[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Intrebari legate de sol fertil sau nu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Salut.

Pana mai ieri eram convins ca voi incepe noul acvariu cu ADA. Vizitand un magazin de profil am vazut niste acvarii plantate cu ADA si nu mi-a placut de loc cum arata: namol

Acum sunt cam in bezna: cum se poate ca cel mai laudat substrat se face praf?

Trecand peste asta, ce variante am:

1. Aquatic nature: Ferti-Soil sau Aqua-Soil? (http://www.aquatic-nature.be/2eng_bemesting.html)
2. Seachem Flourite sau Onyx Sand? (http://www.seachem.com/Products/Gravel.html)
3. Elos stuff (http://www.elos.eu/productlines/freshwater/naturalsoils~39/products.html)
4. JBL Manado / Sansibar (http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/group/3397/substrate)
5. Denerele soil (http://www.dennerle.eu/global/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=54&Itemid=98&lang=en)
6. Alte sugestii?

Am testat apa de la robinet cu un test Salifert si am un KH de 10.3, PH nu am testat dar banuiesc ca e undeva peste 7. Deci, mi-ar trebui un sol cu calitatile ADA (sa scada si sa mentina KH mic) si sa nu se faca praf.

Multumesc anticipat pt sugestii si comentarii

Alex

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Sincer sa fiu habar nu am ce s-a intimplat c-a ajuns namol. Eu folosesc sol ADA si-s foarte multumit, intr-adevar, trebuie sa umbli mai usor cu el da' daca esti cit de cit "civilizat" nu devine namol.
Eu plantez cu penseta si nu-s probleme cu sfarmarea solului.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

eu am deja 4 ani de cand folosesc dennerle deponit mix (acoperit cu manado) si este un sol fertil foarte bun, il recomand.
atentie ca manado nu este sol fertil, il poti pune deasupra solului fertil - eu am si manado si de asemenea sunt multumit.

despre celelalte nu stiu decat din auzite: elos cica e de top, dar nu cred ca sunt pe la noi acvaristi care il folosesc si au si povestit despre el, restul de asemenea nu prea le-am vazut folosite pe la noi

exista in schimb acvaristi cu rezultate in materie de plante care nu folosesc niciun sol fertil special - de obicei au aquamedic volcanit, care e si nu e sol fertil, din cate stiu eu.
poti cerceta pe forum.

This message was edited 2 times. Last update was at 03/02/2014 14:23:40

alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

@Porcu: daca iei intre degete un 'bob' de substrat, cat de usor il sfarami? Adica te chinui putin sa-l faci praf sau e usor?

@Humbert: cum influenteaza (daca in vre-un fel) Deponitul calitatile apei (spuneam ca pe mine ma intereseaza sa am KH mic si PH in jur de 6)?

Multumesc

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

din pacate nu pot sa raspund la intrebarea ta pt ca nu mai fac teste la acvariu de ani de zile.
eu cred ca nu influenteaza kh-ul, dar sunt sigur ca poti cauta pe net experienta altora cu substratul asta.
oricum, nu am avut probleme cu scaderea ph-ului din cauza kh crescut.

ref la ph, mie 6.0 mi se pare prea mic, adica nenecesar de mic, cred ca poti obtine crestere frumoasa chiar si la 6.7 (eu atat am si nu mi-a trebuit mai putin).
acum teoria e lunga, insa cred ca pentru plante e ok ca ph-ul sa fie usor acid.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/02/2014 14:47:34

alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Am inteles.

Despre Pro-Soil vs Shrimp-Soil vs Ferti Soil de la Aquatic Nature stie cineva ceva? Care e diferenta intre ele?

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Humbert wrote:
ref la ph, mie 6.0 mi se pare prea mic, adica nenecesar de mic, cred ca poti obtine crestere frumoasa chiar si la 6.7 (eu atat am si nu mi-a trebuit mai putin).
acum teoria e lunga, insa cred ca pentru plante e ok ca ph-ul sa fie usor acid.

As vrea sa tin niste din astia si citeam ca au nevoie de apa acida.

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
wassup
Junior member

IP:

eu iti recomand dennerle deponitmix proffesional + aqua medic volcanit (gasesti la reef sau pepika) 66 lei - 5 kg

Life is exploration. Make peace within yourself and enjoy the adventure.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

alexandruv wrote:@Porcu: daca iei intre degete un 'bob' de substrat, cat de usor il sfarami? Adica te chinui putin sa-l faci praf sau e usor?

Daca bobu' e uscat nu-l pot sfarma fara durere in buricu' degetului. Am incercat si un bob din acvariu si se sfarma fara mare efort daca-l presezi intre degete.
Nu se poate "trata" solu' ADA la fal ca Manado sau nisipu', e altceva. Totusi, repet, daca te porti cu manusi (adica plantezi cu penseta) nu ai probleme cu sfarmarea granulelor.

Despre Aquatic Nature pot spune ca-i extraordinar . Desi nu l-am folosit, am vazut acvarii si-am ramas impresionat, e vorba de Fertisoil (cred).

Ca paranteza, solu' meu ADA l-am primit de la cineva, il folosise 2-3 luni intr-un acvariu de 300 litri. Omu' a plecat din oras si a desfiintat acvariu'. Nu l-am lasat sa arunce bunatate de sol si l-am luat intr-un sac . Evident ca l-am bagat ud in sac, a fost al naibii de greu, nu vreau sa stiu ce presiune era la fundu' sacului, apoi l-am uscat in garaj. Dupa toate tratamentele astea cel putin barbare nu se sfarma in acvariu astfel incit sa ma deranjeze in vreun fel. Apar norisori prin acvariu daca bag penseta in acvariu si-l agit da' nimic care sa ma faca sa vreau sa renunt la sol. N-am folosit ADA nou da' cu siguranta e mai solid decit al meu second hand .

Poze: smilie ... Poze cu plante
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
Daca bobu' e uscat nu-l pot sfarma fara durere in buricu' degetului. Am incercat si un bob din acvariu si se sfarma fara mare efort daca-l presezi intre degete.
Nu se poate "trata" solu' ADA la fal ca Manado sau nisipu', e altceva. Totusi, repet, daca te porti cu manusi (adica plantezi cu penseta) nu ai probleme cu sfarmarea granulelor.

Despre Aquatic Nature pot spune ca-i extraordinar . Desi nu l-am folosit, am vazut acvarii si-am ramas impresionat, e vorba de Fertisoil (cred).

Ca paranteza, solu' meu ADA l-am primit de la cineva, il folosise 2-3 luni intr-un acvariu de 300 litri. Omu' a plecat din oras si a desfiintat acvariu'. Nu l-am lasat sa arunce bunatate de sol si l-am luat intr-un sac . Evident ca l-am bagat ud in sac, a fost al naibii de greu, nu vreau sa stiu ce presiune era la fundu' sacului, apoi l-am uscat in garaj. Dupa toate tratamentele astea cel putin barbare nu se sfarma in acvariu astfel incit sa ma deranjeze in vreun fel. Apar norisori prin acvariu daca bag penseta in acvariu si-l agit da' nimic care sa ma faca sa vreau sa renunt la sol. N-am folosit ADA nou da' cu siguranta e mai solid decit al meu second hand .

Bun, ma simt mai bine acum Multumesc frumos pt. raspuns.

Aseara am adus bazinul acasa, pana la sfarsitul saptamanii termin cu re-aranjatul apartamentului si-l pozez Gol D deocamdata. Mai am de luat multe: sol/pietre/lemn/plante, filtru, lampa, instalatie de co2. Pff nici nu vreau sa ma gandesc..

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: