Combinatia filtru intern + extern e buna, mai laes la discusi. Poti folosi si aeratorul Venturi de la filtrul intern, dar nu la plantate cu aditie de CO2.
Si eu ma saturasem de drumul cu galeti prin casa (am 5 acvarii cu aproape 1000 l de apa) si nici solutia cu furtun de 1/2 cu cuplare rapida nu mi-a placut desi era un pic mai comoda (tot trebuie sa cplezi furtun, pompe, filtru de carbon, cuplele rapide nu sunt etanse, destul de multa manopera)... asa ca am trecut la schimbul de apa la picatura facut cu componente Gardena Micro Drip System:
- derivatie cu robinet de la instaltia de apa rece din baie (am pus un T dupa robinetul ce alimenteaza masina de spalat, si un alt robinet sa pot opri schimbul)
- un filtru de apa cu carbon (nu e componenta Gardena, se poate gasi si Gardena dar mai scumpa, sunt doua modele de 5" si de 9", in functie de buget si de cat de des vreti sa schimbati filtrul alegeti una dintre variante,pretul e cam intre 50 si 90 lei)
- un filtru adaptor Gardena 1000 (filtrare mecanica+regulator de presiune 1.5 bari+adaptor pentru tubulatura Gardena de 6 mm)
- o "magistrala" de tub negru polietilena Gardena 6 mm
- derivatie in T la fiecare acvariu, cu picurator reglabil 1-8 l/h (am avut si robinet Gardena pe fiecare derivatie pus dupa picurator, dar nu erau etanse, apareau picaturi pe la imbinari asa ca pina la urma am renuntat la ele)
Asta pe partea de intrare, la iesire am cate un overflow bricolat si o "magistrala" de scrugere facuta tot cu tub de 6 mm (mai multe detalii vezi pe albumele din
http://picasaweb.google.com/tiberiu.atudorei , cel cu overflow si "Rift Drift").
Schimbul de apa la picatura are avantaje majore (adio galeti, parametrii apei nu variaza aproape deloc sau variaza foarte lent, nu stresezi pestii, poti controla cand si cata apa schimbi) dar te bazezi pe stabilitatea parametrilor apei furnizate si de eficienta filtrului de carbon (pe care e bine sa il schimbi odata la cateva luni).
Edit pc.ciprian: am facut eu linkul sa mearga