Author |
Message |
flyWITHme
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/05/2011 10:53:38
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
flyWITHme
Junior member
IP:
|
Buna ziua.
1. Am primit acum 2 zile 4 guppy. 2 femele si 2 masculi. Ieri seara una dintre femele avea gura alba, am mutat-o intr-un recipient separat si am pisat un sfert de penicilina(Ospen) si cateva picaturi de albastru de metilen. Azi de dimineata si a 2a femela avea gura alba. Am mutat-o si pe aceasta cu cealalta. Momentan ceilalti pesti nu par sa se fi imbolnavit...
Vroiam sa va intreb care ar fi cel mai bun tratament pt Columnaris...aseara am citit disperata pe internet ca ar fi buna si penicilina si era singura pe care o aveam la indemana...insa vroiam sa aflu si parerea celor care poate s-au mai lovit de aceasta boala.
2. Am mai postat pe acest forum acum 2 luni...cand coada bettanului meu incepuse sa se "arda". Nimeni nu mi-a dat nici un raspuns concludent...Coada acestuia intre timp a continuat sa se scurteze, in acelasi mod...acum cred k mia are jumate din cat avea cand l-am cumparat. Tot asa, interesandu-ma pe internet, am inteles ca ar fi vorba de o boala des intalnita la bettani denumita "finrot". Am citit ca s-ar face tratament cu eritromicina. E bun? Sa fac tratamentul in acvariul mare sau sa-l mut separat? Tin sa precizez deasemenea ca, spre rusinea mea, pana in prezent nu am facut nici un test al apei. Pestii sunt toti f activi, de 6 luni de cand am acvariul, n`am avut mari probleme. Cateva alge, cativa melci milimetrici(cred ca erau melci), nu mi s-a imbolnavit/murit vreun peste. Singurul "suspect" a fost acest betta cu inotatoarele, desi el e activ si ar manca toata ziua.
Multumesc!
|
|
 |
flyWITHme
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/05/2011 14:00:55
|
flyWITHme
Junior member
IP:
|
Se poate inchide. Pana se deranjeaza sa ma ajute cineva mor toti pestii. Multumesc.
|
|
 |
flyer01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/05/2011 16:44:19
|
flyer01
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d02e9bdc27a894e882fa0c9055c99722.jpg)
IP:
|
haide mai domnisoara ca nu e asa grav  nu prea am mai stat eu pe forum ca nu trebuia sa astepti o zi.
jbl ektol si se rezolva tot ;)
http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2335/jbl-ektol-fluid
sa respecti prospectul!
|
|
 |
flyWITHme
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/05/2011 12:15:45
|
flyWITHme
Junior member
IP:
|
flyer01...e f grav...50 vizualizari...1 raspuns....e chiar trist. Ah si...da, dupa capul meu am facut tratamentul cu ektol...azi a 3a zi de tratament...rezultatul: au murit cele mai frumoase exemplare din acvariu, inclusiv bettanul. Toti gasiti morti aveau botul alb, desi in prealabil nu prezentau nici un semn. Prima guppoaica pe care am apucat s-o tratez 1 zi cu penicilina inca traieste. Concluzie? In acvaristica, unde putini se pricep, o zi conteaza f mult.
Iti multumesc oricum...
|
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/05/2011 12:29:17
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
Ai acvariul stabil? Filtrarea e ok? Este suficient suportul pentru bacterii? Pestii sunt hraniti corect? La introducerea lor le-ai facut aclimatizarea corect? Mediul din acvariu e propice speciilor de pesti care le detii?
Cat despre ektol, este un medicament "usor", nu stiu cum ai reusit tu sa omori pestii, poate doar daca erau in ultima faza.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/05/2011 09:12:50
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/05/2011 13:46:10
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
Cele mai multe si corecte informatii despre columnaris, in ideea in care lumea e comoda si nu se "inghesuie" cu raspunsuri foarte rapide, le gasesti in acest pdf: http://www.glfc.org/pubs/SpecialPubs/sp83_2/pdf/chap23.pdf ...e luat de pe google.
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2011 09:24:55
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Am facut eu putina curatenie in topic, reveniti-va.
flyWITHme wrote:flyer01...e f grav...50 vizualizari...1 raspuns....e chiar trist.
Nu-i nici grav, nici trist. E greu, aproape imposibil ca cineva sa-ti poata spune cu ce sa tratezi un peste bolnav doar cititind pe forum despre simptome. E ca si cum ai cere unui medic sa puna un diagnostic corect doar citind citeva rinduri in care descrii suferinta bolnavului. In plus, printre noi sint foarte putini oameni cu studii de medicina veterinara. Eu am citit topicu' tau si am preferat sa nu scriu pentru ca n-aveam ce, cred ca si ceilalti care au citit au gindit la fel. Sint convins ca nu te ajutau deloc vreo cinci raspunsuri care sa-ti spuna ca habar n-au cu ce sa tratezi pestii ........
|
|
 |
flyWITHme
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2011 09:52:16
|
flyWITHme
Junior member
IP:
|
Multumesc pt raspuns Porcu`
Eu am cunostiinte de medicina veterinara, si orice medicament la dispozitie...insa crede-ma ca nimeni nu te invata nimic legat de pesti...si de asemenea nu exista nimeni in facultatea de medicina veterinara bucuresti care sa stie. In acest moment, din pacate...in legatura cu pestisorii...cred ca mai multe cunostiinte au cei care ii cresc, importa, distribuie. De asta am incercat in ultima instanta aici. Iar diagnosticul era pus deja.
Inca o data ms frumos...oricum topicul nu-si mai are rostul. Am ramas cu sanitarii, 2 guppy, melcul (in acvariul mare)....si una din guppoaicele care au provocat totul intr-un recipient separat.
Totusi revin cu o intrebare inafara subiectului: In mom in care voi incerca sa-mi refac acvariul...e de ajuns sa fierb ce-i prin el si sa spal cu formol? Plantele se mai pot pune inapoi sau ar fi mai bine sa le arunc? Iar pestii ramasi...sa-i mai tin separat sau ii pot pune la loc? ms!
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2011 11:26:03
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
flyWITHme wrote:Eu am cunostiinte de medicina veterinara, si orice medicament la dispozitie...insa crede-ma ca nimeni nu te invata nimic legat de pesti...
Stiu, exact asta mi-au spus si medicii veterinari pe care-i luam pe vremuri la rind si-i intrebam daca ma pot ajuta cu informatii referitoare la bolile pestilor.
flyWITHme wrote:Totusi revin cu o intrebare inafara subiectului: In mom in care voi incerca sa-mi refac acvariul...e de ajuns sa fierb ce-i prin el si sa spal cu formol? Plantele se mai pot pune inapoi sau ar fi mai bine sa le arunc? Iar pestii ramasi...sa-i mai tin separat sau ii pot pune la loc?
Nu fierbe filtrele sau alte chestii din plastic. Acvariu' poti sa-l speli cu formol sau (si) cu apa cu sare. Nu stiu cit si daca rezista microbii pe plante, nu stiu nici daca pestii ramasi sint purtatori al bolii .......
Tot in afara subiectului: cindva (cind mi-am constientizat incompetenta totala in domeniul bolilor pestilor) am ajuns la concluzia ca pestii tinuti in conditii bune si feriti de stres se imbolnavesc rar. Singura modalitate de lupta impotriva bolilor e un acvariu curat, populat corect si aranjat conform cerintelor pestilor.
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2011 13:25:55
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
Tana...  ...eu am o nedumerire. Inteleg ca nu va invata nimeni, nimic legat de pesti. Dar tu esti in anul V. Si o oarecare orientare intru-diagnostic ai. Iar discipline de Microbiologie, Parazitologie aveti...si la noi studentii sunt iubitori de animale: pisica, cainele, reptilele, chiar si pestii sunt la ordinea zilei printre ei. Dar, cand au o problema vin pe la clinici, pe la disciplinele de baza, cer ajutor, sunt indrumati cum sa-si faca un examen bacteriologic, o antibiograma....tu ai fost la microbiologie? de unde stii ca a fost Flexibacter? Dupa aspectele clinice?...cam inselatoare. Si daca nu perideai 24-48 de ore asteptand aici un sfat, puteai afla antibioticul de electie.
Si eu am fost printre cele 50 de vizualizari ale topicului, dar fac parte dintre medicii veterinari carora nu le place sa-si dea cu parerea fara examene serioase. Cu atat mai mult cu cat arsenalul terapeutic acvaristic e inca la stadiul de nifurpirinol...bunicel, dar nu se compara cu o cefalosporina, o quinolona...iar antibioticul de electie il stabilesti prin examene.
Dar omul invata din greseli. Data viitoare vei sti cum sa procedezi.
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
scificuss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2011 13:49:18
|
scificuss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/605ac7e4c16b8a013b4779b81f883e66.jpg)
IP:
|
scificuss wrote:Ai acvariul stabil? Filtrarea e ok? Este suficient suportul pentru bacterii? Pestii sunt hraniti corect? La introducerea lor le-ai facut aclimatizarea corect? Mediul din acvariu e propice speciilor de pesti care le detii?
Porcu wrote:Tot in afara subiectului: cindva (cind mi-am constientizat incompetenta totala in domeniul bolilor pestilor) am ajuns la concluzia ca pestii tinuti in conditii bune si feriti de stres se imbolnavesc rar. Singura modalitate de lupta impotriva bolilor e un acvariu curat, populat corect si aranjat conform cerintelor pestilor.
Imediat cum am spus ceva ai sarit la atac, puteai sa dovedesti ca esti cu mult deasupra mea, din mai multe puncte de vedere si raspundeai la intrebarile puse de mine, ca nu degeaba am pierdut timp, fata de restul care au vizualizat subiectul ( nu ca ar fi ceva anormal cum a spus si colegul Calin ) si nu sa raspunzi la riposta. Care de fapt nu e o riposta, depinde mult cum interpretezi.
Ca sa iti fac o analogie, sigur stii asta, ca sa tratezi un om de gripa il tii in sort si maieu in picioarele goale intr-o camera rece cu apa pe jos? Si la peste e cam pe acolo, poate sa fie doar purtator al bolii sau sa prezinte primele semne, dar odata mutat in alt mediu, posibil fara aclimatizarea de rigoare, sa fie si mai mult stresat implicit sistemul imunitar si mai scazut decat pana atunci ceea ce duce la ce ai patit, de fapt ce au patit ei.
OnTopic. Finrot
Columnaris
|
Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI. |
|
 |
|