Mi-am inceput, din pacate, deputul pe acest forum cu un necaz (vedeti topicul "Acvariul se dezlipeste" din Coltul incepatorului).
Spre fericirea mea, la indicatiile lui bobesku, caruia ii multumesc inca o data pentru sfaturi, nu era nici vorba sa vie dezlipit, ci doar o acumulare de apa datorata condensului generat de pompa de aer.
In orice caz, tot raul spre bine. Urmarin in acest weekend o mare parte din posturile de pe aici ma mananca destul de rau sa ma apuc si eu de acest hobby minunat, acvaristica.
Pana acum am avut numai carasi aurii care din pacate, s-au tot dus unul cate unul din diverse cauze mai mult sau mai putin naturale. Principala cauza fiind apa mult prea dura pe care o foloseam.
Deasemenea, n-am folosit pana acum decat decoruri artificiale.
Acum mai am unul singur impreuna cu un platti. Ideea e ca vreau sa renunt la carasi pentru ca fac mult prea multa mizerie.
As vrea sa am imposibilul: un acvariu care sa-mi ocupe cat mai putin timp, sa am cat mai putin de umblat la el.
Eram chitit sa trec pe plante vii, dar citind ce-a patit @scorpionul m-am ingrozit. Cu decor artificial, n-am avut probleme cu plecatul de acasa. Am hranitor programabil, filtrul, la fel, e pus pe un UPS de 3000VA, suficient sa faca fata unei pene de curent de pana la 1-2 ore.
Tot ce vreau e sa creez un ecosistem care sa se automentina.
Bun, gata cu smiorcaiala si sa trec la treaba. In urma emotiilor cu sticla, in momentul de fata carasul si colegul lui sunt izolati intr-un acvariu de plastic mai mic, de aprox. 5l.
Vreau s-o iau de la capat cu cel mare. Intrebarea e: merita sa pun plante vii sau sa raman la decor artificial daca timpul liber imi este limitat?
Acvariul este un EHEIM Aquastar 60.
This message was edited 1 time. Last update was at 12/08/2013 11:56:18
Continui aici povestea si incep cu un mic rezumat:
- acvariu EHEIM AquaStar 60;
- filtru extern EHEIM Ecco Pro 130
- incalzitor Eheim (la kit cu acvariul)
- termometru apa (tot din kit)
- pompa aer - cred ca e o Tetra Whisper (nu sunt sigur...trebuie sa vad acasa exact)
- substrat JBL Aquabasis plus
- pietris de decor 2-4mm
- plante: cabomba, Cryptocoryne, Microsorum Pteropus, egeria densa
- pesti: 10 guppy 2 cate 2 colorati diferit, 2 platy, 4 cory si 2 ancistrus
Deocamdata, totul e ok, pestisorii sunt veseli voiosi si zburda in voie. E o incantare sa-i privesti. Aseara dupa ce i-am bagat in acvariu, am sta pana la 12 noaptea uitandu-ma la ei.
Cateva poze facute in graba, dimineata (promit ca in wk sa-mi rezerv timp pentru poze artisitice...sper sa si stea ca-s vioi din cale-afara):
Alte poze si am uitat ce era cel mai important: multumesc din suflet tuturor pentru suport si in special lui Bobesku care m-a suportat si asistat vreme de 2 saptamani de cand am inceput proiectul!
Berea asteapta la rece!
This message was edited 1 time. Last update was at 22/08/2013 11:51:09
Nu l-am mai vazut de vreo 2 zile si acum, cautandu-l cu lux de amanunte, mi se pare ca vad un capusor pe sorbul de la pompa. Fiind micut, cred ca s-a lipit de sorb si nu s-a mai putut desprinde.
Am pierdut si-un guppy...in aceleasi conditii. De data asta, l-am gasit intreg lipit de sorbul ala.
Ce naiba? E prost dimensionata pompa sau ce sa le fac sa nu-i mai gasesc lipiti acolo? Am vorbit si cu bobesku si inteleg ca invelirea sorbului intr-o folie de burete nu e o solutie viabila, scazand randamentul pompei si totodata, apare necesitatea curatirii buretelui.
S-a mai lovit cineva de problema asta?
Greu de spus la problema ta...
Incearca langa orificiu sa pui ceva sa blochezi accesul, nu sa astupi orificiul doar sa il blochezi
Foarte frumos acvariu ;)
Da, cred ca o sa gandesc un fel de cusca din plasa, dar cu ochiuri ceva mai mari cat sa permita filtrarea mecanica, dar suficient de mici sa nu mai poata ajunge pestii in preajma sorbului.
Numai ca trebuie sa gasesc ceva din palstic...presupun ca inox sau altceva metalic e neindincat de pus in acvariu.
apropo de pataniile mele, ma bucur ca nu ai renuntat la plantat. Ceea ce mi s-a intamplat mie se poate intampla oricui. Insa nu trebuie sa stai cu grija si sa nu te bucuri de ceea ce ai realizat. Ideea este de a nu renunta indiferent de ceea ce se intampla si sa mergi mai departe. Eu am scris cele patite de mine nu ca sa ingrozesc cititorii ci din alte motive: 1-trebuia sa inchid topicul altfel il lasam in aer, 2-un sfat pentru cei care au minim 2 filtre: ele sa fie alimentate din surse diferite pentruca in cazul in care cade o priza macar celalalt sa reziste
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
M-am pricopsit cu melci...probabil de la plante. Ce fac cu ei?
Pot avea vreo legatura cu faptul ca pestisorii stau mai la suprafata de vreo 2 zile?
Apa e curata...am testat-o cu un tester JBL 6 in 1 si aseara am schimbat 50% din ea.
Si pentru ca vad ca inca mai am de lucru la poze (nu stiu de ce dar tot blur imi ies...sper sa n-am backfocus pe obiectiv)...am facut un filmulet cu acvariul:
LE: am incercat sa fac un singur post, impreuna cu precedentul, dar nu m-am descurcat...imi punea poza dupa film si nu avea logica.
melcii au si ei rolul lor. Lasa-i in pace. Cand lucrurile sunt echilibrate in bazin populatia lor o sa se reduca de la sine. Deocamdata ei contribuie din plin la ciclarea acvariului. Au fost zile la un moment dat cand aruncam zilnic cateva zeci de melci. Zilnic faceam asta. Dupa un timp cand treburile s-au asezat la mine in acvariu ei si-au redus atat de mult populatia incat ii vedeam doar din cand in cand. Inmultirea excesiva a melcilor arata ca au ce sa consume( tot felul de resturi), sau mai bine zis curatenia in acvariu nu e tocmai ok. Cand se rezolva chestia asta vei avea rezolvata si problema melcilor
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
Cu melcii, este exact asa cum spune colegul nostru mai sus. Macar in perioada urmatoare de 2-3 saptamani, lasa-i ca sa ai o idee asupra curateniei si sa ajute si ei la ciclare.
Apoi, daca tii neaparat sa-i arunci, fa un pustiu de bine si pune-i intr-o punga, si te scap eu de ei. Pufferii mei efectiv baloshesc cand le arat poza cu melcul de mai sus
Ok, am inteles cu melcii, dar nimic nu are logica.
Totul e ok si frumos dar mie imi mor pestii. In seara asta s-a mai dus unul...l-am gasit pe o frunza. La urmatorul sparg acvariul.
Am facut totul ca la carte, le-am asigurat toate conditiile...
Nu pot decat sa ma gandesc ca erau deja bolnavi, desi nu pareau.
Cum spuneam si anterior, stau prea la suprafata.
Daca pe data de 12 august iti puneai problema sa o iei de la capat cu acvariul ar trebui sa inteleg ca vorbim de un acvariu care este plecat de 2 saptamani? De cand ai dat drumul la acvariu? Cand ai pus pestii in el? Care este regimul schimburilor de apa?
Testele alea sunt bune sa deosebesti o apa de balta statuta de o apa de baut si atat.
Pestii stau la suprafata, in general, cand nu au oxigen. daca tot ai filtru extern pune refularea sa faca valuri la suprafata apei. Dar sa ne intelegem, stau la suprafata in sensul in care ii vezi ca parca vor sa respire de afara...
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Scuze ca scriu telegrafic, dar sunt pe mobil. Acvariul e pornit de 3 saptamani. Pestii au fost pusi la doua saptamani. Pompa e pusa sa faca valuri, are si un difuzor pentru asta si am si pompa de aer in coltul opus deci oxigenarea cam iese din schema. Ramane calitatea apei. Maine la prima ora ma duc sa iau testere speciale, in primul rand de NO3.
Acum nu am ce sa mai fac decat sa ma rog pt ei. Apa am schimbat cate 12-15 litri la doua zile (apa o aduc de la 30 km de casa si nu ma pot duce atat de des) si la cate o saptamana am schimbat 50% din ea. La fiecare schimb am folosit Sera Nitrivec, cate 10ml.
Stau la suprafata, dar nu pare sa aiba nevoie de aer. Mai degraba devin apatici.
Raman in aceeasi pozitie si inoata pe loc. In schimb plantele au crescut destul de mult de cand le-am pus.
This message was edited 2 times. Last update was at 30/08/2013 23:38:19
Inainte de vivipari am avut 3 ani carasi. Aia i-am pus direct in acvariu, cu apa de la robinet, fara plante, doar cu-un filtru intern, si n-au mai tusit. Am renuntat la ei ca faceau prea multa mizerie.
in mod cert nu. Pestii sunt sensibili dar nu chiar asa. Eu cred ca problema este la tine in apa. De ce trebuie sa aduci apa de la 30km? Descurca-te cu ceea ce ai in casa si o sa-ti fie mult mai bine. Daca acvariul tau e pornit de 2 max 3 saptamani iti spun ca acum e perioada cea mai critica pentru pesti
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram