[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
CO2 si oxigen  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

dar de ce bagi tu o2 si co2 concomitent in bazin? care e scopul? ce doresti sa se intimple?

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut Norby

Nu lua in nume de rau,corect ar fi sa treci la rubrica ''despre noi'' si completeaza profilul ,oras,ce acvariu ai,echipamentul etc
apoi se vor raspunde la nelamuririle tale,
citeste regulamentul

fostul user ozy
[WWW]
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Plus de asta, nu tin minte sa fi introdus cineva vreodata OXIGEN (O2) in vreun acvariu (poate doar in cazuri restranse si exceptionale), dar daca te referi la aerarea/balbotarea apei cu AER ATMOSFERIC (care pe langa muuulte alte gaze, contine si oxigen), da, face ca aditia de CO2 sa devina foarte ineficienta.

.
[Email] [Yahoo!]
nano
Junior member

IP:

Intr-un acvariu bine plantat si bine 'dotat', continutul de oxigen dizolvat in apa tinde spre optim la inceputul zilei si peste limita de suprasaturatie, la sfirsitul zilei. Valorile masurate la un moment dat, in doua bazine, sunt inscrise mai jos. Nu consider necesara aerarea apei, ea implicind un consum sporit de CO2.
Mai trebuie spos ca potentialul redox intr-un acvariu plantat depaseste permanent valoarea de 500 mVm fotosinteza fiind principalul proces care influenteaza intensitatea reactiilor oxido-reducatoare (si aditional probabil, UV, iluminat s.a.).

ora 8.15 9.00 10.15 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00

OD (ppm) 6.96 - 7.84 - 8.5 - 10.5 10.6
saturatie in OD (%) 72.5 - 87.3 - 91.5 - 107.3 126.3

OD (ppm) 4.2 5.4 5.5 6.1 6.9 7.1 8.8 9.4 temp ora 16.30 25.6 gr C
saturatie in OD (%) 50.1 60.8 60.9 67.4 71.3 80.4 90.2 109.4

Totusi, am aplicat aerarea apei pentru a controla continutul de CO2 din apa cind, intr-o perioada si in anumite conditii, am constatat scaderea pH la 6.25, catre dimineata (fata de 6.5 valoare setata).
nano
Junior member

IP:

Am gasit tot acest topic pt a mai consemna o observatie, recenta, in curs de 'evolutie'.
In aceeasi incinta (in aceleasi c onditii de mediu ambiant, respectiv), am doua acvarii de cite 476 l apa (volum efectiv) dotate, fiecare, cu butelie/pH controller. "Comportamentul" bazinelor este RELATIV asemanator.
Fiecare bazin e dotat cu cite doua filtre externe, Hydor/900 l/ora. Mult sau putin, am optat pt acest debit cumulat de filtrare.
La unul dintre bazine am inlocuit un filtru Hydor defect cu un EHEIM/1700 l/ora, singurul avut la dispozitie. Probabil voi renunta la aceasta optiune (inca mai urmaresc evolutia chimismului din acvariu) pt ca:
- agitarea apei implica "pierderi" de CO2 din apa astfel ca am suplimentat aditia de gaz pentru a mentine pH-ul la valoarea setata.
- potentialul redox a scazut semnificativ, spun eu, in conditiile in care nicio alta operatie aplicata: schimbul saptaminal de apa, tunsul plantelor nu a determinat aceasta reactie.
Potentialul redox coboara de ex zilnic, dupa aditia fertilizantilor (si creste in urmatoarele 24 ore curba de variatie fiind sinusoidala). Niciodata in masura sesizata in situatia mai sus descrisa. Poate doar in faza de adaptare, plantele si-au modificat capacitatea fotosintetizanta, fotosinteza fiind, alaturi de alte procese sau dispozitive din acvariu, o expresie a reactiilor de oxido-reducere din apa.
Urmaresc de ceva vreme potentialul redox, ca o masura a "starii de bine" din acvariu. Desi, chiar si un acvariu cu alge putin avea un potentialul redox "rusinos" de mare.
Ce ma intreb eu acum? Care e limita pina la care, curentul de apa din acvariu este un factor favorabil pt optimul fiziologic al plantelor... .

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: