Ajuns la destinatie in jur de 10 si ceva dimineata,nu stiu cand a trecut timpul fiind ocupat cu aranjarea pestilor in acvariile de expozitie..si iata ne ajunsi la prima conferinta :
“Geophagus – the most beautiful “sand eaters” of this planet" -
Doar pe marginea acesteia vom discuta pe larg deorece la a doua conferinta am "chiulit" in mod voit , alegand sa profit de timpul castigat si sa vizitez o mica parte din muzeu . Sa mi fie rusine insa asta e!Cateodata mai trebuie sa luam si decizii de genul
Invitatul de onoare si relatorul acestui Congres a fost
Heiko (nu Bleher) ci
Blessin .
Cine este acest Heiko Blessin?!
Heiko Blessin, born in 1961 in Tenerife/Canary Islands/Spain, grew up in Hamburg/northern Germany. Startet his first aquarium at an age of 9. Graduated his Master in Biology in Hamburg, specialised in Zoology and marine Biology. Visited 65 countries of the world and wrote many articles about biotopes of the fish and inverts. Marketing director and leader of the JBL research expeditions since year 2000. His hobbies beside aquarium fish keeping is photography, diving and motorcycles.
Deci , ce trebuie sa retinem este ca tipul este lider al expeditiilor JBL din 2000 incoace si mai este si Director de Marketing al JBL.
Il avem aici , la lucru , pe teren..Che invidia!!
La aceasta conferinta ar fi trebuit sa fie prezent maestrul Rick - stiu ca Geophagusii sunt un subiect sensibil pentru dansul - de aceea acest foto-reportaj este cu
dedicatie speciala pentru dumnealui si pentru toti care iubesc acest gen.
Sa i dam drumul..Am imortalizat mai toate slide-urile expunerii si o sa le parcurgem impreuna .
“Geophagus – the most beautiful “sand eaters” of this planet ?!" -
Cuvantarea de inceput a presedintelui AIC:
Aici, in plan indepartat Heiko Blessin, in mijloc , directorul Muzeului -Roberto Barbuti si ,in rosu, secretarul AIC-Aldo Reggi.
Heiko Blessin la inceputul prezentarii - foarte haios - spunea ca ii place Italia- ca au mancare gustoasa, autostrazi bune ..insa un punct in minus: au prea multi tantari

si intr adevar, tantarii erau o pacoste in acel Muzeu -
"Cati dintre dvs au avut sau au Geophagus in acvarii?"
Vorbind de multitudinea de specii si varietati ale Geophagusilor , ca sa ne dam seama de anvergura procesului de nastere a unei noi specii- sunt necesare 5000 de generatii pentru a forma o specie noua:
Un pic de istorie..in
1791 mr.Bloch descrie pentru prima data "Sparus surinamensis":
Si mult dupa in 1840 , Heckel (care nu fusese niciodata in America de Sud) descrie genul Geophagus ..
Situatia actuala a "tribului" Geophagini..peste 180 specii ..impresionant:
Problemele legate de nomenclatura, de atribuirea denumirilor , de clasificari etc :
"Care este trasatura definitorie pentru Geophagus?"
In 1840 , Heckel descrie un organ specializat situat in zona branhiilor careia ii atribuie, in mod eronat, rolul de a ajuta Geophagusii in supravietuirea in conditiile anotimpului secetos facand analogie cu pestii labirintici (Betta):
"Geophagusii sunt cu adevarat "mancatori de nisip"?!" NU - ei sunt de fapt niste " SAND -SPITTERS". Organul acela specializat (epibranchial organ) ii ajuta sa separe mancarea de nisip.
"Cum se hranesc ?" Forma craniului joaca un rol esential in procesul de "sand-eating".
Cateva aspecte interesante legate de
alimentatia Geophagusilor si factorii care influenteaza dieta acestora -
Alimentatia depinde de
regiunea de unde provin exemplarele aceleiasi specii - in urma cercetarilor efectuate pe teren, in stomacul indivizilor de Altrifons proveniti di 2 zone diferite - Rio Xingu si Rio Negro - s au gasit resturi marturie a unor diete complet diferite, inafara de cantitatile considerabile de nisip:
Alimentatia este influentata de
anotimp/ sezon:
Efectul activitatii de
"sand-eating" in acvariu= "deranjarea" biofilmului prezent la nivelul substratului cu efecte benefice in sensul ca zonele anaerobe se transforma prin aportul de Oxigen adus in zone aerobe iar biofilmul este distrus.
Legat de incarcatura biologica a filtrelor noastre si de disturbarea biofilmului - in urma descoperirilor de ultima ora - s a ajuns la concluzia ca filtrele trebuiesc curatate cu mult mai des decat o faceam sau ne imaginam!!!.
In ciuda parametrilor apei din acvariu care sunt in limite normale (NO2,NO3), de multe ori , avem cazuri de imbolnavire a pestilor (FinRot Mouth Rot etc) aparent inexplicabile. Ei bine, cauza acestor imbolnaviri trebuie cautata exact in filtrele noastre unde bacteriile de tipul Aeromonassi Pseudomonas se multiplica excesiv daca nu sunt deranjate periodic.
O trecere in revista a speciilor de Geophagus - 16-25 specii:
Geophagus Abalios - se vorbeste de caracteristicile biotopului din care provin si treasturile esentiale ale speciei - aflam astfel ca ii gasim atat in zonele cu apa "alba", "neagra" sau limpede, ca prefera zonele cu radacini si ape linistite , fara curent, ca sunt incubatori orali biparentali.
Geophagus Harreri : prefera apa limpede, se gaseste in zone "libere" fara ascunzisuri, cu curent forte sau fara, depune pe sol, si are o agresivitate destul de pronuntata:
Alti reprezentanti ai genului :
O analogie cu speciile africane :
In habitatul natural, cine imparte hrana cu Geophagusii?
Alimentatia in acvariu- Geophagusii sunt omnivori..un pic de publicitate JBL
Carentele nutritionale si o alimentatie gresita duc la :
Biotopul Geophagusului - NO SAND = NO GEOPHAGUS!!! Acolo unde apar mici petice de nisip sunt sanse sa gasim si Geophagus!
Distributia geografica a Geophagusilor: Panama in Nord -Uruguay in Sud
Parametrii biotopului Geophagusilor:
Dupa cum observati compusii azotului si fosfatii sunt ABSENTI adica apa de la mama lor este "purissima".Aveti si coordonatele GPS in caz ca vreti sa ajungeti in zona vreodata
In acvariu, situatia este exact pe dos:
Ce tip de apa prefera Geophagusii?
Putina teorie legata de parametrii apei -legatura dintre KH -GH si sarurile minerale:
Apa "moale" - cum sa o producem?
Majoritatea speciilor de Geophagus au nevoie de o apa moale.
Pantanal - parametrii apei de acolo:
Acvariul "tipic" pt Geophagus si efectele utilizarii apei de osmoza fara adaos de saruri minerale:
"Boala gaurilor" - degeaba tratam boala in sine cu tot felul de medicamente specifice, daca nu venim cu un adaos de saruri minerale chiar si in cazul apei "moi"
Cateva aspecte legate de
lumina, pentru cei pasionati de plantate: dupa cum vedeti nu vom putea ajunge niciodata la valorile intensitatii luminii din natura..100000LUX:
Dupa tot acest parcurs, vine si raspunsul la intrebarea "retorica":
Cam asta a fost cu conferinta .
Mi a placut mult de tot.Am aflat multe lucruri noi si interesante despre aceste ciclide .Trebuie sa recunosc faptul ca desi sunt un africanist inrait, visez demult la un acvariu biotop sud american cu geophagus. Poate se va realiza candva!
Sper ca nu v am plictisit.
Stay close! Nu am terminat inca

..Revin cu turul virtual al acvariilor de expozitie, al acvariilor muzeului si unei mici parti din colectiile acestuia facute duminica .
Cristian