Mi-am luat inca de-acum 3 luni un acvariu de 60L dotat cu:
-filtru care s-a stricat de curand (si l-am schimbat cu unul CLARO 300, de 4W, 300L/h la sugestia vanzatorului de la magazinul de specialitate)
-pompa de aer cu piatra la capat, 3W asa scrie pe ea (veche de 15 ani dar care merge bine, sper sa o schimb in viitor

) <--- luata de la un coleg care a avut acvariu demult
-sistem iluminat Atlantis 60, 52 leds, 4.16 W (primit la cumpararea acvariului)
-incalzitor+termostat (primit la cumpararea acvariului)
-termometru
-furtun cu palnie (pentru aspirare de la suprafata substratului), cleste si burete(curatat geamuri)
Pe langa accesorii, am cumparat un substrat de pietris pe care il veti vedea in imagine si 2-3 plante la sugestia vanzatorului. La inceput am avut 2 scalari, 2 xipho, 2 sanitari, 6 neoni si 2 guppy(nici nu mi s-a zis, nici eu nu m-am documentat bine, i-am luat imediat si nu era ciclat acvariul). Prima saptamana a fost ok, dar incepand cu a doua saptamana de la cumparare plantele au inceput sa se inchida la culoare incet, incet. Am trecut la un schimb de apa de 2 ori pe saptamana cca 20L de fiecare data(o lasam intr-o galeata descoperita 24 ore). Dupa 1 luna am fost nevoit sa elimin plantele deoarece 2 au ajuns sa nu mai aibe frunze si una s-a rupt total ( am observat ca le ciugulea scalarii des, dar nu cred ca asta sa fi fost vina). Tin sa specific ca nu foloseam niciun dispozitiv de CO2 iar iluminarea era efectuata de la 12:00 la 20:00.
Am inlocui plantele cu unele din silicon, tot de la magazinul ala si am decis sa nu mai cumpar altele naturale pana nu aflu care e problema.
O data cu eliminarea plantelor am avut si cativa pesti morti in decurs de 7 zile , 4 neoni, 1 scalar si 2 guppy. Am decis schimbarea totala a apei( si natang fiind am schimbat-o toata stresand posibil pestii). Dupa circa 1-2 saptamani imi mai mor 1 xipho, 1 sanitar si 2 neoni in decurs de 2 saptamani, la fel decid schimbarea apei total si la fel de neindemanatic efectuand-o.
De 3 saptamani n-am mai avut niciun deces, am ramas cu 1 scalar, 1 xipho, 1 sanitar si inca un pestisor pe care l-am primit+ inca 2 xipho micuti abia nascuti(pe care ii tin intr-un borcan de 3 L). Am citit forumul vostru ieri si am aflat multe aspecte, insa vin cu cateva intrebari daca imi permiteti
1. E bun substratul de pietris care il am, si daca nu ce imi recomandati?
2. Este sursa de iluminare suficienta?
3. As scoate scoicile din acvariu(am citit ca cresc duritatea apei), si as pune un tapet negru sa maschez filtrul. E ok?
4. Nu stiu pe ce pesti sa merg vivipari(xipho/ guppy / molly) sau 10 neoni+4 sanitari? Vad ca xipho mai ales fac multa mizerie... dar viviparii sunt recomandati totusi pt incepatori.
5. As elimina scalarul ca e prea mare pentru un acvariu de 60 L, si se cam ciondaneste cu xipho. E ok?
6. Ce plante imi recomandati, solutii si sisteme C02? Vreau sa revin la plante naturale ca asa e frumos. (cel mai aproape magazin de specialitate de mine e la 25km)
7. Are un coleg un acvariu de 15 L, are rost sa-l iau pentru a tine puii de xipho sau sa cumpar o maternitate de la magazin si sa-i introduc in acvariul comun? (si daca prima optiune e valida de ce accesorii as avea nevoie)
8. Cei doi pui de xipho ii hranesc cu hrana oferita parintilor, NavoGranomix pentru pesti de 6-15 cm, pe care o pisez si fac granulele mult mai mici. E ok si daca nu ce hrana imi recomandati?
9. La cat timp se efectueaza curatarea totala a acvariului si cum sa face efectiv? (prin ce am citit peretii acvariului se curata cu sare iar pestii se pun intr-un vas cu cca 50% din apa din acvariu si nu stiu daca e corect...)
10. Ce peste este acesta, mai alb? Am cautat pe internet si seamana a molly
http://img802.imageshack.us/img802/3657/hp25.jpg
Este primul meu post pe forum asa ca va rog sa nu ma luati tare
Imagine cu acvariul