[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Evenimente, manifestari, calatorii, intalniri, povestiri....CICLIDOFILE  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Va spun "Bun gasit!" din nou..

M-am tot invartit, cacait si uite ca , presat de promisiunea facuta maestrului Rick care de vreo 2luni bune ma tot intreaba de "materialul" de la "Congres", am ajuns si in punctul de a pune pe hartie povestioara cu pricina ( cei care imi urmaresc jurnalul probabil stiu despre ce este vorba).

Am ales sa deschid un topic intitulat "Evenimente, manifestari, calatorii, intalniri ....CICLIDOFILE " aici in sectiunea "Cichlidae" in ideea de a crea un spatiu dedicat in care sa ne putem impartasi experientele de acest gen, autohtone sau nu.

Deci, acest topic este deschis oricui si chiar lansez invitatia tuturor "ciclidofililor" si nu numai,sa posteze aici in masura in care au avut , au sau vor avea "experiente" in aceasta zona si bineinteles daca au placerea de a le impartasi cu noi .

Daca factorii de decizie ai forumului vor gasi de cuviinta ca acest thread poate sa devina "Sticky" pentru a nu se pierde de a lungul timpului, ar fi minunat.

Anul trecut, am avut ocazia sa particip la Congresul XX al Asociatiei Italiene a Ciclidofililor care s a tinut la Faenza si , imediat dupa, la o expozitie "AquaBeach Tartarughe Beach" la Cesena - Fotoreportajele de la aceste doua evenimente le am impartasit la momentul acela in jurnalul acvariului meu african insa, doar cine are rabdare si vointa, ar putea sa le descopere in sutele de postari din acel jurnal
______________________________________________________________________________________________________________
Lasand acest preambul , haideti sa intram in subiectul propriu-zis..

Vom spune cate ceva despre Congresul XXI al Asociatiei Italiene a Ciclidofililor 21-22.09.2013 Certosa di Pisa - organizat de A.I.C in colaborare cu Muzeul de Stiinte Naturale din Pisa - manifestare la care am avut placerea sa particip in calitate de membru al acestei asociatii.

Tin sa precizez ca cele doua conferinte au avut ca protagonisti ciclidele sud-americane si pe cele central-americane. Mai mult ca sigur , povestioara mea va fi savurata in primul rand de impatimitii acestor specii .

Asadar, iata care a fost Programa celor doua zile :
Sambata 21 septembrie
10.00-15.00
Inregistrarea participantilor si aranjarea pestilor in acvariile de expozitie.
15.00
Un saluto ai partecipanti
Roberto Barbuti - Drectorul Muzeului de Stiinte Naturale Pisa
Enzo Marino - Presedintele AIC
15.15 - 16.15
Prima conferinta: “Geophagus – the most beautiful “sand eaters” of this planet". Heiko Blessin
16.30 - 19.00
Concurs de biliard
Schimb/cumparare-vanzare pesti si socializare.

ore 20.30
Cina Sociala
___________________________________________________________________
Duminica 22 septembrie
9.30 - 10.30
Reuniunea membrilor AIC pentru alegerea unui nou presedinte si a unui nou consiliu
11.00 - 12.00
“Cichlids in their natural biotopes in South- and Central America".Heiko Blessin
La terminarea conferintei, schimb/cumparare -vanzare pesti.
14.00
Loteria

_______________________________________________________________________

Dupa cei 2000km (RO-IT)facuti cu mai putin de o saptamana inaintea acestui eveniment, am mai adaugat inca 600km la bord cu calatoria aceasta la Pisa insa nu imi pare rau. In ciuda eforturilor facute , a meritat din plin.Au fost doua zile de neuitat.

Sambata 21 septembrie, iata ma ajuns la Certosa di Pisa , o mica localitate cocheta la 30km de Pisa .
Locatia acestui Congres ..bellissima! Muzeul de Stiinte Naturale Pisa (un fel de Antipa dar de cateva ori mai mare) este gazduit de o constructie -stil medieval-cu o istorie indelungata in spate , situata pe o colina...un peisaj mirific..

image

image

image

image

image

Trebuie mentionat faptul ca directorul acestui Muzeu, dott. Roberto Barbuti ,membru al AIC , si a oferit disponibilitatea de a muta "cartierul general" al Asociatiei de la Faenza, aici ,la Certosa di Pisa , asigurand totodata tot ceea ce inseamna logistica si spatii pentru desfasurarea manifestarilor anuale ale asociatiei. Avand ca punct de comparatie Congresul de la Faenza de anul trecut, pot spune ca s a facut un mare pas inainte .

FINE PRIMA PARTE

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Ajuns la destinatie in jur de 10 si ceva dimineata,nu stiu cand a trecut timpul fiind ocupat cu aranjarea pestilor in acvariile de expozitie..si iata ne ajunsi la prima conferinta :

“Geophagus – the most beautiful “sand eaters” of this planet" -

Doar pe marginea acesteia vom discuta pe larg deorece la a doua conferinta am "chiulit" in mod voit , alegand sa profit de timpul castigat si sa vizitez o mica parte din muzeu . Sa mi fie rusine insa asta e!Cateodata mai trebuie sa luam si decizii de genul

Invitatul de onoare si relatorul acestui Congres a fost Heiko (nu Bleher) ci Blessin .
Cine este acest Heiko Blessin?!

Heiko Blessin, born in 1961 in Tenerife/Canary Islands/Spain, grew up in Hamburg/northern Germany. Startet his first aquarium at an age of 9. Graduated his Master in Biology in Hamburg, specialised in Zoology and marine Biology. Visited 65 countries of the world and wrote many articles about biotopes of the fish and inverts. Marketing director and leader of the JBL research expeditions since year 2000. His hobbies beside aquarium fish keeping is photography, diving and motorcycles.

Deci , ce trebuie sa retinem este ca tipul este lider al expeditiilor JBL din 2000 incoace si mai este si Director de Marketing al JBL.
Il avem aici , la lucru , pe teren..Che invidia!!
image

La aceasta conferinta ar fi trebuit sa fie prezent maestrul Rick - stiu ca Geophagusii sunt un subiect sensibil pentru dansul - de aceea acest foto-reportaj este cu dedicatie speciala pentru dumnealui si pentru toti care iubesc acest gen.

Sa i dam drumul..Am imortalizat mai toate slide-urile expunerii si o sa le parcurgem impreuna .

“Geophagus – the most beautiful “sand eaters” of this planet ?!" -

Cuvantarea de inceput a presedintelui AIC:
image

Aici, in plan indepartat Heiko Blessin, in mijloc , directorul Muzeului -Roberto Barbuti si ,in rosu, secretarul AIC-Aldo Reggi.
image

image

Heiko Blessin la inceputul prezentarii - foarte haios - spunea ca ii place Italia- ca au mancare gustoasa, autostrazi bune ..insa un punct in minus: au prea multi tantari si intr adevar, tantarii erau o pacoste in acel Muzeu -
image

"Cati dintre dvs au avut sau au Geophagus in acvarii?"

image

Vorbind de multitudinea de specii si varietati ale Geophagusilor , ca sa ne dam seama de anvergura procesului de nastere a unei noi specii- sunt necesare 5000 de generatii pentru a forma o specie noua:
image

Un pic de istorie..in 1791 mr.Bloch descrie pentru prima data "Sparus surinamensis":
image

Si mult dupa in 1840 , Heckel (care nu fusese niciodata in America de Sud) descrie genul Geophagus ..
image

Situatia actuala a "tribului" Geophagini..peste 180 specii ..impresionant:
image

Problemele legate de nomenclatura, de atribuirea denumirilor , de clasificari etc :
image

image

"Care este trasatura definitorie pentru Geophagus?"
In 1840 , Heckel descrie un organ specializat situat in zona branhiilor careia ii atribuie, in mod eronat, rolul de a ajuta Geophagusii in supravietuirea in conditiile anotimpului secetos facand analogie cu pestii labirintici (Betta):
image

"Geophagusii sunt cu adevarat "mancatori de nisip"?!" NU - ei sunt de fapt niste " SAND -SPITTERS". Organul acela specializat (epibranchial organ) ii ajuta sa separe mancarea de nisip.
image

"Cum se hranesc ?" Forma craniului joaca un rol esential in procesul de "sand-eating".
image

Cateva aspecte interesante legate de alimentatia Geophagusilor si factorii care influenteaza dieta acestora -

Alimentatia depinde de regiunea de unde provin exemplarele aceleiasi specii - in urma cercetarilor efectuate pe teren, in stomacul indivizilor de Altrifons proveniti di 2 zone diferite - Rio Xingu si Rio Negro - s au gasit resturi marturie a unor diete complet diferite, inafara de cantitatile considerabile de nisip:
image

Alimentatia este influentata de anotimp/ sezon:
image

image

Efectul activitatii de "sand-eating" in acvariu= "deranjarea" biofilmului prezent la nivelul substratului cu efecte benefice in sensul ca zonele anaerobe se transforma prin aportul de Oxigen adus in zone aerobe iar biofilmul este distrus.
Legat de incarcatura biologica a filtrelor noastre si de disturbarea biofilmului - in urma descoperirilor de ultima ora - s a ajuns la concluzia ca filtrele trebuiesc curatate cu mult mai des decat o faceam sau ne imaginam!!!.
In ciuda parametrilor apei din acvariu care sunt in limite normale (NO2,NO3), de multe ori , avem cazuri de imbolnavire a pestilor (FinRot Mouth Rot etc) aparent inexplicabile. Ei bine, cauza acestor imbolnaviri trebuie cautata exact in filtrele noastre unde bacteriile de tipul Aeromonassi Pseudomonas se multiplica excesiv daca nu sunt deranjate periodic.

image

O trecere in revista a speciilor de Geophagus - 16-25 specii:
image

Geophagus Abalios - se vorbeste de caracteristicile biotopului din care provin si treasturile esentiale ale speciei - aflam astfel ca ii gasim atat in zonele cu apa "alba", "neagra" sau limpede, ca prefera zonele cu radacini si ape linistite , fara curent, ca sunt incubatori orali biparentali.
image

Geophagus Harreri : prefera apa limpede, se gaseste in zone "libere" fara ascunzisuri, cu curent forte sau fara, depune pe sol, si are o agresivitate destul de pronuntata:
image

Alti reprezentanti ai genului :
image

O analogie cu speciile africane :
image

In habitatul natural, cine imparte hrana cu Geophagusii?
image
image

Alimentatia in acvariu- Geophagusii sunt omnivori..un pic de publicitate JBL
image

Carentele nutritionale si o alimentatie gresita duc la :
image

Biotopul Geophagusului - NO SAND = NO GEOPHAGUS!!! Acolo unde apar mici petice de nisip sunt sanse sa gasim si Geophagus!

image

Distributia geografica a Geophagusilor: Panama in Nord -Uruguay in Sud
image

image

Parametrii biotopului Geophagusilor:
image

Dupa cum observati compusii azotului si fosfatii sunt ABSENTI adica apa de la mama lor este "purissima".Aveti si coordonatele GPS in caz ca vreti sa ajungeti in zona vreodata
image

In acvariu, situatia este exact pe dos:
image

Ce tip de apa prefera Geophagusii?
image
image

Putina teorie legata de parametrii apei -legatura dintre KH -GH si sarurile minerale:
image

image

image

image

Apa "moale" - cum sa o producem?
Majoritatea speciilor de Geophagus au nevoie de o apa moale.
image

image
image

Pantanal - parametrii apei de acolo:
image
image

Acvariul "tipic" pt Geophagus si efectele utilizarii apei de osmoza fara adaos de saruri minerale:
image

image

"Boala gaurilor" - degeaba tratam boala in sine cu tot felul de medicamente specifice, daca nu venim cu un adaos de saruri minerale chiar si in cazul apei "moi"
image

Cateva aspecte legate de lumina, pentru cei pasionati de plantate: dupa cum vedeti nu vom putea ajunge niciodata la valorile intensitatii luminii din natura..100000LUX:
image
image

Dupa tot acest parcurs, vine si raspunsul la intrebarea "retorica":

image

Cam asta a fost cu conferinta .
Mi a placut mult de tot.Am aflat multe lucruri noi si interesante despre aceste ciclide .Trebuie sa recunosc faptul ca desi sunt un africanist inrait, visez demult la un acvariu biotop sud american cu geophagus. Poate se va realiza candva!

Sper ca nu v am plictisit.
Stay close! Nu am terminat inca ..Revin cu turul virtual al acvariilor de expozitie, al acvariilor muzeului si unei mici parti din colectiile acestuia facute duminica .

Cristian

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Tinem aproape! Da-i bataie cu prezentarea, ca nu ne-ai plictisit deloc

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Dan
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 11/01/2002 02:00:00
Messages: 3268
Location: Bucuresti - Colentina
IP:
Offline

Bravo domnule conferentiar !

-- aCVarist, deci eXist --
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De asa "plicitiseala" ducem lipsa mare Deabia stept sa ma mai "plictisesc" la urmatoarele serii.
Multumim


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Pai, in cazul acesta, haidem sa ne "plictisim" in continuare si sa terminam treaba inceputa

Continuam cu imaginile acvariilor de la Congres..

Aceasta era sala principala cu acvariile membrilor asociatiei:
image

image

image
image

In sintonie cu subiectul principal al acestui Congres, am avut si ceva reprezentanti ai ciclidelor sud si central-americane, Wild sau F1, multi dintre ei adusi de AmazonFishStore al carui titular, Adriano Dado , un tip super de treaba cu care parca ma stiam de o viata, care stia si cateva cuvinte in romana ( ulterior mi a confesat ca are ceva sange romanesc in vene)

image

Geophagusi ..o splendoare..chiar si asa , in conditii de stres maxim..

image
image
image
image
image
image
image
image
si alti sud americani :

Scalari Wild:


image
image
image
image

Biotodoma wavrini F0

image
image

Satanoperca jurupari:

image
image

Cateva imagini cu acvariile celorlati participanti si "bunatatile" aferente:

Cryptoheros cutteri:
image
image

H.labridens:

image
image
image

Aulonocara hueseri:
image

O pereche de Tramitichromis si masculul meu de Moorii dat spre adoptie lui Marco Isidori:
image

Gephirochromis lawsi - mascul adult
image

Mylochromis incola:

image

Petrotilapia flaviventris:

image

Lethrinops albus Kande
..imens:
image

Taeniolethrinops furcicauda:

image

Abactochromis labrosus:
image

Ceva tanganikani:
Simochromis diagramma:
image
image

image

image

image

Bunul meu prieten Marco Isidori -
image

Avem si tinere sperante ciclidofile :
image


Continua..

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

In cadrul Muzeului , exact langa sala unde s au tinut conferintele, se gasea o imensa sala plina cu acvarii de mare tonaj ( de aici si problemele cu tantarii de care pomenea domnul Heiko Blessin ) cu tot felul de specii deosebite -

Toata stima pentru directorul Roberto Barbuti si echipa dumnealui pentru sustinerea acestui proiect!
Ar fi frumos sa vedem si noi la Antipa asa ceva - stiu ca au mai fost cateva expozitii de pesti , sporadice , in cadrul muzeului de la Bucuresti insa nimic nu se poate compara cu ceea ce am vazut aici la Pisa...

Am reusit sa le admir pe indelete duminica ..

Acesta era namila de la intrare- un acvariu cu crapi :
image
image
image
image

Sala cu acvariile muzeului :
image

Andrea Vampa - "iubirea mea de o noapte" ( am impartit aceeasi camera de hotel ) - tipul este proaspatul detinator al unui magazin specializat in ciclide din Abruzzo
image

Piesa forte a colectiei de raritati - un exemplar tanar de Peste -Tigru de vreo 40cm
image
image
image
image
image
image

O alta raritate - DAMBA din Madagascar
image
image
image
image

Pestel-orb:
image
image

African-lungfish:
image
image
image

Pestele aligator:
image
image

Petenia splendida..imensi:
image
image

Piranha

image
image

Testa di serpente - Channa:
image
image

Tanganikani:
image
image

Pisicute:
image
image
image

Polypterus
image

Gurami gigant--cu adevarat giganti:
image
image

Alti monstri:
image
image

Tilapia buttikoferi--cam cat capul lui Andrea :
image
image

As mai avea imagini cu o parte din colectiile muzeului insa mi e frica ca deviem de la subiect si nu stiu care este interesul public pentru acestea..

Ramane sa ma decid ce voi face in continuare in functie si de reactiile dumneavoastra.

Cristian

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
Taz
Membru de baza

Joined: 12/12/2010 18:45:41
Messages: 345
Location: Sfantu Gheorghe- Brasov
IP:
Offline

O mica corectie : unde ai scris biotodoma wavrini este defapt aquidens pulcher . Minunate pozele , mi se face dor de geophagusii mei care iam dat geo. altifrons . acum incerc sa cumpar din nou geo si satanoperca . Mersi de articol si la cat mai multe.
[Email] [Yahoo!]
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Taz wrote:O mica corectie : unde ai scris biotodoma wavrini este defapt aquidens pulcher . Minunate pozele , mi se face dor de geophagusii mei care iam dat geo. altifrons . acum incerc sa cumpar din nou geo si satanoperca . Mersi de articol si la cat mai multe.


Multumesc Taz! Exemplarele , da , sunt de exceptie! Pozele , calitatea lor , este indoielnica dar mai mult nu am putut face!
Intr adevar s a strecurat o greseala Mea culpa! Am circumstante atenuante totusi. poze multe, postare lunga Trebuie sa caut prin sutele de poze , poate gasesc si imaginea cu Biotodoma!

This message was edited 1 time. Last update was at 15/11/2013 20:38:52

[Email] [Yahoo!]
dragos_georg
Member
[Avatar]

Joined: 07/10/2012 11:46:59
Messages: 216
Location: Medias
IP:
Offline

Felicitari Cristi, un articol minunat asa cum ne-ai obisnuit.

O seara buna

“Este greu oricarui acvarist interesat de ciclide sa aprecieze o specie mai mult decât Pseudotropheus demasoni. “ Greg Steeves
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com