Am avut si eu aceasta boala.
Problema e ca daca am vrust sa scap sigur de ea, am procedat astfel:
1. Dezinfectarea pestilor:
- pui intr-un vas sau alt acvariu daca ai, apa cam la temperatura care o ai in acvariul infectat si nu mai mult de 4 L
- in alt vas pui 1L de apa la fel ca cei 4L , in care adaugi o mana buna de sare dura si o amesteci pana se dizolva sarea complet si ramane pe fundul vasului un fel de nisip
- acest 1L de apa il torni in vasul in care sunt cei 4L dar in asa fel incat sa nu torni si nisipul rezultat de la dizolvarea sarii.
- pui pestele acolo si il tii in acea apa aprox 30 de min, dar bineintele supraveghiindul in continuu sa vezi daca nu cumva incepe sa inoate intr-o parte adica sa ameteasca (daca nu au trecut 30 min si ameteste, il scoti si il pui in apa curata in alt vas care bineinteles o ai pregatita dinainte sa-l bagi in apa cu sare)
2. Dezinfectarea plantelor:
- plantele mele erau toate cu frunze mari si ptr mine dezinfectarea a fost mai simpla, am spalat cu minile finutz fiecare frunzulita a fiecarei planta dupa care le-am introdus intr-un vas cu albastru de metil timp de 48 de ore dar albastru de metil 2 x doza normala.
3. Dezinfectarea acvariului:
- substratul limpezit in repetate randuri intr-o galeata in care adaugi si acolo la fiecare tura cate o mana buna de sare dura
- furtunele de la filtre, buretii , ventuzele, toate care au fost in contact cu apa din acvariiu le-am frecat cu un burete nou de bucatarie pe care am pus sare iodata, dupa care le-am limpezit ff bine ptr ca sarea iodata este daunatoare pestilor (dar omoara si ff bine microbii)
4. Curatarea acvariului:
-la fel am procedat, am pus un prosop curat si mare in vana, am pus acvariul pe el si acolo l-am frecat cu sare iodata 2 runde, dupa care bine limpezit, l-am lasat sa se stoarca.
Dupa toate acestea poti incepe sa-ti refaci acvariul, sa pui toate inapoi, etc.dar este indicat ca apa pe care o pui sa fie apa statuta, cel putin 48 h ca sa se elimine clorul din ea.
IMPORTANT: totate operatiunile de spalare cu sare sau limpezire sa NU LE FACI CU APA FIERBINTE, e deajuns apa la temperatura corpului.
Este o metoda putin riscanta, aceasta am folosit-o si a functionat mai bine decat Backtopur Direct de la Sera si FMC de la Dajana
|