[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Guppy in bazin in aer liber vara  XML
Forum Index » Vivipari
Author Message
Horatius
Junior member

Joined: 25/09/2005 22:51:41
Messages: 62
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Salut tuturor!

Va cer sfaturile in privinta unui proiect. Am citit pe acest forum despre cineva care a tinut guppy intr-un bazin in aer liber pe timp de vara si se pare ca le-a mers bine si mai ales s-au si inmultit natural fara nici o ingrijire suplimentara.

Ei bine, ma gandesc si eu sa incerc vara aceasta sa fac acelasi lucru si am nevoie de opiniile dvs. in privinta posibilitatii realizarii acestuia (mai ales din perspectiva locatarilor-pestilor) si a aspectelor tehnice. Am mai tinut pesti in acvariu in balcon (geamurile erau deschise si pe timpul noptii) pe timp de vara si in afara de problema algelor, pestilor le-a mers bine.

Bazinul pe care-l am este un tub cilindric din beton cu diametrul de 120cm, inalt de 60cm. A fost utilizat ca bazin de apa temporar pentru irigarea unei gradini pe timp de vara. Intentionez sa il acopar la interior cu folie pentru iazuri pentru a-l etanseiza mai bine. Tubul dispune de 2 tevi de scurgere cu robinet, doar ca sunt la partea inferioara, deci nu prea se pot folosi la schimbarea apei. Voi confectiona si un capac din folie de polietilena in ideea ca va reduce evaporarea apei in zilele calduroase si va incetini ritmul de racire a apei in cursul noptilor. Apa ma gandesc sa pun pana la maxim 45 cm inaltime, deci voi avea maxim 500 litri.

Probleme-intrebari:
1. Rezista guppy la temperaturile din timpul noptii pe timp de vara?
2. Ce tip de filtrare ar fi mai buna? Eu ma gandesc la un filtru intern mai ales ca el se va afla tot timpul afara si trebuie sa trag cablu pentru curent pana in casa.
3. Este suficient de mare bazinul pentru guppy pentru a supravietui o parte din pui?
4. Ce plante ar trebui plantate pentru a rezista la conditiile de afara? Plantele vor oferi ascunzisul pentru puii de guppy.
5. Apa pe care o voi folosi are foarte mult calcar. Exista cumva solutii pentru tratarea ei? Solutia trebuie sa fie ieftina. Stiu ca un filtru cu osmoza inversa ar rezolva problema, dar nu voi investi bani in asa ceva doar pentru acest proiect.
6. Care ar fi perioada propice pentru popularea bazinului si cate perechi de guppy ar fi recomandat sa introduc in acest bazin?

Pe masura ce imi mai vin intrebari voi mai scrie. Sunt doar niste idei cele de mai sus. Daca argumentele vor fi in defavoarea acestui proiect (mai ales din perspectiva pestilor) voi renunta la el si voi creste guppy intr-un acvariu de 100 litri care sta nefolosit de vreo 3 ani.
betta
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/07/2003 18:44:39
Messages: 1207
Location: Timisoara (Circumvalatiunii)
IP:
Offline

Tubul dispune de 2 tevi de scurgere cu robinet, doar ca sunt la partea inferioara, deci nu prea se pot folosi la schimbarea apei.

Dar la evacuarea ei da! ;) Trebuie doar prevazut cu o sita si un aparator adecvat.
1. Rezista guppy la temperaturile din timpul noptii pe timp de vara?

Cred ca intrebarea trebuie pusa putin invers... adica daca vor rezista la temperaturile din timpul zilei. Daca bazinul este de beton si se afla in plin soare, raspunsul e nu! (Temperatura e intre 18-28C, cum bazinul de beton are o inertie termica destul de mare noptile nu cred ca sunt o problema).
2. Ce tip de filtrare ar fi mai buna? Eu ma gandesc la un filtru intern mai ales ca el se va afla tot timpul afara si trebuie sa trag cablu pentru curent pana in casa.

Tot cea externa e mai buna. In fond, poti construi o "cusca" pentru filtrul extern care sa-l fereasca de intemperii. Gandeste ca va trebui sa circuli cel putin 1200-1500l/h.
3. Este suficient de mare bazinul pentru guppy pentru a supravietui o parte din pui?

Da!
4. Ce plante ar trebui plantate pentru a rezista la conditiile de afara? Plantele vor oferi ascunzisul pentru puii de guppy.

Incearca cu ce ai la indemana si sunt nepretentioase (Vallisneria, Elodea etc.)
5. Depinde ce inseamna "foarte mult calcar". N-ar trebui sa ai probleme insa... si apoi... mai exista si apa de ploaie pe care o poti colecta (daca e vorba de o zona nepoluata). Oricum, altii vor fi in masura sa-ti dea informatii corecte sau mai detaliate.
6. Care ar fi perioada propice pentru popularea bazinului si cate perechi de guppy ar fi recomandat sa introduc in acest bazin?

Pai am raspuns... dupa ce temperatura nu scade in mai multe nopti consecutiv sub 18C.
...voi renunta la el si voi creste guppy intr-un acvariu de 100 litri care sta nefolosit de vreo 3 ani.

Pai, daca ai spatiu, ai acvariul, nu vad ce mai astepti. Ar mai fi ceva... din relatarile unora, guppy o duce foarte bine in bazin exterior dar problemele apar dupa ce ii scoti... pentru ca un bazin exterior mare este mult mai stabil decat acvariul in care "ii culegi"... dar asta ramane de vazut/verificat.
Si pe mine ma bate gandul sa fac un asemenea experiment insa nu cu un bazin suprateran ci cu un pond si nu de 500l ci de vreo 4-5 ori mai mare. Ramane doar problema resurselor financiare si a timpului

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
firemouth
Junior member

Joined: 28/03/2006 00:52:25
Messages: 7
Location: Louisville
IP:
Offline

Ai putea la fel de bine sa incerci nu numai cu guppy, dar si cu cardinali (Tanichthys albonubes - nu sunt 100% ca am scris corect) - nu sunt neoni rosii!
Desi aici pe site se specifica temp. minima 18C... personal am avut ocazia sa vad cardinali la temp. de 12..13C.
Se pare ca rezista si la 10C - am citit un raport pe net al unui tip din florida care si-a populat un iaz primavara cu cardinali (ei le spun Nori Albi - white clouds) si s-a felicitat pentru idee: pe langa scopul declarat de a reduce numarul tantarilor, s-au si inmultit Iarna temp. a ajuns la un minim de 10C si cu toate astea, cardinalii au trecut cu brio de iarna!
Eu folosesc mereu cardinali in acvariu in perioada ciclarii, si niciodata n-am pierdut vreo unul. De obicei ii pun in a 2-a sau a 3-a zi.
Nu sunt sigur de temp. maxima la care ei rezista, dar din cate stiu pana pe la 30C e ok.
Cred ca daca pui macar 10... nu ar trebui sa ai probleme, se inteleg cu guppy fara probleme.

By betta: Denumirea am corectat-o eu S-ar parea ca indura chiar si 5ºC.
http://www.fishbase.org/Summary/speciesSummary.php?ID=4758&genusname=Tanichthys&speciesname=albonubes
Gepeto
Member
[Avatar]

Joined: 14/10/2004 15:55:17
Messages: 138
Location: United States of Europe
IP:
Offline

Ideea este simpatica; de altfel, am vazut chiar in lacurile din Bucuresti pestisori de acvariu abandonati(guppy, xipho, molly). Peste iarna sigur nu rezista, dar am observat ca erau si pui mititei...deci se poate.

Salut Prieteni
bob1401
Junior member
[Avatar]

Joined: 29/06/2012 13:06:11
Messages: 8
Location: iasi
IP:
Offline

eu folosesc lazi de mortar acasa de 60 si 90 de litri. Guppy de calitate sunt insa foarte sensibili la temperaturi mai mari de 24 problema e sa le scazi temperatura vara sun 26 macar. Din acest motiv iti recomand sa tiin lazile cu apa la umbra, un umbrar sau intr-o zona in care nu bate soarele, eventual bazinele ingropate in pamant. La mine merge in stilul asta. Atentie mare la broaste! daca ai in zona caisi sau piersici, atentie la paduchii lor, in numar mare pot crea probleme. Cea mai buna solutie gasita de mine e sa le ingropi pe jumatate iar in partea superioara sa ai o gaura cu plasa pentru a putea curge apa. Eu am apa de fantana, daca e din retea e mai dificil. Bafta!

bob1401/iasi
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut Bob!

Putina atentie la data inceperii discutiilor, te rog... topicul acesta are 6 ani vechime!!!



merci,

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
 
Forum Index » Vivipari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com