[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Astronotus ocellatus  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

... discutam ieri [ la intalnirea duminicala ] despre hrana pestilor ...
... asa ca m-am gandit sa va arat cum reusesc eu sa tin "in casa" ramele de pamant :

- o "cutie de inghetata" al carei capac este gaurit cu un ac de cusut [ pentru aerisire ] ... gaurile sunt date de la exterior spre interior ...
- ramele sunt spalate bine de pamant [ cu apa rece ], in fiecare dimineata ...
- cutia cu rame este bagata in frigider, in compartimentul cel mai de jos [ unde se tin de obicei legumele si fructele ] ...
- nu exista nici un miros !!! ...
- ramele sunt mentinute astfel in viata zile intregi [ am avut rame din aceeasi "recolta" timp de 2 saptamani ] ...

image

Atentie :
... nu "amestecati" rame din surse diferite !!! ...
... ele se apara impotriva "intrusilor" secretand substante chimice iritante, asa ca se omoara unele pe celelalte ... deci nu puneti rame "proaspete" peste cele "vechi" ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
shyck
Junior member
[Avatar]

IP:

daca se ia curentul si nu esti acasa ce o iesi in frigiderul ala? tin minte cand ma duceam la peste si lasam putin ramele in soare nu te puteai apropia de borcan

NIMIC
[Email] [WWW]
Sorin18_my
Senior member
[Avatar]

IP:

koala wrote:... discutam ieri [ la intalnirea duminicala ] despre hrana pestilor ...
... asa ca m-am gandit sa va arat cum reusesc eu sa tin "in casa" ramele de pamant .......

Ramele de pamant pot fi date de mancare si la discusi ,ca m-am gandit ca e mai bine sa le dai mai multe tipuri de mancare la discusi(rame,mixtura,sera discus color red etc) Nu?

Tot raul spre bine.
[Email] [WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

shyck wrote:daca se ia curentul si nu esti acasa ce o iesi in frigiderul ala? tin minte cand ma duceam la peste si lasam putin ramele in soare nu te puteai apropia de borcan

... in principiu, daca "pana aia de curent" are o durata decenta [ cateva ore ] nu se intampla nimic ... tine cont ca in frigider oricum este mai rece decat in restul casei, asa ca ramele, in cel mai rau caz, "ajung" la temperatura mediului ambiant ...
... este o situatie complet diferita fata de cazul in care uiti borcanu' cu rame in soare ...

Sorinel18_my wrote:...Ramele de pamant pot fi date de mancare si la discusi ?...

... sigur ca da, sunt un aliment foarte complex si disease free ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
fr0ggy
Senior member
[Avatar]

IP:

eu le tin in cutia de margarina, cu pamant, inauntrul acvariu.
poate sa stea pana la 1 saptmana vii si vioaie, si pamantul este destul de umezit datorita atmosferei. iar daca ies... nici o problema oricum pana acu nu mi-ai iesit nici una.

image
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

... in principiu, ramele care au intestinul plin de pamant, reprezinta pentru algele din acvariu "bucuria copiilor si fericirea parintilor" ... de aia eu le tin fara pamant si tot de aia le si spal zilnic ...

Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut!
Nu se sparge sticla la contactul cu apa fierbinte? Eu am umplut bazinul de 50 L pänä la marginea de sus si am incälzit apa treptat pänä la 50°C, ca sä nu aparä diferente de dilatare a sticlei. Am folosit termoplonjor alimentat cu tensiune printr-un termostat de putere, in lipsa cäruia trebuie supravegheatä temperatura ca sä nu creascä excesiv. Cred cä in cazul punctelor albe, (gris) s-ar putea sä fie necesarä ridicarea temperaturii la 60°C ?!?!?! Stie cineva mai bine? Viermisorii albi de care voiam sä scap eu au adormit abia pe la 48-50°C !!!

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Uuuups! Scuze! Trebuia pus la sfärsitul pagini Nr.8 !

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
ciprian_sb
Member
[Avatar]

IP:

Domnilor ies in fata sa anunt ca la mine in acvariu e soare din nou :-) . Multumesc acelora care au dat un "post" de ajutor; insa la fiecare informatie noua apare si o intrebare noua ,nu?

1. pt koala, cum se descurca pestii cu dif. de temperatura? ai spus ca temp. uzuala din bazinul oscarilor ar trebui sa fie 29-30grade C; ma gandesc ca in cazul schimbarilor de apa in proportie de 80% temperatura din bazin ajunge la nivelul celei de la robinet, care chiar si vara nu cred ca are mai mult de 23 de grade. Nu mai vorbesc despre cate grade are apa la Sibiu , indiferent de anotimp !!

2. in cazul aparitiei grisului, asa cum ati recomandat, am urcat temperatura cu cateva grade... daca pleci de la 30 de grade cat de mult poti urca? sau nu cumva acest lucru nu mai este necesar, avand in vedere temperatura deja ridicata din bazin.... si s-ar mai pune si problema eficientei.

3.referitor la hrana, pe langa rame, pescarii folosesc niste viermisori albi sau rosii carora p-aici li se spune kenti si pe la voi viermusi(daca imi aduc bine aminte). Acestia sunt mult mai usor de pastrat si imi par mai curati iar despre valoarea nutritiva nu cred ca se pune problema. Ce pareri aveti(pro sau contra)?

4. azi am aflat cu stupoare ca trebuie sa bag sare in acvariu ptr ca oscarii provin din ape calde, usor acide si...usor saline :o sa ma iertati daca cumva era scris pe undeva si eu am uitat sau n-am vazut... si inca ceva: daca cumva terbuie bagata sare, fara iod binenteles, rogu-va spuneti si cat/litru... pentru ca mie mi-a zis cineva ca ar trebui sa-mi bag in acvariu 1,5KG(!!!!! :o ) pentru cei 250 de litrii. I-am zis omului ca io nu-mi pun oscarii in saramura ca doar nu-s nebun . ( si ca oricum is prea mici ca sa iasa ceva ca lumea din ei :ok.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Carja Ioan wrote:... Nu se sparge sticla la contactul cu apa fierbinte?...
... Cred cä in cazul punctelor albe, (gris) s-ar putea sä fie necesarä ridicarea temperaturii la 60°C ?!?!?!...
... Uuuups! Scuze! Trebuia pus la sfärsitul pagini Nr.8 !

... nu prea ai cum sa mai adaugi ceva la sfarsitul unei pagini anterioare, deci nu-i nici un bai ... insa n-a zis nimeni, nimic, de apa la 50 grade Celsius ... nu stiu de unde ti-a venit ideea asta ...
... cat despre "grish" si tratarea lui, o saptamana de temperatura ridicata [ 34 grade pentru discusi si 30 grade pentru toti ceilalti pesti ] face minuni ... evident, in asociere cu sare / sau verde malachit / sau alt medicament indicat in cazul acesta ...

@ciprian_sb : - uite ce ziceam in articolul despre astronotusi [ pe care zau ca n-ar strica sa-l citesti ] :

- Temperatura apei din acvariu trebuie sa fie in jurul valorilor de 24 - 26 grade Celsius iar in perioada de reproducere putem urca pana pe la 27 - 28 de grade. Nu recomand tinerea in permanenta a pestilor la temperatura ridicata [ 28 grade ] deoarece acestia se obisnuiesc asa si, in cazul unor nevoi medicale, cresterea temperaturii nu mai are efectul scontat. Odata cu cresterea temperaturii aveti grija ca pestii sa nu sufere de lipsa de aer, se stie ca apa, cu cat e mai calda, cu atat e mai saraca in oxigen. PH-ul trebuie tinut in limitele 6.5 - 7 grade, deci o apa usor acida.

1) ...ti-am recomandat sa urci temperatura apei pana la 29-30 grade Celsius doar pentru a "rezolva" problema "grishului" !!!
... vara, aici in Bucuresti, temperatura apei "de pe coloana" ajunge undeva pe la 25-26 grade, deci nu e nici o problema ...

2) ... 30 de grade Celsius + tratamentul cu verde malachit este suficient ...

3) ... viermii de care vorbesti tu [ viermusii "pescaresti" ] sunt larve de musca ... au crusta chitinoasa si un continut mare de grasimi ... nu ajung nici pana "la piciorul" ramelor dpdv nutritiv ...

4) ... nu tre' sa bagi nici un fel de sare in bazinul astronotusilor, stai potolit ! ... sarea se foloseste doar in scop terapeutic ... cel care ti-a zis treaba asta s-o fi referit probabil la tratamentul cu sare ca remediu impotriva "grishului" ... nestiind ca ai bagat deja verde de malachit in apa ...

PS : ... ai scos ceilalti pesti de acolo ?

ciprian_sb
Member
[Avatar]

IP:

ok, am priceput, koala. Cand mi-ai spus ca 24 e prea putin si sa le fac 30 de grade tu te refereai la tratament si eu am inteles altceva; articolul tau l-am citit si-l voi mai citi de vreo cateva ori, insa mai pe indelete.

Daca la voi coloana de apa ajunge vara la 25 de grade, e super, la mine nu se pune problema sa depaseasca vreodata 20, iar daca o las sa curga(de ex 200L), este foarte rece( n-am masurat niciodata cat dar nu cred ca sare de 15grade) si ma refer exclusiv pe timp de vara. Iarna... Nu-i nimic voi folosi metoda lui Froggy cu cada.

Referitor la sare, am fost foarte atent la ce vorbea interlocutorul meu: el foloseste sarea ca pe ceva preventiv dar si ca pe "un factor de mediu". Fiecare cu credinta lui... N-are importanta, daca le era mai bine in apa usor salina le bagam si sare.

Am scos restul pestilor din acvariu, ce mi-au ramas...
koala wrote:
... viermii de care vorbesti tu [ viermusii "pescaresti" ] sunt larve de musca ... au crusta chitinoasa si un continut mare de grasimi ... nu ajung nici pana "la piciorul" ramelor dpdv nutritiv ...

De unde stii atatea? Nu te supara pe mine, ca te intreb...
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

ciprian_sb wrote:ok, am priceput, koala. Cand mi-ai spus ca 24 e prea putin si sa le fac 30 de grade tu te refereai la tratament si eu am inteles altceva; articolul tau l-am citit si-l voi mai citi de vreo cateva ori, insa mai pe indelete...

... ok, deci sper ca e clar acum :

24-26 grade Celsius - in mod curent
26-28 grade Celsius - in perioada de reproducere
29-30 grade Celsius - pentru nevoi medicale

ciprian_sb wrote:...Daca la voi coloana de apa ajunge vara la 25 de grade, e super, la mine nu se pune problema sa depaseasca vreodata 20, iar daca o las sa curga(de ex 200L), este foarte rece( n-am masurat niciodata cat dar nu cred ca sare de 15grade) si ma refer exclusiv pe timp de vara. Iarna... Nu-i nimic voi folosi metoda lui Froggy cu cada...

... poti face ca mine : iarna, schimburile de apa sunt mai mici ca volum si mai dese ca frecventa ... si scapi de scandalu' pe care o sa ti-l faca nevasta cand o sa vada cada plina de apa ...

ciprian_sb wrote:...Referitor la sare, am fost foarte atent la ce vorbea interlocutorul meu: el foloseste sarea ca pe ceva preventiv dar si ca pe "un factor de mediu". Fiecare cu credinta lui... N-are importanta, daca le era mai bine in apa usor salina le bagam si sare...

... treaba asta cu sare in acvariu [ genu' : ai, n-ai nevoie, bagi oricum sare in acvariu ca nu strica ] a fost o moda la un moment dat ... multi dintre cei batrani in acvaristica "au apucat-o" ...

ciprian_sb wrote:...Am scos restul pestilor din acvariu, ce mi-au ramas...

... trebuia sa faci asta de la bun inceput ...

ciprian_sb wrote:...De unde stii atatea? Nu te supara pe mine, ca te intreb...

... de ce sa ma supar, ca nu e niciun secret ... sunt nepotu' adevaratei mame Omida ...

Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut Koala!
Clar cä nu stii cum am ajuns la ideea cu 50°C. Dacä vrei sä aflii va fi nevoie sä citesti ultimul post de pe pagina 8.

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

... am inteles acum ce si cum vine treaba ... cred ca a fost o figura de stil, e suficient sa lasi bazinul gol si uscat [ daca ai unde sa muti pestii, evident ! ] ...

Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Am apelat la incälzirea apei pentru cä n-am avut timp suficient sä-l las la uscat. Trebuia sä mut niste pui in el si am observat abia cu putin timp inainte cä se aflau viermisorii acolo, asa cä am rezolvat problema in 30 de minute.

Danezu
Member
[Avatar]

IP:

Carja Ioan wrote:Salut!
Nu se sparge sticla la contactul cu apa fierbinte? Eu am umplut bazinul de 50 L pänä la marginea de sus si am incälzit apa treptat pänä la 50°C, ca sä nu aparä diferente de dilatare a sticlei. Am folosit termoplonjor alimentat cu tensiune printr-un termostat de putere, in lipsa cäruia trebuie supravegheatä temperatura ca sä nu creascä excesiv. Cred cä in cazul punctelor albe, (gris) s-ar putea sä fie necesarä ridicarea temperaturii la 60°C ?!?!?! Stie cineva mai bine? Viermisorii albi de care voiam sä scap eu au adormit abia pe la 48-50°C !!!

Salut!
Cand m-am referit la apa clocotita - era vorba de ~ 35-45*C (adica o temperatura mult mai mare decat cea normala),nicidecum la 50-60. Oricum sticla de 10 si mai groasa nu crapa la 50*c.
Scuze ca n-am specificat asta de la inceput........
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

... si eu am luat-o tot asa, ca pe o "licenta poetica" , da' se vede treaba ca nu toata lumea a inteles acelasi lucru ... oricum, bine ca "s-au limpezit apele" ...
... interesanta totusi si ideea lu' Carja Ioan , cu conditia sa stai cu ochiu' pppaaa acvariu ca pppaaa butelie, sa nu plezneasca sticla ...

PS : ... ai gasit femela ? ...

Danezu
Member
[Avatar]

IP:

N-am gasit femela pana acum, dar am totusi o vaga impresie ca sunt pereche
Mai astept, poate depune asa-zisa femela ! Daca nu, am mai multe promisiuni de la colegii de pe forum !

A propos, pe la ce varsta ai inceput sa le dai o singura masa pe zi ?
Ai mei, deja nu mai mananca seara decat foarte putin !
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Danezu wrote:...A propos, pe la ce varsta ai inceput sa le dai o singura masa pe zi ?
Ai mei, deja nu mai mananca seara decat foarte putin !

... am trecut la regimul de o masa pe zi in momentul in care s-a nascut fiica-mea si ne-am mutat de-acasa ... adica in decembrie 2003 [ pestii aveau atunci varsta de un an si ceva ] ...

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

... am poze noi, de la curatenia de asta-noapte ... da', cu toata agitatia din ultimele ore, nu prea mi-a ars de galerii foto ... am sa incerc maine sa va arat cate ceva ! ...

Forum Index » Cichlidae
Go to: