Baietilor, va explic eu ceva apoi va intreb ceva In aerul din atmosfera sunt : 20% o2; si aproximativ 70-75%% Azot gazos/Nitrogen (N2) (azotul asta e gazos si are o afinitate mai mare pentru apa. Mentionez ca nitrogenul (N2-ul) nu reactioneaza cu apa, ci se dizolva in apa). De asemenea in apa cu mult oxigen Nitrogenul se leaga de Oxigen.
Deci daca prin aerare se introduce oxigenul in apa, prin aceeasi aerare nu se introduce si o cantitate mai mare de N2 in raport O2/N2 ?
Dizolvandu-se in apa si in prezenta oxigenului din apa, se formeaza compusul NO3. Tot ce tin sa amintesc aici, e ca NO3-ul se formeaza datorita aerarii acvariului. Amoniacul este un compus ce se gaseste in urina/scaunul pestilor. De aici se formeaza CEA MAI MARE cantitate de NO3 si amoniac, si nu din descompunerea mancarii.
Voi chiar credeti ca apa are proprietati acidofile astfel incat sa descompuna amoniacul ? (dar asta e alta discutie)(defapt membrana plasmatica a bacteriilor e acidofila si prin pinocitoza, amoniacul transciteaza/traverseaza celula si iese prin exocitoza din ea sub forma de alt compus). Ceea ce se intampla in celula/bacterie tine de ciclul azotului in exclusivitate!
Comentez la acest post deoarece vad ca multi dintre experimentati sunt informati de pe internet. Luati o carte de chimie anorganica de la orice anticariat si uitati-va acolo dupa reactii. Posturile de pe internet sunt in majoritate needucative, si chiar aberante/proaste.
Si inca un lucru In natura nu sunt toate perfecte, in mare parte bacteriile ajuta un ecosistem sa treaca peste "greutati", la fel se intampla si in acvariile noastre, nu sunt toate perfecte, dar cu timpul se stabilizeaza.
This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2012 15:03:33
volts wrote:Deci daca prin aerare se introduce oxigenul in apa, prin aceeasi aerare nu se introduce si o cantitate mai mare de N2 in raport O2/N2 ?
Dizolvandu-se in apa si in prezenta oxigenului din apa, se formeaza compusul NO3. Tot ce tin sa amintesc aici, e ca NO3-ul se formeaza datorita aerarii acvariului.
Nu mi-e foarte clar ce vrei sa spui da' stai linistit ca NO3 in acvarii nu apare din cauza combinatiei dintre azotu' si oxigenu' din atmosfera, daca ar fi asa as baga si eu niste aerare intr-o galeata cu apa distilata si-as obtine niste fetilizant cu nitrat .
Daca vroiai sa spui ca aerarea ajuta bacteriile sa transforme NH4 in NO2 apoi in NO3 era altceva.
volts wrote:Deci daca prin aerare se introduce oxigenul in apa, prin aceeasi aerare nu se introduce si o cantitate mai mare de N2 in raport O2/N2 ?
Dizolvandu-se in apa si in prezenta oxigenului din apa, se formeaza compusul NO3. Tot ce tin sa amintesc aici, e ca NO3-ul se formeaza datorita aerarii acvariului.
Nu mi-e foarte clar ce vrei sa spui da' stai linistit ca NO3 in acvarii nu apare din cauza combinatiei dintre azotu' si oxigenu' din atmosfera, daca ar fi asa as baga si eu niste aerare intr-o galeata cu apa distilata si-as obtine niste fetilizant cu nitrat .
Daca vroiai sa spui ca aerarea ajuta bacteriile sa transforme NH4 in NO2 apoi in NO3 era altceva.
Dupa parerea ta... care crezi ca e procesul chimic/industrial de a obtine fertilizant ?
Bineinteles, la presiuni foarte mari; NO3-ul daca il testezi intr-o galeata cu apa vei vedea ca la suprafata e aproape inexistent iar la fund e ceva mai mult
volts wrote:NO3-ul daca il testezi intr-o galeata cu apa vei vedea ca la suprafata e aproape inexistent iar la fund e ceva mai mult
Am pus ieri apa intr-o galeata, am lasat-o putin sa se aseze NO3 jos, apoi am scos usor c-un furtun apa de la fundu' galetii, am masurat NO3, apoi am luat apa de la suprafata, iar am masurat NO3 si, spre surprinderea mea, mi-a dat la fel . Care-i treaba ?
Acum serios vorbind, e posibil sa aiba dreptate volts, dar poate e o diferenta nanometrica(exista cuvantul asta ?), sesizabila doar cu un test super profi.
M-am mai gindit si cred ca ai dreptate fara sa-ti dai seama , tu spui ca n-a fost bun testu' meu pentru NO3 de la JBL ....... de fapt n-a fost buna metoda de testare pentru ca lipseau "presiunile foarte mari". Prin urmare, ieri am apelat la kukta (sper ca stiti ce-i aia) lu' maica-mea din anii '80, inca functionala. Am reluat experimentu', adica am aerat puternic apa, apoi am folosit un booster de presiune (d-ala care se foloseste sa functioneze bine instalatia de osmoza). A fost destul de greu sa conectez boosteru' la kukta da' am rezolvat cu o masina de gaurit, una de filetat si niste garnituri. Am reusit sa obtin in kukta 6 bari si nenorocitu' de nitrat tot n-a aparut .......
pomi wrote:Acum serios vorbind, e posibil sa aiba dreptate volts, dar poate e o diferenta nanometrica(exista cuvantul asta ?), sesizabila doar cu un test super profi.
Daca-i asa, care-ar fi interesu' acvaristic al fenomenului ?
Porcu wrote:
M-am mai gindit si cred ca ai dreptate fara sa-ti dai seama , tu spui ca n-a fost bun testu' meu pentru NO3 de la JBL ....... de fapt n-a fost buna metoda de testare pentru ca lipseau "presiunile foarte mari". Prin urmare, ieri am apelat la kukta (sper ca stiti ce-i aia) lu' maica-mea din anii '80, inca functionala. Am reluat experimentu', adica am aerat puternic apa, apoi am folosit un booster de presiune (d-ala care se foloseste sa functioneze bine instalatia de osmoza). A fost destul de greu sa conectez boosteru' la kukta da' am rezolvat cu o masina de gaurit, una de filetat si niste garnituri. Am reusit sa obtin in kukta 6 bari si nenorocitu' de nitrat tot n-a aparut .......
Pai sunt mai multe probleme aici:
1. Unde ai dat gaurile? Jos, sus, la mijloc, in capac, in manere?
2. Pentru a sesiza diferentele de concentratii ale NO3 trebuie sa ai o diferenta de nivel considerabila. Dca ai folosit testul NO3 de la JBL sper ca avea macar 1km inaltime oala ta kukta, alfel experimentul era sortit esecului. Pentru oale cu inaltime mai mica de 1 km trebuie sa folosesti testele ASPERGILLUS de la Royal Biotech.
Mai radem si noi... ca afara e frig... si golanie.
This message was edited 2 times. Last update was at 20/01/2012 12:39:03
Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
Am facut un update la celalalt jurnal al meu, pe acesta nu-l pot lasa in urma asa ca:
La capitolul pesti, de la ultimele poze, au mai aparut in peisaj 1m C. Moori pe la 15cm si 4 femele pe la 12-13 cm
Planul pentru acest bazin s-a schimbat un pic in sensul ca, la insistenta colegilor, atunci cand puii de C. Moori vor creste, pe langa aceasta specie voi pastra si Caeruleusii .
Pentru celelalte specii: Borleyi Iodotropheus Acei si Elongatus (din pacate nu am poze cu masculul dominant) o sa incep in curand sa le caut alte case.
Celelalte poze de la ultima sedinta foto pot fi vazute aici
P.S.: sper sa nu fie prea obositor acest post cu asa multe poze in el, daca e, va rog sa-mi spuneti si nu se va mai repeta.
This message was edited 1 time. Last update was at 23/02/2012 18:37:32
salut @pomi, Moori am gasit la un coleg acvarist din Iasi care de curand a renuntat la un bazin mare; Borleyi, cum iti ziceam si cu alta ocazie, daca nu pleaca spre Suceva, vor veni la tine in Bucuresti.
In general, cand prindeam femelele gusate, le scoteam puii si ii lasam doar pe ei in acvariul asta dar acum acvariul era gol asa ca am lasat si tanara mamica cu puii; intrebarea mea ar fi: cat timp sunt in siguranta puii?
This message was edited 2 times. Last update was at 20/05/2012 15:31:08
Acum am vazut ca topicurile cu cele doua acvarii ale mele au ajuns pe pagina a doua; grav, asta inseamna ca prea de mult nu v-am mai aratat ce se mai intampla.