[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Marele meu proiect...o nimica toata  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Mustaciosu'
Unripe member
[Avatar]

Joined: 13/05/2013 23:05:58
Messages: 4
Location: Buzau
IP:
Offline

Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu cateva pareri/ sugestii legate de acvariul pe care vreau sa il fac. Intentia mea e sa fac un acvariu pentru cichlide africane-Malawi.
Sticla:
-dimensiunile sunt 1103(L)x 623(l)x 500(h) iar lipirea se va face pe geamul de pe fund.
-sticla este de 10mm secuzizata(in momentul in care am cumparat sticla nu stiam ca trebuie sa nu fie securizata, dar tinand cont ca nu as fi primul care face un acvariu cu astfel de sticla voi continua asa)
-vreau sa folosesc intaritoare longitudinale sus (50mm late si 900mm lungi) iar pe fund vreau sa lipesc pe margini (pe interior) niste straifuri late de 9 cm respectiv 6 cm toate din sticla de 10mm normala.
-siliconul este dow corning 881 transparent. Am cumparat un singur tub in ideea in care am citit pe forum ca daca nu se face risipa jumatate de tub este suficient.
-de asemenea, vreau sa pun distantiere din fir de pescuit de 0,5 mm care sa intre doar pe jumatate din grosimea sticlei dinspre exterior.
Adaug aici un link cu un filmulet cu lipirea acvariului. http://www.youtube.com/watch?v=ui-r2oTfTog. Cam in genul asta as vrea sa lipesc si eu acvariul, doar ca mai adaug acele distantiere.
Suportul acvariului este din pal de 18mm si este compus din doua parti:
-partea de sub acvariu care are pe interior patru stalpi din lemn de esenta tare pe colturi + o bucata de pal pe mijloc pe post de intaritor. Un mare inconvenient este faptul ca parchetul de sub acvariu nu este chiar drept. Daca stiti metode prin care sa pacalesc acest inconvenient astept sugestii.
-partea de deasupra care acopera cu totul acvariul lasand sa se vada numai fata acvariului intr-un chenar ce va avea de asemenea un geam de protectie( securizat ). Aceasta parte are spatele pe jumatate gol avand doua fasii de 20cm sus si jos si un gol de 30 cm intre ele.
-sub acvariu vreau sa pun o folie sau doua daca e cazul de polistiren extrudat de 0,6 mm.
-in colturile din spate sus vreau sa pun doua ventilatoare de calculator (mici) care sa sufle aerul catre interior cu scopul de a elimina umiditatea din interiorul capacului.
|Filtrarea:
-extern cu un Aquael unimax 250 (650l/ora) pentru care as dori sa mai cumpar sera siporax 1 litru si sa inlocuiesc unul din mediile filtrante din fabrica(burete, CarboMax, ZeoMax, BioCeraMax). Aici mi-ar fi de folos daca mi-ati spune pe care sa il inlocuiesc.
-intern cu o pompa jbl pro flow u 1000 din care vreau sa fac un UGJ, sper sa ma si pricep. Aici e sursa de inspiratie http://www.cichlid-forum.com/articles/ug_jets.php
Iluminare. Aici nu ma pricep prea bine dar pe forum am citit ca se tine cont si de culoarea pestilor precun si de cea a substratului. Ce nu stiu eu este puterea de care am nevoie, eventual care e formula de calcul.
Substrat. As vrea sa iau nisip (cred ca e nisip) Terasit de la un magazin de constructii, de granulatie mica, sub 1 mm de culoare alba.
Plante. Cu toate ca am inteles ca cel mai adevarat acvariu cu ciclide africane este unul neplantat, eu am inceput cu un acvariu plantat si imi plac foarte mult plantele, motiv pentru care vreau sa folosesc dintre Anubias, Microrosum, Vallisneria si Cryptocoryna. Voi incerca sa ajung la piata aceea de la Obor sa vad ce gasesc acolo. Daca stiti un loc mai bun de unde sa iau plante, va rog sa imi spuneti.
Decor. Pentru decor m-am gandit la bolovanii de pe prundul raului Buzau ca tot e la o aruncatura de bat. Mi-ar fi placut si cei gaunosi dar nu stiu de unde sa fac rost.
Pesti. M-am gandit la trei specii: Labidochromis caerules, Pseudotropheus elongatus Mpanga si Lodotropheus sprengerae. As vrea sa mai adaug si 1-2 ancistrusi sau hoplo. In privinta numarului lor pentru fiecare specie si al raportului mascul/ femela sper sa ma ajute cineva mai priceput.
Startarea. Pentru acest lucru am de gand sa folosec Sera Nitrivec si Sera Aqutan. O sa incerc sa fac scimburi de apa cat mai dese (la 2-3 zile) in primele 2-3 saptamani si apoi voi face niste teste la apa sa vad care e situatia. As dori sa imi spuna cei care stiu mai bine ce teste sunt strict necesare pentru ca nu as dori sa cumpar prea multe din moment ce sunt destul de scumpe. Inca o chestie: stiu un prieten care folosea carbune activ pentru apa care o folosea la schimbul de apa. Cum anume se foloseste? Este cumva CarboMax (din Aquael-ul meu) totuna cu carbune activ? Si sa il pun deoparte cum am citit pe forum si sa il folosesc doar la zile negre (boli si alte suparari) sau sa-l folosesc ca pe orice alt mediu filtrant?

Cu siguranta vor mai aparea si alte intrebari; pentru toate de pana acum si care vor mai urma va multumesc. Si imi cer scuze ca a fost atat de lunga „povestea”.
O zi buna tuturor,
Cristi.
YDarius
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/03/2010 04:49:44
Messages: 575
Location: Dubai - UAE
IP:
Offline

Salut, bine ai venit si multa bafta cu proiectul tau !
O sa incerc sa iti raspund la intrebari cat de bine pot:

1. Nu are nimic daca ai sticla securizata, ai un plus de siguranta in caz ca se intampla ceva. Nu stiu daca iti va ajunge un tub de silicon, mi se pare cam putin, dar sa iti spuna colegii, pt ca eu nu am lipit acvarii.

2. Pt suport cred ca poti monta niste picioare reglabile, dar sa ai grija sa suporte greutatea acvariului.

3. Eu am folosit la acvariul meu, un fel de burete la rola de 0.5 cm grosime, dar poti folosi si polistiren extrudat, fara probleme.

4. Pt a scoate umezeala din capac, cred ca trebuie sa asiguri o circulatie a aerului, astfel incat aerul din interiorul capacului sa fie inlocuit cu aer din afara capacului. Cel putin asa mi se pare mie logic.

5. Filtrarea este subdimensionata, mai ales daca vrei sa populezi acvariul cu ciclide malawi. Trebuie un filtru cu un debit de 1200-1400 l/h.

6. Iluminarea poti sa cauti pe forum, era pe undeva un studiu cu mai multe tipuri de neoane ( cu poze )

7.Substratul este ok, sa il speli bine inainte sa il folosesti.

8. Plantele nu or sa reziste in acvariu, cel putin la mine nu a rezistat nimic, or sa le manance pestii, sau or sa le scoata tot timpul din substrat, pt ca marea pasiune a ciclidelor malawi este sa mute nisipul

9. Poti folosi pietre de rau.

10. La pesti te-as sfatui sa mergi decat pe ciclide, specia ti-o alegi in functie de preferinte, dar cele trei sunt foarte ok, ai mai multe culori in acvariu. Cred ca un mascul la 5 femele este ok.

11. Testele necesare care imi trec prin minte acum sunt:
- NH3
- NO2
- NO3
- PH
- KH

Daca am scapat ceva te rog sa imi zici. Si mai asteapta pareri si de la colegii mai experimentati decat mine, poate am gresit pe undeva.
Darius
Mustaciosu'
Unripe member
[Avatar]

Joined: 13/05/2013 23:05:58
Messages: 4
Location: Buzau
IP:
Offline

Multumesc pentru raspunsuri. In privinta filtrarii cred ca voi incerca asa pentru inceput cu cele doua: intern + extern si daca nu va fi de ajuns voi mai cumpara un al doilea filtru extern (Aquaelul il am deja). In privinta plantelor daca va rezista ceva bine, daca nu....asta e. Si daca intradevar nu este indicat sa adaug acel hoplo sau ancistrus...voi renunta la el. Multumesc inca o data.
O seara buna.
Cristi
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com