[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Probleme alge ?!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Horia
Senior member

IP:

Salut

ma lamureste cineva ce se intampla
teste luate acum 5 minute

NO3 25
NO2 0
GH >14 D
KH15 D SPRE 20 D ( AICI STAU PROST RAU )
PH 7,6-8
CL2 0

Aditia de CO2 am inceput-o vineri pe 10 ( in fiecare zi de la ora 8-9 dimineata pana seara la 22-23 ) aprox 1-2 bule pe secunda
fertilizare micro & macro cate 1 ml / zi ( recomandat 1 mil la 50 litri apa ) eu am net aprox 55 ( bazinul are brut 64 litri )
supliment aditie co2 easy carbo ( 1 ml / zi ) de vineri am inceput cu el in acelasi moment cu aditia de Co2

am observat de acum ceva timp sa am ceva probleme dar am zis ca o sa treaca in momentul cand o sa vin cu aditia de CO2 insa nu vad nici o schimbare

alte info

lumina t5 2x24 w ( un aqua plant grow + un jbl de 9000 k ) program 7.30 -9 si 18.30-21.30 - lumina o am de acum trei zile , pana acum am mers cu 2 x 14 w ( neoane simple de 6500 k )
schimb de apa aprox 15-20 litri in fiecare duminica
[Thumb - e3168cdd0d73021af577778549399d35.jpg]

[Thumb - ad0172b177221505db2c3d341c242258.jpg]

[Thumb - 52716cc77686f7e517fc3ffe774ee310.jpg]

[Thumb - 16be177e1331dde49cc4da9dc295c4b5.jpg]

[Thumb - eac1262fd010bb62dc9ef365ea8b9b74.jpg]

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/30466.page
[Email] [Yahoo!]
Pretorians
Membru de baza

IP:

Alga respectiva m-a ruinat si pe mine de doua ori. E artagoasa rau si apara datorita dezechilibrului dintre lumina si nutrienti, uneori si din cauza mancarii in exces.
Eu am reusit sa scap de ea doar cu un tratament cu apa oxigenata - 50ml apa oxigenata la 100L apa acvariu daca estea cea care are concentratie 3%. Atentie ca poate afecta pestii si poate ucide unele plante.
Sau reset!

Ape limpezi!
Horia
Senior member

IP:

reset insemnand ?

tocmai am comandat un pachet plante asa ca ar suna mai bine reset , dar in ce consta ?

[Email] [Yahoo!]
Pretorians
Membru de baza

IP:

reset inseamana sa o iei de la 0
scoti nispul - pui altul sau il speli bine pe asta in apa cu clor - plantele le arunci sau le bagi in apa cu clor ca sa ucizi alga speli bine acvariul si incepi din nou ciclarea, fara pesti evident.
Asta nu garanteaza ca alga nu mai apare si nici macar ca dispare in totalitate ci doar ca o starpesti pe moment.
Mai bine incerci cu apa oxigenata - la mine a dat rezultate foarte bune. Am pus cantitate mai mica dar cateva zile la rand. Intr-o saptamana alga era moarta. Mi-a murit si tot mossul dar oricum era invadat de alga.restul plantelor au fost ok. Si nici pestii nu au patit nimic.
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca tot faci reset, incearca sa nu mai repeti greselile de acum.

Lasa CO2 non-stop, ai KH-ul mare.
Vezi cum faci cu lumina, nu e buna prea multa dintr-o data si nici prea putina (ca putere).
Ca timp, iar nu e ok, plantele au nevoie de mai multe ore de lumina ca sa ajunga la randament maxim cu fotosinteza. Pe de alta parte, in perioada de inceput a acvariului, pana se aclimatizeaza plantele si scapi de amoniu, algele sunt favorizate de lumina.
Cu nutrientii, la fel. E bine sa citesti despre metodele de fertilizare, ESTIMATIVE INDEX este despre fertilizarea in scopul cresterii optime a plantelor, MCI este mai mult despre echilibrarea nivelelor de nutrienti astfel incat sa defavorizezi inmultirea algelor.
Algele folosesc mai mult amoniul decat plantele, astfel avand un avantaj.
Si pe final, vad ca ai mai multe tipuri de alge acolo. Eu sunt discromat, dar parca in imaginea a doua ai rodophita sp1, daca gresesc sper sa ma corecteze colegii de forum. Cred ca ai aditionat si micro mai mult decat ar fi trebuit.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/01/2014 12:19:43

KATANA
Junior member
[Avatar]

IP:

Sal, cred ca trebuia sa schimbi un singur neon pt inceput, dupa 2 saptamani puteai sa il schimbi si pe celalalt. Ai pus multa lumina brusc (asta ar fi o cauza) dar mai sunt si cele ce le-au amintit colegii mai sus.

Incearca totusi sa injectezi easy carbo direct pe alga (este posibil sa o sufoce si sa moara)

This message was edited 1 time. Last update was at 14/01/2014 13:16:20

0730 697 654
[Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

De ce sa faca reset? Deabia a schimbat neoanele de 2 zile si de vreo 4 a inceput aditia de CO2
Aceste schimbari bruste sunt cele mai pe placul algelor... Nu trebuie sa opresti aditia de CO2 noaptea. La KH-ul tau nu vor apare modificari ale pH-ului pe timpul noptii.
Vorbesti de mililitri de nutrienti pe zi. Ca sa iti dai seama ce se intampla acolo trebuie sa cauti si sa transformi acel volum de lichid (amestec nutrienti) in ppm nutrienti (adica mg per litru de apa acvariu).
In felul asta vom vedea daca pui prea mult sau prea putin Fier, Nitrati, fosfati...
Nu stim cati pesti ai si de care, cata mancare dai, etc. Ce filtrare ai? De cand au aparut algele? Au legatura cu schimbarile facute sau nu (erau de inainte)?
Algele alea filamentoase sunt aspre la pipait sau sunt moi/gelatinoase. Firele sunt ramificare/furcate sau nu?
Oricum ar trebui sa scazi un pic Nitratii pe la valoarea de 10ppm (lucru pe care nu il poti realiza cu nutrienti all-in-one...
Algele mici de pe frunze par a fi Fuzz sau Oedogonium...

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Horia
Senior member

IP:

Ca fauna in 55 litri net avem ; 8 neoni pui - 4 xifo pui - 4 platy pui - 3 cat fish ( unul dintre ei este ventuza )
Filtrare : filtru extern tetra ex 400 - 1 litru siporax in compartimentul 2 si in primul burete cu carbune si putin zeolit
algele au aparut dinainte de a schimba lumina din 28 w in 48 w ( aprox 2 saptamani sa zic )
parerea mea ca - da s-au accentuat de cand am venit cu plusul de lumina, cat si aditia de co2 butelie cat si lichid ( easy carbo )
algele sunt aspre si cu un miros foarte urat ( par a fi ca un mos )
alegele mici de pe frunze clar au aparut de cand am venit cu schimbarile precizate mai sus, nu aveam asa ceva
iar cele care par a fi ca un mos ( eu am crezut prima oara ca este chiar moss ) aici va dau voie sa zambiti
nu stiu daca este important. in momentul cand am venit cu aditia de co si cu schimbul de lumina , am facut o curatare generala a filtrului , adica spalat material cu jet de apa rece , spalat furtune care erau colmatate cu o mazga maronie, toata operatiunea a durat max 15 minute. cand am spus ca am spalat materialul filtrant ma refer bagat sub jet de apa rece max 10 -20 secunde . am introdus in filtru apa din acvariu cu o pastila de microbac pt a ajuta in caz de deciclare + o pastila de tetra clear .
nu stiu daca a cauzat asta cu ceva dar am zis sa precizez si treaba asta
mancare pt pesti o data pe zi dimineata si la doua zile de 2 ori pe zi dimineata si seara

[Email] [Yahoo!]
Horia
Senior member

IP:

Ca o concluzie
- nu este cazul de resetare
- tratament cu apa oxigenata ( 3-4 zile )
- incetare supliment micro & macro
- lumina - zero -
- la tratamentul cu apa oxigenata - aplic dimineata 25 ml concentratie 3 % dupa care seara schimb de apa max 10 litri din cei 55 existenti , tratamentul sa dureze minim 3 zile cu o atentie deosebita asupra pestilor ( in cazul in care vad ceva ciudat urgent schimb de 50 % apa )
- aditia de CO2 bule sa mearga non stop cu teste zilnice asupra nivelului Ph

corect ce zic eu aici sau nu am inteles nimic ?

[Email] [Yahoo!]
Pretorians
Membru de baza

IP:

Eu nu prea stau bine cu rabdarea si as merge pe tratamentul cu apa oxigenata - rezultatele se vad repede. Apoi atentie la lumina si nutrienti. Cum zice Lucian dureaza mai mult, dar rezultatele sunt mult mai sigure si pe termen lung.
Acum depinde de tine cate cunostinte de acvaristica ai sau cata rabdare ai sa le aplici/testeezi.
Horia
Senior member

IP:

pretorians12

Acum depinde de tine cate cunostinte de acvaristica - la o scara notata intre 1 si 10 ma situez undeva la 3 ai sau cata rabdare ai sa le aplici/testeezi. - [b]aici stau foarte bine .

multumes o sa urmez tratamentul cu apa oxigenata
am recapitulat doar ceea ce am inteles eu de la voi - si vreeam sa stiu daca este ok

multumesc

[Email] [Yahoo!]
Pretorians
Membru de baza

IP:

Spor la treaba - sa ne spui cum a iesit
otvos-bruno
Junior member
[Avatar]

IP:

Scoate carbunele activ din filtru.Nu se tine tot timpul in filtru.
Nu se foloseste pe perioada tratamentelor ,in cazul folosirii substantelor nutritive pentru plante......deoarece elimina efectele dorite ale acestora.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/01/2014 17:00:59

"Simplitatea este sofisticarea extrema."
Leonardo da Vinci
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Vezi cum faci pe viitor in privinta curatarii filtrului si a materialelor filtrante. Se vede ca nu ai bagat nasul prin articole, sau daca l-ai bagat, ai citit printre randuri.
In stadiul in care te afli tu, nu m-as grabi cu tratamentul cu apa oxigeneata, mai ales ca din cate stiu eu, acesta se adreseaza altei alge. Personal as incerca sa echilibrez acvariul d.p.d.v. al fertilizarii, as mai introduce niste plante cu crestere rapida si as continua aditia de Easy Carbo concomitent cu cresterea aditiei de CO2, asa cum ti-a sugerat si Lucian.
Si inca ceva. Inteleg faptul ca vrei sa vezi acvariul cu luminile aprinse inainte sa pleci dimineata de acasa, dar gandeste-te la un alt program. O ora si jumatate dimineata si trei ore seara, nu ofera plantelor timpul necesar pentru a face corespunzator fotosinteza. Ca urmare, cu alge sau fara, plantele vor ramane nemancate, tu obtinanad in acvariu doar niste varfuri de nutrienti, de care se vor bucura doar algele.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Horia
Senior member

IP:

Asera am inceput cu tratament apa oxigenata 3 % concentratie .daca totul decurge ok am sa-l tin 3 zile sper sa am rezultate pozitive
25ml apa oxigenata la 50 litri apa - introducere direct in bazin seara( cu grija sa nu ating pesti ) , a doua zi - seara ( adica azi ) curatenie substrat, curatenie geamuri , " ciugulit " cu mama algele care pot fi adunate.
asta o sa vreau sa o fac 3 zile ( daca totul este ok pentru pesti )
ce urmeaza sa mai fac in seara asta - teste apa - ( inainte de schimb apa )
lumina zero in perioada asta de 3 zile decat ceea ce intra prin geamul camerei - nu prea multa pt ca am o perdea destul de opaca
aditia de Co2 ( 1-2 bule / secunda ) am testarul de Co2 permanent introdus in acvariu
o sa merg si cu doza de easy carbo recomandata
avand in vedere ca nu o sa mai fie lumina dispare fotosinteza ( deficit oxigen ) ( sa bag o pompa apa pt oxigen ) sau o sa fie deajuns valuirea ?
nu mai fac aditie micro & macro in perioada asta de 3 zile minim .
referitor la iluminare ( acum am 2x24 w un aqua plant grow si un jbl de 9000k ) am zis sa schimb jbl de 9000k ( 24 w ) cu un osram de 6400k ( 14 w ) si ca program de 6 ore neintrerupt ceva de genu 12-18
am comandat un set de plante urmeaza sa ajunga maine ( plante crestere rapida ) vreau sa le introduc in bazin - aici vreau ceva pareri - din ce am citit este ok sa introduc plante pt a echilibra bazinul
atat

si cam atat

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: