[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nelamurire Moss  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
insane13
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna seara,
E primul meu post pe forum.
Am o nelamurire cu mossul meu din acvariu in legatura cu culoarea acestuia ... Am vazut pe net ca are un verde frumos deschis , al meu e mai inchis la culoare si are unele frunzulite maronii.
Parerea mea e ca nu seamana cu ceea ce vad pe net...
Acvariul are 30 L , 8w neon iar pentru moss am 6 creveti ( recomandati de cineva pt. moss)
Se poate accelera cresterea mossului?
Astept si parerea voastra.
Aveti pozele mai jos...
http://imageshack.us/photo/my-images/404/img193l.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/38/img191d.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/6/img190z.jpg/
[Email] [WWW] [Yahoo!]
vladxxl
Member

IP:

putina fertilizare/co2 si lumina mai multicica

se aplica la orice plante ;)
ioanis
Member
[Avatar]

IP:

in general mossul are un ritm de crestere destul de lent.recomand pe linga cele ce a zis vlad si putina rabdare.

http://www.flickr.com/photos/60563080@N04/8091362882/in/photostream/
stefanp
Moderator

IP:

insane13 wrote:
Acvariul are 30 L , 8w neon iar pentru moss am 6 creveti ( recomandati de cineva pt. moss)

Din ce vad, eu zic ca ai christmas moss. Si cred ca moss ul e pentru creveti, nu crevetii pentru moss...
Din experienta mea, nu e foarte pretentios la lumina, dar n-ar strica daca ai avea un 15W sa zicem.

insane13 wrote:
Se poate accelera cresterea mossului?

Da. Cu fertilizare (fertilizezi?) si bioxid de carbon (ai?). De lumina am zis mai sus.

Si vorba colegului, rabdare. Caci nu va creste la fel de rapid precum alte plante.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
insane13
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut ,
Sunt incepator oricum ...
In legatura cu crevetii ma referam : sa tina mosul curat ( nu? sau gresesc )
Mosul are vreo 4-5 luni
Am avut co2 timp de o luna , dupa ce sa terminat am renuntat
Fertilizant nu am folosit , ma gandeam ca ajuta guppy pe acolo si restu pestilor..
Lumina e 8w parca din cate stiu ... eventaul sa mut 8w la 18 L si sa-i iau alt neon la cel de 30 ..
Mai am unul de 90 L cu 36 w e ok?

Dar in legatura cu frunzulitele maronii nu a spus nimeni nimic. E normal?

This message was edited 1 time. Last update was at 08/04/2012 11:46:04

[Email] [WWW] [Yahoo!]
vladxxl
Member

IP:

se calculeaza 0.5W/L si gupi cu ce sa ajuta....

rau ca ai renuntat la co2 ca face foarte bine, si fertilizanti ajuta mult (pt mos foloseste fosfat...)
vastelian
Junior member
[Avatar]

IP:

fertilizarea este in exces .
mai putin macro in cazul in care nu ai decat moss cristmas

http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/10150/am-venit/

nici o fapta buna nu ramane nepedepsita

telefon 0751 055 202
[Email] [WWW] [Yahoo!]
kill
Junior member

IP:

conteaza mult si calitatea lumini , daca nu e de calitate poti sa ai sute de watii daca spectrul nu e vazut de plante
[Email] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

vladxxl wrote:se calculeaza 0.5W/L

Necesarul de lumina e in functie de speciile si masa de plante. Si in general se ia de buna regula cu 1 W/litru.
Pentru moss e alta chestie, el sta bine si la intensitate mai mica. Si cum acvariul lui are doar moss si nu alte plante, probabil 0.5 W/litru ar merge foarte ok (la mine merge fara probleme).

vladxxl wrote:si gupi cu ce sa ajuta....

Guppy (pestii in general) elimina fecale/urina. Astea sunt ingrasamant natural pentru plante.

insane13 wrote:Am avut co2 timp de o luna , dupa ce sa terminat am renuntat
Fertilizant nu am folosit , ma gandeam ca ajuta guppy pe acolo si restu pestilor..

Nu e bine ca ai renuntat la co2. Baga-l inapoi.
Pestii te ajuta cu azot, dar in rest nu prea. Ai putea sa faci o aditie cu ceva micro. Personal folosesc jbl (ferropol si ferropol24) si mossul apreciaza.

insane13 wrote:Lumina e 8w parca din cate stiu ... eventaul sa mut 8w la 18 L si sa-i iau alt neon la cel de 30 ..
Mai am unul de 90 L cu 36 w e ok?

Da, ar fi mai ok sa muti neonul de 8 W la 18 litri si sa iei un 15W pentru asta de 30. Eventual un neon roz, daca nu te deranjeaza culoarea.

Pentru cel de 90 de litri, s-ar putea sa fie cam putin. Dar depinde si ce plante ai in el. Elodea, vallisneria, bacopa, ludwigia, echinodorus, cryptocoryne, anubias, microsorium merge ok cu lumina asta.

insane13 wrote:
Dar in legatura cu frunzulitele maronii nu a spus nimeni nimic. E normal?

Nu prea vad frunzulitele maronii de care zici tu...Daca sunt, curata-le. Dar vezi ca oricum partile batrane nu vor fi la fel de deschise la culoare ca firele noi care cresc

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
insane13
Junior member
[Avatar]

IP:

In sfarsit un raspuns complet pe care il asteptam.
O sa reintroduc co2-u..
Multumesc mult.
In acvariul de 90 L am urmatoarele plante de 1 saptamana primite...:
2x Hygrophila corymbosa siamensis
5x cryptocorine wendtii green
1x cryptocoryne wendtii red
1x hygrophila difformis
4x bacopa caroliniana
2x valisneria
10 fire hemianthus micranthemoides
Vreau sa adaug si moss pe langa
Am facut co2 ...acasa " bomba dupa reteta" tot merge de o saptamana , scoate bule marunte insa nu stiu daca e bun ca efect pentru plante , sau sa nu intoxic pestii desii nu am multi , doar 4
Luni doresc sa termin cu partea de substrat pe care sunt nelamurit ..

Aici se observa mai bine frunzulitele de care vorbeam la moss
http://imageshack.us/photo/my-images/692/img198bf.jpg/

This message was edited 1 time. Last update was at 08/04/2012 13:50:27

[Email] [WWW] [Yahoo!]
xenon
Senior member
[Avatar]

IP:

Par a fi alge,cred,nu stiu sigur,dar ar fi indicat sa le cureti putin.Ce nelamurire ai in privinta substratului?

Jurnal Nano Shrimp Tank

[Yahoo!]
insane13
Junior member
[Avatar]

IP:

Nu cred ca sunt alge , fac parte din moss , arata ca si frunzele lor da sunt maronii , sau nu stiu ce sa zic.

Nu stiu cum sa procedez cu substratul ce si cum trebuie.
Daca se poate explica pe pasi sau un link catre alt post sau ceva , ca nu gasesc.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

S-ar putea sa fie firicele mici de alge. Dar la o adica, taie si tu firele respective si gata.

Cu substratul depinde si ce anume vrei sa pui in acvariu. Cum tu nu ai plante cu radacini, poti pune direct substrat inert (pietris), ceva cu granulatie 1-2-3 mm.
Daca vrei si ceva plante cu radacina, poti pune sub pietris un substrat fertil (gen aquabasis).

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
insane13
Junior member
[Avatar]

IP:

O sa incerc sa tai mossul care vad ca are acele frunze maro...

In acvariul de 90 L am urmatoarele plante de 2 saptamana primite...:
2x Hygrophila corymbosa siamensis
5x cryptocorine wendtii green
1x cryptocoryne wendtii red
1x hygrophila difformis
4x bacopa caroliniana
2x valisneria
10 fire hemianthus micranthemoides

am observat ca unele au radacina , aici cum procedez?

This message was edited 1 time. Last update was at 12/04/2012 00:41:47

[Email] [WWW] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Atunci in asta de 90, pune intai un strat de 2-3 cm de aquabasis si deasupra pietris inert, un strat de vreo 3 cm in fata sa zicem si undeva la 5-6 in spate. Poti cauta prin baumax/dedeman mai ieftin si dupa culoarea care iti place. Atentie doar sa nu fie nisip (adica granulatie prea mica) si nici cu granulatie prea mare.
Daca e prea mica, nu mai circula apa cu nutrienti si oxigen pe la radacini si daca e prea mare se acumuleaza detritus care va elimina toxine.
Cum spuneam mai sus, 1-2-3 mm e foarte ok.

Sau poti cumpara din petshop manado. E folosit des. E bun pentru radacini, are o culoare naturala. Doar ca e cam usor si s-ar putea sa-ti dea batai de cap la inceput.

Si cum s-a mai spus mai sus, refa bomba aia si conecteaz-o la acvariu. N-ar strica nici niste fertilizare lichida, dar cu grija la inceput.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/04/2012 00:47:48

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
insane13
Junior member
[Avatar]

IP:

Revin.
Acvariu mic desfiintat .
Acvariul mare impanzit de plante care dupa ochii mei o duc destul de bine si perleaza .
Folosesc bomba co2 , easy carbo si profito.
Recent am cumparat aquabasis plus si sunt nelamurit ce sa pun peste el , ce pietris pentru ca prin zona am gasit doar de 3-4 mm si vreau sa fie util pentru gazon .

Am gasit asa http://www.nevertebrate.ro/Substrat-JBL-Manado , la ce te referi " Doar ca e cam usor si s-ar putea sa-ti dea batai de cap la inceput. "
Deci pun aquabasis apoi manado peste el ...sau cum ca tot nu inteleg
[Email] [WWW] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Pui stratul de aquabasis, dupa care acoperi cu jbl manado. Grosime de vreo 4 cm in fata si vreo 8 in spate, oricum el se mai niveleaza.

Problema la plantare, la inceput e ca s-ar putea ca unele plante sa iasa din substrat, pentru ca manado e usor si nu le tine. Daca au radacini mai maricele, nu e o problema. Dar daca ai fire cu radacini mici sau fara radacini, e un pic mai greu pana se fixeaza. Ca sa combati oarecum problema asta, pui un strat mai gros de manado si plantezi mai adanc in substrat.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
insane13
Junior member
[Avatar]

IP:

Si gazonul ... care e micut cum fac sa stea?
HC sau parvula
Restul plantelor au radacini chiar mari atata ca am ceva pietris de diferite marimi credca de la 2mm la 7mm
[Email] [WWW] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

N-am crescut plantele mentionate de tine, n-as putea sa te sfatuiesc in privinta asta.
Urmeaza sa o fac prin octombrie (cuba), dupa asta, daca nu iti raspunde nimeni pana atunci, revin cu lamuriri.

Dar probabil mai sunt colegi care au crescut cuba sau parvula in manado si ne vor lumina.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: