[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incepator, acvariu 60L  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
irimescu
Unripe member

IP:

Mi-am luat inca de-acum 3 luni un acvariu de 60L dotat cu:
-filtru care s-a stricat de curand (si l-am schimbat cu unul CLARO 300, de 4W, 300L/h la sugestia vanzatorului de la magazinul de specialitate)
-pompa de aer cu piatra la capat, 3W asa scrie pe ea (veche de 15 ani dar care merge bine, sper sa o schimb in viitor) <--- luata de la un coleg care a avut acvariu demult
-sistem iluminat Atlantis 60, 52 leds, 4.16 W (primit la cumpararea acvariului)
-incalzitor+termostat (primit la cumpararea acvariului)
-termometru
-furtun cu palnie (pentru aspirare de la suprafata substratului), cleste si burete(curatat geamuri)

Pe langa accesorii, am cumparat un substrat de pietris pe care il veti vedea in imagine si 2-3 plante la sugestia vanzatorului. La inceput am avut 2 scalari, 2 xipho, 2 sanitari, 6 neoni si 2 guppy(nici nu mi s-a zis, nici eu nu m-am documentat bine, i-am luat imediat si nu era ciclat acvariul). Prima saptamana a fost ok, dar incepand cu a doua saptamana de la cumparare plantele au inceput sa se inchida la culoare incet, incet. Am trecut la un schimb de apa de 2 ori pe saptamana cca 20L de fiecare data(o lasam intr-o galeata descoperita 24 ore). Dupa 1 luna am fost nevoit sa elimin plantele deoarece 2 au ajuns sa nu mai aibe frunze si una s-a rupt total ( am observat ca le ciugulea scalarii des, dar nu cred ca asta sa fi fost vina). Tin sa specific ca nu foloseam niciun dispozitiv de CO2 iar iluminarea era efectuata de la 12:00 la 20:00.
Am inlocui plantele cu unele din silicon, tot de la magazinul ala si am decis sa nu mai cumpar altele naturale pana nu aflu care e problema.
O data cu eliminarea plantelor am avut si cativa pesti morti in decurs de 7 zile , 4 neoni, 1 scalar si 2 guppy. Am decis schimbarea totala a apei( si natang fiind am schimbat-o toata stresand posibil pestii). Dupa circa 1-2 saptamani imi mai mor 1 xipho, 1 sanitar si 2 neoni in decurs de 2 saptamani, la fel decid schimbarea apei total si la fel de neindemanatic efectuand-o.
De 3 saptamani n-am mai avut niciun deces, am ramas cu 1 scalar, 1 xipho, 1 sanitar si inca un pestisor pe care l-am primit+ inca 2 xipho micuti abia nascuti(pe care ii tin intr-un borcan de 3 L). Am citit forumul vostru ieri si am aflat multe aspecte, insa vin cu cateva intrebari daca imi permiteti

1. E bun substratul de pietris care il am, si daca nu ce imi recomandati?
2. Este sursa de iluminare suficienta?
3. As scoate scoicile din acvariu(am citit ca cresc duritatea apei), si as pune un tapet negru sa maschez filtrul. E ok?
4. Nu stiu pe ce pesti sa merg vivipari(xipho/ guppy / molly) sau 10 neoni+4 sanitari? Vad ca xipho mai ales fac multa mizerie... dar viviparii sunt recomandati totusi pt incepatori.
5. As elimina scalarul ca e prea mare pentru un acvariu de 60 L, si se cam ciondaneste cu xipho. E ok?
6. Ce plante imi recomandati, solutii si sisteme C02? Vreau sa revin la plante naturale ca asa e frumos. (cel mai aproape magazin de specialitate de mine e la 25km)
7. Are un coleg un acvariu de 15 L, are rost sa-l iau pentru a tine puii de xipho sau sa cumpar o maternitate de la magazin si sa-i introduc in acvariul comun? (si daca prima optiune e valida de ce accesorii as avea nevoie)
8. Cei doi pui de xipho ii hranesc cu hrana oferita parintilor, NavoGranomix pentru pesti de 6-15 cm, pe care o pisez si fac granulele mult mai mici. E ok si daca nu ce hrana imi recomandati?
9. La cat timp se efectueaza curatarea totala a acvariului si cum sa face efectiv? (prin ce am citit peretii acvariului se curata cu sare iar pestii se pun intr-un vas cu cca 50% din apa din acvariu si nu stiu daca e corect...)
10. Ce peste este acesta, mai alb? Am cautat pe internet si seamana a molly
http://img802.imageshack.us/img802/3657/hp25.jpg

Este primul meu post pe forum asa ca va rog sa nu ma luati tare

Imagine cu acvariul
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Substratu' mi se pare cu granulatia prea mare. Pentru plante se recomanda o granulatie de 1, 2, 3 mm. Lumina e suficienta sau nu ....... in functie de speciile de plante pe care le alegi.
E foarte buna initiativa de a scoate scoicile . Si aia de a scoate scalaru'.
Eu iti recomand 10-20 neoni + citiva sanitari (daca-ti plac). Viviparii sint recomandati incepatorilor pentru ca-s rezistenti si se inmultesc fara bataie de cap din partea acvaristului. Iti sugerez pentru inceput plante nepretentioase (Ceratopteris, Limnophila sessiliflora, Elodea, Anubias, Microsorum, unele specii de muschi .......), daca o sa te atraga gradinaritu' ....... o sa cistigi experienta si "dreptul" de a creste plante dificile si foarte dificile. La CO2 nu stiu ce sa-ti recomand ....... trebuie mai intii sa precizezi citi bani poti investi.

In acvariu' de 15 litri despre care vorbesti ai putea creste pui de xipho pina-i bagi in acvariu de 60 litri ....... problema pe care o vad ar fi iminenta suprapopulare a acvariului mare. E buna pentru pui si hrana pentru adulti macinata. Ar fi si mai buna hrana speciala pentru pui da' daca nu vrei performanta merge si cu hrana pentru adulti.

Curatenia totala a acvariului NU se face, NU are rost. Ceva asemanator curateniei totale se face in acvarii cu substrat fertil cind se epuizeaza si trebuie schimbat. Pentru tipul de acvariu pe care il ai tu e suficient schimbu' de apa saptaminal si aspirarea periodica a substratului.

Poze: smilie ... Poze cu plante
paulc
Membru de baza
[Avatar]

IP:

bine ai venit pe forum

pentru a avea plante vii, care sa creasca frumos, se poate si fara co2, insa fara lumina nu prea merge...
(si fara scoici si fara alte chestii care se dizolva in apa - vorbesc din experienta personala, am avut un coral pietrificat in acvariu, pus de decor, incepator fiind, si mi-au murit toate plantele, inclusiv anubias, care e foarte rezistenta de altfel)

plantele vii ajuta la stabilitatea acvariului, consumand rezultatul descompunerii reziduurilor din apa (mancare neconsumata, dejectii de la pesti etc)
pentru a creste plante in 60l, ca incepator as merge cu plante usoare, cum ai primit deja recomandare, fara co2, dar cu iluminatul cam 1000 - 1500 lumeni lumina calda (sa scrie pe bec/neon/led temperatura de culoare 2700K sau 3000K, nu mai mare); lumenii sunt scrisi tot pe bec sau pe ambalaj... daca nu, intrebi la magazin... daca nu, cauti pe net modelul si afli lumenii si temperatura de culoare.
o sa gasesti recomandata o formula cu watt/litru, dar nu o folosesc fiindca iluminatul poate fi de la becuri, tuburi, leduri, fiecare cu consumul lui si luminozitatea lui (unele normale, altele high output), de aceea folosesc pe cea cu lumeni/litru.
nu stiu cati lumeni dau ledurile alea, ar fi super sa afli.

daca bagi mai mult de 1500 lumeni, o sa fie nevoie de mai multe plante si de co2, altfel exista riscul sa apara alge, care apar oricand e ceva in plus in acvariu, in cazul acesta fiind lumina prea multa...
evident, si viceversa e valabila, algele apar si daca e ceva in minus, in acest caz fiind lipsa co2-ului care sa fie consumat de plante in ritmul impus de iluminare...
tot in aceasta ordine de idei, algele apar si la iluminare slaba, in acest caz fiind in plus ceva nutrienti in apa nefolositi de plante (care nu au lumina suficienta, deci fotosinteza redusa, deci consum de nutrienti redus)...
algele sunt de multe tipuri, toate fiind oportuniste: daca e prea mult fier in apa, apare un tip de alga care foloseste fierul in exces, daca sunt prea multi fosfati apare alt tip de alga samd...

in plus, iti sugerez sa adaugi fertilizant (personal recomand PlantaMin, dar nu e musai), la jumatate din dozajul recomandat de producator (in cazul fara co2), dupa schimbul de apa saptamanal (citeste pe forum).
nu se schimba niciodata toata apa (maxim 50%, si asta doar in cazuri speciale), nu se scot pestii din acvariu decat daca e vreunul bolnav si-l pui la carantina.

dupa ce te obisnuiesti cu ingrijitul plantelor si vrei plante mai grele sau mai multe, poti baga si co2 (drojdie+zahar sau bicarbonat+otet, vezi pe forum, sau, daca ai bani, instalatia cu butelie); daca bagi co2, iti sugerez sa ai multe plante, sa mai adaugi ceva lumina, si sa urmezi dozajul de fertilizant conform cu specificatia producatorului.

unii recomanda co2 de la inceput, dar nu consider neaparat necesar, mai ales daca esti multumit cu un acvariu mai low-tech (sau daca atat permite bugetul)... personal, am mai multe acvarii, dintre care unul de 120l fara injectie de co2, cu doua tuburi de 18w, in total parca 1900 lumeni, si cresc plantele ca balariile, e drept, nu la fel de repede ca la celelalte care au co2... alge nu sunt decat niste puncte negre (care nu ma deranjeaza) pe unele frunze mai batrane ale unui anubias asezat pe un lemn mai spre suprafata apei, deci mai aproape de lumina...

sa auzim numai de bine
[Yahoo!]
irimescu
Unripe member

IP:

Multumesc amandurora pentru sfaturi Am pus cei doi pui xipho in acvariul de 15 L si am eliminat scoicile si scalarul din acvariul mare. Cu plantele rezolv cand revin acasa din vacanta

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: