[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Algele imi omoara plantele :(  XML
Forum Index » Alge
Author Message
stefanp
Moderator

IP:

Staghorn am citit ca apare de la o ingrijire necorespunzatoarea a acvariului si acumulari de compusi ai amoniacului. De asemenea ar ai fi o concetratie scazuta de co2 in apa si parca (dar nu sunt foarte sigur) o circulatie slaba a apei in acvariu.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
tudosie eugen
Member
[Avatar]

IP:

O ingrijire (curatare) mai corecta a acvariului, cu schimburi de apa corespunzatoare incarcarii biologice (verific no3-ul sa fie mai mic ... 20 sa zic) filtrare cat mai buna si plante cat mai multe - acestea reprezinta baza unui acvariu sanatos. In ceea ce priveste fertilizarea, lumina, co2.... sunt deja lucruri mai avansate - cunostintele le poti obtine citind articolele si post-urile forumului. Si, de ce nu, punand si intrebari pertinente dupa citirea articolelor.
[Email] [Yahoo!]
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Am facut schimburi de 20% din apa pe zi, timp de 1 saptamana si jumatate, alga nu a dat deloc inapoi. Am bagat CO2 (intr-adevar ceva foarte ieftin ...CO2 Optimal Tetra) si alga nu a regresat.
Acum nu trec 2 zile fara sa fac acest schimb de 20% din apa, am plantat tot ce am putut in acvariu si toate plantele noi sunt si ele sufocate de alga.
Sincer, nu vad nici o solutie momentan decat un algicid puternic.
Cei care au avut probleme cu staghorn si experiente cu algicide, va rog sa imi spuneti daca cumva este vr-un algicid care sa eradice cu succes aceasta nesuferita alga! PLS!
tudosie eugen
Member
[Avatar]

IP:

CAT timp sta lumina aprinsa ? ... si mai ales cati watti ai tu acolo ? "1x OSRAM 965 18w ; 2x OSRAM 830 " ?? adica ... 48 W ????? deja din timpul ciclarii ? E mult si dupa ciclare daca mai ai de adaugat pesti si plante ... deci bazinul nestabilizat.
[Email] [Yahoo!]
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Am redus si lumina de vreo luna de zile 8 ore pe zi sta aprins un singur tub de 18W Osram 840 (m-am uitat mai bine si scrie 840 pe el).
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Eu vad mai multe probleme:

a) filtrul acela intern nu prea e bun. Am avut si eu la un moment dat, avea doar niste bureti subtiri pe interior, dar bile de plastic inauntru. E foarte bun filtrare mecanica dar nu si biologica. Daca e asa cum il descriu, nu vei avea nici o sansa cu algicide, caci algele vor apare inapoi instantaneu .
Trebuie sa cumperi un filtru intern normal, cu burete, si sa-l cureti la fiecare 2 saptamani in apa scoasa din acvariu.
b) e posibil ca acel ciment pe care l-ai folosit tu sa genereze toate problemele. Nu stiu cum l-ai facut, dar de obicei se incearca a se minimiza adaugarea de chestii nenaturale in acvariu.

Algicidele nu vor face nimic in cazul tau ... pentru ca nu ai identificat ce le cauzeaza, si nu faci decat sa le omori poate 2 zile - dar daca nu vei incerca cu rabdare sa identifici cauza. Apa nu se schimba 20% zilnic, ci 50% zilnic daca ai probleme cu algele si excese in apa. Cu CO2 nu te joci la cantitate ba umplut ba neumplut tubul. Cu lumina nu zici cum te-ai jucat (ai lasat mai putina, mai multa).

Ai multi pesti, filtrare slaba si lumina insuficienta. Poti sa incerci orice algicid vrei va fi o victorie temporara pana se intorc.
Pentru a avea success trebuie sa:
a) ai de cel putin 2 ori filtrarea recomandata acvariului tau - de exemplu asa ceva: http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/filtre_interne/Eheim_Aquaball_130
b) daca nu ai CO2, nu inteleg de ce te complici cu plante pretentioase care stii ca nu merg. Nu exista magie, HC-ul va muri fara CO2 si fertilizare.
c) daca nu ai lumina, nu vei putea tine decat cateva plante ieftine si daca nu vrei alge doar cativa pesti si schimburi dese de apa.

Asa ca problema ta nu e o problema reala... sa fie de la vreun metal de care n-a auzit nimeni, si sa ne chinuim luni intregi sa ne prindem.
Ci sunt niste pasi elementari care nu sunt facuti - e ca si cum ai cere sa mearga masina dar nu-i dai benzina. Da, poti sa pacalesti un pic crezand ca daca pui algicid o sa o ia din loc, dar nu o sa o ia.
Foloseste-l ca sa mai tii un pic plantele - dar umbla la lumina, CO2 (fa tu o bomba) si la filtrare si o sa fie mult mai bine.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
tudosie eugen
Member
[Avatar]

IP:

Nu mai bine ii f..i un restart sanatos ? Si incepi frumos cu ciclarea, cu pesti putini si lumina putina, plante nepretentioase cu crestere rapida ? .... pai daca ii dau lumina de acvariu plantat 70% si stabil, cu macro, micro si codoi .... dar el saracul e si mititel si neciclat ..ce sa faca ?algeeee ..; asta e sfatul meu, poate sunt si altii care isi pot da cu parerea. A, acel background scoate-l, ocupa prea mult spatiu din si asa nu mult pe care il ai, pune-i si tu un background cumparat pe spate, sunt tzashpe modele; nu mai spun ca intra si toti zabaucii de te miri cum au ajuns in spate.
Daca am fost prea dur va rog sa ma scuzati, dar este parerea mea sincera, eu asa as face, si de fapt ... asa am si facut. Ciclare cu 2 sanitari si poma,
teste de apa dese, schimb apa des, inca am sanitarii - au 3 ani.
Si daca tu crezi ca iti DORESTI totusi sa incerci remedierea, poate niste bai cu solutii de clor si curatare mecanica ar ajuta.

This message was edited 3 times. Last update was at 16/02/2012 23:08:10

[Email] [Yahoo!]
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Trebuie sa mentionez cateva lucruri:
-(de la bun inceput) filtrul Resun SP1200 a fost completat cu inca doua cartuse identice (mi-au ramas de la un alt Resun), intre fundal si filtru exista 3 bureti grosieri juwel;
-(de 1 luna de zile) pesti care i-am pastrat sunt 2X Trichogaster Lerri, 1X Trichogaster Tricopterus si un Albino Red Fine Shark;
-Backgroundul din ciment nu este izolat cu nimic este ciment "pur" armat cu panza de fasa elastica;
-Mai multa lumina si fertilizanti nu pot sa le ofer plantelor ca, am testat si efectul a fost o noua explozie de algele.

Lucrurile s-au schimbat mult de cand am inceput topicul. Cele mai multe dintre plantele de atunci nu au rezistat, au fost sufocate de alge si acelora le-au luat locul altele. Acum doua saptamani am inceput un tratament cu Algol, care se pare ca nu a avut efect decat asupra unora dintre alge, iar staghorn e tot acolo, (am de gand sa termin tratamentul la sfarsitul acestei saptamani).
M-am gandit sa fac in felul urmator si va rog sa va dati cu parerea... sa folosesc un JBL PhosEx Rapid in combinatie cu fertilizant EasyCarbo si CO2 de la o "bomba", iar daca sunt semne de imbunatatire, vreau sa completez si cu un fertilizant Pro Fito? Poate as mai avea nevoie de ceva plante cu crestere rapida... nu stiu daca ar fi potrivit tratamentul asta, asa ca astept parerile voastre.
Multumesc celor care si-au exprimat pana acum puncul de vedere si astept in continuare pareri!

Poze mai recente cu acvariul:

image

image

image

image

image

image

This message was edited 2 times. Last update was at 02/03/2012 11:09:38

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Salut. Eu cred ca nu ar trebui sa continui cu chimicale, ar fi bine sa incerci altceva. De exemplu, din poza nu vad cate plante mai ai, cat de dese sunt; nu stiu cum si cat fertilizezi. Eu as incerca cu niste teste de po4,co3, as veni cu un adaos de easycarbo aplicat direct pe plantele afectate cu o siringa, co2 la nivel optim, dupa teste o sa-ti dai seama daca trebuie sa faci aditie de po4 sau nu. In principiu, parerea mea este ca la tine din cauza lipsei de plante si probabil a unei fertilizari, combinate cu lumina si lipsa co2 in cantitatea necesara au dus la aparitia algelor, plantele avand destul fertilizant dar nu au co2 si lumina, poate nu au co3...
[ICQ]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Scuze, acum am vazut prima poza, lipsa de plante, incearca sa le mai si indesesti
[ICQ]
goguloiu
Junior member
[Avatar]

IP:

Una din cauze ar putea sa fie si circulatia slaba a apei in acvariu.
Daca ai filtrul pitit dupa decorul din spate ar putea sa nu faca o circulatie
buna a apei in acvariu si poate ma insel dar din poze parca se vad foarte multe
particule in suspensie in apa.
Ca mare incepator am avut si eu asemenea alge cand aveam numai filtrul extern care nu facea
un curent de apa prea puternic.
Am suplimentat filtrarea cu un filtru intern care plimba bine apa prin acvariu si mi-au disparut algele
cam in doua saptamani fara sa schimb alceva la lumina fertilizare sau co2
Si parca din poza si valurile de la suprafata mi se par cam maricele
ceea ce poate sa-ti scoata rapid co2-ul din apa sa nu mai ajunga la plante

This message was edited 1 time. Last update was at 02/03/2012 12:24:16

Emimag
Member
[Avatar]

IP:

narcis wrote: poate nu au co3...

Ce este si la ce foloseste? Merci.

Sau poate ai vrut sa zic no3?

Omnia tempus habent!
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

goguloiu wrote:Una din cauze ar putea sa fie si circulatia slaba a apei in acvariu.
Daca ai filtrul pitit dupa decorul din spate ar putea sa nu faca o circulatie
buna a apei in acvariu si poate ma insel dar din poze parca se vad foarte multe
particule in suspensie in apa.
....
Si parca din poza si valurile de la suprafata mi se par cam maricele
ceea ce poate sa-ti scoata rapid co2-ul din apa sa nu mai ajunga la plante

Stiu ca din poze nu se intelege ce-s cu ele, dar acele "particole in suspensie" de fapt sunt bule de aer.
Am scazut nivelul apei intentionat ca din caderea apei sa se faca o aerare cat mai buna, fiind recomandata in timpul tratamentului cu Algol. Din acelasi motiv s-a format si agitatia la suprafata apei ("valurile").
Totusi tind sa cred ca filtrul Resun SP 1200 (900L/h) agita suficient apa in acvariu, chiar daca sunt mai multe straturi filtrante si 3 cartuse in loc de unul singur. Turul apei este facut printr-o teva/furtun si plasat chiar pe gemul din fata acvariului.
stefanp
Moderator

IP:

Emimag wrote:
narcis wrote: poate nu au co3...

Ce este si la ce foloseste? Merci.

Sau poate ai vrut sa zic no3?

Cred ca no3 a vrut sa zica

@monoceros: De ce vre isa pui phosex ? Ia intai un test pt fosfat si vezi ce valoare ai. Ca daca e mic, dai degeaba banii pe phosex...

Nu mai retin tot topicul,dar parca nu ai aditie de co2...Din ce am citit e, sta la BAZA fotosintezei plantelor. Daca n-au de asta, degeaba bagi fertilizanti, caci plantele nu ii vor consuma. Astfel raman liberi prin apa pentru alti "profitori"...Adica eu asa am inteles, sa ma corecteze cineva daca gresesc.

Asadar, eu as renunta in a adauga fel de fel de fertilizanti si as strange bani sa iau o butelie sa pot baga co2...pe urma as incepe cu fertilizare. Ori daca nu, o bomba, doua pana reusesti sa iei o butelie.

Pe de alta parte, cred ca ar mai merge adaugate niste plante.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

scuze, no3
[ICQ]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pentru ca tot am fost corectat, banuiesc ca cine vroia intelegea greseala, o sa incerc sa iti mai dau un sfat posibil util. Parca acvariul are undeva la 60l si tu ai 54w. Nu stiu cum ai programul de iluminare, dar ar fi bine la cum arata acele alge sa scazi timpul, eventual cantitatea de lumina. Da mai multe detalii si despre programul de iluminare, de ce si cum fertilizezi .
Cat despre circulatia apei, nu este cazul la bazinul tau deoarece ai putine plante si valuirea aceea banuiesc ca este de ajuns sa faca sa circule apa in tot acavriul.
In cazul in care nu ai bani de teste sau nu le gasesti, poti incepe sa faci o aditie imediata de easycarbo, cam 3ml, scade timpul de iluminare(2 neoane de 18w la tine acum ar fi suficiente cred eu)
[ICQ]
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Acum programul de iluminare este de 7 ore pe zi (de la ora 14 la ora 21) 2x18W (~2000lm).
Am avut o perioada cand algele au stagnat in perioada in care faceam schimburi zilnice de apa.
Acum, desi am mai multe plante decat pana acum, CO2 (bomba cu drojdie), testerul sta tot timpul pe verde (20mg/L indica), fertilizez cu Easy Life Pro Fito 3ml/66L/saptamana... algele invadeaza si plantele mai noi.
Am inceput sa fac un tratament cu apa oxigenata (H2O2) de 3% 25ml/66L/zi, tratament ce il aplic de obicei seara inainte de a se stinge lumina.
Pentru a mentine PH la aceleasi valori pe timpul noptii nu opresc aditia de CO2, dar cu ajutorul unei pietre de aer si o priza programabila introduc aer ptr a se mai evapora din CO2 si sa ramana la acelasi PH apa.
Acum va intreb daca tratamentul cu apa oxigenata il fac degeaba in conditiile in care fac si aerarea cu piatra sau nu au nici o legatura?
In celalalt acvariu (25L) unde am doar GSA (Green Spot Algae) si Cladophora prinsa intre Java mosss pot aplica tratamentul cu apa oxigenata, fara sa distrug si moss-ul?

This message was edited 1 time. Last update was at 18/04/2012 00:43:32

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Salut. De unde stii tot timpul valoarea ph, faci teste sau ai un controlor de ph? Noaptea poti sa scoti linistit co2 si sa faci aditie de oxigen, pentru bacterii. Cat despre apa oxigenata nu cred ca faci bine adaugand mereu, vei omora plantele. Fa o poza cu acvariul, ai mai multe plante, dar de care? Daca faci aditie de la easy life, incearca toata gama, mai ales easy carbo, este foarte bun impotriva algelor, aplicat local, am citit ca unii "batrani" foloseau si de 4 ori doza recomandata, cu succes.
Si cred ca la tine ar trebui sa se nu mai ai probleme cu algele, daca ai face curatenie , curenti , plante destule, acvariul are ceva vechime. Fa un schimb mai mare de apa si curatenie , cotinua cu schimburi mai mici cateva zile, curatenie din nou cu schimb de apa mai mare, ar trebui sa se vada ceva rezultate. Mai multe dupa ce vedem si acvariul.
[ICQ]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am vazut ca ai luat ceva plante de la colegul ciortariu, cu ele sigur intr-un oarecare timp(mai lung sau mai scurt) bazinul se va stabiliza. Poze inainte si dupa plantare?
[ICQ]
monoceros
Member
[Avatar]

IP:

Valoare PH-ului mi-o indica testerul permanent de PH (JBL)
Plantele sunt:
Cabomba, Echinodorus uruguaensis, HC (Hemianthus cuba), HZ, Ludwigia repens, Hydrocotile, rotala rotundifolia, ceva cryptocoryne wendtii si potenderiifolia
Am avut (pana acum o saptamana) si aditie de Easy Carbo, dar am terminat recipientul si avand CO2 am renuntat sa mai dau bani si pe asta.

POZE: Acvariul de 66L (am uitat sa sterg geamul inainte de a face pozele)

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

POZE: Acvariul de 25L

image