Salutari, numele meu este Calin Mihalte sunt din Bistrita si ca idee de baza am revenit la o veche pasiune de cand eram copil (7-8 ani) acvaristica, doar ca la varsata aia o lasasem balta din lipsa de materiale didactice si bani binenteles.Eram asa de pasionat de frumosii mei guppy si xifo de atunci incat stateam ore in sir sai privesc si sai inteleg. Mai am si astazi bazinul de atunci (un mic acvariu de aprox 11l) il folosesc ca spital, dupa ce o vreme de cateva luni lam folosit pentru bettanul meu Alexandru.
E si sa incep cu inceputul, in urma cu un an am primt de la sotia mea un acvariu de aprox 25L care il avea de la o prietena cu o ciorba de zile mari. Vreo 4 scalari destul de mari, 2 molly, 3 xifo, ceva guppy.
Fosta proprietara schimba apa cand se murdarea, in sensul ca scotea tot afara spala si punea la loc....dar avea grija ca apa proaspata sa fie la acceasi temperatura cu cea veche

...a si mai avea si un mic filtru aquell la care ii scotea burete ca se infunda pera repede. Ok, la o saptamana fiind Craciunul primesc de la nevasta mea draga un avcariu "complect" Hailea 60 de Litri fata curbata, capac cu o lampa de 24w un incalzitor un filtru hailea intern (de vreo 250l cred ca era) si o planta de plastic in care te zgariai serios daca nu erai atent. Bun acu daca aveam materiale trebuia sa trec si la treaba doar ca stiam eu ca mai trebuie si substrat. Binenteles ca altceva nu mai stiam nimic de acvaristica decat ca nu pot sa pun apa direct de la robinet pt ca are clor (habar nu aveam de ciclat si multe altele). Si hai sa fugim la petshoop (nu dau nume ca nu e frumos plus ca nici ei nu au habar de ce fac, ei doar isi vad marfa) ajung la petshop dupa vreo 20 de ani de neintrat intrun asemenea magazim am ramas foarte surprins sa vad cate produse se pot gasi in magazine legat de acvaristica in comparatie cu vremea pe cand aveam eu pesti, in fine.Pun mana repede niste pietris galben, portocaliu si vrede ficare la 1L si imi imaginam ce frumos si colorat o sa fie acvariul meu. Printre altele ma opresc o clipa sa arunc o privire si la pestisori si aproape ca imi sare imima din piept CARASI AURI SI NEGRI VOALATI pfuuu visul meu din copilerie se implineste uraaaa si da si cumpara clar, binetels ca un baiat constiicios ca nu pot tie o mie de pesti in 60 de litri il intreb pe domnu de acolo cati pot sa iau si clar ca nici el nu stia numaru minim la 60 de litri (adica UN CARAS si chiar si asa il chinui) si incerca sami vanda cat mai mult si uite asa am cumparat vreo 12 carasi din care 4 erau la vreo 10 cm si restul la vreo 4cm plus ca zice el cami trebuie si ceva pesti sa curete pe jos si ceva sa curete sticla sa nu am eu de lucru si uite asa mai punem in punga ince vreo 5 cory si 4 frumosi pleco aprox 11 cm(care sunt mari si frumosi acuma intrun bazin de 1000L). Ne mai uitam mai povestim eu cu intrebari el fara raspunsuri dar isi tot lauda marfa si dau cu ochii de niste acvarii de betta cu compartimente aprox 500ml fiecare... si HOPA o noua dragoste pt mine asta la prima vedere BETTA. El profita si uite asa imi iau si un betta cam franjurat si rupt cei drept si un acvariu de 2l din plastic si o substanta care sa "o pun in apa sa se simta pestele ca acasa" si ceva pietris albastu sa dea bine cu culoarea albastra a lui. Si ca sa fie complecta familia imi da si o femela care so pun impreuna cu el....fara sami zica ce se poate intampla. Si asa ca bonus ca sa arate frumos acvariu de 60L imi face si un pret bun la vreo 6 neonasi. PFUU fericire mare!!!! ajung repede acasa pun apa in acvariu pestii ii scot din punga ii pun intrun borcan in care avea apa la declorinat erau cam ingesutiti cei drept da ce mai conta aveam carasi aurii si bettan domnule.....spal acvariu de 60 L clatesc un pic substratu si hop cu el in acvariu punem si planta de plastic ca sa arata asa mai natural si pt ca plutea ii pun si doi plumbi atasati de ea sa stea la fund (pescar ca hobby de altfel). Pun si incalzitoru pe 25 de grade si studiez filtru....wow mi se parea miraculos avea si carbon in mijlocului buretelui wow ce tare nu stiam ce face da ma gandeam ca nu face rau, hop si apa si intre timp imi aduce nevasta 2 sticlute cu substante de care uitase sa mi le dea, una era AQUATAN si una BIONITRIVEG nu stiam ce faceau am citit pe ele dozaju si ce fac si clar ca nu am inteles nimic decat ca daca le bag in apa dupa 5 ore pot sa pun pestii.....wow ce tare nu mai trebe sa astept sa iasa cloru din apa pana maine....zis si facut solutii in apa si o asteptare pe ceas de 5 ore.Timp in care iau niste apa din borcam si pregatesc casuta betanului si sotiei lui. Iau bettanul il bag inautru se batea de toti peretii si facea ca nebunu dupa care sal mai linistesc bag femela si ma uit la ei....cu o bate pe ea si zic ca asta nu e bine si hotarasc sa scot felema in scopul de a o pune impreuna ceilalti in acvariul mai mare. Trec 5 ore dupa care pun si pestii si din vechiul bazin si din borcan si uite asa aveam in jur de vreo 30 de pesti care se tot plimbau si se miscau prin acvariu.....frumos domnu frumos. A doua zi dimineata se mai lipezi apa de la bionitiveg si eram tare mandru de ce pot sa fac.... pana mai trecu vreo 2 3 zile si se ingalbeni apa si incepu sa miroasa, speriat am zis ca am facut ceva gresit si ma apuc sa scot pestii si sa spal din nou tot si sa amenajez din nou. Pun din nou saracii pesti inauntru vreo 2 3 zile de mandrie si iara miroase apa si e galbena.....pfuu am zis asa nu se poate, mergem inapoi la magazim sal intrebam pe domnu ce sa facem...pana una alta mai gasesc si un neon mort din care se infrupta un scalar.....oooo panica...fug la magazim sa gasesc raspunsuri si am gasit mia propus sami mai dea ceva neoni si ca e normal sa mai moara cate un peste si sal manance altii. Si ca sa nu plec cu mana goala imi mai vinde si niste AQUATAN si BIONITRIVEG si ceva mancare varsala care e ieftina si buna pestii lui mananca de sparg...
Revin acasa ingandurat si dezamagit realizand ca nici el nu stie ce vorbeste si ma apuc sa caut pe internet ce e de fapt cu acvaristica si gasesc multe articole si inscrisuri din care nu prea intelegeam mare treaba avand multe absente la chimie in anii de scoala. Dupa multe cautari gasesc si acvariu.ro si rasfoiesc cate una alta in cautarea ciclarii si ce e asta....gasesc un articol de la un goleg cred ca florin il chema si el avea problema mea si ceilalti colegi il ajutau sasi cilceze acvariul si ii explicau si asa am inteles eu cum e treaba....dar de rusine nici o data nu mam logat sa spun ceva sau sa intreb ceva....am stat IN UMBRA si am urmarit. Mai citesc una alta ma mai uit in acvariu scalarii mei se bateau de zor cu toti pe acolo...furageau carasii si dimineata mai ciupeau cate un neon...si ma decid sai vand, merg inapoi la domnu cu magazinu si ii porpun scalarii mei si il intreb daca acvariile lui sunt ciclate si daca stii cum se face si clar....in 4 zile stiam mai multe decat el....mia luat scalarii intun final mia dat ceva bani pe ei si norocul lui o femela aurie la vreo 2 zile dupa ce ii iam dat ia depus pe incalzitor in acvariu lui....norocul lui ce sa zic.....ma sunat sa ma intrebe ce sa faca si lam sfatuit sa scoata tot ce mai avea in acvariu si sa lase pui singuri. Ei acuma cautam pe cineva in oras care sa stie ce este ciclarea si sa aiba un avcariu ciclat sa vad si eu cum arata.Dupa plimbari din petshopuri in peshopuri dau de cineva care ma indruma spre "cineva care are multe acvarii doar ca nu vinde la oricine" hop top la adresa nimeni acolo....fac rost de un numar de telefon de la un vecin sun si punem de o intalnire. Am cunoscut un om care mia explcat pe intelesul meu tot ce e acvaristica si ce inseamna ea...un om pasionat, acvarit batran cu trei camere pline cu acvarii cu apa cristal si fara gram de miros pestisori fericiti si sanatosi schimburi de apa la picatura acvarii binenteles ciclate majoritatea cu substrat si plante....super si omul si acvarii si pestii. Am stat la povesti vreo 5 ore timp in care am inteles multe. Si asta colaboram cu schimb de pesti plante il ajut cand are nevoie si el ma ajuta pe mine sa format o prietenie din pasiunea comuna pentru pestisori.... Si de aici pleaca si umatoarele bazine care au urmat cu buget redus cu ajutorl lui. A doua zii sa oferit sami cazeze toti pestii pana imi pun acvariile la punct si mi se cicleaza. Mia facut cadou un acvariu de 120L in care cu multa incapatanarea mea vroiam 6 carasi mici cu speranta ca atunci cand se fac mai mai imi tin 2 si restul ii inapoiez. Mia mai dat si un substrat natural, o ciota superba si mare plus alte 2 mici ceva plante (nici in ziua de azi nu le am bine cu denumirile la plante asa ca va rog intelegere) un filtru intern de la sera si o cascada destul de mare si mia spus ca ma asteapta de bani....dragut...
Si acasa si apucate de treaba si a iesit cu a iesit primele 2 acvarii aproape decente, asa ca pentru un incepator dar cel mai important.......ciclate, faceam teste in fiecare zi....nemaipomenite amintiri....stateam pana la 4 dimineata sa le amenajez sa le curat, etc....
Si uite asa am pus si caraseii mei draguti si frumosi 6 la numar si am cumparat mancare de vreo 4 feluri si de dua ori pe sapt salata tocata marunt sau alte verdeturi de gen spanac mazare etc.eu fericit ei fericiti nu erau aglomerati deloc pt ca erau mici aprox 3-4 cm.
Iar in cel de 60L locatarii au fost 7guppy masculi si 5 femele....dupa o luna intro dimineata la cafea cu nevasta apar la geam si primii pui....moment in care am realizat ca as putea sa mai fac un acvariu, cu taote ca planuri erau, dar pana in dimineata respectiva nu aveam dreptul de la sefa. si uite asa ea pescuia cu minciocu pe micutii pui iar eu ma gandam la urmatorul avcariu. Puii au fost transferati in acelasi bazim dar neavand o maternitate am folosit plasticul de 2l de la vechiul betta pe care lam gaurit si lam prins de acvariu. Si uite asa am decis sa facem o noua casa parintilor si sa tinem acvariul de 60L puiilor. Zis si facut plec la prietenul meu si ma intorc cu un acvariu de 60L cu fata curbata o lampa cu led de 32w incalzitor, o alta cascada, substrat la fel ca cel vechi 2-3mm natural dar de data asta amestecat cu JBL manado o cioata superba care trecea peste inaltimea avcariului ceva plante si cu un ranjet imens pe fata.....

acasa si ne apucam de treaba....a iesit ceva si mai frumos de data asta. Doar ca in vizita mea am vazut la prietenul meu un suberb bettan.....si ia ghiciti....la 5 zile aveam al patrulea acvariu....11L un filtru intern pe colt facut din 2 bucati de sticla in el aveam burete siporax si motorul de la un aquel mini la care iam pus un spray bar cu multe gauri ca sa nu fac curenti in acvariu o veoza cu led si un incalzitor ceva plante si 2 cioate mici....si uite asa a aparut si Alexandru un bettan destul de batranel de la prietenul meu care mia sups ca il are de un an si sa nu ma astept sa o duca mai mult de un an la mine.....asa a si fost a murit ieri...dar a trait frumos... Ei cu acvariul asta micu am avut multe probleme....dupa vreo 2 sapt de la ciclare au aparut viermisori albi pe sticla si substrat am vorbit cu prietenul meu si mia spus ca e normal daca pun prea multa mancare si sa am rabdare ca o sa dispara.Neavand rabdare am hotarat sal resuscitez si uite asa am refacut tot. dar de data asta in timpul ciclarii a aparut o alga foarte urata nefiind in tara deact sotia si din explicatiile ei nu miam dat seama ca este o alga si am crezut ca e mazga alba di timpul ciclarii.Cand am ajuns acasa acvariul meu era o jungla de alge....complec verde nu se mai vedea nimic in el....in tot timpul asta Alexandru era in acvariul de 60L cu guppy maturi si o ducea foarte bine si fara scandaluri

. In fine am decis impreuna cu prietenul meu sa nui mai dau lumina 2 sapt poate scapam de alga, am scapat de ea sa curatat in parte de 90%....dar dragutul meu prieten sa gandit sami faca o surpriza si mia facut cadou un cub de 16L cu fata curbata cu o lapma cu led de 12w ( exact acelasi model cu cea de la celalat cub de 60L ) o mini cascada o masa pt el un incalzitor si multe plante cu care sa ma mai joc prin acvariile mele. Si asa iam refacut noua casuta a lui Alexandru care e cel mai longeviv acvariu de pana acum

il mai am si azi e plin de creveti red fire, care au trait inpreuna cu Alexandru pana ieri...
In prezent mai am un acvariu de 250L de vreo 4 luni al carei poveste o so aflati in curand. Si cubul de 16L cu creveti si melci asasini. Celelalte acvarii leam desfiintat. cubul de 60L open top o sal refac doar ca o sa pastrez surpiza ce vreau sa fac in el....cand e gata o sa vedeti povestea lui.Cel cu capac lam desfiintat si pe el se va vinde si in curand o sal vedeti la sectiunea vanzari. Si pe viitor cred ca o sa mai apara inca unul ceva mai marisor si probabil si un palidarium

sau inca doua cuburi mici.....nu ma pot opriiiiii
Am uitat sa va spun ca intre timp toate acvariile am facut modificari si replantari , Acvariu de 60l cu capac de la Hailea a primit o canistra tertatec 700 2 sertare bureti 2 sertare siporax, plante din plin creveti red fire si amano la fel ca si cubul de 60L opentop. Guppy maturi iam mutat cu cei mici in 60 cu capac pt ca erau suficiente plante pt a se ascunde puii nou nascuti iar in acvariul lor am tinut o vreme colise, care si ele de 2 sapt au plecat la prietenul meu inapoi pt ca o sa refac acvrariul. Iar acvariul de carasi a plecat si el ....carasii inpoi la prietenul meu iar acvariul lam refacut complect cu un designe nou si un filtru intern destept, acelasi model ca la 250L meu(detalii despre filtru pe viitor) acvariul a reluat startul la cumnatul meu cu un nou setup si cu capac ....sta la ciclat si isi asteapta locatarii
Scuze daca vam zapacit de cap cu toata povestea poate era mai bine sa fac un jurnal la fiecare in parte doar ca nu vroiam sa aglomerez forumul cu povestile mele.
Sper ca aveti rabdare sa cititi tot ce am scris, astept feedbackuri si comentarii de orice fel si binenteles intrebari.
Cu aceasta ocazie vreau sa multumesc intreg forumului pt ca am invatat multe de aici. Asa ca multumesc.
va salut cu drag, Calin....... va urma
Am incercat sa pun pozele in ordine dar se pare ca nu am reusit si nici descrierea la ele nu apare....cine ma ajuta?