Author |
Message |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2011 18:51:17
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
oxyox
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e250c59336b505ed411d455abaa30b4d.jpg)
IP:
|
Bun gasit! De vreo doua luni am achizitionat 8 scalari. Marimea corpului lor in prezent este cam cat o moneda de 50 de bani. Vioi, sanatosi si asa mai departe. Acvariul in care i-am pus era unul de 50 L, ciclat, in care au locuit niste rasbora. Insa acum 3 saptamani am luat unul de 100 L. Ce am facut dupa aceea... Am pus apa in acvariu fara nimic in el (substrat, plante sau lemne). Am tinut-o vreo 3 zile sa iasa clorul din ea, in acelasi timp functionand pompa de aer si filtrul ce mi-a fost dat in momentul in care am cumparat acvariul. Dupa ce nu a mai mirosit apa a clor am pus substratul (nisip de 2, 3 mm). Apoi a doua zi lemnele ce le-am avut de mult timp si plantele (2 anubias lanceolata, 1 limnophila indica, 3 ludwigia helminthorrhiza). Temperatura apei e de 25 de grade, iar ca iluminare folosesc un tub de 20W cu care a fost echipat acvariul. Posibil sa fie cam putini wati dar banuiesc ca totusi le merge bine plantelor pentru ca observ ca celor 2 fire de anubias li se dezvolta radacinile, iar unul dintre fire are o frunza abia iesita. Celelalte plante se dezvolta bine de asemeni. Filtrul este unul intern pentru acvarii cu volum cuprins intre 60 si 110 L. Insa se pare ca scalarii nu au fost multumiti deloc. Mai intai au avut toate inotatoarele stranse. I-am scos din acvariu si i-am pus in cel mic de 50 L, gandindu-ma ca apa nu le e pe plac si m-am gandit sa nu se imbolnaveasca din cauza apei de slaba calitate. Bineinteles ca li s-au "ars" inotatoarele. Deci apa nu a fost ok inca. Apoi dupa inca niste zile, dupa ce inotatoarele s-au refacut si aveau o miscare vioaie, fireasca, i-am pus la loc in acvariul de 100 L. Acum sunt in regula din punct de vedere al inotatoarelor in sensul ca le tin intinse dar au o stare foarte molesita unii din ei. Ce vreau sa zic cu asta... Unii dintre ei nu au chef de mancare. De vreo 3 zile nu mananca. Ii observ si vad ca se uita in jurul lor, inoata foarte lent dintr-o parte in alta, insa nu au chef de nimic, nu sunt in starea unui peste caruia ii e bine. Culoarea capului este spre negru. Nu stiu sa fie firesc asta la Pterophyllum scalare (zebra argintie). Nu toti sunt in starea asta. Din 8, doar 3 nu sunt ok . Hrana le dau niste fulgi uscati de culoare rosie. Cei de la magazin mi-au zis ca e hrana ptr. discus si o data de cand ii am le-am dat tubifex congelati (dupa ce i-am decongelat si spalat in apa rece). De ce au starea asta? Stres sau boala? In acvariu cu cei 8 scalari mai exista 1 corydoras si 2 SAE cam de 3 centimetri lungime. Va multumesc frumos.
This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2011 18:54:30
|
|
 |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2011 19:06:21
|
oxyox
Junior member
IP:
|
This message was edited 2 times. Last update was at 13/08/2011 19:07:19
|
|
 |
Taz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2011 19:55:32
|
Taz
Membru de baza
IP:
|
Problema este ca acvariul nu este ciclat . Fa schimburi mici si dese de apa si pune si filtrul de la acvariul de 50l ciclat in ala de 100l . La scalari incearca sa le dai niste viermi rosii congelati le plac la nebunie , dar nu exagera cu mancarea pana nu se cicleaza acvariul. multa bafta
|
|
 |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2011 20:11:24
|
oxyox
Junior member
IP:
|
Am facut schimburi zilnice de apa. 20 de litri am scos si am pus 20 de la robinet. Tocmai am citit acum ca hranirea cu tubifex e o adevarata crima. Pot sa apara boli intestinale. Zic ei. Nu m-ar mira. Eu le-am dat tubi congelati. Nu stiu daca sunt tratati sau nu. Cel de la magazin mi-a spus ca sunt. Moleseala scalarilor mei poate fi un semn ca au ceva probleme cu stomacul. In plus excrementele celor "lesinati" nu sunt ca la cei vioi. Daca sunt, sunt nitel decolorate. Acum cateva zile am luat buretele de la acvariul ciclat si l-am stors intr-un borcan cu apa de la robinet, apoi am pus totul in apa celui de 100L. Am facut asa gandindu-ma sa nu fie cine stie ce bacterii in acvariul mare, sa ramana pe burete si sa il zapacesc si pe cel mic cand il pun la loc.
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2011 22:28:29
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
Total wreck. Eu zic sa lasi deoparte pestii pentru o perioada si sa te documentezi mai mult iar dupa sa te reapuci de acvaristica. Stii de ce dau sfatul asta? Ca am abilitatea sa vad in viitor. Si tu o sa faci greseala peste greseala, o sa moara din pesti, o sa cheltui bani pe diferite prostii, echipamente, medicamente, solutii indicate de diversi hacvaristi care nu o sa te ajute cu absolut nimic, decat dupa ce acumulezi cunostinte si stii ce trebuie sa faci. Nu o spun cu rautate. Daca stai o secunda si analizezi putin o sa imi multumesti mai incolo.
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2011 23:31:21
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
In primul rand o sa ma adresez tie, Scifiscuss, pentru ca vad ca pastrezi aceeasi nota critica, deloc evolutionista....daca ai abilitatea de a vedea in viitor, priveste putin si in trecut. Nu mai departe de acu' 2 ani nu stiai ce e ala, crevete Amano, iar dupa 3 zile de stat cu ochii in monitor rata de supravietuire a puilor tai de Amano a fost 0%. Si dupa aceasta reprospectiva, revino in prezent si uita-te in oglinda: ai ajuns "toba" de acvaristica, te-ai documentat, ai invatat din greseli, ai primit sfaturi, pentru ca, in prezent sa-ti permiti sa dai sfaturi altora. Pierzi insa din vedere un lucru: poate ca oxyox este si va fi la fel de receptiv ca tine, iar peste 2 ani va fi si el in masura sa dea sfaturi. Tu insa, cu acel "Total wreck" si postul succesiv, ii cam tai toate aripile...ma rog, asta ti-e stilul, probabil vine din clar-vizionismul tau.
Acum ma voi adresa tie, oxyox. Cam doua cauze majore vad eu ptr starea scalarilor tai.
1. Perioada de ciclare a bazinului, cu varfuri succesive de NH3, NO2, ambele produse intermediare din ciclul N determinand simptomele descrise de tine. Pentru a preciza clar cauza asta ti-ar trebui niste teste dedicate, iar rezolvarea problemei, cea mai simpla, consta in schimburi dese si mici de apa.
2. Probleme digestive cauzate de alimentatia cu tubi congelati sau alta hrana impropie. In acest caz ar fi trebuit sa apara si alte simptome, in afara apatiei lor, si anume fecalele albicioase, atarnande, subtiri, fiind posibila proliferarea excesiva a protozoarelor datorita streseului indus de ciclarea necorespunzatoare, plus valori crescute ale NH3 si NO2.
Fa teste si spune-ne.
Oricum, ramane valabila zicala "cititul nu d?uneaz? grav s?n?t??ii".
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 11:12:07
|
scificuss
Senior member
IP:
|
Ai zis de amano repede ca altceva nu ai gasit. Stai chill ca sunt altii doxa , nu toba, de carte si nici acum nu reusesc sa scoata pui de amano. Cu toata informatia aparuta ulterior, tipuri de sare si hrana.
Si sfatul meu e unul de luat in considerare.
Iar nota in care postez nu poate fi catalogata decat daca ai auzi tonul in care o zic, nu un text lipsit de intonatie & shit. Nu va tot mai opariti atata.
|
|
 |
dj_ando_83
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 12:14:09
|
dj_ando_83
Member
IP:
|
oxyox wrote:Bineinteles ca li s-au "ars" inotatoarele. Va multumesc frumos.
asa ceva se intampla la socuri de ph. probabil pestii inca nu si-au revenit din acel soc.
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 12:55:37
|
scificuss
Senior member
IP:
|
Posibil sa fi avut si o mica deciclare sau in urma hranirii mai abundente sa nu fi facut fata filtrarea biologica. Tu stii mai bine ce s-a intamplat acolo. Doar daca dai detalii mai multe legate de cum s-au desfasurat pasii. Cel mai bun si te lamureai pe loc erau niste teste. Intradevar se poate si fara dar asa ai o siguranta mai mare.
|
|
 |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 13:02:32
|
oxyox
Junior member
IP:
|
Astazi au mancat toti pe saturate si vad ca incep sa isi faca de lucru toti prin acvariu.  Nu mai stau retrasi intr-un colt cum au stat pana ieri. Schimbul de apa o sa il fac o data pe saptamana cam 20%. Ma gandesc eu asa ca e foarte posibil sa fi fost si apa cu ceva probleme dar nu stiu de ce am convingerea ca si tubifex aia le-au facut ceva necazuri. O sa caut alt gen de hrana vie in afara de fulgii aia rosii. In acelasi timp si mutatul lor dintr-un acvariu in altul cred ca i-a stresat destul de rau. Stiu ca se supara repede daca e ceva ce nu corespunde regulilor lor si nu le trece prea usor. Din pacate teste nu pot face acum pentru ca sunt intr-o perioada foarte proasta d.p.d.v. financiar si nu am cu ce sa cumpar. Mai exact somez.  Cat despre bagat bani in medicamente, ingrasaminte si alte prostii din comert... Eu in afara de albastru de metil pe care il folosesc o data la 1000 de ani (cand am avut guppy, acum 2 ani, bolnavi de gris) nu folosesc nimic. Multumesc lui Dumnezeu ca nu am avut nevoie. Extrem de rar am avut pesti bolnavi si niciodata nu am avut decedati printre ei. Prin urmare tovarasii incep sa se simta mai bine si eu la fel. Va multumesc frumos tuturor.
|
|
 |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 13:11:20
|
oxyox
Junior member
IP:
|
scificuss wrote:Posibil sa fi avut si o mica deciclare sau in urma hranirii mai abundente sa nu fi facut fata filtrarea biologica. Tu stii mai bine ce s-a intamplat acolo. Doar daca dai detalii mai multe legate de cum s-au desfasurat pasii. Cel mai bun si te lamureai pe loc erau niste teste. Intradevar se poate si fara dar asa ai o siguranta mai mare.
Nu stiu daca a fost o deciclare deoarece nu am convingerea ca apa a fost complet ciclata. Pasii sunt cei enumerati in prima postare. Hrana nu le dau decat atata cat le trebuie. In 8 stomacele nu poate intra mult.  Nu le dau mult dintr-o data, ci cate putin pana vad ca isi pierd cheful de mancare si incep sa se plimbe prin acvariu.
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 13:41:00
|
scificuss
Senior member
IP:
|
E bine asa. Dar ar fi bine totusi sa maresti cantitatea de apa schimbata plus o sifonare a dejectiilor, cat se poate si la ce se vede. O sa se mareasca perioada de ciclare dar va fi mult mai usor suportata de pesti. Oricum un bazin stabil o sa ai dupa 3-4 luni de zile.
|
|
 |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 14:00:13
|
oxyox
Junior member
IP:
|
scificuss wrote:E bine asa. Dar ar fi bine totusi sa maresti cantitatea de apa schimbata plus o sifonare a dejectiilor, cat se poate si la ce se vede. O sa se mareasca perioada de ciclare dar va fi mult mai usor suportata de pesti. Oricum un bazin stabil o sa ai dupa 3-4 luni de zile.
Pai se poate la fel de bine sa raman la 10 litri de apa schimbata zilnic timp de inca vreo 2 saptamani de acum inainte. Oricum resturile, de care or fi ele, le adun de fiecare data cand fac schimb de apa. Ma gandesc ca la un moment dat trebuie sa las acvariul sa se "descurce si singur", ca sa zic asa...
This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2011 14:00:52
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 14:40:14
|
scificuss
Senior member
IP:
|
Da, dar cel putin o mica perioada pana se stabilizeaza catusi de putin ciclul biologic, filtru si substrat.
|
|
 |
oxyox
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2011 14:50:04
|
oxyox
Junior member
IP:
|
scificuss wrote:Da, dar cel putin o mica perioada pana se stabilizeaza catusi de putin ciclul biologic, filtru si substrat.
asa, asa...
|
|
 |
|