Author |
Message |
omega-man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/10/2010 15:52:18
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
omega-man
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4aeae10ea1c6433c926cdfa558d31134.jpg)
IP:
|
Am un acvariu pe care mi l-am facut in vara de 100 l. La origine am avut in el 6 neoni, 3 guppy ( un mascul si 2 femele) si 2 ancistrusi
Pe la sfarsitul verii (si mai ales in perioada cat am fost in concediu) populatia 'piscicola' a crescut enorm de mult...guppy-ii inmultindu-se 'ca iepurii' iar ancistrusii contribuind si ei, la randul lor, cu vreo 20 de pui. Tptul mersese bine pana atunci, insa in perioada concediului, pe fondul probabil al supraaglomerarii acvariului, un guppy si un ancistrus au murit (cat am fost plecat - o luna- au primit mancare o data la 2 zile dar au avut doar o schimbare de apa)
De atunci nu mai merg lucrurile la fel de bine. Un neon s-a facut tot mai slab si tot mai apatic....statea separat de ceilalti, de mancat manca cand le dadeam, dar apoi se retragea iar intr-un colt....si apoi intr-o zi l-am gasit mort. Am dat in graba guppy-ii (care erau enervant de sanatosi) gandindu-ma ca concurenta pentru hrana l-a facut sa slabeasca si in cele din urma sa moara. Acum insa in´ca un neon pare sa o ia pe aceeasi cale. E slab (si cu zi ce trece se ascute, desi mananca normal impreuna cu ceilalti) si mi se pare ca are o umflatura in zona abdomenului. Nu sunt sigur dar cred ca si la celalalt observasem asta.
Am citit pe undeva ca exista o boala manifestata prin aparitia unui/unor chist/e...boala frecventa la neoni. Daca e adevart acest lucru si daca stiti cum se cheama boala si cum s-ar trata....va rog mult sa ma ajutati
Daca nu se trateaza....deasemenea as vrea sa stiu repede, ca sa scot pestele afara. Nu am un alt acvariu...si de aceea am evitat sa fac asta. A-l scoate afara presupune a-l sacrifica. Mai mentionez ca ceilalti sunt foarte sanatosi, ca si puii de ancistrus care se agita pe fundul acvariului
|
You don't have to be good all the time. Only when it matters... |
|
 |
Giany
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/10/2010 11:33:26
|
Giany
Membru de baza
IP:
|
gaseste si tu un pet taiat un bol de salata si punel acolo nu`ti trebuie alt acvariu pentru un neon... deobicei neonii daca dau semne de imbolnavire sfarsesc prin moarte parerea mea e ca sunt slabe sanse sa`l insanatosesti
|
|
 |
omega-man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/10/2010 22:42:05
|
omega-man
Member
IP:
|
Si in PET cu ce-i oxigenez apa?
|
|
 |
omega-man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/10/2010 08:47:30
|
omega-man
Member
IP:
|
Mda....nu prea multa lume citeste sectiunea asta....
Whatever....am scos neonul din acvariu si l-am pus intr-un PET taiat. Nu stiu daca din cauza bolii (pentru ca intr-adevar, nu arata bine deloc) sau datorita conditiilor....dupa 24 h era mort
...Rest in Peace...
Acum cu ceilalti din acvariu ce sa fac? Trebuie tratati intr-un fel...sau doar stau si-i observ?
|
|
 |
vereb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/10/2010 09:27:14
|
vereb
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/92dfa194391a59dc65b88b704599dbd6.jpg)
IP:
|
Salut
eu nu vad sensul de a sacrifica!!!!
te duci frumusel la pet shop si cumperi multicura (are o propietate foarte ridicata ptr diferite boli plus creste sist imunitar) intai incercam cu asta ,apoi vedem ce urmeaza,si face bine acest tratament ptr toti locatarii.
acuma citi pesti ai?...
|
fostul user ozy |
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/10/2010 10:06:41
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
omega-man wrote:Mda....nu prea multa lume citeste sectiunea asta....
Eterna poveste. Postul se citeste, dar oamenii poate n-au timp sa raspunda, sau nu stiu ce sa spuna. Nici detaliile pe care le-ai dat nu sunt concludente.
Pestele poate slabi in cazul mai multor boli. Acest fapt trebuie asociat cu alte simptome ce pot sa apara. Acea umflatura de care vorbesti, nu se asociaza (dupa cate stiu eu) cu slabirea pestelui. Pestele se umfla atunci cand arare ocluzia intestinala sau in cazul in care are Dropsy. Dar din cate stiu nu slabeste. La ocluzie intestinala nu are timp sa slabeasca, in cateva zile este mort. Iar la Dropsy, la fel. Traieste mai mult, dar nu slabeste. Daca si-a mentinut pozitia de inot si nu s-a dus cu capul in jos, sau nu au aparut decolorari ale pestelui, chiar nu stiu ce sa zic.
omega-man wrote:Si in PET cu ce-i oxigenez apa?
Cu o pompa de aer ai incercat? Sa nu zici ca nu ai, ca nu tine. Daca vrei cu adevarat sa salvezi cate un peste cand este bolnav, trebuie sa ai in casa macar o pompa de aer si un incalzitor cu care sa incropesti la repezeala un acvariu carantina in care sa poti face tratamente.
omega-man wrote:Acum cu ceilalti din acvariu ce sa fac? Trebuie tratati intr-un fel...sau doar stau si-i observ?
Atata vreme cat nu stii cu exactitate ce anume sa tratezi, mai bine stai cuminte, chiar cu riscul de a vedea si alt peste imbolnavindu-se. In primul rand trebuie sa vezi daca ai in acvariu conditii ideale pentru viata pestilor. Calitatea apei, temperatura, stii tu.
De multe ori pot apare decese al caror motiv nu-l vom sti niciodata. De ce? Simplu. Si pestii, ca orice alta fiinta vie, pot suferi de diverse boli pe care nu le putem depista. Mai ales boli interne. Noi nu putem observa pestele decat din axterior si cam atat.
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
omega-man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/10/2010 17:01:54
|
omega-man
Member
IP:
|
Mersi mult, alber, de raspuns. In ceea ce priveste detaliile....cam asta ar fi totul. Pestele era foarte subtire cand a murit...insa cu o umflatura in zona abdominala. Cred ca era si mai decolorat...dar din cate stiu asta apare cand neonii nu o duc bine. Iar el....saracul, numai bine nu o ducea  . Despre pozitia de inot....la sfarsit chiar avea probleme cu a o mentine...dar chiar inainte sa se intample nefericitul eveniment
In ceea ce priveste pompa de aer...poate ca suna nebuneste...si poate ca e o mare greseala de-a mea....dar chiar nu am. Toate investitiile pe care le-am facut au fost pentru acvariul mare. In rest....nimic auxiliar. Pe viitor imi voi cumpara
Conditiile din acvariu sunt bune. Fac teste (si nu din genul 5-in-1) o data la cateva zile si totul e in parametrii acceptabili pentru neoni.
Inteleg ceea ce spui cu bolile pe care nu le vom sti si nu le vom trata, mai ales ca sunt doctor  (din pacate nu veterinar...  :jos  . Problema e ca mi-e frica sa nu am vreo epidemie (parazit, etc...) in acvariu...lucru care sa duca la moartea tuturor pestilor
This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2010 17:03:05
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/10/2010 22:39:51
|
alber
Moderator
IP:
|
omega-man wrote:Cred ca era si mai decolorat...dar din cate stiu asta apare cand neonii nu o duc bine. Iar el....saracul, numai bine nu o ducea . Despre pozitia de inot....la sfarsit chiar avea probleme cu a o mentine...
Vezi sa nu cumva sa fi fost vorba de Pleistophora. Daca pestele s-a si decolorat un pic, iar pozitia tinde sa fie cu capul in jos si are miscari spasmodice, cam aia ar fi. Asta e un nenorocit de parazit care se instaleaza in musculatura pestelui. Tratament nu exista. Tot ce se poate face in acest caz este indepartarea individului bolnav din acvariul comunitar.
Boala se mai numeste si "Neon disease", specia cea mai afectata fiind Paracheirodon innesi
|
|
 |
omega-man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/10/2010 22:52:18
|
omega-man
Member
IP:
|
Danke, alber, inca o data
Mi-e teama ca despre asta e vorba....  . Acum...asta e....sa vedem ce se mai poate face.
O intrebare as mai avea: DE UNDE AM LUAT-O?
Se poate sa fi venit cu plantele?
This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2010 22:52:50
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/10/2010 23:01:47
|
alber
Moderator
IP:
|
Pestele se poate imbolnavi in doua moduri. In primul rand, pesti nou introdusi in acvariu, netinuti in carantina, care pot contamina si restul pestilor. Sa zicem ca si plantele pot fi purtatoare de mai stiu io ce.
Dar nu trebuie sa uitam un lucru (si asta este al doile rand  ). Multi paraziti, bacterii, sau mai stiu io ce nenorociri, exista pur si simplu in acvariu. Traiesc in simbioza perfecta cu tot ce inseamna viata in acvariu. Plante, pesti, bacterii. Dar se poate ca la un moment dat, ceva sa se intample in acvariu si sa slabeasca anumiti pesti. Si atunci boala nenorocita se lipeste de ei. Un peste stresat, poate stresat de alt peste din specia lui, va fi mult mai expus acestor boli decat restul. Un organism slabit nu poate face fata anumitor atacuri externe.
Aoleu, ma pierd in explicatii si am uitat ca lucri cu "cutitu"
This message was edited 1 time. Last update was at 27/10/2010 23:05:45
|
|
 |
Aberdain
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/01/2011 15:12:34
|
Aberdain
Member
IP:
|
Am o problema cu neonii. La inceput am observat problema doar la unul singur, acum am mai observat-o si la un altul. In zona bucala a aparut ca un fel de formatiune exofitica albicioasa, care se extinde prin aparitia altor formatiuni de acelasi tip in vecinatate.
Am izolat pestii si am inceput tratament cu TetraMedica FungiStop. S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema?
Nu stiu cat de bine se poate observa din poze.
|
54L, JBL CristalProfi e700, Lumina: 45w;Co2: JBL ProFlora Bio 160; UV AquaMedic |
|
 |
|