[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Alerta de grad 0 !  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Just4M3
Member

IP:

Cum spune si titlul Alerta de grad 0 ( cel putin asa a fost la mine...)
Azi dimineata cand sa le dau de mancare la pestisori, am observat cu stupoare ca in peste noapte, majoritatea neonilor( decat ei sunt afectati momentan ) s-au transformat in dalmatieni...doar ca punctele sunt albe...Aseara nu aveau absolut nimic pe corp, insa am observat de vreo 2 zile un comportament ciudat la bettani, la femela de ramirez si la vreo 2 neoni...veneau langa frunze si loveau frunzele zbughind-o cu foarte mare viteza...Tin sa mentionez ca singura schimbare pe care am facut-o a fost sa mut difuzorul de CO2 pe fundul acvariului ( inainte statea undeva la 10 cm de suprafata ).
Am presupus ca e gris ( cu toate ca habar n-am din ce cauza a aparut ) si dupa ce m-am uitat si pe JBL Hospital sunt aproape sigur ca asta e , temperatura constanta 26 de grade, pesti noi in acvariu nu....Ieri am mutat si masculul de betta separat.
Am citit ca tratamentul standard este :
1) Ridicarea temperaturii treptat, pana pe la 30 de grade ( imi este sa nu crape plantele...)
2) Scoaterea CO2-ului din apa
3) Sare in apa ( in ce concentratie trebuie pusa? ) - din cate stiu, neonilor nu prea le place...
4) JBL Punktol

-Primele 2 puncte le-am bifat!
-Am citit pe forum ca e suficienta sarea+cresterea temperaturii. E adevarat? Deocamdata, ca tratament , acasa nu am decat niste -Albastru de metil si Multicura. Pot folosi vreunul?
-Ar trebui sa-i fac acelasi tratament si masculului? vad ca el nu prezinta niciun simptom momentan, cu toate ca ieri l-am mai vazut odata "scarpinandu-se...)

PS: Schimbari de comportament nu observ la ei! Singura care pare ca s-a "intristat" este femela de betta, care de cand am despartit-o de mascul sta cam cu coada stransa si mai mult pe la suprafata...( am mai avut o tentativa de a-i desparti si femela s-a manifestat la fel, dupa 2 zile de stat suparat i-am repus impreuna si ea a redevenit vioaie si jucause...doar ca era cam fugarita de mascul - se pare ca e mai sadica de felul ei...ma gandesc sa-i repun impreuna dupa ce scap de gris...). Neonii sunt aceiasi zglobii care erau si inainte

This message was edited 1 time. Last update was at 08/11/2010 10:20:01

pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

IP:

in prima faza iti recomand sa ridici temperatura chiar la un 32 de grade. Pt 3-5 zile nu o sa aiba nimic , vara de ex nu ai 32 grade in bazin? daca nu ai plante foarte pretentioase vor rezista cu brio. Colegul leicabogdan a scapat doar cu temp ridicata. Sare daca vei pune sigur iti va distruge din plante, iar jbl punktol parca, nu mai stiu sigur 100% iti decicleaza bazinu. Eu am avut gris care mi`a umorat o pereche de ramirezi, ceilalti 2 i-am tratat itnr`un bazin de 10L cu apa + albastru de metil 1ml/10L + sare neiodata cam o lingurita de ceai la 10L temp 32 grade , si si-au revenit.

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Just4M3
Member

IP:

Sunt foarte norocos din punct de vedere al temperaturii nici asta vara temperatura nu a trecut de 26-27 de grade...
Sa incerc sa le pun si eu niste albastru de metil? si daca da cat? 1ml/10L nu e cam mult?
Am citit pe JBL Hospital ca Punktolul decicleaza...si de asta am intrebat daca pot folosi ce "detin" eu momentan...
Sa ridic temperatura si la bettan, chiar daca nu prezinta simptome vizibile? ( in afara de acele smucituri de care v-am zis...)

This message was edited 2 times. Last update was at 08/11/2010 10:27:15

Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu le-am ridicat temperatura la 32 de grade timp de 1 saptamana. Am facut si cateva schimburi de apa, mici. Dupa o saptamana am coborat-o iar si erau toti sanatosi. Asta se intampla acum o luna si nu am pierdut nici un peste.(Neoni, guppy, betta femela, zebre, cory si ancistrus)

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
Just4M3
Member

IP:

Mda...acum am pus "microscopul" pe ei...m-am uitat mai atent...toata lumea prezinta punctele, in afara de masculul de ramirez si femela de betta...inclusiv betanul are vreo 2-3 pe coada...
Ok...ridicam temperatura...aia de la JBL zic ca trebuie ridicata in vreo 3 zile...sa pastrezi ritmul asta sau pot sa o ridic mai rapid?
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

1-2 grade pe zi e suficient si nu e o schimbare drastica.

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
Just4M3
Member

IP:

Ok, baieti, multumesc pentru promptitudine ...Va tin la curent cu evolutia situatiei... Acum nu-mi ramane decat sa astept rabdator sa creasca temperatura si sa sper ca toti vor trece cu bine peste momentul asta...

Totusi, aveti vreo idee care ar putea fi cauza aparitiei grisului? V-am zis, temperatura a fost constanta 26 de grade ( stiu ca apare la variatiile de temperatura ), pesti noi nu am bagat, schimbari majore n-am facut...As vrea sa identific cauza, ca sa o pot evita pe viitor...
vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut

ridica temperatura la 30 grade daca sunt neoni innesi si neaparat ridica aerarea si la maxim filtrul,sare nu iti recomand deloc.
De obicei orice peste chiar daca e sanatos poate fi un purtator.In conditiile de stres se slabiste sistemul imunitar si unda verde la boli. Dar totusi tin neaparat daca ai resusi sa faci o poza cit mai vizibila,sunt multe boli asemanatoare

fostul user ozy
[WWW]
Just4M3
Member

IP:

@vereb, din pacate nu am cu ce sa fac o poza decenta, telefonul meu nu este tocmai performant, insa sunt undeva la 99% sigur ca este gris pentru ca am verificat pe JBL Hospital...
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Nu este neaparat nevoie sa opresti CO2-ul. Daca schimbul de gaze la suprafata apei este generos, nu vad probleme. Am scapat de un gris agresiv in acest fel,fara sare sau medicamente. Doar cresterea temperaturii.
Referitor la aparitia bolii, iti pot spune cateva lucruri. Gisul poate exista in acvariu, fara a-si face simtita prezenta. Un factor de stres poate slabi imunitatea pestilor, moment in care boala va ataca. Ca factor de stres la tine, nu vad decat cresterea prea brusca a Ph-ului. Cand ai mutat difuzorul pe fundul acvariului automat ai dizolvat mai mult CO2 si implicit ai scazut Ph-ul.
As mai fi curios de un lucru. Un test de amoniac sau de NO2 ai? Am citit ca ai vazut pestii scarpinandu-se. Un nivel ridicat al unuia dintre aceste doua substante poate fi considerat un factor de stres.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Am inteles.
ori faci tratament daca nu cel clasic cu ridicarea temperaturii , grija mare dupa a 3 zi nu reduci imediat la 20 si nu stiu cite grade cum erau si pin acuma ci trepat reduci,a 4-a zi dimineata (exp de la 30 la 28 si seara ori a 5-a zi la 26 tot asa)

fostul user ozy
[WWW]
Just4M3
Member

IP:

Da, am citit ca asa se face...o sa incerc sa nu am variatii mai mari de 2 grade pe zi...si alea 2 grade vor fi ridicate/coborate cate unul dimineata si unul seara...
Pana acum vad ca "baietii" par in regula, exceptand femela de betta care sta destul de retrasa...insa face asta, asa cum am spus si la inceput, de ieri de cand am luat masculul de langa ea... In plus, ea este singura care nu prezinta puncte albe pe corp, dar cu toate astea se mai scarpina din cand in cand, deci si ea e infectata...

Acum toata lumea se lupta cu ancistrusii pe niste bucatele de Algae waffers , deci...so far so good

This message was edited 1 time. Last update was at 08/11/2010 20:37:54

vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

daca urmezi instructiunile colegiilor,au/am patit vei avea rezultate

fostul user ozy
[WWW]
Just4M3
Member

IP:

Ma cam ingrijoreaza bettanii , par a fi cei mai afectati , stau mai mult pe substrat ( mai ales masculul ) si bolesc, iar cand se ridica sa ia aer se scarpina de tot ce gasesc in cale, ca apucatii...Ce e paradoxal este ca masculul nu a avut decat foarte putine puncte de gris pe corp, iar la femela nu am vazut deloc, dar de scarpinat...
Asta seara am ajuns cu temperatura la 30 de grade ( m-am gandit ca asta ar putea fi o cauza a "bolirii" lor - temperatura prea ridicata - dar din cate stiu lor le plac temperaturi de 28-30 de grade, asa ca...nu ar avea sens...e drept ca pana acum au stat la 26, dar totusi...Sa-i fi afetat grisul asa tare?! ), din cate am vazut la neoni, mai ales la cei afectati mai putin, punctele de gris par a da inapoi...iar starea lor e neschimbata, vioi si jucausi !
Idei, pareri, sfaturi cu privire la bettani?
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

rabdare....

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
Just4M3
Member

IP:

da, bobiciupe, sunt constient ca asta trebuie, dar cand ma uit si ii vad cum se chinuie...( si pe deasupra se chinuie si din cauza mea )...
vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

stai calm,dupa a-4-a zi vei vedea rezultate,mai creste putin temperatura dar neaparat sa fie aerarea puternica si max la filtru

fostul user ozy
[WWW]
Just4M3
Member

IP:

Cam de pe la 10:30-11 temperatura apei sta la 31 de grade...cand am bagat mana in ea si am vazut cat e de calda ...am impresia ca mai trebuie niste sare si e gata ciorba...
Sa o mai urc pana la 32 sau sa o cobor la 30? Cate zile ar trebui sa o mentin la 30 de grade?

This message was edited 1 time. Last update was at 10/11/2010 17:09:25

bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

nu mai ridica, e ok 31 de grade. mentine-o aici 3-4 zile dupa care o cobori treptat.

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

lasa asa la 32,cum spune si colegul meu bobciupe, treptat cobori zilnic,vezi parca am zis undeva mai sus

fostul user ozy
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: