[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iluminare home made...idei, solutii,  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Voda
Junior member
[Avatar]
IP:

Buna,
Incep prin a preciza ca sunt incepator si pe acest forum si in acvaristica. Mi-am confection un acvariu din stical home-made, un capac home-made pentru acvariu din lambriu pvc, si acuma am ajuns la o problema cu iluminarea acvariului.
Acvariul este de 54l.
M-am tot uitat pe acest forum despre iluminare, si nu vreau sa intreb despre ce tipuri de neon sa folosesc, si mai degraba niste probleme tehnice, pana la achizitionarea neon-ului propriu-zis.
Pot folosi balastul electronic de la un corp iluminat pentru lampi fluorescente G13, T8, 1x18W??
Dupa un calcul, pentru plante din categoria de incepatori, cu o necesitate de 0,4W/L m-am gandit la 2 buc neon de 18W
Si a doua intrebare: Daca intre neon si apa din acvariu nu am nimic(plexiglass sau sticla) vor fi ceva probleme la instalatia electrica din punctul de vedere al vaporilor de apa? Mentionez ca si soclurile in care intra neonul sunt tot acolo!

Mersi anticipat!
Salut
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am socluri normale (fara protectie la umezeala) si capacul la 10cm deasupra acvariului la cel mare. Nu am avut probleme pana acum.

Cat timp nu ai condens nu e problema, dar asta nu tine de acvaristica deci nu pot sa zic cat de sigur este. Sunt totusi 220V

Neonul T8 emite dupa parerea mea o lumina slaba ca intensitate. Regula W/L foloseste-o mai mult orientativ.

Eu la acvariul pentru creveti de 40l am 2X24W T5 la o inaltime de 15cm, tot socluri normale. Daca asta te ajuta cu ceva.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/12/2012 23:40:18

Voda
Junior member
[Avatar]
IP:

Mi-am luat balast electronic pentru 2*24w T5. Si o sa montez balastu in afara capacului, si am sa las doar socketurile pt neon in capac pt acvariu. Am mai vazut in ceva poza ca erau izolate cu banda de izolat...Nici nu stiu ce sa zic...
Mersi oricum!
Voda
Junior member
[Avatar]
IP:

Am tot citit aici pe forum despre combinatii de neonuri si se pare ca combinatia Aqua-Medic Aqualine T5 Plant Grow pe spate iar in fata Aqua-Medic Aqualine T5 Reef White este cel mai recomandata...Mai sunt si alte combinatii mai ieftine...mentionez ca nu vreau plante sofisticate ca sunt incepator si nici aditie de co2 nu o sa am cel putin deocamdata.
Mersi anticipat!
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Poti incerca aceasta combinatie daca ai citit in mai multe locuri despre ea. Nu-ti recomand socluri normale si nici improvizatia cu izolirband sau ce ai vazut daca ai capac. Apa va condensa in soclu daca nu este hidrofug!

E destul de important ce ti-am spus eu. Capacele mele au socluri normale dar sunt la 10-15cm inaltime si sunt deschise. Nu se face condens in urma evaporarii!

Vezi in poza de mai jos cum arata acvariul mare:

image
Voda
Junior member
[Avatar]
IP:

Ca sa fiu sigur iau socketuri cu protectie la umezeala, sa fiu linistit. Pot sa te intreb ce combinatie de neonuri folosesti tu, daca nu sunt prea indiscret
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

4 965-uri
ERSINV
Junior member

IP:

Eu am facut astfel:
Am un capac de MP aquastar cu iluminare T8 15w, si din cauza ca am cumparat un bazin cu inaltimea de 45 , neonul era chior si la 30 cm inaltime.
Am cumparat un balast chinezesc de 10 lei din piata si un neon( Aqua Glo, unde se prinde neonul in mufe am izolat cu silicon transparent de acvarii, neonul asta cu soclurile izolate cu silicon l-am prins cu doua coliere de cel existent pe capac si nu am treaba le folosesc asa de doua luni. Distanta fata de linia apei este de maximum 3 cm si apa valureste de la filtru.
Ideal daca nu ai capac este sa iti mai pui un geam pe care sa sustii acvariul. Stiu pe cineva care era un blog ce explica cum sa faci. Il trimit pe PM sa nu fac reclama.
Succes
Georg
Junior member
[Avatar]

IP:

Daca folosesti capacul care l-ai facut ,recomand sa faci niste gauri in spate ,poate chiar un mic ventilator legat la un transformator (incarcator de telefon are doar 5v si nu face zgomot mare)

Pentru izolatii eu am folosit termofit .Se incalzeste cu bricheta si se lipeste etans.

Frumos acvariu Daniel

Fi bogat in suflet si nu vei fi niciodata sarac!

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: