[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Membru nou - prezentare si intrebari  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
Marus
Junior member

IP:

Salut,

Ma numesc Marian Niculescu, 28 de ani, locuiesc in prezent in Cluj-Napoca si m-am inscris de curand pe acest forum. Ma consider ca si incepator in acvaristica desi am mai crescut si inmultit pesti pana acum 10 cand am fost nevoit sa renunt la ei. Acum doresc sa revin in acest hobby de care mi-a fost tare dor. Chiar ieri (03.10.2011) am dat comanda pentru un nou acvariu de 112 l (70x40x40cm). Mergand prin mall am intrat si la un pet-shop si am ramas uluit de cat de multe s-au schimbat in ultimul deceniu cel putin in domeniul acvaristicii. Asadar as avea nevoie de cateva sfaturi pana imi va sosi noul acvariu si pana sa incep sa il populez.

1. Am achizitionat o pompa de aer de la Sera model 110 plus (cred ca 110 l aer/ora). Este suficient de puternica pentru un acvariu de 100 de litri. (o sa merg la inceput cu un filtru din acela simplu, biologic, cu un burete si piatra de aer).

2. Nu stiu exact ce fel de substrat sa imi pun in acvariu. Mentionez ca vreau sa am si plante (nu prea ma pricep la speciile de plante) iar dintre speciile de pesti cel putin la inceput o sa cumpar niste Guppy, Xifori, Molly, Corydoras, Hoplosternum Thoracatum daca gasesc, Brachydanio rerio daca gasesc si eventual mai tarziu alte specii mai pretentioase. Acum 10 ani imi amintesc ca aveam niste nisip (cred ca de constructii) amestecat cu pietris pe care l-am spalat bine si l-am fiert insa banuiesc ca acum au mai evoluat lucrurile si s-au mai diversificat. M-ar interesa sa stiu ce granulatie sa fie substratul si in acelasi timp sa fie cat mai practic, usor de curatat de sedimente si excremente.

3. Ce as putea sa folosesc ca si sursa de lumina? Cati watti ar trebui sa am pentru volumul acvariului meu? Si daca imi poate explica cineva mai in detaliu cum as putea sa inglobez neoanele in capacul acvariului (pe care vreau sa il confectionez eu manual) fara sa ajunga apa si condens la ele. Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

In primul rind trebuie sa te hotarasti ce-i mai important in acvariu' tau: pestii sau plantele. Mai bine zis trebuie sa te hotarasti cit de ridicate sint pretentiile tale in privinta plantelor. Dupa ce stabilesti asta vei putea alege substratu' si lumina.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alexandru Bazavan
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut si bine ai venit printre noi.Vrei sa pui cam mule specii de pesti...de ce nu incerci niste neoni+colisa?
Ca substrat am mers tot timpul pe JBL Manado si JBL Aqua basis plus.Dar in functie de pestii pe care vrei sa ii pui, ii poti scoate in valoare printr-un substrat negru sau alb(cu granulatie de2-4mm)(substratul respectiv obligatoriu trebuie sa acopere JBL Aqua Basis)
Lumina iti trebuie minim 70 de w,dar in functie de plantele pe care le vei pune poti suplimenta lumina si pana pe la 90-100,poate si mai bine... c
Nu ne-ai zis nimic despre filtrare...recomand un filtru extern.

Comentariu in acvariu
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/18880.page
Betta:o noua pasiune
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23023.page
Un nou proiect: 30 de metri cubi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/24920.page

[Email] [Yahoo!] [MSN]
Marus
Junior member

IP:

Porcu wrote:In primul rind trebuie sa te hotarasti ce-i mai important in acvariu' tau: pestii sau plantele. Mai bine zis trebuie sa te hotarasti cit de ridicate sint pretentiile tale in privinta plantelor. Dupa ce stabilesti asta vei putea alege substratu' si lumina.

Ca si importanta pestii sunt pe primul loc. Nu ma intereseaza sa cresc si sa inmultesc plantele, de la ele vreau doar sa participe la estetica acvariului. Banuiesc ca totusi orice plante as pune vor avea un rol micut si in stabilizarea ecosistemului acvariului prin absorbtia CO2 si eliminarea de O2 in apa.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Marus wrote:Nu ma intereseaza sa cresc si sa inmultesc plantele, de la ele vreau doar sa participe la estetica acvariului.

In acest caz sint suficiente doua tuburi de 18 W si citeva plante nepretentioase la lumina (Microsorum, Anubias, Bolbitis, Marsilea, Limnophilla sessiliflora, Cryptocoryne, Echinodorusi mai mici, Hygrophilla). Daca nu vei planta foarte des vor primi lumina in cantitate satisfacatoare.

Poze: smilie ... Poze cu plante
HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

Sfatul meu este sa incerci sa pui cat mai putine specii de pesti, din care sa fie cat mai multe exemplare(in limita volumului si al filtrarii).Din lista de specii enumerate de tine eu as elimina din start hplosternumii(cresc mari, au nevoie de 200-300L). Daca vrei ceva mai multi pesti si plante, as renunta la pompa de aer (elimina co2-ul din apa si bulele alea streseaza pestii (ma rog, nu stiu cat de tare, dar nu cred ca le place prea mult)si as pune un filtru cu powerhead.
Acvariul ar fi perfect pentru un card de 14-16 Brachydanio rerio si 6 corydoras, sau pentru vivipari, sau pentru un card mare de neoni.
Legat de plante, Porcu stie cel mai bine.
Mult succes!

This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2011 19:46:52

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
Marus
Junior member

IP:

Salut,

Imi pare rau si imi cer scuze ca nu v-am mai tinut la curent cu noul meu acvariu. Am fost destul de mult ocupat cu serviciul in ultimele 2 saptamani insa nici nu am batut chiar pasul pe loc.
Acvariul de 112L il am deja, l-am umplut deocamdata cu apa ca sa mai "spal"putin mirosul ala de silicon (nu stiu daca era nevoie de asta sau nu...). Sper ca pana la sfarsitul acestei saptamani sa pun substratul, plantele si sa incep ciclarea. In privinta substratului, azi am cumparat o punga de 7.5Kg de pietris cu granulatie mica, 2-3mm. Pe punga scrie Hagen aquarienkies si un cod numeric. L-am luat pe acesta pentru ca mi-a placut culoarea si granulatia. Acuma intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. sub asta mai trebuie sa mai pun altceva pt plante (JBL Aqua basis plus) sau este suficient si un strat mai gros numai din acesta?
2. Inainte de a-l pune trebuie doar spalat in cateva ape sau este nevoie sa il fierb?
3. Din cat am citit eu pana acum de pe forum si carti nu am gasit nicaieri explicat cum pun apa in acvariu dupa ce am asezat substratul. Ma gandesc ca nu se toarna direct cu galeata, cumva trebuie pusa apa fara sa rascoleasca tot substratul.
4.In ceea ce priveste filtrarea, voi cumpara si un filtru intern (cand voi dispune de banii necesari) insa pana atunci voi folosi un filtru din acela format dintru-un burete si piatra de aer cu pompa de aer. Asta il am deja de vreo luna intr-un acvariu de 13 litri (cu 2 guppy si un Corydoras) deci banuiesc ca este deja ciclat. Cand imi recomandati sa il bag in acvariul mare si daca odata cu el sa bag si ce 3 pestisori sau sa mai astept.
5. Acuma poate o sa fac o prostie mare insa am achizitionat si un incalzitor de 100W pentru acvariul mare dar avand in vedere ca aveam 18-19 grade in acvariul de 13L l-am pus acum acolo. Este vreo problema daca incalzitorul este asa de puternic pentru un acvariu mai mic?
tarca.paul
Member
[Avatar]

IP:

1. este destul
2. nu se spala, doamne fereste sa il fierbi...
3. asezi aquabasis-ul, acoperi cu 4-5cm sanatosi de pietris, dupa care pui o farfurie/vas orice recipient care sa te ajute sa nu rascoleasca substratul...atentie, aquabasis, murdareste apa si o sa te alegi cu o mlastina daca ajungi la el!!!
4. la volumul bazinului...e aproapre inutil buretele bolborositor...dar mai bun decat nimic...nu-l spala, introdu-l direct asa cum e
5. e enorm de mare, dar nu se mai fac incalzitoare fara termostat, deci, bors nu poti face...

Bafta!

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
Marus
Junior member

IP:

Salut,

Am si eu o mica dilema daca ma poate lamuri cineva. In postul meu precedent va spuneam ca am cumparat o punga de 7.5Kg de pietris cu granulatie mica de la Hagen. Azi am mai cumparat inca una ca dupa un mic calcul nu imi ajungea numai una. Tot azi am cumparat si JBL Aqua basis plus pe care l-am pus deja in acvariu si urmeaza sa il acopar cu pietrisul. Acuma sa nu ma credeti Toma necredinciosul, insa mai intreb inca o data daca pietrisul trebuie sau nu spalat. Paul Tarca spunea in reply-ul lui ca nu trebuie, si ii multumesc pentru sfat, insa eu am pus un sfert dintr-o punga de pietris si l-am spalat si a iesit din el o gramada de namol fin de culoare rosiatica. Acuma ma gandesc ca daca il pun asa direct in acvariu sigur imi va colora toata apa in rosu-maroniu. Deci... cum sa fac?
Multumesc inca o data pt sfaturi!
stefanp
Moderator

IP:

Cred ca paul spunea sa nu speli aquabasis ul.
Pietrisul spala-l pana ramane apa curata in urma lui si abia dupa pune-l in acvariu.

Si ai grija cand umpli cu apa, nu turna de sus, ca se va rascoli pietrisul si se imprastie tot aquabasis -ul in apa. Eu am avut ghinionul sa se desprinda filtrul si sa-mi rascoleasca tot prin acvariu. Apa+aquabasis = maro de nu vezi nimic.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
tarca.paul
Member
[Avatar]

IP:

Da, pietrisul se spala(insa nu toate, cele high end si nu numai...sunt care nu necesita prelavaj)...materialul fertilizant care in cazul tau e JBL Aquabasis nu se spala si sa ai grija si pe viitor sa incerci sa nu il starnesti...plantele daca o sa le muti sau vrei sa elimini o specie, nu o dezradacina ca o sa tragi si Aquabasis-ul si te alegi cu o mocirla de cateva ore in cel mai bun caz...e mai ok daca o tragi putin din sol si ii tai radacinile...cele care raman in pietris se topesc ele si iti fac circuitul natura, ca in natura. Numai bine!

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
Marus
Junior member

IP:

Da, am spalat pietrisul pana nu am mai putut (mi-au inghetat mainile in apa rece). Insa pana la urma cred ca a iesit bine. Totusi mai am o intrebare: are ceva daca apa care am pus-o peste substrat nu a fost declorinata (in sensul ca poate sa interactioneze clorul din ea cu aqua basis-ul si sa imi strice substratul)? Din pacate am uitat sa iau de la magazin solutie pentru declorinat. Oricum eu de maine voi fi plecat de-acasa pana vineri, deci timp va avea sa se declorineze pana voi putea sa mai lucrez ceva la acvariu.
Am vazut ca se poarta punerea de poze pe forum si as posta si eu vreo 2 poze sa vedeti cum a iesit dar nu stiu cum sa pun pozele.
Numai bine.
stefanp
Moderator

IP:

Nu are nimic. Se declorineaza in 24 de ore.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Marus wrote:si as posta si eu vreo 2 poze sa vedeti cum a iesit dar nu stiu cum sa pun pozele.

Poti sa iti faci cont pe http://imageshack.us/ sau pe http://picasa.google.com/ .
Marus
Junior member

IP:

Salutare,
Revin cu noutati despre acvariul meu dar si cu cateva probleme in acelasi timp. Acvariul are acum cred ca vreo 4 saptamani de cand am inceput ciclarea, acum o saptamana am pus primii 3 pesti (2 guppy si un corydoras) iar ieri am mai cumparat 4 neoni, inca 3 corydoras si 2 platy. Ieri am pus si primele plante (niste echinodorusi, hygrophilla si cabomba) si am achizitionat si filtrul intern (un filtru Resun Magi-700). Stiu ca o sa ziceti cum am ciclat acvariul fara filtru, insa am avut pana acum un burete bolborositor de la un alt acvariu, burete care a functionat pana ieri. Si ca sa colonizez filtru intern si mai repede am pus ieri si niste Tetra safe start in buretele filtrului. Sincer nu stiu daca am facut cea mai buna alegere cu filtrul asta, pana acuma am 2 probleme cu el. Una este faptul ca se tot desprinde de pe peretele acvariului desi are 5 ventuze. Daca aveti cumva niste sfaturi in privinta asta, as fi foarte recunoscator. Azi noapte m-am trezit de 2 ori sa il lipesc la loc. Norocul meu este ca isi mentine totusi o pozitie cat de cat verticala prin cablul de alimentare. A 2-a problema este ca mi se pare ca are un debit prea mare (700l/h) si jetul este prea puternic. Nu stiu cum sa fac sa ii micsorez putin debitul (daca se poate?) La inceput i-am montat si tija aia lunga cu gaurele cu care a venit dar mi s-a parut foarte puternic jetul iar acuma am scos-o si am lasat numai powerhead-ul acela mic.
Am facut si cateva poze si le-am pus pe picassa. Sper sa se poata vedea linkul. Sunt si poze de la inceput de cand am asezat aqua basis-ul in acvariu.

https://picasaweb.google.com/drmarus/ProiectAcvariu?authuser=0&feat=directlink

Apa s-a tulburat putin de ieri de cand am tot umblat prin acvariu insa sper sa isi revina in cateva zile. Am cumparat si 2 teste tetra, unul pentru pH si celalalt pt NO2. Azi am facut si primele masuratori iar valorile sunt urmatoarele: pH=7.5; NO2=0.3

Numai bine.
stefanp
Moderator

IP:

Plantele ar fi trebuit puse de la inceput si mai multe decat ai momentan. Incearca sa mai faci rost de cateva plante.
Filtrul era bine sa fi fost pus de la inceput ca sa apuce sa se formeze coloniile de bacterii in el, dar acum asta este.
Cu debitul am avut aceeasi problema...i-am pus un cap care scotea apa prin 2 directii si i-am mai dat eu o gaura intr-una din tevi, inca sa iasa apa prin 3 locuri si cu jet mai slabut prin fiecare...
Cu ventuzele, la fel si la mine si tot un resun e filtrul intern. I-am legat bucatica aia de plastic cu ventuze cu o sarmulita care se tine de sticla acvariului, nu stiu daca iti imaginezi exact cum...dar ideea e ca nu mai am probleme. Sa ai grija cu el sa nu pice in apa si sa-ti scormoneasca pietrisul si plantele cu jetul...eu am patit-o si avand si aquabasis pus, nu vrei sa stii ce mi-a facut in apa...

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Marus
Junior member

IP:

Salut,

Revin cu un mic update despre acvariul meu si o mare rugaminte pentru sfaturi in ceea ce priveste iluminatul.
Asadar: acvariu 112 l brut
substrat JBL Aqua Basis PLus acoperit de pietris 2-3mm
incalzitor AQUAEL 100W
filtru intern Resun Magi 700
pesti: 4 corydoras, 4 neoni, 2 platy, 2 guppy, 3 xypho rosii
plante: 4 echinodorus, hygrophilla si cabomba cateva fire si un anubias
Si o imagine cu acvariul cu cateva zile in urma: https://picasaweb.google.com/lh/photo/fKo0LWxvl7Y7IvgcbsdxBQ?feat=directlink

Acum, in legatura cu iluminatul. Am luat de la un coleg de aici de pe forum o lampa cu 4 neoane de cate 18W: 3 osram fluora si 1 osram cool daylight (cred ca este 865 daca nu ma insel). Neoanele se aprind 2 cate 2. Pana acum am tinut aprinse numai 2 neoane (fluora+865) cam 6 ore pe zi si nu stiu daca este bine sau nu asa, daca sa le tin pe toate sau cate ore sa le tin. Eu stiu ca nu am destule plante, si sigur o sa mai cumpar cu prima ocazie, insa nu stiu exact cand se va intampla asta.
Pe partea cealalta, CO2 deocamdata nu am posibilitatea sa bag in acvariu, insa sper ca pana la sfarsitul anului sa pot sa imi confectionez o "bomba". Ce altceva as mai putea face pentru plante inafara de aditia de CO2? Alge deocamdata nu pot sa zic ca am, foarte putin pe peretii acvariului se vad cateva puncte mai inchise la culoare, am sters azi peretii cu un burete si s-au luat de pe perete.

O alta problema in care mi-ar prinde bine cateva sfaturi este cum pot sa imi "confectionez"singur un ciot pentru acvariu.

Numai bine si multumesc anticipat.
stefanp
Moderator

IP:

Mai planteaza ! Te vor ajuta impotriva algelor.
Si eu as schimba colantul din spate cu unul simplu negru sau albastru inchis.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
stefanp
Moderator

IP:

Asta e o categorie in care nu e nevoie sa evitam deschiderea de topicuri noi.
Fiecare utilizator cu topicul lui

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Despre noi
Go to: