[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Mopan nou care maroneste apa  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
lucian.con
Junior member

IP:

Am cumparat din targ un mopan ( asa scria pe el, in ungureste chiar ), si din prudenta l-am pus intr-o galeata dupa ce l-am spalat temeinic.
Dimineata am avut surpriza sa gasesc apa galbuie bine :o
Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa-l fierb, sa-l mai tin in caldare, sa-l sarez sau ce?
Mor de nerabdare sa-l bag in acvariul meu de 70 l cu 2 scalari + 8 neoni.
Ce plante/muschi/alge as putea agata de el si cum
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

lucian.con wrote:Sa-l fierb, sa-l mai tin in caldare, sa-l sarez sau ce?
Mor de nerabdare sa-l bag in acvariul meu de 70 l cu 2 scalari + 8 neoni.
Ce plante/muschi/alge as putea agata de el si cum
Dace vrei sa nu mai coloreze apa poti sa-l fierbi. Poti sa-l pui si asa, numa' sa urmaresti pestii atent. In primele saptamini poate ca ar fi bine sa schimbi apa mei des.

Poti pune pe el niste Vesicularia sau alga lu' Dalles !

Poze: smilie ... Poze cu plante
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

MARELE ALB wrote:
Poti pune pe el niste Vesicularia sau alga lu' Dalles !

Sau un Anubias.
Bobu
Junior member
[Avatar]

IP:

Am luat si eu un mopan veritabil (lemn african) si am patit la fel.
A trebuit sa schimb apa din acvariu.
De 5 zile am pus buturuga intr-o galeata cu apa si fac schimburi zilnice de apa. Nu vad nici o imbunatatire. Dimineata cand ma trezesc ma reped la galeata sa vad ce mai face mopan-ul si .. dezamagire, culoare galbena/maronie este la locul ei.
Daca fierb mopan-ul cu o lingura de sare se rezolva problema?
[Email]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Oameni buni, nu are rost sa interveniti cu ceva. Prin fierbere se scoate doar aerul din fibra lemnului si se face o oarecare sterilizare a acestuia.
Maronirea apei de catre mopani e un fenomen normal. La fel de normal ca durificarea apei de catre pietrele calcaroase. Lemnul de mopani e cunoscut pentru proprietatile lui in ce priveste eliberarea de tanin in apa (uneori dureaza ani intregi pana secatuieste lemnul) si pentru actiunea de acidifiere a apei (coboara pH-ul, cu alte cuvinte). Mopanul nu e numai un simplu element de decor, ci se foloseste in special la acvariile sudamericane, asa cum piatra calcaroasa e folosita la acvarii africane.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Bobu
Junior member
[Avatar]

IP:

Uite ce zic oamenii astia http://www.cichlid-forum.com/articles/driftwood.php :
What driftwood does to water
Boiling driftwood will have remove much of the tannins contained in the wood. What are tannins? Tannins are a natural compound contained in the driftwood and they are released into your tank water as the driftwood soaks. Tannins will stain your tank water a light yellow color or when concentrated - the color of tea. The amount of staining depends on what type of driftwood and how much wood driftwood you are using. Boiling driftwood can be thought of as placing a bag of tea in a hot cup of water. The longer the tea is in the water and the hotter the water is, the more tannins that will be released.

Deci?
[/url]
[Email]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Da, asa e, prin fierbere se elimina O PARTE din tanin, dar niciodata TOT taninul. Apa dintr-un acvariu cu lemne se coloreaza inevitabil. Ca sa nu se mai intample asta ar trebui ca lemnul sa-si schimbe natura, adica sa putrezeasca, sa se pietrifice, sa se carbonizeze, sau sa treaca prin alte astfel de transformari.
Repet: asa cum sarea sareaza sau cum zaharul indulceste, tot asa lemnul coloreaza.

>((º>
)/[/url]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

... unu la mana : ... Dalles are dreptate, lemnu' ala "maroneste" apa chiar daca-l fierbi, asa ca n-are rost sa te complici, ca nu e nimic toxic sau in neregula cu el ...

... doi la mana : ... tu ai scalari si neoni, asa ca apa aia [ usor acida si galbuie de tanin ] e chiar indicata pentru ei ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

OK, inteleg ca maroneste. Insa ce se poate face sa maroneasca mai putin (atat incat sa nu fie observabil observabil)? Ca si acele acvarii de expozitie - care mai toate au lemne si sunt limpezi ca cristalul.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Magda
Senior member

IP:

Eu am procedat cam asa cu buturuga mea de mopan (la vremea cand am cumparat-o):
1. Am fiert-o cateva ore (am inteles pe urma ca e inutil);
2. Am lasat-o intr-o caldare cu apa cam 2 saptamani, timp in care am schimbat zilnic apa din galeata.
Concluzia...: cand am pus buturuga in acvariu nu a mai colorat apa. Asa ca, daca vrei sa nu lase nici un fel de culoare in apa ta, cred ca va trebui sa o lasi destul de mult timp in apa intr-un alt vas si sa tot schimbi apa,
Dan_McTudor
Member
[Avatar]

IP:

koala wrote:... unu la mana : ... Dalles are dreptate, lemnu' ala "maroneste" apa chiar daca-l fierbi, asa ca n-are rost sa te complici, ca nu e nimic toxic sau in neregula cu el ...

... doi la mana : ... tu ai scalari si neoni, asa ca apa aia [ usor acida si galbuie de tanin ] e chiar indicata pentru ei ...

Asa-i.
@ Lucian.con si Anubias - Las-o asa cum e... Uite, eu pun Tetra ToruMin ca sa ajung la aceeasi "culoare". Nu-i mai bine natural ?! O mica atentie la pH insa. Tine-l sub control.
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Si pina la uram, care "nenoricirea" daca maroneste nitel apa? Toata lumea care a folosit mopani, a patit la fel. Nu va mai impacientati atti. Este un fenomen normal, care dispare in timp. Iar pestii nu sufera din aceasta cauza.

Eu una nici macar nu am fiert-o, cum vad ca au facut multi dintre voi. Doar am clatit-o foarte bine. Asta pentru ca mopanul este deja pregatit sa fie introdus in acvariu, spre deosebire de vita - de - vie sau o alta buturuga luata din natura.
acata
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Si ca sa completez cele de mai sus, o solutie ca maroniul sa nu mai fie asa vizibil este schimbul de apa des.

Acvariul meu
[Email]
Magda
Senior member

IP:

Leo2003 wrote:Nici la mine buturugile de mopani nu mai coloreaza apa.

Mda, asa stiam si eu ca se cheama corect, mopani Dar daca am vazut ca toata lumea zice in jos si in sus "mopan"....Am lasat asa.
Eu am procedat cum am procedat la vremea aceea pt ca: am pus buturuga, luata din magazin, in bazin seara, iar a doua zi cand am aprins lumina m-am ingrozit Nu se mai vedea nimic, nimic in acvariu. Nu se vedeau pestii si nici plantele, in halul ala imi colorase apa. Si nu exagerez. Asa ca m-am speriat.
acata
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Mopani sunt copacii. Si evident, buturugile ar trebui sa se numeasca asa. Dar cum majoritatea celor care se vand la noi nu sunt mopani, atunci s-a incetatenit cred io sa le zic mopan la toti.

Avea la Animax niste mopani adevarati. Cam 600k unul micut.

Acvariul meu
[Email]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Leo2003 wrote:...Si cind ma gindesc ca in urma cu multi ani, eu "maroneam" apa cu infuzie concentrata de ceai rusesc. Hehe, ce vremuri !

He-he! Mai numara pe unu' aici, care facea la fel! Ce mai chin!
De-aia mi se rupe inima: cand vad ca azi, cand poti obtine aproape instant aceeasi apa, unii o arunca pe fereastra "ca nu le trebuie"!

Magda wrote:...asa stiam si eu ca se cheama corect, mopani Dar daca am vazut ca toata lumea zice in jos si in sus "mopan"...

De fapt, pe numele lui de botez e Colophospermum mopane.
E lemnul acela de culoarea prafului de cacao.

>((º>
)/[/url]
Bobu
Junior member
[Avatar]

IP:

A mea, dupa o saptamana de tinut la pastrare intr-o galeata cu apa schimbata zilnic, se pare ca s-a "vindecat" de sindromului mopan-ului nou.
Apa e incomparabil mai clara si culoarea nu se mai schimba de la o zi la alta.

Viata e complexa si are multe aspecte
[Email]
buzunar
Junior member
[Avatar]

IP:

Taca tot dati statistici, la mine a tinut 2 ani maroneala . Am bagat lemnul cumparat de la magazin doar caltit in apa. Acum maroneala a disparut lemnul a devenit mai moale (ca pluta) e mai negru-verzui si imbracat in muschi de java, apa e incolora si ma bate gandul sa-l schimb cu unul nou.
Terra
Junior member

IP:

Si eu am cumparat un mopan de la un pet shop, cand ajung acasa, surprize: pluteste. Asa se face ca vrei nu vrei trebuie sa-l tii o saptamina doua in galeata, timp in care pierde f mult din maronia inevitanila. de atunci au trecut 6-7 luni, este in acvariu si n-am treaba cu el, nu mai coloreaza aproape deloc, si oricum nu e urit, pare totul mai natural intr-o apa putin galbuie (parere pur personala).
nu trebuie sa se sperie nimeni, timpul rezolva tot, iar hobbyul asta oricum necesita rabdare, asa ca nu vad problema

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: