin0_2001 wrote:I-a explodat cuiva sticla cu drojdie? Stiu ca sunt facute sa reziste la oarece presiune, dar totusi...

Da. Sunt 2-3 pe aici care au povestit ca le-a explodat.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Dalles wrote:
florin0_2001 wrote:I-a explodat cuiva sticla cu drojdie? Stiu ca sunt facute sa reziste la oarece presiune, dar totusi...

Da. Sunt 2-3 pe aici care au povestit ca le-a explodat.

Imi amintesc si eu de cei care si-au redecorat apartamentu' . Parca au prins furtunu' in dop cu oarece surube + piulite. D-aia n-a iesit furtunu' si a explodat bomba .

Poze: smilie ... Poze cu plante
l3n3a
Member
[Avatar]

IP:

Este vreo' problema daca introduc CO2 inainte de ciclarea acvariului? Exista vreo' legatura totusi intre aceste doua lucruri?

Just me!
[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Nu e nici o problema.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

@ l3n3a
De vreo luna de cand am dat drumul si eu la acvariul nou de 220 litri (stii povestea cu cel vechi) ma tot chinui cu drojdia. Nu stiu cat de bine merge cu un reactor profi (am un reactor nou Aquamedic tip M, dar astept restul instalatiei - butelie presurizata, reductor, electrovalva, etc sa-l montez cu totul) dar cu sticlele clasice de drojdie si fara reactor sigur nu vei fi in pericol de supradozaj CO2 la acvariul tau de 240 litri. Daca bagi substrat Sera sau Terralit nu fertiliza lichid in primele 4-6 saptamani!! Incearca sa gandesti bine amplasarea plantelor de la inceput (citeste inaltimea si diametrul la care vor ajunge plantele mature si necesarul lor de lumina), ca dupa plantari sa nu trebuiasca sa le smulgi din nou ( ptr ca le deranjezi sistemul radicular in curs de formare si in al doilea rand se imprastie vrand nevrand substrat fertil in apa si perioada de ciclare e foarte "algogena". Nici eu nu am scapat de asta, dar sper sa nu fie "for ever").

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
l3n3a
Member
[Avatar]

IP:

In sfirsit visul s-a implinit... acvariul este plin cu apa ... plantele sunt in substrat, totul este . Operatiunea de aranjare a acvariului a durat de ieri de la ora 17:00 pina azi dimineata la 3:00, dar a meritat (cel mai mult mi-a luat plantarea gazonului de marsilea, cred ca vreo' 4 ore).
Si ca tot omu curios sa vada ce a facut am facut si un test pentru apa, la apox. 10 ore de la umplerea acvariului (test de la JBL cumparat de pe site). Si ia uitati rezultatele:
NO3 = 0
N02 = 1
GH = ~ 2 ?!?!?!
KH = ~ 40 ?!?!?!
pH = ~ 8,5 ?!?!?!
Ce concluzii ar trebui sa trag eu din rezultatele acestea ?! De bine nu are cum sa fie. Oare aceste rezultate sunt si din cauza ca este vorba despre un acvariu neciclat? Sa fie de vina oare testul de apa, s-ar putea sa dea rezultate eronate (fie vorba intre noi nu costa o avere)?

Just me!
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

l3n3a wrote:GH = ~ 2 ?!?!?!
KH = ~ 40 ?!?!?!
pH = ~ 8,5 ?!?!?!
Ce concluzii ar trebui sa trag eu din rezultatele acestea ?!
Maaaaamaaaa ....... Ce-i cu KH-u' ala :nutz: ? 40 ??? Eu sper c-ai tastat gresit si e vorba de KH=4 .

Daca ti-a iesit intr-adevar KH=40, probabil ca-s ceva carbonati da' in nici un caz de Ca sau Mg ca pe astia ii "vedea" si testu' de GH. Nu e bine deloc sa ai un astfel de KH. Cred ca prin fierbere poti elimina carbonatii astia. Se depun pe peretii vasului. Numa' ca trebe sa versi repede apa din vasu' in care a fiert sa nu apuce sa se dizolve.

Poze: smilie ... Poze cu plante
l3n3a
Member
[Avatar]

IP:

Din pacate nu am gresit la tastat valoarea kH. Atit am aproximat eu sa fie valoarea dupa testerul JBL 5 in 1 pe care-l am. S-ar putea sa fie gresita aceasta valoare din cauza testerului (pe scala colorata de la tester intre ultimele 2 culori in care s-ar incadra rezultatul este diferenta enorma de la 17 la 40 -> culoarea pe care a luat-o hirtia la mine se apropie fff mult de cea de la 40 deci am zis ca rezultatul este 40), din cauza setup-ului nou (poate o parte din sera floredepot a ajuns in apa si de aceea si rezultatul asta). Eu oricum o sa continui sa fac teste in fiecare zi sa vedem daca se modifica ceva.
Oricum o solutie cerebrala este sa cumpar testere individuale pentru a determina chimismul apei.

Just me!
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

l3n3a wrote:In sfirsit visul s-a implinit... Si ia uitati rezultatele:
KH=40, pH=8,5, NO3 = 0 Ce concluzii ar trebui sa trag eu din rezultatele acestea?
In primul rand succese pe masura viselor, sa iasa asa cum ti-ai dorit. In al doilea rand -daca KH si pH raman aceleasi si la alte teste pe care vrei sa le faci, alege pesti ce merg la apa mai dura. Cu NO3-ul ar trebui verificat si direct de la apa de pe teava , desi fiind proaspat pusa in acvariu nu poate sa difere prea mult. Ideea e ca peste 4-5 saptamani cand va fi ciclat cat de cat, daca NO3 e in continuare 0, raportul nitrati putini / fosfati mai mari (inevitabili din mancarea pestilor) asociat cu pH alcalin= risc mare de cianobacterii (alge albastre-verzi). De aceea ne-ar trebui pentru corectie nitrat de potasiu si testere fiabile. CO2-ul corect (20-25ppm/l) ar fi de asemenea util, nu numai pentru plante, dar si la preventia aparitiei algelor mai sus mentionate. Oricum sper sa nu ai "norocul asta". Dar o spun (iar) din ce am patit si eu candva... Inca o data bafta cu noul acvariu!

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
l3n3a
Member
[Avatar]

IP:

INTROS wrote: CO2-ul corect (20-25ppm/l) ar fi de asemenea util, nu numai pentru plante, dar si la preventia aparitiei algelor mai sus mentionate. Oricum sper sa nu ai "norocul asta". Dar o spun (iar) din ce am patit si eu candva... Inca o data bafta cu noul acvariu!

Cu CO2 vreau sa rasfat plantele incepind de simbata sau duminica doar atunci imi permite timpul sa realizez instalatia de CO2. In seara asta am mai facut mici aranjamente in acvariu. Arata mai bine acum zic eu. Imediat cum se limpezeste apa intru cu el in sedinta fotografica si voi astepta si parerile voastre .... cam in 2-3 zile.

Cu apa inca imi pastrez optimismul, poate nu dau rezultate bune testele de la JBL. Poate e prea devreme pentru niste rezultate concludente. Am facut inca o data in seara asta teste la apa. Diferente nu foarte mari de ieri: NO3=0, NO2=0,5 , GH=intre 5 si 10, kH= intre 17 si 40 se apropie mai mult de 17, pH= intre 8,5 si 9,0. NO2 era normal sa scada ca am pus sera nitrivec ieri in acvariu... celelalte o sa le urmaresc in timp.

Just me!
[Yahoo!]
florin0_2001
Member
[Avatar]

IP:

Nu vreau sa ma dau atotstiutor. Dimpotriva. Dar mi se pare exagerat KH-ul acela. Apa de la robinet sigur nu are atata. Avea timp sa se faca atat de mare in cateva zile in acvariu? Nu cumva ai nisip din acela alb (spartura de marmura) ?
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

florin0_2001 wrote: Dar mi se pare exagerat KH-ul acela. Apa de la robinet sigur nu are atata.

Sa nu ti se para exagerat, mai ales ca a zis ca se apropie mai mult de 17 decat de 40. Vino in Giurgiu, sa vezi apa dura. Sa vezi oameni bolnavi de rinichi. Sa vezi pahare pline de calcar. Si sa vezi acvarii plantate . Trebuie melci f. multi si apa plata la acvariu.
l3n3a
Member
[Avatar]

IP:

florin0_2001 wrote:Apa de la robinet sigur nu are atata.

Din pacate apa de la robinet are exact acelasi kH.

florin0_2001 wrote:Nu cumva ai nisip din acela alb (spartura de marmura) ?

Nu am in acvariu asa ceva.

Just me!
[Yahoo!]
florin0_2001
Member
[Avatar]

IP:

Cred ca operatiile pentru eliminarea pietrei la rinichi sunt la moda la voi. Iarta-ma ca am facut o gluma asa neagra. Nasol de tot cu duritatea aia. Si nu ma refer numai la pesti.
betta
Senior member
[Avatar]

IP:

P'asta cu valorile de 17 si 40 in testerul JBL n-o stiam. La cat ai cheltuit acolo, mai ia si un test individual de KH. Si daca si testele pentru ceilalti indicatori sunt tot la fel de bune, adica de incredere... ce sa mai zic.
Probabil ca si cel de NO2 nu-i chiar ok. Asta pentru ca nu avea cum sa fie atat de mare inca din prima zi in care ai introdus apa in bazin (eventual masoara valoarea NO2 la apa de la robinet).
Am dubii si cu privire la pH. De aceea ti-am si spus la inceput ca nu-i cazul sa te impacientezi din prima zi.
Daca mai sunt si altii prin zona poate iti impartasesc valorile masurate de ei. Parca era un post pe forumul vechi in care tocmai aceste valori se postau spre informarea celor interesati... deh...
Succes!

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
l3n3a
Member
[Avatar]

IP:

Imi puteti spune va rog ce are Echinodorusul meu de a devenit transparent pe unele frunze, iar pe altele au aparut pete maro?

Pentru o mai bine identificare a problemei am pus si o poza:
www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=lastup&cat=1&pos=2

Just me!
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: