[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
filtru de substrat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
vladxxl
Member

IP:

salutare imi puteti explica cum functioneaza un astfel de filtru?

e bun ca shi filtrare?

daca se spala intr-un fel cum se face ?
Amnesia
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Gasesti poze si descrieri cate vrei pe google. E un gen de filtru care nu prea se mai foloseste...
[Email] [Yahoo!] [MSN]
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Esti sigur ca nu se mai foloseste?
vladxxl
Member

IP:

imi puteti explica mai bine ce e ca pe google cred ca trebe sa caut ceva vreme.... (am sa fac shi asta)

dar inteleg mai bine de la alti..
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Daniel, daca tu stii ca se foloseste poti incerca sa-i dai raspuns colegului la intrebare, in loc sa raspunzi la intrebare cu alta intrebare(retorica, sarcastica, inocenta, nevinovata)
[ICQ]
vladxxl
Member

IP:

mda shi eu tot fara raspuns raman....
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Filtrele de substrat sunt de doua tipuri.

1. Filtru aspirant, in care apa este TRASA din bazin prin substrat si recirculata prin partea de sus. Curentul de apa fiind produs cu ajutorul bulelor de aer si necesita o pompa de aer.

2. Filtru debitant, din care apa este IMPINSA prin substrat si recirculata cu ajutorul unei pompe de apa (powerhead).

Primul tip nu este prea eficient ca idee si este folosit numai cu substrat format din pietris cu granulatie mare. Altfel substratul sau filtrul se colmateaza din cauza resturilor aspirate.

Al doilea tip este mai bun deoarece apa pompata prin substrat poate fi filtrata inainte. Asa se obtine oxigenarea substratului si transportul de nutrienti catre radacinile plantelor.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/03/2012 16:10:56

vladxxl
Member

IP:

aha mam prins si am si gasit pe google deci al doilea tip ff folositor si despe el nam gasit , o idee foarte buna dar nu cred co so aplic adica tot trebe sifonat....

ms mult de ajutor am inteles
tarca.paul
Member
[Avatar]

IP:

Povestea cu filtrul de substrat e foarte complexa. Daniel, felicitari, esti printre putinii care stiu cum functioneaza, inafara de cei batrani si obositi . Ganditi-va pur si simplu ce cantitate importanta de material filtrant (substratul) avem in bazine si nu este folosita la capacitatea maxima a acestuia.

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
vladxxl
Member

IP:

Pai din ce am gasit pe varu google PLANTELE TREBUIE PUSE IN GHIVECE, iar ACVARIUL TREBUIE CURATAT DE TOT MACAR 1 DATA PE LUNA(mai pe romaneste:plantele scoase cu tot cu ghiveci din nisip,nisipul sifonat puternic sa ajunga pana la filtrul de substrat) si se mai si colmateaza mizeria sub el...
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Nevoia de a sifona acvariul nu tine de prezenta unui filtru de substrat.

Cum sifonezi daca ai plante de tip gazon? Daca nu ai tu, cum crezi ca sifoneaza cei care au?

vladxxl
Member

IP:

Buna intrebare insa spuneam doar ca trebuie una mai puternica daca deti asa ceva....una care sa ajunga pana la filtru...
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu ai nevoie sa sifonezi puternic daca folosesti filtrul de tipul 2.

Practic mizeria e impiedicata sa se acumuleze adanc in substrat si nu se mai colmateaza. Putinele resturi care ajung acolo sunt descompuse de bacteriile nitrificatoare pentru ca apa care circula prin substrat e oxigenata.

Substratul se colmateaza cand mizeria impiedica circularea apei prin substrat iar in absenta oxigenului bacteriile care fac reductia azotului mor (majoritatea bacteriilor care reduc azotul in timp scurt sunt aerobe). Cele care reduc azontul anaerob o fac in timp indelungat prin urmare substratul se colmateaza si se produc compusi nocivi vietatilor din acvariu.

Apa circula prin substrat chiar si in absenta unui filtru doar ca o face prin stratul superficial. De aceea granulatia substratului la suprafata e bine sa fie mai mare un pic (2-4mm).

LE: Nu stiu unde ai citit ca plantele se tin in ghivece si ca acvariul se curata complet cel putin o data pe luna dar e gresit. Un acvariu echilibrat chimic si biologic nu necesita interventia ta mai mult de un schimb de apa saptamanal pentru un volum de 100L net. Cu cat mai mic bazinul cu atat mai mult efort de a-l tine in echilibru.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/03/2012 17:29:13

vladxxl
Member

IP:

m-am chinuit sa descifrez dar am reusit

Deci ala e principiul acvariului cu gazon (pe langa ca plantele trebuie sa absoare si o parte buna din ce ramane...)

Pai nu am ce spune decat ca e cam dificil de reusit ce ai zis tu acolo si ca ai castigat
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Scopul nu e sa castig eu ceva. Scopul e sa intelegi principiile de functionare

Odata ce intelegi cum functioneaza, intrebarile devin retorice ;)

Apropo, ma ocup de acvaristica din noiembrie, anul trecut ;)

Daca tu apreciezi ceva sub forma de castig sau pierdere te compatimesc
vladxxl
Member

IP:

Ma refeream la treaba cu trebe/nu trebe sa sifonezi substratul puternic nu la altceva si da am inteles multumesc ;)
tarca.paul
Member
[Avatar]

IP:

Daniel, se sifoneaza si daca ai plante tip gazon...asta nu inseamna ca nu trebuie sifonat, tocmai, daca ai substrat usor gen Manado, plantele gazon iti usureaza mult de tot munca! ;)

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Cred ca Vlad se referea la sifonarea care implica rascolitul substratului. Eu asta am inteles prin "nisipul sifonat puternic sa ajunga pana la filtrul de substrat".

Nu stiu daca exista un termen diferit pentru aceasta procedura. Sifonat e si ala in care doar aspiri superficial fara sa agiti substratul si ala in care il rascolesti ca sa cureti resturile din profunzime.

Eu faceam referire la rascolit.
Amnesia
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Sa ridice mana cine foloseste in acvariu filtru de substrat
Chestia cu filtrul de substrat e destul de sensibila si anume: sunt mult mai multe dezavantaje in a-l folosi decat avantaje...
E destul sa se infunde acest filtru, e destul sa se opreasca pompa care recircula apa si GATA... ti-a murit toata cultura de bacterii din substrat rezultand in parametri a-i apei dati peste cap. Daca s-a infundat, trebuie sa desfaci tot acvariul si sa scoti filtrul pentru a-l curata. Nu cred ca cineva care are un acvariu plantat, care a stat ore intregi sa-l planteze initial, vrea sa faca acest lucru. Plus ca dupa cate stiu eu nu poti folosi un astfel de filtru cu orice tip de substrat sau cu substrat fertilizator (gen Dennerle DeponitMix). Nici ideea cu filtrarea duala nu este buna: filtru de substrat + filtru canistra de exemplu. Primul trage mai repede deseurile in substrat iar in canistra nu prea intra nimic...
De asta am zis ca nu se mai foloseste.. pur si simplu nu am mai auzit pe nimeni demult timp vorbind sau sa foloseasca acest tip de filtru.
Sper ca Vlad s-a lamurit acum ce-i cu aceste filtre ;)
[Email] [Yahoo!] [MSN]
vladxxl
Member

IP:

Da mam lamurit si sun recunoscator

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: