[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
apa in acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Salutare!
Revin cu intrebari dupa ceva vreme de pauza. Mai intai o poveste:

Acvariul meu nu s-a schimbat prea mult: 50L, 2 FloraGlo 18w (merge cu priza programabila de la 12:00 la 23:00), substrat Jbl, filtru Intern Eheim.

Plantele au ramas aceleasi: o tufa mare de Microsorum pteropus pe un bustean, cateva fire de Heteranthera zosterifolia si niste HC.
Pesti: 3 rasbora, 5 neoni, 2 SAE care s-au marit, un ancistrus si 3 creveti Caridina japonica.

Din lipsa de timp am fost destul de nepasator si am pierdut cei 3 otto, vre-o 2 neoni si azi dimineata un Cardinia.

Apa o schimb cam la 7 zile, fertilizez cu JBL Ferropol si Ferropol 24 si Seachem Excel pt CO2.

Am instalat pt. consum o instalatie de RO cu filtru de remineralizare si apa o schimb direct de acolo (putin incalzita sa nu fie rece rece). La inceput aveam in acvariu un PH de 7 sau putin peste 7, GH 13, KH destul de mare nu mai tin bine minte cat exact dar lucrurile erau destul de ok in acvariu (nimic deosebit cu algele, apa clara pesti voiosi si plante care cresteau la greu - le tundeam saptamanal pt ca nu mai era loc in acvariu.)

Din lipsa de timp si bani am neglijat acvariul si am inceput sa schim apa la 2 saptamani, nu am mai fertilizat si ajunsesem ca tufa de Microsorum sa nu mai aibe frunze verzi, dar negre cu gauri, Zosterifolia abea se mai tinea iar HC-ul crescuse de 15 centimetrii

Ok, mi-am dat cateva palme si am zis ca asa nu se mai poate. Am cumparat din nou fertilizant si Excel (pt ca aveam si o "bomba" de la nutrafin - numai recipientul de la ei ca solutia o faceam singur dar nu tinea mai mult de o saptamana si m-am enervat ca trebuia sa imi amintesc sa iau drojdie, zahar etc asa ca am renuntat la ea si ii dau cu Excel) si vreau sa salvez ce se poate salva.

Observasem ca unii neoni s-au "indoit" si arata cam nefiresc pt un peste asa ca am facut niste teste ale apei. Spre surprinderea mea am gasit:
PH: <6.4 (test facut cu JBL solutie cu picatura)
GH,KH: <1

Am cumparat repede niste Equilibrium asa ca acum GH ~ 5 dar HK e tot aproape de 0.

Aseara am re-amenajat acvariul intorcand radacina astfel incat tufa de Microsorul sa stea mai in spate. Din pacate am dezradacinat tot HC-ul care se formase destul de compact si a trebuie sa-l tai si replantez (sper sa se prinda) - la fel cu Heteranthera. Azi dimineata am gasit un crevet mort

INTREBARI:
1. Evident PH-ul e prea mic, cum imi sugerati sa-l ridic si pana la cat?
2. KH-ul trebuie ridicat si daca da, cum fac asta si pana la cat?
3. GH-ul e ok 5 sau trebuie mai mult?

Ce sfaturi imi dati?

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Am citit pe net si se zice ca: bicarbonat sau cochilii sau corali ridica PH-ul. N-am chef sa-mi pun cochilii prin acvariu iar cu bicarbonatul se zice ca trebuie pus constant.

Problema mea este KH-ul care dupa cate am citit actioneaza ca buffer. Si la ce valoare e al meu, nu prea e buffer. Dar din moment ce eu nu adaug CO2 de la butelie, ce alti factori imi influenteaza PH-ul? Nu bag aer

Nimeni nu zice nimic?

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
bobiciupe
Senior member
[Avatar]

IP:

ce ph ai la robinet?

Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii
[Email] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

In jur de 7.

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

La tine Kh-ul prea mic este problema.
Dar am o intrebare. De ce folosesti apa aia remineralizata si nu pui direct de la robinet? Zi care sunt proprietatile apei de la robinet, fata a o mai trece prin instalatia de osmoza.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Eu cred ca nu ai de ce sa-ti faci griji de la KH. E mic... da' e bine. pH-ul iarasi, daca nu ai aditie de CO2 deloc, lasa-l in pace.

Ceilalti parametri (NO2/3, PO4, NH4) cum sunt?
Si eu sunt curios ce parametri ai la apa de la robinet, inainte de osmoza si remineralizare. Dar sunt curios si dupa aia ce valori ai. Adica nu masurate in acvariu, ci direct in apa de osmoza remoneralizata.
Ce teste de apa folosesti?

Un sfat off-topic: eu cred ca 11 ore pe zi e cam mult. As lasa lumina 9 - 10 ore pe zi, chiar daca nu e foarte multa.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

alber wrote:La tine Kh-ul prea mic este problema.

gengisghan wrote:Eu cred ca nu ai de ce sa-ti faci griji de la KH. E mic... da' e bine.

Scuze, din viteza l-am mancat pe NU
gengiskhan wrote:Un sfat off-topic: eu cred ca 11 ore pe zi e cam mult. As lasa lumina 9 - 10 ore pe zi, chiar daca nu e foarte multa.

Daca vrei musai sa o tii asa tarziu aprinsa, baga o pauza de pranz. Cu toate ca dupa ora 21 nu cred ca plantele mai consuma ceva. Nu cumva zosterifolia da semne ca s-ar "inchide"?

This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2010 18:23:10

[Email] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspunsuri.

Folosesc apa din filtrul de osmoza pentru ca nu mai trebuie sa o las la statut, o pun direct din "teava". Nu are clor sau mai stiu eu ce pun baietii in apa sa o faca de folosit.

NO2 si NO3 sunt 0 (sau aproape de 0 - folosesc un JBL 5in1 si patratele sunt albe...)

O sa fac niste teste de apa de la robinet si cea din osmoza separat si le postez.

Ok, cu lumina voi modifica sa stea 9 ore. Inainte statea 8 ore de la 8 la 16:00 dar nu ma mai bucuram de acvariu cand ajungeam acasa de la munca. Asa ca acum imi place ca sta aprinsa pana ma culc. Dar o sa o programez sa se aprinda la 14:00 pana la 23:00 - acvariul nu sta in soare asa ca nu imi fac probleme de lumina ambienta pana la ora 12 la pranz.

Ok, deci KH e mic si OK. Dar PH-u la 6.3-6.4? Nu e prea acid?

Multumesc,
Alex

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Am facut o poza in seara asta. O gasiti AICI pe Flickr (vad ca voi folositi imageShack, de ce? ca merge ca pixu...)
Se vede tufa de Microsorum in spate si ce-a mai ramas din HC pe care l-am taiat si replantat. In spate dreapta se vad firele de Heteranthera replantate.

Ah, in prim plan se vede unul dintre neoni "indoit" care din cand in cand inoata ciudat: capul in jos si miscari sacadate sus-jos...e pe duca?

Si niste teste facute in graba cu JBL 5in1:

Robinet: GH aproape de > 20; KH 10; PH 7.6 - 8 (nu-mi dau seama care culoare se potriveste exact)

R/O: GH < 3; KH:0; PH 6.4 (cu aproximatie)

Apa are impuritati din cauza buretelui din filtru (care nu e Eheim original ci unul ieftin de 7lei care vanzatorul mi l-a recomandat si eu ca fraieru l-am ascultat ca de, e diferenta intre 30lei si 7 lei dar se plateste zgarcenia. In fine, il voi inlocui cat de curand)

Intrebari:
1. de la ce s-a indoit neonul ala in halu asta si de ce inoata asa ciudat?
2. cum se taie Microsorum? Ca de cand o am, n-am tuns-o niciodata...ca nu stiu cum.
3. ca vorbeati de lumina, NU credeti ca 3 neoane de 18w sunt prea multe? Daca nu, ce "set" de neoane sa pun (ca oricum trebuie sa le inlocuesc pe astea ca au cam peste 6 luni): OSRAM FLUORA, Osram lumilux 865 sau Osram Biolux 965 ?
4. Daca 2 sunt ok, care din cele 3 enumerate sa bag?
5. Ce alte plante s-ar potrivi acvariului tinand cont cum arata acum si ce "dotari" are? As prefera plante mici de prim plan dar si una stufoasa de fundal...

Multumesc anticipat,
Alex

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

1. N-as vrea sa ma hazardez, dar daca s-a arcuit asa, dar mai ales miscarile spasmodice si neputinta de a-si mentine pozitia orizontala (ci inotul cu capul in jos) m-as gandi la Pleistophora. Asta este un nenorocit de parazit, care se fixeaza in tesuturile musculare ale pestelui. Din diagnostic lipseste decolorarea partiala a pestelui, mai ales in partea din spate. Mai urmareste-l putin, iar daca diagnosticul se confirma, va trebui sa-l izolezi. Tratament nu exista, daca vrei sa-l scutesti de chinuri, il poti euthanasia.
2. Fiind o planta cu rizo, Microsium-ul se va divide divind pur si simplu rizomul. Se taie astfel incat sa ramana cateva frunze si se va prinde din nou pe buturuga. Daca nu vrei sa-l desfaci inca, mai rareste din frunze, sau char scoare de pe buturuga bucati intregi de rizom.
3. La inceputul postului ai spus ca ai doua neoane. Sunt suficiente.
4. Doua Fluora, sau un Fluora cu un 965
5. Ehe, plante ar fi multe. Dar nu stiu ce sa-ti zic, ca nu m-ai lamurit cu CO2-ul. MAi bagi, sau nu mai bagi?

This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2010 23:08:37

[Email] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspuns.

1. Inoata asa din cand in cand, nu tot timpul dar il urmaresc sa vad ce si cum.

2. Faza e ca e deasa acum si e destul de greu sa tai rizomul fara sa ridic buturuga - lucru pe care nu l-as face pt ca e cam fixa si sigur voi face valuri...Ai zis sa raresc din frunze - adica le tai pur si simplu? Banuiesc ca de la baza, are ceva daca le tai ca pe gard...de la jumate?

3. Am doua neoane dar gengiskhan a zis:
As lasa lumina 9 - 10 ore pe zi, chiar daca nu e foarte multa.
si de aia am intrebat daca sunt de ajuns 2. Voi cumpara unu si unu atunci.

4.Cu CO2 bag Seachem Excel - stiu ca voi nu va omorati cu el dar va spun ca, concureaza cu "bomba" si nu-ti da atata bataie de cap, ba tine si algele in sah. Unele....
Deci, bag CO2 chiar daca nu gaz

Alex

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

Revin cu o rectificare: am 2 tuburi de 15W FloraGlo (nu de 18 cum am zis la inceput). Intrebare: sunt ok sau trebuiesc 3?
Ma uitam la preturi si Osram Fluora e aici 27z? si Hagen FloraGlo 39z? (cam tot atat in RON) - de ce-s astea Hagen asa scumpe daca nu-s la fel de bune ca Osram?

Azi am cumparat un burete serios pt filtrul meu intern si l-am scufundat in acvariu sa se formeze in el bacteriile respective. Cat trebuie sa-l las? 7 zile e prea putin?

Multumesc,
Alex

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
alexandruv
Member
[Avatar]

IP:

M-ati uitat?

Cum e cu lumina? 2x15w la 50L e ok? Daca nu, oare daca renunt la capac si imi cumpar suport de lumini suspendat fie chiar 2x20w - sunt mai lungi dar mai puternice va fi ok?

Alber - ziceai ca ma sfatuiesti de ce plante micute dar frumoase as putea pune, tinand cont de cum arata acum acvariul...

Multumesc

====
Alex
[WWW] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

In ceea ce priveste lumina, depinde de plantele pe care vrei sa le cresti, ce fertilizanti esti dispus sa oferi, daca esti dispus sa oferi si CO2, si asa mai departe. In principiu, un minim de 0,5 W/litru ar trebui sa fie suficient pentru un bazin fara prea multa fertilizare si lipsit de CO2, altfel in loc sa profite plantele, profita algele. Daca fertilizezi cu micro si macroelemente, si CO2 macar de la o bomba du drojdie, ar trebui sa ajungi pe la 0,7w/litru. Puterea de 1w/litru nu pot sa recomand decat avansatilor in ceea ce priveste fertilizarea, spectrele luminoase, aditia de co2 si asa mai departe, categorie in care nu ma aflu .

.
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: