[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
New Setup Juwel 63L  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

Salut!

Va prezint alt acvariu [pe langa cel de ~20L de la prima re-incursiune intr'ale acvaristicii].

Acvariul este un Juwel 63L.
Iluminare: 1 x NARVA LT 15W/760-010 [a venit cu acvariul] + o aditie economica de 7W.
Filtrare interna: burete + siporax mini.
Incalzitor 50W.
Flora: Ce se vede.
Fauna: 1 hoplo + cativa guppy.
Decor: 1 mopan.
Fundal: negru.

Teste de moment:
NO3: 0
NO2: 0
GH: 8
KH: 6
PH: 7

Atasez si o poza (cam nereusita) [observ ca se denatureaza culoarea si aspectul iluminatului in poze].

Momentan o sa mai aiba de suferit aranjamentul general prin acvariu.

Ape limpezi si Sarbatori Fericite !!!
[Thumb - 2012-12-21 23.57.23.jpg]

This message was edited 4 times. Last update was at 06/01/2013 17:58:06

Sa auzim numai de bine!
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

O poza de inceput de an.
[Thumb - CameraZOOM-20130102125914 x.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 06/01/2013 17:58:24

Sa auzim numai de bine!
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Lumina e slaba. O s-o scriu pana raman fara burice la degete

TOATE acvariile de firma au lumina subdimensionata si din ce am vazut pe la noi, daca nu e un acvariu imens si scump este lumina cu tuburi T8.

Eu inteleg ca ai primit plantele din donatie dar sa nu te mire ca unele se vor topi sau vei avea o crestere atat de inceata incat n-o sa observi schimbari.
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

Lumina e slaba pentru ca e redusa la jumatate deoarece imi iesea in poze prea puternica (poza facuta cu telefonul).

In ultima saptamana am observat totusi o crestere destul de ok la toate plantele.

Sa auzim numai de bine!
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

Update 06.01.2013.

Acvariul Juwel 63L.
Iluminare: Philips neon 15W/827 + neon 15w/6500K.
Filtrare interna: burete + siporax mini.
Incalzitor 50W.
Flora: Ce se vede.
Fauna: 1 hoplo + cativa guppy.
Decor: 1 mopan.
Fundal: negru.

Atasez si o poza, desi telefonul nu reuseste sa surprinda exact culorile.
[Thumb - 25 CameraZOOM-20130106163413.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 06/01/2013 23:40:24

Sa auzim numai de bine!
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

Atasez o poza care pare sa se vada mai bine.

[Thumb - 26 IMG_1617 x.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 06/01/2013 17:59:16

Sa auzim numai de bine!
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Cu riscul de a te supara pe mine, oricum nu ai fi primul, o sa-ti dau cateva idei.

Astfel de acvarii sunt slabe, foarte slabe. Si nu din cauza echipamentului.

In primul rand substratul, faptul ca imbecilii de la pet-shop n-au nici cea mai vaga idee despre acvaristica nu te scuza sa folosesti substrat deschis la culoare intr-un plantat.

O sa vezi ca toate firmele renumite nu vand nici un fel de substrat deschis la culoare. Cel pentru cichlidae e deschis la culoare pentru ca este un alt fel de material. Este special si marcat ca fiind pentru cichlidae.

Uita-te la poze cu acvarii plantate, la omeni care au plantate de multa vreme sau au plantate aglomerate. N-o sa vezi la ei pietris de 2-4mm alb sau pestrit sau albastru. O sa vezi ceva negru sau maroniu. Acest detaliu e suficient incat sa dea o idee de acvariu plantat.

Apoi, plantele se impart in mai multe categorii dar pentru simplificare s-au stabilit doar trei dupa pozitia lor intr-un acvariu privit dintr-un singur plan.

1) Plante de prim plan, pitice, cu nevoi mari de lumina. Plante de gazon.

2) Plante de mid plan, mai inalte, pot fi si rosiatice dar cu frunze mai suple ca sa nu obtureze vederea fundalului.

3) Plante de fundal, plante care cresc inalt si repede sau plante masive, Echinodorus, Lotus, Cryptocorine, Vallisneria.

Gruparea plantelor da un aspect natural. Evitam goluri mari intre tufele plantelor sau le unim cu plante de gazon sau de mid plan.

Contrastele dau un efect interesant desi nu este natural, daca urmam regulile simple de mai sus nu e nevoie sa ne facem griji cand punem o tufa de Limnophila langa una de Ludwigia.

Lemnele le folosim ca element focal daca sunt mari. Nu trantim o buturuga in acvariu doar pentru ca asa am vazut la altii.

Daca vrem lemne, intr-un acvariu golas putem folosi bete subtiri pentru a pozitiona strategic plante de tranzitie intre tufe mai mari.

In ultimul rand, postarea unei poze ar trebui sa fie cu scop informativ. Intreaba ceva, legat de aranjament. Postarea unei poze doar pentru a afisa acvariul nu ajuta cu nimic in cunoasterea mai buna a acestui hobby. Pune o poza cand ai ajuns cu acvariul la ceva demn de privit. Asta poate sa insemne si apelarea la o cunostinta cu un aparat mai capabil.

Eu am intotdeauna intentia de a ajuta, formularile mele stiu ca par ironice, sarcastice sau cum le percepe fiecare. Daca treci peste formulare o sa vezi ca nu e dracul chiar atat de negru.
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

Nu ma supar, oricine are dreptul la o parere si chiar sub diferite forme ajuta intr-o anume masura.

Legat de substrat, am vazut acvarii plantate atat cu substrat inchis cat si deschis.
Tinand cont ca nu am gasit pana acum referiri legat de alegerea tipului de substrat in functie de tipul acvariului, substratul de "tip natural" parea destul de ok la momentul respectiv. Lasand la o parte impactul vizual, plantelor vad ca le-a mers bine si cu substratul asta. Oricum, e un lucru de tinut cont pe viitor.

Legat de plante, o sa merg pe varianta easy. Intai vreau sa vad in ce ritm se dezvolta cele pe care le am si apoi le voi mai muta in alt aranjament. Inca nu e definitiv aranjamentul.

Buturuga vreau sa o acopar cu plante si sa mascheze filtrul intr-un aranjament ulterior.

Iar pozele le-am postat pentru a primi cate un sfat si pentru a urmari evolutia anumitor plante, nu doar de dragul de a afisa ceva.

Sa auzim numai de bine!
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Mno, asta era parerea mea. Fiecare face cum vrea acvariul lui. N-o sa ma vezi prea curand dand buzna pe usa si palmuind pe cineva pentru ca si-a facut plantat cu nisip pentru cichlidae

Poti face ceva frumos si in 63L si intr-o mie. Despre plante intreaba daca ti-e lene sa cauti informatii despre cum cresc si unde se pozitioneaza. Unii poate-ti raspund chiar daca n-ai chef sa sapi despre fiecare balarie in parte

Pana de curand abordam stilul jungla, tocmai ca sa vad ce face fiecare planta si unde trebuie pozitionata.

Poti sa-ti iei indicii din acvariile care concureaza la diverse concursuri de aquascaping. Nu trebuie neaparat sa faci ca ei dar trebuie sa-ti formezi ochiul la ce au facut ei acolo si sa te intrebi de ce au procedat intr-un anumit fel.

Acvariile concurente iti ofera toate informatiile, speciile folosite, parametrii apei. Tot.

La plantat, cum si unde-ti pui plantele e ultimul pas. Pana acolo iti trebuie o harta ca sa stii ce anume sa inveti si ce nu.

1) Apa, toti parametrii. Ce inseamna si cum influenteaza ei ce se intampla in acvariu.

2) Fertilizarea. Ce, cum, cand, cat.

3) Lumina. Ce, cum, cand, cat.

4) Tipuri de plante, fel si ritm de crestere.

In opinia mea, plante easy sau hard nu exista. Am avut plante dificile si plante easy iar cele easy mi-au dat mai multe batai de cap decat cele hard.

O planta easy eu o consider pe cea care se manifesta rapid la schimbari. Cand ceva nu merge bine vreau sa vad imediat. Sunt plante considerate easy dar se manifesta intr-o saptamana. Stai si te scarpini in cap ce are si o sa fie greu sa-ti dai seama.

Mie mi s-au topit Staurogyne de multe ori, n-am inteles niciodata de ce. Si e considerata easy. Uneori a crescut, alteori a stagnat si in cazul extrem intr-o saptamana, doaua tufe ce au crescut de-a lungul a cateva luni s-au dezintegrat. Eu n-as considera asta ca fiind o planta easy.

Nu-ti fie teama sa experimentezi. Iar intrebarile ar fi bine sa ti le pui cand ceva merge bine nu cand ai o problema.

Algele vor veni si ele. Pregateste-te sa stii ce trebuie sa faci cand vor aparea, de fugit n-ai cum sa fugi de ele heheh
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

daniel12 wrote:Mie mi s-au topit Staurogyne de multe ori, n-am inteles niciodata de ce.

Si mie ,iar unele plante mai pretentioase cresc "bine-merci"...

@tehrez: Pentru inceput mie chiar imi place cum arata,dar nah...asta e parerea mea de incepator .

This message was edited 1 time. Last update was at 06/01/2013 20:45:40

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

La diverse pareri eu oricand sunt deschis.

Despre plante si cresterea lor am citit pe unde am gasit diverse informatii si vad ca in fiecare acvariu e o alta poveste. Fiecare se dezvolta dupa conditii proprii (iluminat, fertilizare, etc.). Intr-un acvariu pot sa creasca foarte bine si in altul deloc.

Stilul jungla il abordez si eu intr-un acvariu de 20L, unde am doar cativa pui de guppy.

In 20L spre exemplu am un bec ikea economic de 11W, 600lm, 2700K. Aici am mayaca fluviatilis, limnophila, riccia (la suprafata), pistia si lintita care cresc in toate draci.

In schimb, in 63L nu mi-a mers pistia si lintita deloc pana acum, celelalte plante neavand probleme. De ieri pana azi am schimbat radical iluminatul aici si astept saptamana urmatoare o sa vad in ce masura le convine si plantelor.

De experimentat nu mi-e teama sa experimentez, chiar asta fac si acum. O vreme ma gandesc sa o tin asa fara prea multi pesti, doar pentru plante.

Cu intrebarile... o sa purced pe masura ce le am. Momentan observ, notez, trag concluzii si actionez in consecinta.

Sa auzim numai de bine!
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Pistia si lintita raman mici si-s vai de capul lor in acvariul cu creveti unde am nitratii scazuti. Asta ce am observat eu. In asta mare o iau razna daca nu curat suprafata apei la doua saptamani cel mult.

Lintita si alte plante de suprafata sunt filtre de nitrati. Nu te gandi acum ca se face primavara cu o floare dar diferenta dintre cele doua acvarii tinde sa confirme aceasta informatie.

Chiar daca nu ai pesti asa nu inseamna ca nu trebuie sa dai de mancare. Ai de hranit un intreg lant trofic care incepe cu aia micii de nu se vad.

Da de mancare bacteriilor si lucrurile se vor aseza cu multe din plante.

Un sistem functional are grija de resturi, ii vad pe multi ca sifoneaza si-si desfac filtrele la luna cand sistemul, daca e complet, are grija singur de el. Eu nu am cum sa mai sifonez mare lucru in acvariu din cauza plantelor, nici nu duc dorul acestui obicei.

Un substrat relativ usor, cu o granulatie medie iti rezolva problemele cu resturile si simpla replantare cand o cere planta crescuta prea mult e suficienta cat sa revitalizeze zonele mai adanci.
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

06.01.2013 - 16.01.2013: Temperatura de culoare: 2700k + 6500K

[Thumb - 26 IMG_1617 x.jpg]

[Thumb - 28 16.01.2013 IMG_0020.JPG]

This message was edited 3 times. Last update was at 25/01/2013 21:13:47

Sa auzim numai de bine!
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

16.01.2013 - 25.01.2013: Temperatura de culoare: 6500K

Dupa cresterea din poza atasata este dupa 1 saptamana de lumina rece.

Astazi am trecut inapoi pe combinatie de lumina calda + rece, urmand apoi test doar cu lumina calda.
[Thumb - 29 25.01.2013 IMG_0075.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 25/01/2013 21:17:04

Sa auzim numai de bine!
Dragos Matei
Membru de baza
[Avatar]

IP:

salut!

cum merge combinatia de kelvini ?

Forever Two Wheels !!!
[WWW]
tehrez
Member
[Avatar]

IP:

De aproape o saptamana am trecut pe Philips 2700 (galben-portocaliu) + Aqua Zonic Super Tropical Pink.

Momentan am redus si fertilizarea aproape de tot.
Revin acum in weekend cu poze.

Sa auzim numai de bine!

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: