[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ceva mai eco  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

Vreau sa ma lansez si eu in domeniul acvaristici, de 1 luna tot citesc pe acest forum, iar "Ghidul Incepatorului" si "Ciclul azotului" mi-au devenit crezul de zi pe zi, aproape ca le stiu pe dinafara, in asa fel in cat vreau sa nu fac nici o greseala cum mi se pare mie ca fac multi.
Am inceput cu inceputul cum se zice, asa ca mi-am facut comanda de un acvariu de 60x35x45 cu sticla de 10mm ca sa fiu sigur, acuma astept sa vina[maine dupa-amiaza] iar pana atunci ma pun sa imi procur cele necesare, incepand de la pietre de decor, pana la niste lemn frumos si chiar nisip
Intrebarile urmeaza:
1.Stau in comuna 1Decembrie, langa raul Arges, daca aveti idee unde sa gasesc niste nisip potrivit acvariului puteti sa imi dati o idee
2.Am 3 pietre care nu sunt calcaroase, si am de gand sa formez o pestera, ceva sa fie similiar biotopului natural in care traiesc pestii
3.Ceva frumos de decor, o radacina sau ceva care sa fie procurata de mine din natura, deoarece vreau ca totul sa fie asa mai diy
4.Plante as vrea sa fie ceva asa frumos cu niste moss [daca am scris bine]
5.Ca sa incep bine am vazut ca la unele acvarii sunt pesti prea multi, altele prea putini, as vrea sa stiu ce pesti sa pun, as vrea sa fie niste pesti jucausi, vivipari, si cu niste cerinte minime care pot fi atinse de un acvarist incepator
6.Orice altceva ce ar mai trebuii sa procur [Filtru, Pompa aer, Mancare] etc.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/04/2011 17:22:44

dares
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/09/2008 15:21:38
Messages: 504
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In primul rand bine ai venit!
E foarte bine ca te-ai documentat inainte.
Sticla la acvariu e exagerat de groasa, dar asta nu e un lucru rau.
1 - S-ar putea sa gasesti pietris bun chiar in rau. Vezi sa aiba 2-3 mm, sa nu fie calcaros si sa-l fierbi cu putina sare inainte sa-l bagi in acvariu. Daca nu incearca la o balastiera.
2 - E o idee buna, dar nu stiu care e intrebarea
3 - Radacini sau tulpini groase de vita de vie taiate dupa preferinte, fierte in apa cu sare pana nu mai e apa tulbure si maro.
4 - Ca planta de inceput as recomanda anubiasul - e usor de ingrijit si rezistenta, dar si alte plante usor de ingrijit
5 - Regula e cam 1 cm peste la 1 L apa, adica un peste de 3 cm are nevoie de 3 L de apa etc.
Pesti pentru un incepator ar fi guppy, molly, platy, xipho, sanitarii mai comuni (hoplo, ancistrusi, cory) si chiar si gourami pitici care merg cu viviparii. Cel mai simplu ar fi sa spui cam ce pesti ti-ai dori si iti spunem noi apoi daca merg impreuna.
6 - Acvariul tau are 94,5 L si ai nevoie in mare de urmatoarele: termometru, incalzitor de 100W cu termostat, filtru (scrie pe cutie pentru ce acvarii e bun), pietris de care spuneai si tu, minciog, pompa manuala de curatat substratul, 2 neoane de 15W (poti pune si de 18W daca faci capacul mai lung decat acvariul) speciale pentru acvariu (as recomanda 965 sau 865) si drosere pentru ele, capac pentru acvariu, neopren sau polistiren pentru sub acvariu, eventual si o priza programabila ca sa o setezi sa tina neoanele aprinse 8-9 ore pe zi.
Mancarea depinde in functie de ce specii de pesti alegi. Fereste-te de "pureci de balta".
AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

Ok, la capac nu sunt asa de priceput, habar nu am cum sa il fac si cum sa iau dimensiuniile oricum o las mai in spate cu astea.
Astept intai acvariul, iar ca intrebare la cea cu pietrele nu prea am idei cum sa le asez cat si despre plante un aquascaping frumos...am vazut undeva un link cu idei de aquascaping care arata o schita de sus a unui acvariu si arata zonele unde ar fi trebuit sa fie puse plantele .
Am cumparat 2 incalzitoare de 50w respectiv 40w, cat despre neoane cum fac cu instalatia le iau in parte sau cum ?
Pompa de aer mi-au recomadat la pet-shop un Tetratec aps50, am luat si un minciog, 5 m de furtun, o piatra de aer, un burete pentru pompa de aer, un termometru, iar spre filtru mai am timp sa ma hotorasc.
Apa am de la aliemntarea comunala care sunt 100% sigur ca ea contine clor, cum fac sa elimin clorul ?!
Am auzit zvonuri cum ca daca pui o galeata sub jetul unui dus in asa fel in cat sa faca bule in timp ce baga apa se elimina o mare parte din clor...dar nu asta e treaba o pot lasa si la "invechit" dar nu am 10 galeti de apa ...Scuze pentru eventualele greseli de scriere, nu sunt obisnuit cu tastatura.

This message was edited 2 times. Last update was at 27/04/2011 18:36:49

dares
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/09/2008 15:21:38
Messages: 504
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Tetratec aps50 e o pompa buna si silentioasa. Daca pui buretele bolborositor nu mai ai nevoie de piatra de aer.
Apa se schimba o data pe saptamana cu apa decantata/declorinata, adica tinuta minim 24 de ore in vase fara capac. Schimbi doar 30% din apa din acvariu. Daca nu ai spatiu poti decanta doar o parte (vreo 20%) din apa si restul completezi cu apa de la robinet.
Pietrele le asezi in functie de preferinte, aici nu exista doar un fel in care le poti aranja.
La plante se pun plantele inalte pe spatele acvariului sau pe laterale, iar plantele joase in partea din fata a acvariului.
VaiSiAmar
Junior member
[Avatar]

Joined: 28/02/2011 22:25:35
Messages: 79
Location: Bucuresti Militari
IP:
Offline

2 incalzitoare inseamna mai putin spatiu locativ pt pesti, era mai bun unul si cu putere mai mare. Acum daca ai apucat sa iei Tetratec-ul asta e, dar pe viitor recomandat e sa folosesti un filtru care o sa iti asigure si oxigenarea apei -prin valurirea ei la suprafata, dar mai ales o sa iti asigure curatarea si sa fie casa pentru bacteriile folositoare/indispensabile.
Prima oara apa o vei lasa la declorinat direct in bazin, o torni acolo de la chiuveta, apoi o sa ti se umple bazinul de bule mici (ala e clorul care devine gazos) care dispar de la sine in 3 zile. Indicat ar fi sa te feresti de chimicale cat mai mult pentru ca va fi foarte greu de echilibrat acvariul in timp, iar noi vrem sa fie totul cat mai natural.
Te rog din tot sufletul sa nu sari peste ciclare si sa lasi tot angrenajul sa functioneze minim 2 saptamani pana cand introduci primii pesti (de regula sanitari pentru ca sunt rezistenti).
Pentru viitor o sa iti trebuiasca niste galeti in care sa lasi apa la declorinat -un volum egal cu 15-20% din volumul net al acvariului tau - adica apa pe care ai pus-o efectiv nu volumul calculat ,pentru ca elementele de decor, substratul (apropo pui si substrat fertilizant?vrei acvariu plantat?) si hardware-ul o sa iti disloce niste litri.
Concret o sa ajungi din 94.5L brut la 78L net, iar calculele la fertilizanti, numarul de pesti si altele se va face in functie de aceasta valoare neta.
Scuze pt lungimea postului, daca mai ai intrebari raspund cu placere.
Ape limpezi si nu te grabi!

This message was edited 1 time. Last update was at 27/04/2011 19:11:43

AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

Ok mersi, nu sar peste ciclare, am citit prea mult si am vazut prea multe probleme care au fost de natura ciclari
Azi am cumparat un filtru mai mic, ca sa il pun pe lanbga burete, sa faca niste valuri mici deasupra apei, RESUN MAGIC-JET 200 200l/H cu o "stropitoare" ca o pot indrepta in spre sus.
Deci acuma am tot hardware-ul necesar, astazi mai in colo, ma duc sa imi iau acvariul, dupa voi care ar fi bine sa fie urmatorul pas, cumpararea plantelor, sau a nisipului ?
Ma gandeam la nisip sa cumpar, iar substraul pentru ce este, am mai auzit se pune substrat si dupa aia nisipul ?
La ce ajuta? Cum sa cumpar? Ce nisip sa iau?
Ma gandeam la nisip sa fie ceva de culoare inchisa, am vazut undeva pe acest forum un acvariu cu nisip asa ceva mai inchis, spre maroniu, ce granulatie sa cer?
Multe intrebari pentru un incepator
Oana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 18/05/2009 13:42:44
Messages: 370
Location: Bucuresti, Sos. Giurgiului
IP:
Offline

Prima data ar trebui sa iei nisipul si eu as sugera sa iti iei si un substrat fertilizant, gen Aquabasis, poate ca vrei dori plante mai deosebite care ar avea nevoie de fertilizare in substrat. Pietrisul care se pune peste substratul fetilizant ar trebui sa aiba o granulatie de 2-4mm
AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

Ma voi duce sambata la pet-shop sa cumpar nisip, dar cam cate kg trebuie ? Si substrat la fel, cate kg ?
Am comandat de la un user niste plante, si anume:
Hygrophila corimbosa 1plante mare
Echinodorus tenellus 1fire
Valisneria nana1fir
Ceratopteris cornuta 1plante mare
Rotala rotundifolia red 4fire

Ce ar trebuii sa am in acvariu pentru ac aceste plante sa creasca frumos si normal ?
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Si daca are granulatia de 0,5 - 1 mm ce ar pati plantele?


Nu de alta dar sunt cativa producatori de renume cu care s-au incheiat acvarii "stuning" la capitolul plante si cu un nisip foarte marunt.


Alta intrebare, ca tot veni vorba de granulatia nisipului, ati vazut presupun cei care sunt pasionati de partea asta a acvaristicii, filmulete unde aratau plantele in habitatul lor natural?

Eu am vazut , si erau zone cu balti sau paraie foarte mici cu ape curgatoare lin sau stagnanate iar nisipu era foarte fin, praf si "saracele" plante se dezvoltau de minune.


Dezavantajele pietrisului de granulatie mare este ca in cazul folosirii unei hrane care se scufunda repede sa fie imbacsita de aceasta rezultand in alte probleme, plantele cu radacini scurte sau fine nu pot sta ancorate plus multe altele printre care si comfortul pestilor sau mai bine zis disconfortul lor.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 18/05/2009 13:42:44
Messages: 370
Location: Bucuresti, Sos. Giurgiului
IP:
Offline

Din cate am invatat si eu de la ai`mai experimentati, cica granulatia mica sufoca radacinile plantelor....
scificuss
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2009 18:40:21
Messages: 870
Location: Ploiesti
IP:
Offline

scificuss wrote:... erau zone cu balti sau paraie foarte mici cu ape curgatoare lin sau stagnanate iar nisipu era foarte fin, praf si "saracele" plante se dezvoltau de minune....



Un exemplu.

http://www.mongabay.com/images/thai/aquatic_plants_riverside.jpg

Vrei sa dau si cateva exemple de substraturi produse de firme din domeniu care au granulatia foarte mica?


Eu zic sa nu ne mai hazardam sa facem afirmatii din cele 2-3 randuri citite ici colo.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Hmmm, iar problema substratului.
Hai sa luam conditia ideala, in care avem un numar minim de pesti si cu grija alesi, astfel incat sa nu suprapopulam, iar dejectiile lor sa poata fi absorbite usor de sistem, fara a mai fi nevoie de aspirarea substratului. Adica sa eliminam pestii. Refuz cu incapatanare sa cred ca poate fi tinut o lunga perioada de vreme, un acvariu cu substrat din nisip. Pana la urma se va colmata, apa nu va circula prin el, iar plantele (alea care vor fi acolo) o vor lua la vale din cauza putrezirii radacinilor. Sunt de acord ca un astfel de substrat poate fi folosit in cazul unor scapeuri de scurta durata, sau in care nu vom avea decat moss Anubias si Microsorium
Un substrat cu o granulatie de 2-3 mm va permite intotdeauna circulatia apei, pastrand si aerisind radacinile plantelor si scotand la suprafata atat cat este nevoie din nutrientii solului fertil de dedesupt. Acesta din urma, da, poate fi foarte bine facut din amestecuri de nisip cuartos cu diferite argile sau mai stiu io ce.
In concluzie, pentru un acvariu care sa nu dea batai de cap se poate merge foarte bine cu un sol fertil si cu un substrat inert, de preferat produse de acelasi producator, sau folosirea pietrisului de 2-3 mm atunci cand este recomandat.


LE @AQ-Mihnea, semnatura pe un singur rand te rog si cateva cuvinte despre tine la "despre noi". Multumesc.

This message was edited 3 times. Last update was at 28/04/2011 20:52:01


"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
flyer01
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 13/10/2010 13:56:48
Messages: 359
Location: Targoviste
IP:
Offline


in natura este cu totul alta poveste.. clar nu se poate compara ce este in natura cu ce este in un bazin.
apropo,daca acelea sunt niste crypto se intelege..
crypto sunt niste plante care in unele regiuni fac ravagii cu inmultirea lor,nu stiu in ce stat din sua nu mai scapa lumea de ele..

referitor la bazinele facute de celebrii acvaristi...dupa cum spune si alber,unele sunt facute pentru o scurta perioada,iar cele care sunt pentru o perioada mai mare sunt intretinute de experti care au la indemana resursele necesare intretinerii unui astfel de bazin...
acum exceptii gen eu am asa si imi merge sunt...unele plante se pot adapta cand sunt compensate de alti factori,dar fiecare raspunde pe riscul lui.

@AQ-Mihnea
0,1-1mm nu este recomandat pentru un incepator decat in cazul in care are plante care nu depind de substrat...sau doar in cazul in care stie in ce se baga sau doar vrea sa experimenteze...
mai sus colegul Alber ti-a dat destule informatii pe care le sustin cu tarie si eu ;)
AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

Gata!
Acvariul este plin cu apa, filtrul + piatra de aer+incalzitoare sunt in functiune totul merge ca la carte, apa este super-limpede, iar a pietris am ales niste margaritar fin, cu granulatia intre 1cm-3cm
Am pozitionat 3 pietre, iar o buturuga nu o pun deoarece murdareste apa, ma gandesc sa fac din niste vita de vie [radacina]
Plantele enumerate mai sus o sa fie trimise luni, dar acuma mare problema...lumina
Zic sa pun un bec economic de 45w, ca o instalatie de neoane nu imi pot permite
Ce mai trebuie pus in acvariu ?
VaiSiAmar
Junior member
[Avatar]

Joined: 28/02/2011 22:25:35
Messages: 79
Location: Bucuresti Militari
IP:
Offline

Felicitari pentru start. Ai pornit pe un drum lung dar plin de recompense. Inarmeaza-te cu rabdare si ceva banuti, acvaristica e destul de costisitoare adunand cap la cap tot ce investesti.
Nu am vazut detalii despre buturuga, de unde ai facut rost de ea si din ce copac provine? Ar fi pacat sa ai un lemn frumos si sa nu il folosesti.
Pietrisul sper ca are 1-3mm, ca daca sunt cm e cam mare si o sa iti dea batai de cap. N-am studiat fiecare planta in parte din cele pe care le-ai comandat tu, dar stiu ca cel putin ceratopteris cornuta are nevoie de iluminare buna. Nu prea exista cai de improvitatie in materie de lumina; cea mai buna metoda diy este cea cu balast electronic, socluri si neon - toate asamblate de tine. Aceasta este metoda cea mai economica si eficienta in materie de iluminare pentru un acvariu plantat. Iti trebuie o lumina cu spectrul potrivit, nu un bec economic de luminat camera de zi, sau veioza.

Totusi daca nu ai pus niciun substrat fertil, nu cred ca e cazul sa iti faci planuri de un bazin foarte plantat, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare nici legat de iluminare. Dar macar un neon Osram 865 sau ceva de genul tot iti trebuie, orice ai face.
Mai citeste despre plantele pe care le-ai comandat (ideal era sa citesti inainte sa le comanzi ) si cauta sa le oferi conditii cat mai bune. Eventual cand le pui in substrat sa bagi langa ele si ceva 7 balls taiate. Dar mai discutam pana luni cand iti ajung.
AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

Luni pornesc...
Cat despre buturuga este radacina de mopan, dar cand este uscata[afara] este maronie o culoarea frumoasa...cand este bagat in apa se face neagra, iar apa devine si ea maronie, si tulbure
Da, greseala mea granulatie 1-3 mm , nu ma gandeam sa fac plantat doar asa de frumusete si tehnic...am un drum lung vorba ta ciclarea dar nu vreau sa ma grabesc nici 2 secunde, vreau sa fac totul ca la carte
Cat despre iluminare am observat la un magazin un sistem intreg de iluminare cu un osram 065, era complet...dar fara neon care costa 8lei in plus
Deci, la ciclare am nevoie: toate mecanismele sa fie pornite [sunt], lumina[nu am], mancare[nu am pus]
Am zis corect ?
AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

Nu pot da edit, asa ca scriu aici
http://img199.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=acvariu2.jpg
In latera nu am facut ca am uitat dar este foarte mare mi se pare mie, aproape cub...
Au aparut bule cum a spus userul de mai sus, dar nu sunt cam multe si fix pe filtru ?
Am luat un incalzitor de 96w, ca sa nu ma incurc cu doua iar spre filtru mai ma gandesc
Granulatia este buna ?
VaiSiAmar
Junior member
[Avatar]

Joined: 28/02/2011 22:25:35
Messages: 79
Location: Bucuresti Militari
IP:
Offline

Eu abia acum raspund ca am fost la intalnire cu alti 2 colegi acvaristi, dar nu de aici de pe forum. Raspund posturilor tale in ordine:
Mopanul asa se face cand se uda, dar iti garantez ca negrul acela o sa dea un plus de naturalete si devine un obstacol in acvariu pe care pestii tai sa il ocoleasca iar tu sa te bucuri privindu-i. Cauta pe google cum se trateaza buturugile inainte de introducerea lor in acvariu, pe scurt: se fierb de cateva ori cu sare, apoi fara, apoi se baga in acvariu. Daca in viitor ai sa bagi neoni sau pesti care prefera apa cu tanin si pH cat mai mic, nu insista cu fiertul, substanta maronie tocmai asta este iar pestii tai or sa fie mai fericiti. Apa se limpezeste in scurt timp oricum.
Atata timp cat ai cum sa fixezi lampa aia deasupra acvariului e ok sistemul de iluminare. Daca tubul despre care imi spuneai acolo este de fapt Osram 965 e cu atat mai bine, acela este un neon bun pentru care merita diferenta de 8 lei - totusi cati Watti are?
Pentru ciclare ai intr-adevar nevoie de toate utilajele pornite, inclusiv lumina care va sta un anumit numar de ore pornita - nu pot sa iti zic exact care pana nu iti iei un neon si pana nu imi arati cate plante ai si cum sunt asezate
Nu iti trebuie prea multa experienta in acvaristica sa te prinzi ca filtrul ala intern n-o sa prea faca fata, uita-te la el cum arata acolo, mic si stingher
M-am uitat pe poze, e ok pentru inceput. Tot eu am zis ca o sa iti apara bulele pentru ca eu am 30zile de la ciclare deci vorbesc din istoria recenta. Sunt peste tot, inclusiv pe filtru si incalzitor si orice din interior.
Ma bucur ca mi-ai ascultat sfatul cu incalzitorul, n-o sa regreti
Granulatia este buna daca este asa cum ai zis tu 1-3mm.

Observatii: Cand o sa ai plante suficiente n-o sa mai aiba rost piatra de aer (zisa si bolborositorul) - mai ales pentru faptul ca o sa iti scoata CO2-ul din apa, chiar si cel produs de pesti prin respiratie (care este util plantelor pt crestere) Daca iti permite cablul poti pune mai in colt incalzitorul si ceva mai jos. Filtrul sa stea la o inaltime astfel incat sa valureasca putin luciul apei pentru a favoriza schimbul de gaze de la suprafata. Pana nu il schimbi cu ceva mai serios, ai grija sa nu suprapopulezi acvariul. Cauta un fundal frumos pentru acvariul tau, cu cat ai mai multe chestii in el, cu atat o sa te chinui mai tare sa il lipesti in viitor.


Sunt in continuare deschis intrebarilor, am invatat si eu multe de cand m-am apucat si pana acum, pasionat sa fi ca se lipeste de tine informatia
AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

Multumesc, am drum in hornbanch luni, am auzit ca este ceva autocolant pe acolo, recomadatic eva clean [doar culoare] sau ceva "desenat" ?
Filtrul a fost asezat cum ai zis tu, acuma face valuri deasupra, iar daca pun la pompa de aer un burete are ceva daca am si o filtrare mecanica si una "activa" ?
Ca eni vorba ce recomandati sa pun in acvariu ce pesti vreau ceva activ sa se "joace" si sa fie viu colorat
AQ-Mihnea
Junior member
[Avatar]

Joined: 27/04/2011 16:42:39
Messages: 28
Location: Ilfov-1 Decembrie
IP:
Offline

La 2 zile, greu trece timpul, de la pornire totul este ok, am luiat un test de ph deoarece ma ingrijoareaza ph-ul de la apa de la retea iar el este de 5.5...este bun asa ?
Apa a primit o tenta galbuie probabil de la lumina de la bec deoarece este bec econimic cu lumina calda pana dau de neonul acela
Cand il opresc si las acvariul doar la lumina simpla se vede putin tulbure dar putin de tot si doar daca ma uit in lungime deci apa nu este tocmai cristal, ce recomandati ?
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com