[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Moonlight  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
CristiCiju
Junior member

IP:

Mi-am facut si eu de curand un acvariu mai mare (decat predecesorul sau) si am gasit pe net o chestie "Moonlight" din Led-uri cred pentru iluminatul acvariului noaptea si as vrea sa-mi fac si eu ca parca arata bine. Voi ce parere aveti, foloseste la ceva sau mai bine spus dauneaza?
[Yahoo!]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

IP:

http://oldforum.acvariu.ro/viewtopic.php?t=7008

image
[Email]
Aramis
Member
[Avatar]

IP:

tare ! dar eu zic ca nu dauneaza atata timp cat acvariului ii poti asigura o iluminare corespunzatoare de 0,5-1 W/ litru... restul tzine de ce ne putem permite, cu sau fara folos.
[Yahoo!] aim icon [ICQ]
simi
Junior member

IP:

CristiCiju wrote:Mi-am facut si eu de curand un acvariu mai mare (decat predecesorul sau) si am gasit pe net o chestie "Moonlight" din Led-uri cred pentru iluminatul acvariului noaptea si as vrea sa-mi fac si eu ca parca arata bine. Voi ce parere aveti, foloseste la ceva sau mai bine spus dauneaza?

"Moonlight" este o lumina albastruie, care se doreste sa imite, pe timpul noptii, lumina de la Luna. Se foloseste pentru acvariile marine, de recif, deoarece multe specii de invertebrate marine -mai ales coralii- folosesc ciclul Lunar pentru reproducere. In acvariile mele marine eu nu folosesc o asemenea lumina, deoarece, desi se intimpla foarte rar, ar putea induce o declansare a reproducerii corarilor care, in foarte scurt timp, poate duce la un masiv dezechilibru biologic distrugator. Totusi, cunosc acvaristi care folosesc astfel de lumini, fara probleme or rezultate dezastruoase, iar acvariile lor de recif , pe timpul noptii, arata fascinant.

Pentru acvariile de apa dulce, aceasta lumina nu dauneaza, dar nici nu foloseste in mod special, decit daca acvariul este populat cu specii de pesti, precum Thaeria boelkei, la care ritualul nuptial si reproducerea sint declansate la amurg, dar pentru asta poate ca ar fi mai potrivit un "light dimmer." Sigur ca, la fel ca la acvariile marine, se poate lua in considerare aspectul vizual, dar si posibilitatea descoperirii, de catre acvarist, a unor comportamente biologice interesante ale pestilor "nocturni." Oricum, iti doresc succes cu acvariul tau.

simi
CristiCiju
Junior member

IP:

Ok Multumesc pt raspunsurile prompte. Cred ca o sa incerc sa-mi fac si eu o chestie sa vad ce-o iesi.
Aramis wrote: tare ! dar eu zic ca nu dauneaza atata timp cat acvariului ii poti asigura o iluminare corespunzatoare de 0,5-1 W/ litru... restul tzine de ce ne putem permite, cu sau fara folos.

0.5-1W/litru trebuie asigurati 11-12ore/zi eu vreau pentru iluminat acvariul noaptea
[Yahoo!]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

Cred ca am orbit... nu am vazut topicul asta si am inceput altul. Scuze.... .
vezi te rog Moonlight - homemade
Scuze inca odata pentru topicul creeat...

Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii"
[Email] [WWW]
gelut
Member
[Avatar]

IP:

simi wrote:

Pentru acvariile de apa dulce, aceasta lumina nu dauneaza, dar nici nu foloseste in mod special

Foloseste la unele ciclide (ramirezi, discusi) daca ai depunere de icre, ca lumina de veghe (in intuneric complet exista riscul ca parintii sa-si manance icrele)
regreta
Member
[Avatar]

IP:

Avind in vedere ca sunt total afon cu partea electrica......poate imi face shi mie careva mai priceputeanu o instalatzie de moonlight.....contracost desigur.
[Yahoo!]
lukaboy
Senior member
[Avatar]

IP:

sunteti meseriasi, super ideea, pe unde gasesc si eu "licurici de pus la gat"?

help, ca vreau si eu...

http://www.seachem.ro
[Email]
levi
Membru de baza
[Avatar]

IP:

lukaboy wrote:pe unde gasesc si eu "licurici de pus la gat"?

Pe la rromii cu chitibusaraie
La noi se gasesc de astea la spectacole si evenimente in oras, cand se aduna toata tiganimea sa vanda cate ceva. Ce-i drept, la noi sunt ceva mai scumpe, pe la 20-30 mi

Stand up and fight my friend,
JAH will guide you to the end! :yeah2:
[Email] [Yahoo!]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

lukaboy wrote:
pe unde gasesc si eu "licurici de pus la gat"?

Licurici gasiti prin bazar, sau pe la magazinele cu "chinezarii".

levi wrote:
Ce-i drept, la noi sunt ceva mai scumpe, pe la 20-30 mi

La festivaluri au preturi de "festival" :-P vezi prin bazar la chinezi...

Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii"
[Email] [WWW]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

IP:

eu am colorat un bec din ala de lanterna cu markerul albastru --> o lumina albastra f placuta

image
[Email]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

Cu orice ai colora un bec tot nu obtii o lumina albastra atat de perfecta ca a unui led. Am incercat si eu sa imi schimb iluminarea pe bordul masinii in albastru colorand cu albastru becul. Pana la urma am modificat tot si am introdus leduri.
In plus avantajul ledului este ca are fascicul directional (focalizeaza lumina intr-un unghi de aprox 30-45 grade.
Asfel poti controla zonele pe care vrei sa le luminezi si poti lasa insule "negre" pentru pestii care vor sa doarma.

[Email] [WWW]
Araldq
Senior member
[Avatar]

IP:

Leduri gasiti frumos la magazine specializate pe componente electronice...si sunt de mai multe feluri. eu as spune ca cele mai potrivite ar fi Powerledurile...dar sunt mai scumpute..urca paremise in jur de 30.000 buc (in Bv) in bucuresti poate se gasesc pe la 15.000..dar lumineaza mult mai puternic decat un led normal.

Later edit: am facut un calcul cu un amic care se joaca cu dinastea (de la el am si preturile)..si am ajuns la concluzia ca pt un acvariu ca mde 130/50/60 ar fi necesare in jur de 40 de leduri...mai departe faceti calculele...

Be what you will, You are destiny!
[Email] [Yahoo!]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

Araldq wrote:Leduri gasiti frumos la magazine specializate pe componente electronice...si sunt de mai multe feluri. eu as spune ca cele mai potrivite ar fi Powerledurile...dar sunt mai scumpute..urca paremise in jur de 30.000 buc (in Bv) in bucuresti poate se gasesc pe la 15.000..dar lumineaza mult mai puternic decat un led normal.

Later edit: am facut un calcul cu un amic care se joaca cu dinastea (de la el am si preturile)..si am ajuns la concluzia ca pentru un acvariu ca mde 130/50/60 ar fi necesare in jur de 40 de leduri...mai departe faceti calculele...

Vezi ? de aia nu e bine sa vorbesti din ce spun altii. Unu la mana, nu sunt de foarte multe feluri, avand in vedere ca vorbim de leduri albastre. Sunt leduri difuze(mate) si clare(transparente), de mica si de mare putere, de 3 sau de 5mm.
Din ledurile de care vorbeste amicul tau (adica alea din comert cu 40.000 lei) probabil ca iti trebuie de opt ori mai multe leduri decat ledul pe care l-am propus eu.
Eu nu ma "joc cu ele", eu proiectez panouri electronice cu leduri de 6 ani, zic ca am ceva experienta...
Hai sa te lamuresc. Intensitatea luminii la leduri se masoara in milicandele (MCD). In comert nu veti gasi leduri de mare intensitate, pentru ca sunt scumpe. Exemplu magazinul Vitacom (www.vitacom.ro) urmatoarele preturi:
LED3 B-KBR 3mm BLUE-DIFF. 40MCD - 49.580 lei
LED3 BCL-KBR1 3mm BLUE-CLEAR 90MCD - 40.337 lei
LED3 BTR-KBR 3mm BLUE-TRANSP. 60MCD - 44.538 lei
LED5 B-KBR 5mm BLUE-DIFF. 60MCD - 44.538 lei
LED5 BCL-KBR 5mm BLUE-CLEAR 150MCD - 42.017 lei
LED5 BTR-KBR 5mm BLUE-TRANSP. 100MCD - 46.219 lei

Dupa cum vezi, cel mai puternic este de 150MCD (la un curent de 20mA), adica este un led cu luminozitate slaba (pentru interior : panouri de control, casetofoane,etc. ca sa nu iti scoata ochii cand te uiti in el)

Ledul pe care il scoti din "licurici" din experienta iti spun ca are in jur de 800-900MCD daca nu mai mult. La intensitate maxima daca te uiti in el, o sa te doara ochii. Ca sa cumperi un astfel de led te costa in jur de 3-4Euro (poti sa verifici pe www.conrad.de) Acu nu te poti pune cu chinezii, care fac lucrurile ieftine. Asta e productia in masa.
Deci daca vrei sa iti iluminezi acvariul cu leduri din comert, normal ca iti trebuie multe (tot nu iti trebuie 40 ... zic eu). Conteaza foarte mult si cum limitezi curentul prin LED, pentru ca daca depasesti curentul maxim admis, ledul va lumina sub luminozitatea maxima si isi va schimba usor si spectrul de lumina emis. Il depasesti foarte mult, l-ai ars. De aceea am dat valorile rezistentelor in imagini, calculate pentru diferite tensuni de alimentare.

Eu am un singur led infipt in laterala stanga a capacului, inclinat in jos ca sa lumineze pana in mijlocul acvariului (acvariul 110Lx25lx28H) Daca ii scot din inclinatie, ar lumina aproape tot acvariul si mi-ar face si umbre de pesti pe perete . Foarte rar il las pe luminozitate maxima (cu un curent de 20mA), pentru ca lumina e prea puternica. In general il las la aprox 80% din luminozitatea maxima. Am vrut sa imi pun doua, da ar fi prea mult, pentru ca vreau sa las zona de intuneric in dreapta. Cu 40 de leduri cum spune amicul tau, cred ca imi luminez toata camera bine (4x5m) :-)
Daca tii cont ca nu vrei sa faci discoteca in acvariul pe care l-ai dat tu ca exemplu, ci vrei o lumina "de noapte" eu zic ca patru leduri dintrastea sunt suficiente. Incearca si o sa te convingi.

[Email] [WWW]
Araldq
Senior member
[Avatar]

IP:

Ok..nu te contrazic deocamdata ca nu ma pricep personal, dar prietenul asta al meu se joaca cu dinastea toata ziua..si l-am intrebat si asta mi-a raspuns si de-aia mi-am permis sa raspund...oricum i-am trimis raspunsul tau..daca e cum zici atunci e excelent.

La un momentdat am pus un montaj cu 3sua 4 powerleduri alabastre si puse sa lumineze in jos dadea o lumina difuza in unghi mic care abia strabatea toata coloana de apa. Se prea poate sa fi inteles gresit ce vreau si din acest motiv sa fi spus asta.

Be what you will, You are destiny!
[Email] [Yahoo!]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

@ Araldq . Powerleduri sigur nu ai folosit, un power led este un led de 1W, astea sunt "lasere" fata de ledurile cu care ne "jucam" noi. Adica consuma in jur de 350mA si au o luminozitate intre 35.000 ~ 100.000 MCD. Ca si comparatie, un led dinasta lumineaza cam ca o lanterna buna . Acu si pretul lumineaza, ca un high power led costa in jur de 500.000 lei.

@ Leo2003 . O sa le unesc cumva. Probabil in seara asta.

[Email] [WWW]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

Cel mai simplu mod de a verifica daca lumina ledului bate pana unde vreti voi, este sa cumparati un "licurici" cu baterii bune, si sa ii rupeti (dezlipiti) plasticul dispersor de lumina de pe suportul metalic. Asfel veti avea ledul liber. Apoi il aprindeti si vedeti pana unde bate. O sa va dati seama chiar daca palpaie. Daca va convine, construiti, daca nu, ma injurati pe mine .

[Email] [WWW]
CristiCiju
Junior member

IP:

Am gasit pe un site ceva leduri http://www.zexstar.com/index.php?cat=11 am facut comanda de 8 led-uri (5mm Albastru-Royal Super Luminos 4000 mcd) acuma astept sa vad daca le primesc si o sa incerc sa vad daca imi reuseste ceva. Oricum cheltuiala mai mare de 200.000lei nu fac. Mai revin cu amanunte.
[Yahoo!]
nemo
Member
[Avatar]

IP:

CristiCiju wrote:Am gasit pe un site ceva leduri http://www.zexstar.com/index.php?cat=11 am facut comanda de 8 led-uri

Super preturi... sa dai un semn cand le-ai primit. Sunt tare curios daca e pe bune. La 4000 MCD lumineaza bine de tot.

[Email] [WWW]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: