[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
incepator  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
cipriandumitrascu
Junior member

IP:

salutare la toti . de cateva zile ma chinui sa imi fac si eu un nano plantat de 29 l daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu ce lumina sa imi pun la el ( alba sau galbena )
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Alba sau galbena, poti folosi de care vrei. Important este sa gasesti un tub sau un bec cu un indice de 830 sau 865. Ar trebui sa fie ok pentru inceput. Ceva intre 18-21 W este foarte bine

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
pomi
Senior member
[Avatar]

IP:

Sau si mai bine 965 de la OSRAM.

Biotop Malawi || Biotop Amazon
cipriandumitrascu
Junior member

IP:

Multumesc mult .
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Uite aici ce te intereseaza pe tine. Iti mai trebuie un fasung, ceva cablu si un stecher iar daca nu folosesti priza programabila mai pui pe lista si un intrerupator de fir.
Bec compact 865

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

scificuss wrote:Bec compact 865[/url]

la becul de genul asta am oarece indoieli. Eu folosesc ceva asemanator de la Philips. La ce i-ai recomandat tu, becul are consum de 20w, dar lumina este de 60w, ceea ce inseamna 2w/l. Eu zic ca e prea mult. Eu cel pe care il folosesc de la Philips http://www.ecat.lighting.philips.ro/l/lampi-de-uz-profesional/compact-fluorescente-integrate/lampi-economice-forma-liniara/small-economy/929689310203_eu/ la un acvariu de 20l, este prea puternic. Are tot 2w/l si pestii nu sunt foarte incantati. La fel si plantele. E prea puternic

This message was edited 1 time. Last update was at 17/02/2012 19:26:59

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Buna faza.

Este echivalarea cu unul de tip incandescent, adica cu filament.

Doar ca exemplu, un tub t8 865 de 15W are 900 lumeni. Adica 60 lumeni/W. Si multi folosesc acel tip de tub. Chiar cate 3-4 la un acvariu intre 50 si 70 litri. Unii baga cate 2 de 24W, ceea ce calculat cum ai zis tu ar fi cam 2-3w/l.

Ce ti-am aratat eu are tot 60 lumeni/W. Imparti numarul lumenilor la numarul watilor.

Acei 20W sunt emisi de bec in toate directiile si daca citeai mai multe pe aici o sa observi ca un procent mic din acea lumina ajunge la jumatatea coloanei de apa, chiar cu reflector de calitate. Asa ca practic din acei 20W daca o sa ai 12W pana la jumatea coloanei de apa sa zici merci.

Mai rasfoieste forumul si o sa vezi ca nu par chiar asa de simple lucrurile. Ebentual urmareste jurnalele colegilor, in speta cei care ofera detalii legate de cantitatea de lumina, litrjul acvariului si o sa iti faci o idee mai buna despre cum sta treaba. Spor.

PS. Vrei sa vezi cum arata un acvariu de 60l net cu 4 x 18W?

This message was edited 1 time. Last update was at 17/02/2012 20:38:35

[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

scificuss wrote:
PS. Vrei sa vezi cum arata un acvariu de 60l net cu 4 x 18W?

la mine calculul a fost mult mai simplu: daca iau un bec care consuma 20w dar lumineaza de 60w( in cazul becurilor economice , nu al neoanelor) am impartit cei 60w la cei 29l ai acvariului ceea ce inseamna cam 2w/l ( asta in cazul lui). La mine: consum 8w, lumina de 40w impatiti la 20l ai acvariului insemna tot 2w/l ( practic la mine lumina mi se pare prea puternica, poate ma insel, poate ca nu). La tine in schimb 18w consuma, 18w lumineaza, x 4= 72w per total, asta inseamna 1,2w/l ceea ce inseamna ca tu ai varianta cea mai corecta, in consecinta efectele sunt cele mai benefice la tine. Pai de la 1,2w/l la tine si 2w/l la noi cred ca e o mare diferenta. Daca gresesc te rog sa ma corectezi

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Gresesti.

Lumina fluorescenta are un randament mai mare decat cea data de becurile cu incandescenta. De unde a si aparut acea echivalare. Practic, un bec economic, tub fluorescent cu un consum de 20W ofera o lumina ca a unui bec incandescent la un consum de 60W.
Un bec economic e acelasi lucru cu un neon. Este descarcare electrica intr-un gaz, descarcare data de un montaj electronic. La neon ai tubul separat si droserul, la bec ai totul compact, de aia ii zice bec fluorescent compact.

[Yahoo!]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: