daca tu nu specifici cum vrei sa ai masa, ei iti vor face un fel de dulap. probabil cu 2-3 usi. Trebuie sa te gandesti la furtunele care pleaca si intra in filtru, cel de la co2, firele de la instalatia electrica( asta depinde cum ai facut sistemul) si mai sunt si alte acareturi de care ai nevoie. Toate astea trebuie sa iasa si sa intre pe undeva in masuta ta. De aceea eu te sfatuiesc ca masuta sa nu aibe spate. In masuta ai nevoie de un loc pe care il vei accesa permanent( gandindu-ne macar la mancarea pe care o dai zilnic)
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
cand a venit tamplarul acasa si a masurat i-am specificat pentru ce vreau si a zis ca face...il face cu doua usi si o placa groasa ca sa faca un raft,sa fie etajat pe interior...de spate nu a specificat nimic...si sincer nici eu nu am stiut de asta...
ma gandesc, ca daca tamplarul nu prevede aceste necesitati specifice acvaristicii, el iti va face un dulap clasic. Dar tu ai nevoie ca masa, sa fie adaptata necesitatilor tale. Eventual sa poate pune doar jumatate din spate( asta asa ca rezistenta) si anume jumatatea de jos. Dar in cazul scoaterii spatelui sau injumatatirii lui trebuiesc puse intaritoare interne, altfel el va fi instabil. Nu stiu daca masa e facuta din pal sau e pe teava metalica ori cornier. Daca e pe schelet de metal nu mai are nevoie de intarituri pentruca metalul va rigidiza constructia. Daca e facuta doar din pal OBLIGATORIU intarituri interioare
This message was edited 1 time. Last update was at 24/03/2012 21:24:25
masuta va fi facuta din lemn de nuc.am reusit sa iau acum legatura cu tamplarul si mi-a spus ca la spate o va acoperi cate 10 cm pe margine (stanga si dreapta) iar restul va lasa descoperit,iar in fata va avea doua usite (va fi gen masca,doar ca rotunda )
cred ca e bine asa. Important este ca ea sa fie suficient de bine intarita ca sa nu se miste stg-dr. Intreaba-l daca sunt suficiente intariturile respective. Mai bine il bati la cap decat sa iti cada acvariul. Daca este cazul, sa puna niste inatitoare in L la interior( stie el bine la ce ma refer). Ca sa intelegi si tu mai bine, daca masa nu este rigidizata, in momentul in care te vei sprijini pe acvariu in stg sau dr, ea se poate dezmembra. Acolo apare riscul. Si nu uita ca sub acvariu sa pui polostiren extrudat de 2cm sau pad pentru acvarii care va prelua eventualele denivelari aparute in timp. Daca masa e facut din pal( tu ai scris ca e din lemn de nuc, dar vreau sa fiu sigur ca e din lemn si nu din pal furniruit cu lemn de nuc) atunci trebuie sa ii pui cant ABS care o va proteja de apa. Daca e din lemn masiv, atunci pune polistiren si e suficient
stiu sigur ca e din lemn de nuc ca eu i-am dat materialul...
in legatura cu ce spuneai tu,am observat ca acvariul are un material gri inchis/negru lipit pe fund in exterior,dar nu este gros..are cam 2-5mm,sa mai pun si polistiren?
Eu cand am comandat dulapul pentru acvariu am mentionat ca vreau sa imi puna deasupra blat de lemn cum este la mobila de bucatarie.
Este foarte rezistent. Se vede in film.
Acum sugestia mea este posibil sa vina cam tarziu..ca tu ai comandat deja mobila!
Avantajul mobilei comandate este ca ti-o partajezi cum doresti tu. (includ si gaurile pentru furtune) si chiar inaltimea ei in functie de pozitia in camera a acvariului.
Si uite la mine, ca am vazut ca aveai si problema cu lumina, care este diferenta intre 2x18wT8 si 2x18+2x24wT5.
Iar eu am o inaltime de 45cm doar ... Tu la inaltimea ta ai nevoie de lumina
This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2012 21:23:11
rocssana wrote:stiu sigur ca e din lemn de nuc ca eu i-am dat materialul...
in legatura cu ce spuneai tu,am observat ca acvariul are un material gri inchis/negru lipit pe fund in exterior,dar nu este gros..are cam 2-5mm,sa mai pun si polistiren?
dupa parerea mea, eu as merge pe polistiren extrudat. De ce? Pentruca acela este un burete cu scopul de a nu zgaria masa, si eventual sa o izoleze de apa care e posibil sa curga cand lucrezi in acvariu. Polistirenul se pune pentru a prelua eventualele denivelari ale mesei actuale sau care pot apare in timp. La fel de bine polistirenul izoleaza. Eu stiu ca lemnul chiar daca e uscat el lucreaza in timp fiind supus unui mediu umed. Ma bucur ca e lemn plin. Daca il tratezi cu lac de ambarcatiuni iti va rezista mult timp si va arata foarte frumos. Lacul se gaseste la chimicale si trebuie sa citesti pe el sa vezi daca e pentru ambarcatiuni. Nu e scump, o cutie de 800gr e vreo 20 ron daca tin eu minte si din ea lacuiesti 10 mese nu una. Poate gasesti cantitate mai mica.
lac mi-a adus tata din port din ala cu care se da pe vapor o placa de polistiren nu ar fi o problema sa cumpar in legatura cu lumina,imi aduce cineva un capac lampa cu 6 neoane + reflector de lumina.5 neoane t5 si unul t8
saptamana asta mai trebuie sa cumpar filtru,substrat si nisip...
intrebare: e musai sa imi iau incalzitor acum? temperatura in casa e constanta si apa are mereu intre 25-26 de grade eu am doua incalzitoare care functioneaza si unul care nu...ma gandesc ca pe timp de vara nu am nevoie...
incalzitorul de substrat functioneaza....insa ma gandesc la incalzitorul pt apa... am 3...si din cele 3 functioneaza doar 2...oricum nu stiu cat de mult am sa le folosesc pt ca pana acum nu am folosit nici unul din incalzitoarele de apa...
eu m-as gandi ca sa plantez si altceva in acvariu decat incalzitoare. In principiu un incalzitor mare iti este suficient. Vezi ce fel de incalzitoare sunt, pentru ca litraj le recomnada producatorul si foloseste-l pe cel care este cel mai aproape de litrajul acvariului tau. Daca este mai mare incalzitorul si aici ma refer la w/l nu este nici o problema, cu conditia sa arate frumos in acvariul tau. Daca este prea mic atunci el va merge in regim fortat ca sa aduca temperatura apei la cea de care ai tu nevoie. Problema incazirii apei se ridica in mod special in anotimpul rece
Pomeneai de bulgari, cum ti-au spus colegii, Cladophora vadorum asa se numeste, este de fapt o alga. Am si eu bulgari de acest fel in acvariu, sunt foarte rezistenti si cred ca e cel mai nepretentioas decor posibil. Rezista in aproape orice conditii. Eu nu am probleme cu ei, in afara de faptul ca se maresc in nestire, o sa ajunga cat mingiile de fotbal Atentie insa ca nu-i place lumina prea puternica. deci pus eventual sub o planta mare.
This message was edited 1 time. Last update was at 27/03/2012 18:47:46
mi-am cumparat filtru cascada de la fluval iar pietris de rau am gasit undeva unde are cu granulatie mica si este necolturos...sper sa reusesc saptamana care urmeaza sa imi cumpar si eu nisip...