[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sfaturi,Recomandari si Informatii  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
jokerul
Junior member

IP:

Salutare tuturor...
Sunt Anghel Gh. Marian , 22 ani Bucuresti.
Mi-am facut saptamana trecuta un acvariu de ~60l dimensiuni 60x33x34 sticla de 5mm lipit cu aqua silicon "den braven", l-am lasat la uscat ~6 zile, ieri am bagat apa in el este ok nu curge. In timpul uscari am facut si un capac si un background din polistiren de 5. Capacul l-am facut din comatex de 3mm si la imbinari i-am bagat niste "coltare" din lemn dimensiuni 60,5x33,5x12 l-am facut de 12 inaltime ca 2 cm intra peste acvariu si in cei 10 cm ramasi sa ii fac instalatia electrica (Este ok ??)
Background-ul am facut eu putin pe "Brancusi" pe acolo prin el a iesit frumos parerea mea ... acum sunt cu el la a 2 a mana de ciment trebui sa ii dau maine a 3 a cu virgula culoare.
Vreau sa fac un acvariu plantat din el tot ce am enumerat mai sus decat aia am la el. restul trebui sa imi spuneti voi ce si cum ...(sunt la primul acvariu)
Am un incalzitor Resun RH9000 25W ajunge la cei 60 litri ai acvariului ??
Ca filtru m-am gandit la un Tetratec ex 600 (as vrea sh cine are de vanzare sunt interesat)
La ce sunt nedumerit si chiar nu am inteles.
Substratul,fertilizantul,nisipul,plantele ce trebui sa iau ?? cat trebui sa iau ?? cum sa le "montez" ??
M-a las pe mana unui cunascator, adica sa imi zica exact cum are el, sau cum stie el, eu decat sa execut (profesor-elev) Cat mai economic.
Sper ca m-am facut inteles si astept raspunsurile voastra cu nerabdare.
Multumesc,
Cu stima si respect
Marian

This message was edited 1 time. Last update was at 23/02/2011 22:03:27

Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut Marian,
ai cel putin patru posibilitati, ca si incepator cu acvariu gol:
1. Sa-l faci pe placul tau;
2. Sa-l faci pe placul plantelor;
3. Sa-l faci pe placul pestilor;
4. Sa-l faci pe placul tuturor.
Eu pledez pentru ultima varianta. Dintre toti participantii sunt pestii cei mai putin toleranti la compromise, asa ca as fi de parere sa te hotarasti care-ti plac, sa afli ce conditii de viata sunt normale pentru ei si sa afli daca le poti asigura permanent.
Urmeaza plantele, ale caror pretentii la mediu trebuie sa se potriveasca cu cele ale pestilor si ale tale.
Dupa ce ai rezolvat problema asta incep problemele adevarate:
Filtrarea suspensiilor care apar in apa, filtrarea biologica a toxinelor produse de secretiile pestilor si materia organica, resturi de plante, melci morti, etc., aflata in descompunere, lupta impotriva algelor, hranirea pestilor si a plantelor, dozarea luminii, controlul calitatii apei si corectarea devierii acesteia de la normal.
Incalzitorul este prea slab, ai nevoie de cam atatia Watt cati litrii are acvariul. Exista incazitoare "Jäger" a caror sticla nu se sparge daca le uiti in priza cand golesti acvariul ca sa schimbi apa. Daca se sparge unul si trebuie sa cumperi altul, si daca te hotarasti atunci sa nu mai faci prima greseala, ci sa cumperi totusi un "Jäger", te costa mult mai scump! Mai bine ia-l de la bun inceput si te asigur ca vei fi multumit, daca ai grija sa nu intre apa in el. Functioneaza excelent daca lasi tubul de sticla 1-1,5 cm afara din apa, si se poate regla foarte exact termostatul.
Tetratec ex 600 este mult prea mare pentru acvariul tau. Daca nu planuiesti sa te extinzi, alege unul cu un volum max. de 2-3 litrii. Cata apa pompeaza/minut nu are nici un fel de importanta. Cea mai mica canistra e deja prea mare. Eheim 2211, umplut cu siporax, ar fi mai mult decat suficient.
Filtrul care colecteaza suspensiile ar fi bine sa aiba pahar de retinere, ca sa nu curga toata mizeria inapoi in acvariu cand il scoti ca sa-l speli. Ceva gen "Aquael" sau "Tetra Tec", nu chiar cele mai mici, ci sa fie suficiente pana la 80, max. 100 de litrii.
Natura substratului depinde de cerintele pestilor fata de proprietatile apei, dar nisipul de cuart ar fi potrivit in cele mai multe cazuri, pentru ca nu modifica proprietetile apei.
Fertilizantii ii alegi in functie de pretentiile tale la plante. Exista fertilizanti care se introduc in substrat si altii care se dozeaza in apa. Daca n-ai pretentii exagerate poti sa te ghidezi dupa instructiunile de folosire tiparite pe ambalaje. Daca ai pretentii mari, va trebui sa studiezi singur, pentru ca e un domeniu foarte vast. Poti sa lucrezi cu bioxid de carbon, (CO2) pe care-l poti produce singur, sau poti sa-l cumperi impreuna cu instalatia pentru stocarea si dozarea sa, care costa cam cat acvariul cu pesti, plante si substrat.
In fine, inainte de a mai scrie vreo litera prin alta parte, ar fi foarte precaut sa te prezinti membrilor acestui forum la sectiunea "Despre noi". O sa gasesti acolo indicatii clare privitoare la ce se asteapta de la oricare vizitator nou.
Eu iti urez bun venit si mult succes.
Ioan C.

jokerul
Junior member

IP:

Am uitat sa specific ceva ... la acvariu mi-a ramas silicon pe margine si in interior si in exterior trebuie sa il curat cu o lama de cutter sau il las asa ??
Ca pesti m-am uitat pe net si am vazut m-ai multe speci care mi-au placut acum sa imi spuneti voi care si cum sa le combin
-neoni,guppy,mreana tigru,betta,dano perlat,dano zebra,tetra lamaie,ramirez astia mi-au placut
Cate specii pot sa bag intr-un acvariu si cam cati pesti maxim (capacitate 60 litri)
Plante as vrea sa pun gazon : Utricularia Graminifolia si o specie de planta de mijloc nu stiu de care este dificil acel gazon ??
Am sa adaug 2 poze cu acvariul si cu background-ul care inca nu este colorat
As vrea si un cost estimativ cam cat m-ar duce sa amenajez acvariul asta ??
[Thumb - 03022011145.jpg]

[Thumb - 03022011150.jpg]

Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Marian si mai cum?
Ca asa spune regulamentul
si trebuie citit

Ogar batrin dar.... cu miros fin
jokerul
Junior member

IP:

daca iluminez acvariu cu leduri are ceva ?? ....leduri de 12v am 10 bucati cu 2 module albe.
scubu
Member
[Avatar]

IP:

Treceti locatia si...treci la treaba ca ai de vopsit,bine ai venit si succes...

.....
[Email] aim icon
jokerul
Junior member

IP:

Am terminat de vopsit am si lipito in acvariu, o sa revin cu poze daca va intereseaza cum a iesit.
Acum imi mai trebui filtru si substrat.
Ce filtru imi recomandati pentru acvariul asta 60l ??... As vrea ceva second-hand (daca aveti de vanzare)
Ca substrat pot sa pun nisip de "santier" si niste pietris alb de la "petshop" ?? sau mai trebui sa adaug ceva ??
bazil88
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Filtru extern ar fi cel mai indicat dar depinde de bugetul alocat ( "Tetratec EX 400" , "Aquael MiniKani 80" sau un hang-on mai puternic gen: Hydor "Bravo 200" )
substratul este in functie de ceea ce vrei sa faci ( daca vrei acvariu plantat "la greu" sau plante mai pretentioase mergi pe un substrat dedicat )
daca nu poate fi si pietris granulatie cam cat un bob de orez.

Sa fii liber nu inseamna sa faci tot ce vrei, ci sa stii ca poti sa vrei.

http://www.youtube.com/watch?v=yKihfekc7Qo

aim icon
jokerul
Junior member

IP:

da vreau un acvariu plantat, si ca plante m-am orientat spre "Hemianthus callitrichoides","Bacopa caroliniana","Flame Moss-Taxiphyllum","Echinodorus Aquartica" deci cam ce substrat ar trebui ??
bazil88
Membru de baza
[Avatar]

IP:

De exemplu:
http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/fertilizanti/Sera_Floredepot_2.4kg
sau ceva similar

This message was edited 1 time. Last update was at 09/02/2011 16:05:36

aim icon
jokerul
Junior member

IP:

am inteles .... credeam ca trebui doar nisip si atat ... ca am fost la un petshop si l-am intrebat pe cel de acolo si i-am explicat ce vreau sa fac si m-a dus la galeatile cu nisip,i-am mai repetat odata ca vreau plantat si el da pai poti sa iei ce culoare vrei si apoi a venit alt baiat de la magazin si mi-a explicat ce si cum ... imi aratase o galeata de la tetratec pentru acvariu plantat. Acum sunt lamurit. MS
M-ai am o problema am o femela guppy gestanta am cumparat "fatatoare" si nu stiu cand trebui separata. Dupa ce imi dau seama ??
bazil88
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Nu ma intelege gresit, plantele cresc si in asa numitul " nisip de balastiera" dar
randamentul precum si calitatea plantelor inclina balanta in favoarea substratului fertil.

Cat despre guppy gestanta ...trebuie sa aiba burta umflata si sa dea semne de neliniste ( inoata dezordonat in sus-ul si jos-ul unui geam al acvariului)
poti s-o separi mai din timp ca nu are ce sa se intample, cel mult sa nu eclozeze toti alevinii .

http://akvariesiden.akvariefisk.dk/forum/thread/?ID=340632&SearchString=Guppy%20gravid?

This message was edited 2 times. Last update was at 10/02/2011 14:11:05

aim icon
jokerul
Junior member

IP:

Bun acum ca am aflat cand o sa "nasca" femela guppy ce pot sa fac cu pui dupa maturizare sa ii pastrez pe toti nu am conditi.
merge sa ii vand sau donati ??
Multumesc
mihai_ghe
Membru de baza

IP:

jokerul wrote:
merge sa ii vand sau donati ??

Asta este cea mai grea alegere.
[Yahoo!]
jokerul
Junior member

IP:

in sfarsit a nascut ... a facut 17 pui ... ii tin in fatatoare , dar m-ai ies prin spatiile alea de la fatatoare si a trebuit sa ii prind sa ii bag la loc . Si acum mi-e frica ca ies iar si am si pesti in acvariu poate ii mananca. Ce trebui sa fac ?? ii las acolo la noroc ??
cristiney
Unripe member
[Avatar]

IP:

salutare tuturor!
Ma numesc Cristi an 22 ani si sunt din galati.
Am deja 2 acvarii populate nu sunt cine stie ce au 50 respectiv 60 litri.in cele 2 acvarii ale mele nu am nici o planta.Asa ca m-am gandit ca pe al 3lea vreau sa fie bine plantat si cu cativa pestisori in el.
A-s vrea de la voi niste sfaturi cum as putea sa-l populez:mai intai cu plantele ce plante ar fi bune pt un incepator ca mine ce pesti ar trebui sa bag in acvariu ca sa nu ma trezesc fara plante etc etc.
va doresc numai bine si ape limpezi la toti si toate
[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

cristiney wrote:salutare tuturor!
Ma numesc Cristi an 22 ani si sunt din galati.
Am deja 2 acvarii populate nu sunt cine stie ce au 50 respectiv 60 litri.in cele 2 acvarii ale mele nu am nici o planta.Asa ca m-am gandit ca pe al 3lea vreau sa fie bine plantat si cu cativa pestisori in el.
A-s vrea de la voi niste sfaturi cum as putea sa-l populez:mai intai cu plantele ce plante ar fi bune pt un incepator ca mine ce pesti ar trebui sa bag in acvariu ca sa nu ma trezesc fara plante etc etc.
va doresc numai bine si ape limpezi la toti si toate

Bine ai venit!
Am o mare rugaminte la tine - pentru prezentare, mergi la sectiunea Despre noi si deschide-ti propiul tau topic, iar pentru alte probleme, foloseste rubricile potrivite ale forumului.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: