[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Temperatura apei prea ridicata  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alexflorin24
Junior member

Joined: 15/12/2010 01:03:45
Messages: 34
Location: Germania
IP:
Offline

Buna si multumesc anticipat celor ce citesc

Problema: Temperatura apei

Am de ceva probleme cu temperatura apei. Se ridica si normal era pana in 26 de grade si am vazut ca nu vrea sa coboare doar sa urce. De 24 de ore am scos incalzitorul si totusi pana acum a ajuns la 27 de grade, in camera sunt cam 24 de grade. Ma gandesc ca neoanele sa faca sa creasca asa temperatura apei? Dar dece? Sunt cele recomandate de cei de la magazin. Ce altceva poate sa creasca temperatura apei? Dupa filtrul extern e montat un aparat electric, negru, cilindric, nu face nici un zgomot, nu mai stiu daca mai functioneaza sau cum sa imi dau seama.

E un acvariu de 180 de litri cu filtru extern, singura problema ce o am este concentratia cam ridicata a nitritilor.

[Email]
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Nici o legatura intre neoanele recomadate de la magazin si faptul ca incalzesc. Vorba romanului, asa face toate, unele mai mult ca altele, depinde de tipul lor si putere. Si filtrul incalzste apa, pompa lui, racirea ei fiind facuta de apa circulata. Acel tub cilindric negru poate fi ori o instalatie cu lumina ultravioleta -UV folosit in general pentru a omora spori de alge, alge libere in masa apei sau germeni care si acesta poate incalzi apa datorita lampii interne, dar mai poate fi si un incalzitor extern. Chiar nu stii ce ai pe acolo instalat?

IAr nitritii denota un bazin in ciclare sau deciclat. Da mai multe detali legat de cat timp functioneaza acvariul, ce medii de filtrare ai in filtru, ce tip de filtru este, pesti, etc.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
alexflorin24
Junior member

Joined: 15/12/2010 01:03:45
Messages: 34
Location: Germania
IP:
Offline

Multumesc pentru raspuns si rabadare.

Da, acel aparat e dotat cu lampa UV.

Filtrul extern Tetratec EX600. http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/tetratec-ex600-external-filter-p-1413.html
VEchimea acvariului 8 luni.
Pesti : 15 bucati , lungime medie 5 centimetrii(fara coada)

De 2 saptamani am schimbat cam 80 de litrii din cei 180L ai acvariuliu. Problema cu nitritii am gasit-0 de vreo 2 luni de cand m-am intors din concediu, inca aplic tot felul de solutii recomandate de cei de aici(Germania).

Spune-mi daca am uitat ceva,

mersi mult

P.S. de 48 de ore nu mai am incalzitorul in priza si am acum cam 25,3 grade. in camera nu a fost mai cald de 24,5
[Email]
bogdan.filip
Junior member
[Avatar]

Joined: 16/08/2010 17:30:59
Messages: 76
Location: Oradea
IP:
Offline

Salutare!
Eu la acvariul meu de aproximativ 500L am montat trei ventilatoare. Tin temperatura apei constanta la 21 grade in conditiile in care in camera am 25-26 grade. Doua ventilatoare sunt pentru ventilat in masina, au niste pale foarte mari (debit mare de aer) si le tin alimentate la 5V momentan (la 12V fac zgomot destul de mare). Al treilea ventilator este unul pentru calculator.

shine on you crazy diamond
[Email] [Yahoo!]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

Stai linistit, 27 grade nu e o temperatura care sa te panicheze, cand ai sarit de 31 grade atunci e problema, 27 e decent, daca vrei mai jos de atat poti monta ceva ventilatoare/coolere care sa bata in luciu apei. Acest lucru iti va favoriza evaporarea dar iti va si scadea temperatura apei.

Ps. Daca este un acvariu marin atunci se schimba datele problemei

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Virj
Junior member
[Avatar]

Joined: 26/07/2011 14:07:33
Messages: 97
Location: Timisoara
IP:
Offline

alexflorin24 wrote: De 24 de ore am scos incalzitorul



Presupun ca este un incalzitor cu termostat, asa ca vine si intrebarea: Cu ce scop ai scos incalzitorul? Termostatul are functia de a oprii alimentarea cu curent a incalzitorului in momentul cand temperatura este mai mare decat cea setata de tine la termostat. Daca ziua cand tu verifici temperatura si spui ca e in crestere datorita neoanelor, gandeste-te ce se intampla cu temperatura din acvariu pe timp de noapte => fluctuatiile mari de temperatura nu sunt benefice. Asa ca baga incalzitorul inapoi in avariu si seteaza-l la 26°C, cu un grad mai putin decat e in mod normal pe timp de zi. Bafta!

Wise men don't need advice. Fools won't take it.

-Benjamin Franklin-
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

E o vorba mai veche: bine gandit - prost judecat.

Explicatie mai pe scurt - in natura sunt oscilatii mari de temperatura pe durata zi-noapte, plus cele din sezonul ploios sau doar la ploile abundente sau la schimbarea anotimpurilor. Pe partea cu oxigenul dizolvat dupa cum se stie o apa mai rece poate sa "absoarba" la schimbul de gaze mai mult oxigen decat una mai calda iar pe timpul noptii cand rata de co2 produs este mai mare cu atat mai mult se va dori un nivel de oxigen mai mare. Asa ca o oscilatie in 24 ore de cateva grade chiar pana la 6, dar sunt sanse destul de mici sa se ajunga la atat, este prea putin probabil sa afecteze vietuitoarele. Mai avem de luat in calcul si inertia termica a apei, sticla fiind un izolator, filtrul prin functionarea lui oricum va incalzi si el datorita pompei.

Bacteriile nitrificatoare si celelalte procese biologice din acvariu au nevoie de o cantitate destul de mare de oxigen si cum plantele nu fac fotosinteza noaptea ceea se produce in urma dejectiilor si descompunerilor, aka mister amoniac trebuie procesat la o rata mai mare decat pe parcursul zilei.

Doar parerea mea din putinul care il stiu.

PS. Ar fi cool daca s-ar putea oferi niste argumente cand se fac anumite afirmatii legat de aspecte care implica anumite procese vitale din acvariu.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

teoretic asa este cum spui, scifficus, dar practic ceea ce spui tu nu se aplica iarna, pt ca atunci avem incalzitoare si temperatura apei practic variaza foarte putin noaptea fata de zi.... fara ca asta sa fie o problema pt acvariu.

in alta ordine de idei, parerea mea e ca pe timp de vara acvariul functioneaza fara probleme fara incalzitor. eu l-am scos din priza pe al meu de 2 luni.



scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Eu doar ziceam de situatia expusa, cea cu variatia de temperatura. Exceptam cazurile cand respectivul tine acvariul pe balcon, in beci, e debransat de la incalzire, nu are incalzitor, locuieste aproape de Intorsura Buzaului sau Alaska.

Si iarna nu cred ca cineva tine temperatura in acvariu cu incalzitoru la 27-29 grade, la fel exceptand discusarii sau in cazul tratamentelor. Si se aplica ce am zis legat de oxigen-dizolvare-altele.

Ca asa sa despicam ce e corect teoretic sau/si practic din ce am zis si ce nu am zis, ohooo, se poate si prea poate. Sa fim la subiect.

Eu de exemplu am acvariul de 180 litri pe hol, temperatura oricum e mica ca nu renteaza sa incalzesc holul aiurea ( stau la casa ) si chiar cu cel mai aprig ger afara acest acvariu - fara incalzitor - are peste noapte o minima de 23 grade iar maxima pe timpul zilei este de 25 grade, repet, iarna cand crapa pietrele. temperatura ambientala variaza intre 19 si 22 grade dar mai mult in intervalul de jos, lumina 2 x 30w si filtru extern tetratec ex1200.
Celalalt acvariu de 200 litri plasat intr-o camera mai mica cea mai extrema din planul casei, la fel lumina 2 x 30w, un serafil extern de 18w si unul intern de vreo 8w sta pana primavara tarziu cu incalzitor de 200W. Iarna merge incalzitorul foarte mult si este reglat sa tina un 24 grade. Vara ambele functioneaza la acelasi regim, minim 24 si maxim a fost 31 pana am bagat ventilatoarele pe ele.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

cred ca nu ai inteles ce am vrut eu sa spun

tu ai zis asa:
scificuss wrote:Bacteriile nitrificatoare si celelalte procese biologice din acvariu au nevoie de o cantitate destul de mare de oxigen si cum plantele nu fac fotosinteza noaptea ceea se produce in urma dejectiilor si descompunerilor, aka mister amoniac trebuie procesat la o rata mai mare decat pe parcursul zilei.


de unde rezulta ca, dupa parerea ta, este benefic ca noaptea temperatura sa scada si noi ar trebui sa lasam sa se intample asta, ca sa fie mai mult oxigen in apa noaptea, ceea ce ajuta pe toata lumea.

eu am zis ca sunt de acord in teorie, dar am dat exemplul cu ce se intampla iarna in acvarii: temperatura variaza foarte putin de la zi la noapte (nu tre sa fie 27 de grade, e de ajuns sa fie setata pe 24-25 iar in casa sa fie 22 - nu-i asa ca in acvariu voi avea intotdeauna 24 de grade, si zi si noapte?)

si cu toate ca temperatura variaza f putin in timpul iernii de la zi la noapte, deci teoretic conform opiniei tale asta e rau pt ca noaptea nu creste cantitatea de oxigen dizolvata, totusi practica ne arata ca nu exista niciun efect negativ asupra acvariului.

de unde rezulta ca variatiile de temperatura zi/noapte nu sunt importante dupa parerea mea, adica poti si sa le ai (nu fac rau) si sa nu le ai (nici asta nu e rau).



Virj
Junior member
[Avatar]

Joined: 26/07/2011 14:07:33
Messages: 97
Location: Timisoara
IP:
Offline

scificuss wrote:
PS. Ar fi cool daca s-ar putea oferi niste argumente cand se fac anumite afirmatii legat de aspecte care implica anumite procese vitale din acvariu.


De acord! asa ca spun ca in general, variatiile de temperatura (in special cele bruste) afecteaza in mod negativ toate vietuitoarele.
Daca tot facem comparatie cu mediul natural, in mare parte ai dreptate, de ex. pe Amazon sunt 23-28°C pe tot parcursul anului si cele mai mari variatii de temperatura sunt la alternarea zi/noapte, exact cum ai spus tu, dar sa nu uitam unele aspecte; chiar daca temperatura scade pe timpul noptii, aceasta nu va fi aceeasi pe toata adancimea apei si este influentata si de curenti, pestii avand posibilitatea de a se deplasa in zonele cu temperatura optima pentru ei.
Legat de schimbul de oxigen, in apa rece schimbul de gaze se face mai usor, dar daca asta e singurul dezavantaj pentru care ar trebui sa avem o temperatura mai mica pe timpul noptii, atunci prefer sa pun o pompa de aer sau sa orientez filtru in sus pentru a agita apa.

Wise men don't need advice. Fools won't take it.

-Benjamin Franklin-
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Ce zic eu si ce se intelege, este benefic pentru procesele biologice o temperatura mai mica apei - legatura cu oxigenul dizolvat, nu ca sa scada temperatura. Hai ca nu sunt asa de oligofren, am totusi o privire destul de inteligenta. Reciteste.

Da colegule Virj, reamintesc, apa are inertie termica, sticla acvariului, substratul, filtrul incalzeste si el apa circulata si nu cred ca intr-o casa de om decent apa din acvariu va cobora in temperatura cu 5-8 grade in mai putin de 30 minute. Daca se stie ca pe perioada noptii e posibil sa scada temperatura foarte mult se poata lasa in functiune un incalzitor setat la o valoare minima sau putin peste minim confortabila pentru pesti. Acea valoare fiind data de plaja tolerantei pestilor din acelasi acvariu, cum multi amesteca 5-10 tipuri de pesti.

Nu am inteles ;a ce te referi in ultimul paragraf legat de dezavantaj si pompa de aer. Eu am zis ca este un avantaj ca scade temperatura pe timpul noptii si ma repet, daca se stie ca e posibil sa fie o scadere brusca datorata ambientului se poate lasa un incalzitor , bla bla , cum am scris mai sus.





Later Edit.
Humbert wrote:
eu am zis ca sunt de acord in teorie, dar am dat exemplul cu ce se intampla iarna in acvarii: temperatura variaza foarte putin de la zi la noapte (nu tre sa fie 27 de grade, e de ajuns sa fie setata pe 24-25 iar in casa sa fie 22 - nu-i asa ca in acvariu voi avea intotdeauna 24 de grade, si zi si noapte?)

si cu toate ca temperatura variaza f putin in timpul iernii de la zi la noapte, deci teoretic conform opiniei tale asta e rau pt ca noaptea nu creste cantitatea de oxigen dizolvata, totusi practica ne arata ca nu exista niciun efect negativ asupra acvariului.

de unde rezulta ca variatiile de temperatura zi/noapte nu sunt importante dupa parerea mea, adica poti si sa le ai (nu fac rau) si sa nu le ai (nici asta nu e rau).


Si daca iarna e scazuta temperatura cum zici tu ca exemplu la 24 de grade inseamna ca ai o oxigenare pe durata zilei ( 24 ore ) mai mare decat vara pe perioada iluminarii. Nu e logic? Ca mie imi este.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/08/2011 21:00:51


Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
alexflorin24
Junior member

Joined: 15/12/2010 01:03:45
Messages: 34
Location: Germania
IP:
Offline

Multumesc tutror celor care participa la aceasta discutie.


Dece am scos incalzitorul? Era setat pe 26 grade dar cand am tot redus si am ajuns la 23 si nu mai cupla deloc si totusi temperatura urca am zis ca il scot din priza.
Am facut la magazin un test la apa si problema ce o aveam de 2 luni cu concentratia prea mare a nitritilor a disparut si a aparut problema nitratilor. Si totusi am schimbat cam 50% din apa acum 10 zile. Este putin ciudat pentru mine caci cei de la magazin mi-au dat un produs ce actioneaza in principiu asupra NO2. Au spus sa schimb iarasi 50% din apa si sa aplic compusul.

Acum osciliaza temperatura ziua noaptea 26/24 grade.
[Email]
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Pai este si normal sa ai nitrati mari. In principiu du la testat si apa de la robinet sau de la cea cu care faci schimb sa nu ai surprize si acolo. Nu acum 10 zile se face schimbul de apa, ideal este cat mai des si in cantitate optima sa nu produci mari oscilatii chimice in acvariu.

Ce zici tu acolo de nitriti si nitrati e taman procesul de ciclare care dupa cum ti-a fost probabil recomandat nu l-ai citit. Iti recomand sa o faci.

Doar opinia mea, consider sanatos (am avut si rezultate bune in cresterea pestilor si a plantelor) schimbul de 30% la 3-4 zile. Se poate si mai bine de atat dar se intra pe alte fagase. Daca tii doar cateva plante si pesti sa fie fericiti ei cu putina verdeata eu zic ca un schimb de 40% saptamanal ar fi bun pentru mersul acvariului. Mai cauta informatii legate de mentenanta acvariului.

Iar legat de incalzitor, daca ai totusi dubii ca poate accidental scadea temperatura mai jos de 23 grade eu zic sa lasi incalzitorul setat sa tina apa in acvariu la 24 grade sau chiar 23 si asa vei fi sigur ca vei avea un minim acceptabil indiferent de ce se poate intampla cu vremea.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Virj
Junior member
[Avatar]

Joined: 26/07/2011 14:07:33
Messages: 97
Location: Timisoara
IP:
Offline

@scificuss: sper ca nu te-ai simtit ofensat de reply-ul meu, nu asta era intentia mea. Ideea era sa aduc niste argumente la ceea ce am spus in primul post.
Ai spus ca e benefic sa fie o temperatura mai scazuta pe timpul noptii pentru a se face transferul de O2 mai usor, fiind necesar pentru procesele biologice (Total de acord)... iar eu in ultimul paragraf spuneam ca, in caz de nevoie, prefer ca pe timpul noptii sa pun o pompa de aer sau sa intensific miscarea apei pentru a se produce mai mult O2 si sa nu ma bazez pe oscilatia temperaturii. A nu se intelege ca ma dau atotstiutor, este doar o opinie.

Wise men don't need advice. Fools won't take it.

-Benjamin Franklin-
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Doamne fereste, nu mai sunt asa usor de ofensabil, m-am cam vaccinat pana la varsta asta. Vorbim, dezbatem, argumentam, contraargumenatm, la finalul zilei fiecare ii acasa la el si face ce stie, doar nu ne dam in cap sau altele.

Corect si ce zici tu cu pompa de aer pentru suplimentare dar sa stai sa modifici mereu pozitia la returul filtrului seara de seara mi se pare cam munca de sisif. Poate te ajuta cu ceva si pe tine si pe altii, mai bine suplimentezi cu un power head mai mic conectat la o priza programabila separat sa maresti valurirea decat sa folosesti pompa de aer. Este explicat fenomenul si comparatia mai peste tot. Rata de schimb a gazelor prin balbotaj este mult mai mica decat cea prin valurire la suprafata de contact cu atmosfera, este vorba de presiunea exercitata de apa asupra bulei de aer, miscibilitatea gazului cu apa, tensiunea superficiala la anumite presiuni, bla bla.. Intelegi? Iar comparam cu natura, apa de pe rauri sau lacuri nu este acoperita de un capac de plastic cu neoane, masa de aer circula pe deasupra avand un efect mult mai mare asupra schimbului de gaze. Pe cand in varianta cu capac se creeaza o perna de gaz unde schimbul de gaze nu mai este corect/normal. Posibil sa se formeze o acumulare de co2, azot sau alte gaze si mai putin oxigen.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

scificuss wrote:
Later Edit.
Humbert wrote:
de unde rezulta ca variatiile de temperatura zi/noapte nu sunt importante dupa parerea mea, adica poti si sa le ai (nu fac rau) si sa nu le ai (nici asta nu e rau).


Si daca iarna e scazuta temperatura cum zici tu ca exemplu la 24 de grade inseamna ca ai o oxigenare pe durata zilei ( 24 ore ) mai mare decat vara pe perioada iluminarii. Nu e logic? Ca mie imi este.


sigur ca iarna ai o oxigenare mai buna a apei pt ca temperatura este mai scazuta decat vara.
dar, daca am inteles eu bine, tu propui ideea de a lasa temperatura sa scada noaptea fata de zi, indiferent de anotimp, deci discutia era nu despre valoarea absoluta a temperaturii (de acord ca mai bine mai rece decat mai cald) ci despre variatiile de temperatura zi/ noapte.

credeam ca e implicit ca discutia porneste de la ideea ca acvariul este in echilibru (incarcatura organica = capacitate acvariului de procesare a ei) la o anumita temperatura (fie ca este 24, fie ca este 28) si acum discutam daca, pt mentinerea acelui echilibru pe timpul noptii, este sau nu benefic sa lasam temperatura sa scada pt ca noaptea incarcatura organica creste si deci ar fi nevoie de mai mult oxigen pt bacterii.

ei, eu zic ca nevoia asta suplimentara de oxigen noaptea este insignificanta, pe baza experientei mele si pe baza faptului ca iarna nu se intampla nimic cand nu scade temperatura.

sigur, acum tu poti sa zici ca incarcatura organica a acvariilor despre care vorbesc este oricum mai mica decat capacitatea de procesare, motiv pt care nu e o problema ca noaptea mai creste un pic incarcatura organica, dar daca vorbim de un acvariu cu incarcatura la limita, atunci noaptea e neaparat nevoie sa scada temperatura/ sa creasca aerarea. e posibil.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/08/2011 11:48:39




scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Unde am zis eu - citez pe tine :dar, daca am inteles eu bine, tu propui ideea de a lasa temperatura sa scada noaptea fata de zi, indiferent de anotimp, ?

Te tot invarti si te poticnesti de propriile afirmatii. Iti recomand sa recitesti posturile din urma. Un pic mai atent.

La fel, cand am zis ca pe durata noptii creste incarcatura organica? Nu am zis nimic legat de acvariu ideal setat si altele. Repet, reciteste ce am postat, gandeste nitel si dupa mai continui discutia.

This message was edited 2 times. Last update was at 11/08/2011 19:50:50


Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com