[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
cateva sugestii pentru un aquascape low-tech  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare tuturor,

Am sa repet un pic aici ce-am scris si la despre noi ca sa nu faceti un du-te vino aiurea. Am acvariul de cca. 2 luni, 40L, in el Valisernia gigantea (stiu, creste la 1, am luat galusca de la vanzator), cateva fire de Cabomba, Java Moss si ceea ce eu cred ca sunt niste pui de Java Fern. Cu puii de fern e istorie mai lunga, practic a fost prima planta pe care am luat-o si in loc de o planta adevarata de acvariu am primit niste frunze prinse intr-un inel ceramic. Evident, de prost ce sunt (de fapt din nestiinta dar uneori e prostie pura) nu m-am uitat cum trebuie la ce-am cumparat si omu de-acolo mi-a zis cu incredere ca trebuie pusa cu tot cu inel in acvariu. In fine, cu timpul pe frunzele alea au crescut niste plantute pe care ieri m-au apucat dracii si le-am dar jos de pe planta mama si le-am legat de un lemn. Relatez chestia asta in cazul in care mai sunt si altii ca mine sa n-o fure la fel.

Astazi am achizitionat un Aqua Clear 30, l-am montat pe acvariusi in loc de carbunele activ (care am inteles ca nu trebuie pus daca ai plante decat in cazuri speciale) am pus buretii din vechiul filtru pe care l-am evacuat de tot. Sper ca e in regula cum am procedat.

Bun, ca sa continui, in acvariu am 7 Guppy, 2 Molly si 5 neoni, cam multi pesti din cate am inteles. Probabil am sa donez Guppy si Molly si am sa mai cumpar 5 neoni si probabil niste Rasbora heteromorpha. Si acum prima intrebare: o s-o duca bine 10 neoni si pana in 10 rasboras in 40L? (metionez ca schimburi de apa saptamanale sau de 2 ori pe saptamana nu ma deranjeaza)

In continuare, dupa ce am vazut o gramada de aquascape-uri care de care mai OAU, as vrea sa schimb si acest aspect. De fapt asta e principalul motiv pentru care postez. In primul rand va trebui sa schimb substratul. In momentul de fata am un substrat din pietre cam de dimensiunea unui bob de mazare. E ca naiba pentru ca innebunesc pana reusesc sa bag ceva in el si sa stea acolo si chiar daca reusesc sunt sanse destul de mari ca a doua zi sa le gasesc plutind. In afara de pietris nu am nimic altceva.

Ce as vrea sa am in acvariu in materie de plante ar fi urmatoarele (in principal plante de incepator care sa nu necesite neaparat adaos de CO2 ci cel mult Easy Carbo in fiecare zi):
- Anubias barteri var. nana
- Bacopa caroliniana
- Java Fern
- Valisernia Spliralis
- + niste moss ca-mi place tare cum arata
- + ceva usor de intretinut in materie de plante-covor

Pentru lista de mai sus, in materie de substrat trebuie sa pun fertilizator intai si peste el pietrisul (de data asta mai mic decat cel pe care-l am deja)? Sau pot folosi solutii de genul Dupla Ground? Si in privinta iluminatului, acvariul a venit dotat cu iluminare led (38 X 3W). Trebuie sa modific ceva in privinta asta?

O alta chestie care ma roade este ce voi face cu pestii dupa ce schimb substratul? Mai exact, este vreo problema daca-i scot din acvariul actual, ii mut in altul si apoi ii pun inapoi in cel reamenajat? Si dupa cat timp pot sa-i bag inapoi? Stiu ca si pe pietrisul din substrat mai stau bacterii. Asta inseamna ca trebuie ciclat din nou acvariul?

Sper ca nu v-am plictisit/enervat dar decat sa dau un rateu de toata frumusetea prefer sa intreb inainte.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/02/2011 18:22:41

Daca vreti sa dati cu pietre-n mine, incercati cu roca vulcanica.
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

constantin.b wrote:.... si ceea ce eu cred ca sunt niste pui de Java Fern. Cu puii de fern e istorie mai lunga, practic a fost prima planta pe care am luat-o si in loc de o planta adevarata de acvariu am primit niste frunze prinse intr-un inel ceramic. Evident, de prost ce sunt (de fapt din nestiinta dar uneori e prostie pura) nu m-am uitat cum trebuie la ce-am cumparat si omu de-acolo mi-a zis cu incredere ca trebuie pusa cu tot cu inel in acvariu. In fine, cu timpul pe frunzele alea au crescut niste plantute pe care ieri m-au apucat dracii si le-am dar jos de pe planta mama si le-am legat de un lemn. Relatez chestia asta in cazul in care mai sunt si altii ca mine sa n-o fure la fel.

Java fernu in general creste tufa din frunza, nu stiu exact numele stiintific al procesului, Din frunzele respective daca ar fi avut conditii in timp s-ar fi format o tufa mare. Intradevar ceea ce ti`am spus eu aici ar fi putut sa iti spuna vanzatorul respectiv si sa te faca atent la faptul ca sunt multe frunze si nu o planta

constantin.b wrote:Astazi am achizitionat un Aqua Clear 30, l-am montat pe acvariusi in loc de carbunele activ (care am inteles ca nu trebuie pus daca ai plante decat in cazuri speciale) am pus buretii din vechiul filtru pe care l-am evacuat de tot. Sper ca e in regula cum am procedat.

Nu e bine sa ai carbune activ in mom in care fertilizezi in coloana de apa deoarece acesta iti neutralizeaza fertilizantul

constantin.b wrote:Bun, ca sa continui, in acvariu am 7 Guppy, 2 Molly si 5 neoni, cam multi pesti din cate am inteles. Probabil am sa donez Guppy si Molly si am sa mai cumpar 5 neoni si probabil niste Rasbora heteromorpha. Si acum prima intrebare: o s-o duca bine 10 neoni si pana in 10 rasboras in 40L? (metionez ca schimburi de apa saptamanale sau de 2 ori pe saptamana nu ma deranjeaza)

Atata timp cat nu exagerezi cu mancarea, filtrarea este in limita decentei iar schimburile de apa la timpul lor, da vor rezista

constantin.b wrote:In continuare, dupa ce am vazut o gramada de aquascape-uri care de care mai OAU, as vrea sa schimb si acest aspect. De fapt asta e principalul motiv pentru care postez. In primul rand va trebui sa schimb substratul. In momentul de fata am un substrat din pietre cam de dimensiunea unui bob de mazare. E ca naiba pentru ca innebunesc pana reusesc sa bag ceva in el si sa stea acolo si chiar daca reusesc sunt sanse destul de mari ca a doua zi sa le gasesc plutind. In afara de pietris nu am nimic altceva.

Ce fel de pietris ai? se poate sa fie ceva de genul manado, foarte usor si atunci intradevar este un chin sa plantezi in el.Granulatia "bobului de orez" este ideala pt plante

constantin.b wrote:Ce as vrea sa am in acvariu in materie de plante ar fi urmatoarele (in principal plante de incepator care sa nu necesite neaparat adaos de CO2 ci cel mult Easy Carbo in fiecare zi):
- Anubias barteri var. nana
- Bacopa caroliniana
- Java Fern
- Valisernia Spliralis
- + niste moss ca-mi place tare cum arata
- + ceva usor de intretinut in materie de plante-covor

S-a mai discutat si se va mai discuta, easy carbo nu este nu va fi si nu va putea inlocui niciodata co2-ul. Este intradevar un adaos de carbon in masa apei, dar nu va avea niciodata efectele adaosului de co2 fie de la bomba cu drojdie fie presurizat. Decat sa dozezi zilnic E.C. Mai degraba iti faci o bomba cu drojdie ca nu e greu de facut

constantin.b wrote:Pentru lista de mai sus, in materie de substrat trebuie sa pun fertilizator intai si peste el pietrisul (de data asta mai mic decat cel pe care-l am deja)? Sau pot folosi solutii de genul Dupla Ground? Si in privinta iluminatului, acvariul a venit dotat cu iluminare led (38 X 3W). Trebuie sa modific ceva in privinta asta?

Intradevar pt a creste plante fie ca e lowtech fie ca e high tech este bine sa ai un substrat fertil, desi sunt o gramada de exemple unde se poate arata functionalitatea unui bazin cu substrat inert. Dar acolo bineinteles intra in joc fertilizarea zilnica, si experienta acvaristului de a tine bazinu echilibrat doar din fertilizare in masa apei. Pt inceput iti recomand cu toata inima JBL Florapol. Daca ai sa te uiti prin topicu de aquascape ai sa vezi cateva topicuri incredibile cu linia jbl, o linie foarte accesibila

constantin.b wrote:O alta chestie care ma roade este ce voi face cu pestii dupa ce schimb substratul? Mai exact, este vreo problema daca-i scot din acvariul actual, ii mut in altul si apoi ii pun inapoi in cel reamenajat? Si dupa cat timp pot sa-i bag inapoi? Stiu ca si pe pietrisul din substrat mai stau bacterii. Asta inseamna ca trebuie ciclat din nou acvariul?

Asta inseamna ca vei avea un bazin SEMI deciclat, si nu va fi o problema atat de de mare cum ar fi un bazin deciclat complet. Eu am facut treaba asta de vre`o 3 ori la un bazin de 270L Important e ca dupa ce ai mutat pestii intr-o galeata/bidon/alt acvariu este sa pui si filtrul sa mearga acolo cu ei, si sa salvezi mai toata apa. In rest, poti sa iei de la 0 cu substratul/pietrisul daca filtrul este ciclat.

constantin.b wrote:Sper ca nu v-am plictisit/enervat dar decat sa dau un rateu de toata frumusetea prefer sa intreb inainte.

Pt asta suntem aici, sa ne ajutam reciproc

Spor la treaba si asteptam cu interes poze din noul setup

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

Pana acum vesti bune

Referitor la java fern, am aflat si eu de puii care cresc pe frunze de-asta i-am pastrat. Normal insa mi se pare ca in momentul in care cumperi o planta de java fern aceasta sa aiba si rizomul. Nu mai insist pe subiect, am vrut doar sa atentionez alti nou veniti in ale acvaristicii asupra acestui aspect.

Imbucuratoare informatia referitoare la numarul de pesti. Cat despre pietrisul actual pe care il am, e luat tot de la cei de la care am luat acvariul, probabil e pietris de cariera vandut la suprapret. Stiam asta cand l-am luat, nu stiam insa ca e bine sa fie bob de orez. Plantatul in el este dificil cred eu din cauza ca este cam mare. Oricum din ce-am citit si pe alte thread-uri, tot timpul s-a recomandat pietris mai mic. Am sa-l incerc, inclusiv JBL Florapol.

O sa fac tentativa de schimbat substratul in cateva saptamani ca sa las noul fltru sa-si intre in drepturi. Multumesc mult pentru sugestii, parca am mai prins curaj (ma cam intimida treaba cu schimbatul substratului). Intre timp am sa incerc sa fac rost de plantele de care am nevoie si eventual sa dau guppy si molly la donatie. Va tin la curent imediat ce ma apuc de ceva. Pentru a vedea diferentele (asta cand o sa incep sa modific), pun o poza cu acvariul asa cum arata acum.

L.E.Inca o intrebare. Ai spus ca cel mai bine este sa ai instalatie pentru CO2. Imi poti recomanda ceva eficient ca pret/calitate/durabilitate? Nu as vrea sa incerc cu bomba cu drojdie, as prefera ceva mai... controlabil.

[Thumb - SDC13684.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 18/02/2011 21:04:13

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

constantin.b wrote: Stiam asta cand l-am luat, nu stiam insa ca e bine sa fie bob de orez. Plantatul in el este dificil cred eu din cauza ca este cam mare. Oricum din ce-am citit si pe alte thread-uri, tot timpul s-a recomandat pietris mai mic.

Pai in poza tu cam ai bob de mazare Nu stiu ce orez mananci tu, dar orezu care il mananc eu e mic, granulatie 2-3mm Eu acum am in bazin quart granulatie 1-2mm si sunt super multumit de el.

L.E. Vezi aici granulatia, daca poti sa iti dai seama din poze

L.E2 : Cea mai avantajoasa este sa stai cu ochii pe vanzari si sa urmaresti o butelie + un reductor. Vei mai avea nevoie de un reactor sau difuzor ceramic, o valva de sens.
Mai departe poti "complica" unpic lucrurile cu ph-controller electrovalva, dar momentan nu e cazu.

ps. ti-am unit eu cele 2 posturi

This message was edited 2 times. Last update was at 18/02/2011 21:05:26

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Sper ca nu faci confuzie de termeni (de altfel normala printre incepatori).

Substrat = amestec fertil pentru plante ce se pozitioneaza sub pietris.
Pietris = ....ce sugereaza numele.

Recomand cu caldura linia de fertilizare JBL (gasesti la pachet Substrat AquaBasis, fertilizant zilnic Ferropol 24 si fertilizant saptamanal Ferropol)... are o denumire comerciala setul insa am uitat-o eu pe moment. Le poti achizitiona si separat toate 3, dar e ceva mai avantajos pachetul... Pachetul il gasesti sub forma de galetusa (in interiorul ei se gasesc si cei 2 fertilizanti pentru masa apei), iar substratul separat, sub forma de punga/sac de 2,5 si 5kg.

.
[Email] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

pc.ciprian wrote:Pai in poza tu cam ai bob de mazare Nu stiu ce orez mananci tu, dar orezu care il mananc eu e mic, granulatie 2-3mm Eu acum am in bazin quart granulatie 1-2mm si sunt super multumit de el.

Nici nu am sustinut ca e bob de orez Tocmai de-aia am de gand sa-l schimb. Bine, si din cauza faptului ca nu stiam de fertilizatori de substrat. Substratul tau e vreo marca anume? Ma gandesc sa merg pe aceeasi chestie daca zici ca-i OK.

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

inseamna ca am inteles eu gresit, ca ai spus ca e bob de orez.
Eu 3 ani de zile am mers pe JBL si am fost foarte multumit, acum in substrat am tropica. Ca`s curios ce poate muschii lui
djphazer se refera la JBL ProfloraStart Set

[Email] [WWW] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

djphazer wrote:Sper ca nu faci confuzie de termeni (de altfel normala printre incepatori).

Substrat = amestec fertil pentru plante ce se pozitioneaza sub pietris.
Pietris = ....ce sugereaza numele.

Recomand cu caldura linia de fertilizare JBL (gasesti la pachet Substrat AquaBasis, fertilizant zilnic Ferropol 24 si fertilizant saptamanal Ferropol)... are o denumire comerciala setul insa am uitat-o eu pe moment. Le poti achizitiona si separat toate 3, dar e ceva mai avantajos pachetul... Pachetul il gasesti sub forma de galetusa (in interiorul ei se gasesc si cei 2 fertilizanti pentru masa apei), iar substratul separat, sub forma de punga/sac de 2,5 si 5kg.

Bagat la cap, multumesc. Am sa incerc sa caut pachetul. Sincer sa fiu, nu stiu cum o sa dorm la noapte. Ieri noapte am visat numai pesti si nu aveam tupeul si dorinta de-acum sa fac modificarile pe care le am in plan

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

constantin.b wrote:Bagat la cap, multumesc. Am sa incerc sa caut pachetul. Sincer sa fiu, nu stiu cum o sa dorm la noapte. Ieri noapte am visat numai pesti si nu aveam tupeul si dorinta de-acum sa fac modificarile pe care le am in plan

Stai sa vezi cand o sa stai cu lanterna pe langa acvariu cand vor aparea primii pui de creveti/pesti/etc

[Email] [WWW] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

pc.ciprian wrote:
constantin.b wrote:Bagat la cap, multumesc. Am sa incerc sa caut pachetul. Sincer sa fiu, nu stiu cum o sa dorm la noapte. Ieri noapte am visat numai pesti si nu aveam tupeul si dorinta de-acum sa fac modificarile pe care le am in plan

Stai sa vezi cand o sa stai cu lanterna pe langa acvariu cand vor aparea primii pui de creveti/pesti/etc

Uf, creveti... imi curg ochii dupa ei dar pana acum nu m-am incumetat. Poate dupa ce fac rearanjarea ma risc si la asa ceva. Buun, ca sa revin, gasii Proflora Start Set, 46 de lei. E bine. Acum, referitor la pietris, spuneai ca ai de quart. E o marca anume?

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

constantin.b wrote:Uf, creveti... imi curg ochii dupa ei dar pana acum nu m-am incumetat. Poate dupa ce fac rearanjarea ma risc si la asa ceva. Buun, ca sa revin, gasii Proflora Start Set, 46 de lei. E bine. Acum, referitor la pietris, spuneai ca ai de quart. E o marca anume?

Mergi duminica in piata la brick, la ..."Talcioc" .In capatul tarabelor, este un tip care vinde multa mancare/medicamente/accesorii/etc pe nume mihai. El are quartu care il am eu la vanzare. Sper sa mai aiba Nu este un brand anume.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

Mergi duminica in piata la brick, la ..."Talcioc" .In capatul tarabelor, este un tip care vinde multa mancare/medicamente/accesorii/etc pe nume mihai. El are quartu care il am eu la vanzare. Sper sa mai aiba Nu este un brand anume.

ma bagi in lumea "underground". Am sa ma duc chiar duminica asta. Cred ca vreo 3 kg imi ajung.

Bun, hai ca n-o mai lungesc. Ca sa insumez toata informatia de pana acum:

1. JBL Proflora Start Set
2. Pietris quart granulatie 2-3 mm
3. Instalatie CO2 (care sa nu rupa bugetul)

Mersi mult, am sa incep sa rezolv treaba cu substratul si am sa revin cu evolutia intregului acvariu. O seara frumoasa tuturor, sunteti de mare ajutor si suportul moral este inestimabil.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/02/2011 21:30:08

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

constantin.b wrote:

ma bagi in lumea "underground". Am sa ma duc chiar duminica asta. Cred ca vreo 3 kg imi ajung.

La o suprafata de 60x30 , cu un strat de un ...3 cm sa zicem (minim) ai iesi la 5.4LITRI , iar de aici in functie de raportu kg/L stii cat sa iti iei, e bine sa ai o idee mai mult decat sa te trezesti ca dai reset si nu iti ajunge

L.E. fuck, eu am intuit dupa poza ca e 60x30 ... fa si tu un calcul la suprafata la care o ai

This message was edited 1 time. Last update was at 18/02/2011 21:29:05

[Email] [WWW] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

pc.ciprian wrote:
constantin.b wrote:

La o suprafata de 60x30 , cu un strat de un ...3 cm sa zicem (minim) ai iesi la 5.4LITRI , iar de aici in functie de raportu kg/L stii cat sa iti iei, e bine sa ai o idee mai mult decat sa te trezesti ca dai reset si nu iti ajunge

L.E. fuck, eu am intuit dupa poza ca e 60x30 ... fa si tu un calcul la suprafata la care o ai

4 kg la rotund. Ce ramane pun la flori

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

constantin.b wrote:4 kg la rotund. Ce ramane pun la flori

Ce ramane pastraeza-l ca nu stii cand ti se pune pata sa faci vre`o vale, un deal, o chestie acolo.

L.E. atentie la raportu dintre kg/L ca te trezesti ca 4L sunt vreo 6kg

This message was edited 1 time. Last update was at 18/02/2011 21:34:24

[Email] [WWW] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

'nteles. Saru' mana pentru informatii, nu va mai retin in seara asta, multumesc pentru suport. Revin cand (Doamne-ajuta) o sa am ceva de aratat cat de cat.

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

constantin.b wrote:'nteles. Saru' mana pentru informatii, nu va mai retin in seara asta, multumesc pentru suport. Revin cand (Doamne-ajuta) o sa am ceva de aratat cat de cat.

Fara frica, eu si acum rad cand imi aduc aminte ca am bagat in pietris turba, pamant efectiv....luata tot de la prietenii de la animax si acum mai am o punga ramasa ca era prea multa , noroc ca am mai folosit`o cand imi faceam solu de la bonsai

[Email] [WWW] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

Da, cam criminali baietii de la animax. Am fost zilele trecute in City la animax sa iau Easy Carbo si am vazut ca au si lemne. L-am intrebat pe om daca au mai mici ca vroiam sa-mi fac un copacel cu moss si el imi arata o anemona din plastic. Evident, omu nu avea nici o treaba, era acolo pe post de cautator-scormonitor, un fel de corydoras (stiu, aduc jigniri pestilor) de rafturi. Asta e, pacat ca multi care sunt la inceput nimeresc fix la ei.

djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Dialog intre mine si un angajat animax :

-Vreau si eu 2 Ancistrusi.
-De care ? Sanitari ?
-....mda

-moment in care imi prinde un Ancistrus si un Plecostomus-

-Pai am spus 2 Ancistrusi... mi-ati pus un Ancistrus si un Plecostomus.
-Pai nu sunt tot sanitari ?
-Multumesc frumos, nu mai vreau... <si am plecat>

Dialog intre @LeicaBogdan si alt angajat animax (referitor la planta Dracaena care din ce in ce mai multi o cumpara pe post de planta acvatica, din cauza a astfel de petshopuri)

-Planta aceea e acvatica sau e de terrariu ?
-Nu stiu ... la noi pe factura apare "PLANTA" (aici fac o paranteza... eu i-as fi raspuns "Cam asta ar trebui sa scrie si la tine pe ecuson...imediat sub nume" )
-Pai rezista in acvariu ?
-Da, rezista chiar si 2 luni

Scuze de off-topic dar m-am gandit ca e discutia potrivita.... Cine are o zi proasta si vrea sa se binedispuna... poate apela cu incredere la consultanta celor de la animax

.
[Email] [Yahoo!]
constantin.b
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna aia cu planta sub ecuson. Offtopic dar e bine primit. M-am distrat, sper ca in timp sa invat diferenta intre Ancistrus si Plecostomus. Macar eu am o scuza: nu ma dau cunoscator.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: