[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Caras negru voalat cu inotatoare franjurata  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
marianna
Unripe member

IP:

Buna,

sunt noua pe acest forum si am nevoie de cateva sfaturi utile si urgente pentru k am un caras negru voalat cu o inotatoare franjurata de ieri si nu stiu ce sa-i fac (in plus seara nu mai e vioi...sta ca mortu').
Am primit acvariul de curand cu 5 specii de pesti in el (carasul negru, 2 pleco destul de mari/25 cm, un sanitar gen leopard si inca 2 specii despre care habar nu am cum se numesc).Acariul are 120 l, temepratura este de 23 grade, iar de curand am pus in acvariu o solutie de limpezit apa de la JBL.
Nu stiu ce are carasul...de ce are inotatoarea franjurata si de ce seara sta ca mortu'...
Am nevoie de ajutorul vostr cat mai repede pana nu imi moare carasul...nu vreau sa moara pentru k este singurul peste care da viata acvariului, spre deosebire de ceilalti care isi vad de viata lor fara a iesi in evidenta.
Va trimit poze cu acvariul si cu carasul, care mai nou sta doar pe fundul acvariului.
Astept sfaturile voastre.

[Thumb - 020712191346.jpg]

[Thumb - 020712190746.jpg]

[Thumb - 020712185540.jpg]

[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mda, e o problema comuna la carasi - ii putrezeste coada - fin rot se numeste in engleza.

Problema cu fin rot e complexa insa

a) calitatea apei: cat de des schimbi apa ? e ciclat acvariul ?
b) surse bacteriene
c) sursa o ciuperca.

Coada e un loc sensibil al pestelui. In mod normal, in apa, sunt atat bacteriile cat si ciupercile care pot cauza putrezirea cozii. Daca sistemul imunitar al pestelui este slabit, ele isi fac efectul. Asa ca poate fi coada in sine in caz ca s-a accidentat (dar in cazul asta el s-ar comporta ok presupun) sau poate fi o infectie, iar deteriorarea cozii e doar un indiciu.

In principiu, din cauza ca si pestele e apatic, e clar o infectie. Ar trebui tratat cu medicamente (antibiotic). Are alte pete pe el sau ceva ?

Nu imi dau seama din poza in care e in prim plan ?

Editare ulterioara: Cred ca poti folosi JBL Ektol (sau echivalent de la alte magazine) sau ceva pe baza de antibiotic. Ar trebui tratat insa intr-un acvariu separat, deoarece ingredientele din medicamente afecteaza si bacteriile necesare care sunt in filtrul acvariului principal. In caz ca nu exista un acvariu separat, trebuie mutat si tratat intr-un vas (unde se completeaza cu apa din acvariul principal) si apoi pus inapoi. In functie de medicament, in medie trebuie tinut 30 de minute.

Mai mananca pestele ?

This message was edited 1 time. Last update was at 08/02/2012 23:24:16

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
marianna
Unripe member

IP:

Buna,

apa a fost schimbata cam 80 % acum 2 saptamani.
este vorba de inotatoarea de pe spate.Nu, nu mai are alte pete...doar starea de apatie...care se manifesta de seara pana dimineata.
De asemenea, si filtru a fost curatat.
Daca este ciuperca, care poate fi cauza si cum se trateaza?
Problema cu starea de apatie a aparut dupa ce i-am pus solutia de la JBL de limpezire a apei, iar franjurarea inotatoarei lui a aparut acum 2 zile.
Multumesc mult pentru raspuns,

Da, pestele mananca si pe timpul zilei este vioi...pana vine noaptea cand devine opusul lui.
ii hranesc doar o data pe zi (dimineata).
multumesc,

This message was edited 1 time. Last update was at 08/02/2012 23:30:20

[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mi-e greu sa dau sfaturi caci nu stiu nivelul de experienta pe care il ai. De exemplu spui ca si filtrul a fost curatat... In apa de la chiuveta ?

Trebuie sa cumperi niste teste ieftine 5+1 ca sa monitorizezi calitatea apei. Daca nu e in parametrii (No2 nu e 0 de exemplu) trebuie purces la schimbari de apa pana cand se stabilizeaza.
Revenind, daca nu are alte pete peste, atunci cred ca are o problema interna.

Nu pera are treaba solutia de curatat apa de la JBL. Pur si simplu e o coincidenta pestelui nu i-a convenit ceva, a fost bolnav si nu a aratat-o si cand n-a mai putut, a devenit apatic samd.

Trebuie obligatoriu citite instructiunile de la medicament. As incerca JBL Ektol si daca in 2 zile nu da semne ca se imbunatateste, trecut pe ceva cu antibiotic ... depinde ce gasesti la magazine, incearca ceva de spectru larg caci nu stim ce are. Insa o sa fie probleme cu deciclatul acvariului, asa mai sigur e sa-l tratezi intr-un acvariu separat, si nu mai muncesti asa mult la schimbatul apei samd.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/02/2012 23:45:42

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
[WWW]
marianna
Unripe member

IP:

Inainte sa iau acvariul de la fostul propriear, l-am vazut k spala filtrul in baie.
Multumesc mult pentru sfaturi.
Nu am experienta, sper s-o castig acum cat mai repede ca nu vreau sa-mi moara carasul.
O intrebare: de unde cumpar aceste teste ieftine si JBL Ektol?

Multumesc frumos,
[Email] [Yahoo!]
Alexandru Bazavan
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut si bine ai venit printre noi.Depinde de unde esti.

Carasii sunt pesti de apa rece.Temperatura de 23 de grade este cam ridicata pentru ei.Problema este ca ,daca scazi temperatura din acvariu o sa le faci rau celorlalti pesti.Vezi cum faci sa dai carasul sau ceilalti pesti.

Acum trebuie sa faci ciclarea cu pestii.Este recomandat sa schimbi zilnic 20 % din apa cu apa lasata la declorinat 24 h.Da-le pestilor mai putin de mancare pana cand ciclarea este finalizata.

Cat de des schimbi apa si in ce cantitate?

Comentariu in acvariu
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/18880.page
Betta:o noua pasiune
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23023.page
Un nou proiect: 30 de metri cubi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/24920.page

[Email] [Yahoo!] [MSN]
marianna
Unripe member

IP:

Buna,
sunt din Bucuresti.
Apa ma gandeam sa le-o mai schimb partial peste 2 zile cand bagam si aspiratorul sa le fac curat.
Nu stiu decat ca cel care i-a avut inainte ii are de 5 ani, le schimba apa lunar (70-80 %), mi-a mai spus ca temperatura pentru ei 18-25 grade si mai stiu ca inainte sa mi-i dea i-au murit cativa pesti pe capete si instant...dupa care le-a schimbat apa si mi l-a dat mie.
Iar acum ma simt neputincioasa cu carasul negru.

Orice sfaturi aveti sunt binevenite, pentru ca eu sunt la inceput si fara experienta.

Multumesc,
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nici o suparare nimeni nu se naste invatat.

Pana maine oricum nu ai ce face, doar un schimb partial de 20% in seara asta. Ce filtru are acvariul si ce lumina ?

Medicamente gasesti la orice magazin de acvaristica, ar fi recomandat sa mergi intr-unul mare depinde in ce zona esti (ori Hornbach, ori Reef - care e magazinul forumului samd) trebuie sa te uiti pe o harta sau zi macar sectorul si poate iti recomanda ceva cineva.
Cum ziceam, pestele e bolnav mai dedemult dar a fost cel mai rezistent dintre toti pana acum cand capituleaza si el.

Dpmdv ai cateva optiuni:
a) dai ceilalti pesti care oricum nu par ca-ti plac (poti sa pui anunt aici pe forum) si scapi de o grija. Ciclezi apoi acvariu (da o cautare aici pe forum dupa ciclare sa citesti ce inseamna) si mergi inainte cu alti pesti care ti-ar place.
b) poti incerca sa covertesti acvariul in acvariu spital. Asta inseamna ca o sa-l tii o vreme deciclat dar schimburi dese de apa multa. E costisitor si muncitoresc insa la un acvariu asa mare.
c) poti sa cumperi un alt acvariu mic unde o sa vindeci carasul, si faci din acvariul mare un acvariu pentru pesti mici, cu populatia proportionala filtrului.

Pestii pe care i-ai descris sunt pesti mari, si fac mizerie (toxine, o sa fie mai clar dupa ce citesti de ciclare) foarte repede. Iti trebuie filtre serioase daca vrei sa-ii tii pe toti si sa nu ai probleme.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/02/2012 00:26:17

[WWW]
marianna
Unripe member

IP:

Buna,

si eu am luat in calcul posibilitatea ca el sa fie bolnav mai demult si de abia acum sa fi aratat cand nu mai poate.
Filtrul este JBL CRystal Profi, dar nu stiu capacitatea (dar este foarte mare si a costat 700 ron).
Lumina: am un neon in acvariu care merge 12h/zi.(mai am un neon dar este ars si urmeaza sa-l schimb)
O sa iau in calcul si posibilitatea renuntarii la cei 2 Pleco de 25 cm.
Sincer prefer pestii care dau viata acvariului, nu cei care stau ascunsi, chiar daca sunt ei sanitari (sunt mari si urati, chiar daca se spune ca sunt putine exemplare care ajung la aceasta dimensiune)
Eu stau aproape de Hornabach sectorul 4. cred ca o sa merg acolo.

Multumesc si revin cu informatii maine.
Sper sa salvez pestele.
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Super. Nu uita sa iei si un acvariu de 10L - ceva mic si un termometru cat si un filtru mic - pentru acvariu spital.
Uite cum am facut eu pentru un betta (un peste mai mic decat carasul, si la fel cu probleme cu coada): http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19211.page

Avantaj este poti schimba apa 50% zilnic fara sa simti, nu trebuie substrat si nimic, doar temperatura necesara pestelui si apa de la chiuveta declorinata. Daca schimbi zilnic 50% din apa (si adaptat dupa ce zice medicamentul) nici nu consumi asa mult medicament, nici apa, nici munca, nici nu strici echilibrul din acvariul mare.

[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

nu vreau sa vorbesc de rau Hornbach de sect 4, dar acolo s-au semnalat multe probleme de neglijenta la intretinerea acvaristicii. Atentie sa nu fugi de dracu si sa dai de ma-sa. Poate intre timp s-au mai schimbat treburile si pe acolo si au angajat pe cineva care chiar stie ce sa faca. Daca vrei sa cumperi pesti sau plante studiaza lista de oferte de la noi de pe site sau de pe alt site cu dedicatie acvaristica, ( e mult mai ieftin si ai garantia sanatatii). Daca vrei sa mergi la Hornbach pentru mancare medicamente sau alte accesorii( daca vrei sa le iei noi) te poti duce linistita acolo. Au preturi foarte bune. Inainte de a cumpara pesti, citeste despre speciile respective ca sa fie compatibile( atat comportamental cat si conditi de viata), iar ca plante( de la vanzator ex: Re Bella la noi pe site, si nu numai ea, primesti si sfaturile cele mai bune de intretinere a lor. Cumpara plante cu intretinere usoara si rapide in crestere ca sa iti poti echilibra acvariul. Pe urma dupa ce mai prinzi experienta diversifici. Apropo ( cu asta de fapt trebuia sa incep, mea culpa): BINE AI VENIT PRINTRE NOI

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
marianna
Unripe member

IP:

Buna,

Carasul este foarte activ ziua, mananca ca un porcusor dar seara devine apatic si incepe sa se mai miste dar nu suficient de mult cum ar trebui.

Referitor la JBL Ektol fluid, la vas si modul de tratament, vreau sa ma corectati daca e nevoie si sunt convinsa ca ma veti corecta, avand in vedere ca experienta mea in acvaristica este cam nula:

- am un bol de 2 litri;
- am inteles ca trebuie sa pun in el apa din acvariu si apoi pun pestele in el 30 min (banuiesc ca concentartia de medicament o s-o gasesc pe instructiunile JBL Ektol)
- daca pana aici e totul ok, am o intrebare: avand in vedere ca il tin in tratament 30 min, de cate ori trebuie sa repet aceasta figura cu el? de cateva ori pe zi, la 2 zile, cum? daca repet aceasta figura cu el, banuiesc ca de fiecare data schimb apa din bol si pun iar medicament,nu?

Diseara vreau sa incerc si am nevoie de parerea voastra.
Multumesc,
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: