Author |
Message |
Pestiuca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 01:08:39
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Pestiuca
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ce3bd7d63a2c9c81983cc8e9bd02ae5.jpg)
IP:
|
Ce teste ar trebui facute saptamanal apei? Ar fi indicat sa cumparam un Test Lab de la Jbl? Merita banii?
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 01:19:33
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
Spuneai pe undeva ca ai citit Ciclul azotului?  Si inca tot nu ai gasit raspuns la intrebarea pe care ti-o pui? Ia mai citeste odata.
Daca raspunsul va fi tot un NU hotarit, o sa-ti raspundem, ca nu lasam pe nimeni cu nedumeriri, ca zice lumea ca suntem rai si afurisiti. Si nu e cazul, zau.
Cit despre testul 5 in 1 JBL, uita. Nu se merita.
|
|
 |
LeicaBogdan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 09:31:35
|
LeicaBogdan
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b32e8760418e68f23c811a1cfd6bda78.jpg)
IP:
|
Dolly wrote:Spuneai pe undeva ca ai citit Ciclul azotului?  Si inca tot nu ai gasit raspuns la intrebarea pe care ti-o pui? Ia mai citeste odata.
Daca raspunsul va fi tot un NU hotarit, o sa-ti raspundem, ca nu lasam pe nimeni cu nedumeriri, ca zice lumea ca suntem rai si afurisiti. Si nu e cazul, zau.
Cit despre testul 5 in 1 JBL, uita. Nu se merita.
se referea la test lab de la jbl. nu la testul 5 in 1  test lab e geanta aia cu toate testele. si da merita banii.
|
microgeophagus ramirez maniac  |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 09:39:42
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
LeicaBogdan wrote:
se referea la test lab de la jbl. nu la testul 5 in 1  test lab e geanta aia cu toate testele. si da merita banii.
Aha.  Multam de lamuririre.  Dar uite ce nu inteleg eu - oare sta cineva sa-si testeze apa in fiecare saptamina? Un acvariu odata ciclat si care merge bine nu are nevoie de asa ceva. Poate doar pentru anumite specii de pesti sau experimente. Sau, in caz de Doamne fereste, o nenorocire care sa decimeze ce e pe acolo.
Dar noi suntem aici sa o sfatuim. Si mai las-o sa citeasca odata Ciclul azotului.
|
|
 |
LeicaBogdan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 09:41:18
|
LeicaBogdan
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b32e8760418e68f23c811a1cfd6bda78.jpg)
IP:
|
eu fac teste saptamanal la duritate si la ph....pentru ca incerc sa le confer conditii optime la ramirezii mei ca sa imi depuna.
|
microgeophagus ramirez maniac  |
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 09:58:39
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
Pai tu ai un interes anume. Las ca ne-am prins cu totii.  Dar Pestiuca stii ce pesti are? Zicea ceva de Barbus tetrazona la un moment dat, platy...nici mie nu imi e prea clar.
Lucrurile clarificate vor fi mult mai simple si raspunsul mai usor de dat. Asa ca asteptam cu infrigurare.  Iar daca ea vrea un test lab...de ce nu? Scapa de o grija. Dar nici sa te complici mai mult decit trebuie nu e cazul uneori. Parerea mea. Banii aceia ar putea fi investiti in altceva. Decizia oricum ii apartine.
This message was edited 1 time. Last update was at 20/09/2010 11:55:16
|
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 10:50:47
|
Humbert
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/db68512896941514a089c37392f0683b.jpg)
IP:
|
depinde de ce lucruri vrei sa faci cu acvariul tau. daca esti foarte interesat de plante si ai resursele banesti si timpul necesar sa te joci cu plantele, atunci ai nevoie cel putin de urmatoarele teste: ph (daca esti pasionat de plante vei avea ph controller, deci testul colorimetric nu o sa-ti trebuiasca, dar na), gh, kh, No3, Fe, PO4.
daca vrei sa ai un acvariu obisnuit, cu pesti si plante fara sa stai sa bibilesti toata ziua, parerea mea e ca nu-ti trebuie niciun test. motivul e ca nefiind interesat de plante in mod deosebit, nu vei vrea sa modifici parametrii apei, ci o vei folosi pe aia de la robinet, deci de ce sa mai testezi daca tot nu faci nimic dupa aia?
as vrea sa mentionez ca cel mai inutil test dupa parerea mea este testul de NO2 (nitrit). nu ai ve face cu el: daca pestii nu sunt ok (pt ca, sa zicem, ai avea nitriti in acvariu), tot ce vei face e sa schimbi apa. dar asta o faci oricum, este cea mai buna si cea mai simpla solutie pentru aproape orice problema. deci e inutil sa testezi NO2.
|
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 12:46:52
|
bobesku
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e7e8f8e5982b3298c8addedf6811d500.jpg)
IP:
|
Humbert wrote:...as vrea sa mentionez ca cel mai inutil test dupa parerea mea este testul de NO2 (nitrit)...
Salve, da-mi voie sa-mi expun si mica mea experienta legata de NO2, si eventual daca mi-am facut o parere gresita sa ma corectezi. Nu e bai
In anumite conditii este f util testul de NO2 pentru ca este exact la mijlocul ciclului azotului. Daca de exemplu modifici masa filtranta, schimbi 1 din cele 2-3 filtre, faci curatenie prea bine prin acvariu, primul indicator al unei deciclari este tocmai NO2. Iarasi daca suprapopulezi controlat la fel o sa observi o crestere a nitritilor. Amoniacul e util doar la inceput ulterior sunt sanse f mici sa ai vreun spike, doar daca faci ceva total gresit (gen dezinfectie in acvariu cu spalarea buretilor cu dero  ). Si revenind, da schimbi apa ca sa rezolvi DAR de ce sa astepti sa-ti dai seama dupa comportamentul pestilor cand poti face 1-2 zile teste mai atent si sa intervii inainte de a-i afecta?
Recent mi-am montat un fundal 3D stancos in acvariul cu africani si la momentul respectiv aveam asa ca filtrare: 1 canistra JBL 900, 2 filtre interne. Cand mi-am montat fundalul am lasat un spatiu de 4-6cm in spate in care mi-am facut fitlrare biologica din stripuri de bureti, bioballs si tuburi din sticla sinterizata aka JBL SintoMec toate ajutate de o pompa de recirculare JBL u1000. Turul pompei este dus pe un tub exatc in mijlocul materialelor filtrante din spate si returul l-am montat spre suprafata apei cu un spray bar pentru valurirea apei f intensa. Apoi am scos unul din cele 2 filtre interne, ideea fiind sa renunt la ambele filtre interne dar pe rand. A doua zi la testul de nitriti aveam 0.05. Spre seara se apropia de 0.1. Am adugat Sera Nitrivec (am vazut ca la capitolul nitriti Sera Nitrivec face minuni comparativ cu JBL sau Aquatic Nature) si in 24 ore nitritii erau la nivelul minim deci ok pe scala coloristica de la testele de picatura.
Practic am remediat problema fara sa astept sa am un spike de nitriti sau sa vad pestii ca se comporta ciudat.
In general nu testez decat rar sau cand fac vreo modificare, dar primul test la capitolul deciclare il fac cu nitritii. Si doar daca sa zicem mi se pare dubios mai fac si unul de amoniac.
This message was edited 2 times. Last update was at 20/09/2010 12:48:21
|
Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje |
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 12:52:35
|
Humbert
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/db68512896941514a089c37392f0683b.jpg)
IP:
|
sigur ca e ok ce zici tu, numai ca parerea mea e ca testul nu e neaparat necesar: pui nitrivec de la inceput, hranesti pestii mai putin, faci schimburi de apa mai dese sau mai mari.
|
|
|
 |
Pestiuca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 13:28:34
|
Pestiuca
Junior member
IP:
|
Si acum sa raspund la intrebari
Ca pesti am 4 barbusi, o zebra (cealalta a murit), 5 neoni, 2 cory, 3 hemigramusi. Am avut 2molly si 2platy si au murit.
Plante am doar doua tipuri, nu le stiu numele (mi-au fost aduse anul trecut), dar seama cu iarba doar ca au frunzele mai late.
Intentionez sa cumpar testul lab pt ca plantele se inegresc si vad ca nu o duc foarte bine. Trebuie sa le tai in permanenta. Dar primul motiv ar fi pestii. Un barbus are o problema la gura si cred ca este din cauza calitatii apei. In plus ma simt vinovata fata de pestii care au murit si nu as vrea sa ma aiba probleme.
Am de gand sa bag mai multe plante in acvariu de viitor, dar cu siguranta nu o sa-mi reziste si o sa moara toate incet incet daca nu fac ceva.
Inainte de a cumpara Co2, ma gandeam ca apa este de vina si ca ar trebui sa o testez si s-o imbunatatesc.
Stiam ca trebuie neaparat test facut la ph si gh/kh dar restul? Ca, cu, mg, oxigen?
Nu vreau sa imi trec la nivel profesionist ca nu am timp de asa ceva, vreau doar sa le fie bine si pestilor si plantelor.
Va multumesc pt raspunsuri.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 13:42:33
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
Fertilizezi? Cu schimburile de apa cum faci? Mai adaugi ceva substante impotriva clorului, a metalelor grele, etc? Pesti ii hranesti cu hrana variata, vitamine, minerale? Cit de mare e acvariul?
Incearca sa identifici plantele. Vezi ca e Plantfinderul pe pag de inceput. Nu cumpara ceea ce nu cunosti sau din surse nesigure. E clar ca ai ceva probleme acolo. Nu mai bine ai da un restart acvariului? Sa o iei cu inceputul, sa ii faci ciclarea cum trebuie, sa il plantezi bine si apoi sa il populezi, dar nu exagerat.
Ca cum mi se pare ca mai mult de chinui decit sa te bucuri de bazin. Si poate intre timp iti faci rost si de CO2.
|
|
 |
Pestiuca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 14:11:39
|
Pestiuca
Junior member
IP:
|
Plante: Rotala rotundifolia, Heteranthera zosterifolia si mai e una pe care nu am gasit-o pe site dar seamana cu egeria. Am avut si Myriophyllum tuberculatum dar incet incet a murit. Plantele le am de la un acvarist cu experienta gasit pe site aici parca. Am pus Ferropol dar acum nu mai am si nu mi-am mai cumparat. Asta o fi problema?
Schimburile de apa:
La sf de saptamana curat geamul, aspir solul, mai curat din plante, curat lemnele care fac pe ele ca o mazga, curat filtrul. Doar cu apa din acvariu, nu cu cea de la robinet.
Acvariul are 54 l, cred ca mai putini de 50 reali si schimb 10 l. M-am hotarat ca pe viitor sa schimb mai mult, eventual 15l.
Apa de la robinet pe care o pun o tratez cu solutii de la tetra pt clor ( am doua sticlute)
Hrana pesti:
Pestii ii hranesc cu tetra min si spirulina flakes de la ocean nutrition. Am citit ca le place si le-am cumparat.
Substrat:
Ca substrat am de la Jbl si putin nisip (nu mai retin exact granulatia, dar e ok am citit despre el ca e bun).
Sincera sa fiu imi este peste mana sa-l restartez, prefer sa incerc sa-l repar si daca nu merge....
Initial dupa ce am citit o sapt, mi-am luat acvariul, s-a ciclat si mi-am luat plante din plastic pentru ca stiam ca e mai greu cu plantele vii. Cei de pe forumuri m-au sfatuit sa iau plante normale si sa le arunc pe cele de plastic si asa am facut. Am cumparat substratul, am scos apa, imi aduc aminte ce chin a fost
Am zis ca e bine pt pesti si vad ca nu e.
Nu stiu ce sa fac.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 14:34:51
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
In primul rind, plantele pe care le ai - Rotala si Heteranthera au nevoie de lumina multa pentru a-si arata potentialul. Altfel, e pacat de ele. Iar bazinul e prea mic pentru Rotala. Solutiile pe care le pui la schimburile de apa - nu mai zic nimic, ca nu mai vreau sa-mi sara iarasi toata lumea in cap. Daca te intereseaza, vezi ca am mai postat undeva ceva despre acest subiect.
Schimburile de apa se fac saptaminal in proportie de 10-15% din vol acvariului. Fa si tu un calcul. Ce e cu mizga aia de pe lemne, ca nu e normal sa apara asa ceva?
Pestii zici ca apreciaza hrana si totusi au probleme. In ce sens? Sunt apatici, bolnavi? Ai incercat sa mai schimbi mincarea? Substratul ce vechime are? Daca vezi ca plantele nu merg, de ce nu renunti si nu incerci cu altceva? Exista fertilizare lichida, sub forma de conuri sau bile pt radacini. Mergi intr-un magazin de acvaristica si uita-te ce au pe acolo. Apoi vin-o cu ceva concret si intreaba.
Testele de apa deja ti-au fost indicate.
|
|
 |
Pestiuca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 15:41:05
|
Pestiuca
Junior member
IP:
|
Pentru plante lumina se aprinde la 12 la 9 seara se stinge. Am luat acum cateva luni si un neon special pt ele.
De-a lungul anului mi-au murit 5 pesti si nu cunosc cauzele. De ex molly-ul nu a mai vrut sa manance, apoi a facut un fungus pe care l-am tratat si i-a cazut. Nu am stiut ce sa-i fac altceva, a continuat sa nu manance si a murit. Zebra cred ca a fost muscata de cealalta si problema ei s-a agravat, am incercat s-o tratez si pe ea, dar.... Platy habar n-am de ce au murit, ea a murit la putin timp dupa ce se imperechease.
Substratul il am din decembrie anul trecut.
Pestii nu sunt apatici, barbusii stau mai mult ascunsi dar sunt vioi. Pana si cel cu problema la buza este vioi, dar nu mai mananca. Partea de sus a buzei nu mai este si din cate am citit ar fi o boala care le mananca parti ale corpului si are legatura cu parametrii apei. De unde si ideea cu testele.
Am mai avut si alte tipuri de plante care au patit aceeasi poveste si pe care le-am scos. Deci este o problema cu orice planta bag.
Sa inteleg ca Ferropol-ul nu e bun? Nu e fertilizator? Este lichid.
Testele cred ca le voi cumpara separat pentru cele de care am nevoie sunt incluse doar in cel mai scump Lab marin de la Jbl.
Deci voi lua: Fe, Po4, Gh/kh, No3 si poate un ph controler permanent. Ce firma e mai indicata? Jbl sau Tetra? Am deja teste nh3 si nh4 si imi ies bune.
Mancarea pentru pesti a fost una singura pana acum 5 luni cand m-am gandit sa le dau si altceva. Dimineata le dau tetra si seara spirulina pe care mi-o mananca f bine.
Am incercat sa fac poze plantelor. La inceput am crezut ca sunt alge si am cumparat o solutie speciala pt a le indeparta. Fara succes din pacate. Acum cred ca pur si simplu putrezesc.
|
|
|
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 16:00:21
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
Hai sa lamurim niste lucruri.
1. Zebrele nu se musca intre ele. Sunt pesti de cird pasnici dar cam agitati, care au nevoie de un bazin lung si de spatiu de miscare.
2. Zebrele nu se tin cu Barbus tetrazona. Pentru simplul motiv ca acestora din urma le cam place sa ciupeasca tot ce filfie in fata ochilor - cozi de guppy, de zebre, de pesti voalati.
3. Barbus tetrazona este peste de cird si are nevoie de bazine mari.
4.Pentru fungus exista tratament special. Orice peste bolnav se izoleaza intr-un bazin de carantina dotat cu incalzitor si aerator obligatoriu.
5. Ferropolul este un fertilizator bun, care se administreaza dupa o anumita schema ce trebuie respectata, nu la intimplare. Uneori nu este suficienta doar folosirea lui.
6. Ce intelegi prin "neon special"?
7. Plantele arata jalnic - nu te supara ca iti spun. Iar solutiile impotriva algelor de cele mai multe ori le distrug, nu le ajuta.
Solutia e la tine - este bazinul tau. Fa ce crezi ca e mai bine pentru el, ca e clar ca nu va mai merge mult timp asa.
|
|
 |
Pestiuca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 16:34:14
|
Pestiuca
Junior member
IP:
|
Imi e teama ca schimbam subiectul de baza dar sa raspund:
Zebrele, da, sunt pesti linistiti dar cum orice padure ale uscaturile ei, asa zebra mea are probleme de comportament si mai nou ataca neonii (sau se joaca imbrancindu-i si nu-i dau eu seama). Zebrele trebuie puse intr-un bazin de minim 60 cm l, la fel ca si barbusii. M-am interesat inainte de a cumpara pestii de fiecare dintre ei si daca sunt compatibili. Barbusii sunt peste semi-agresivi dar merg perfect cu specii rapide si vioaie precum zebrele cu care nu au avut nicio problema pana acum. Toti pestii isi vad de treaba lor in acvariu, nu sunt probleme.
Neonul am citit ca trebuie schimbat la 6 luni, asadar am luat unul de la Hobby, solar-light de 15 w m-a costat 80 ron.
Poate fi problema de aerare in acvariu? Pompa mea nu mai scoate atatea bule ca la inceput. Sa bag si o pompa de aer?
Pestii tratati au fost izolati si au avut pompa de aer si termometru. Apa a fost la 25 grade. Stiu ca nu trebuie sa tratez pestele bolnav in acv.
Aaaa si mi-am adus aminte ca am cumparat si burete cu carbon pt filtru.
Eu zic ca am facut tot ce se poate face, ba chiar cred ca altii nu se strezeaza asa mult. Ideea e ca ceva nu e bine.
Nu ma supar, stiu ca plantele arata oribil, pe acelea le-am aruncat chiar azi. Din acest motiv am cerut ajutorul.
Deci ca concluzie:
1. Iau Ferropol si respect schema
2. Cumpar teste
3. ?
Multumesc pentru rabdare
This message was edited 1 time. Last update was at 20/09/2010 16:35:54
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 17:03:08
|
Dolly
Dust in the wind
IP:
|
Tocmai iti scrisesem mai sus ca zebrele sunt pesti agitati, vioi.  Nu se impaca cu neonii. Acestia sunt calmi. Daca vezi ca ai probleme cu filtrarea, de ce nu schimbi filtrul? Daca ai un filtru performant, pompa de aerare nu-si mai are rostul.
Zici ca pestii bolnavi au fost tratati. Sa te mai intreb cum si in ce fel? Stii exact ce boala au avut? Ai aplicat tratamentul corect?
La plantele pe care le aveai un singur neon nu era suficient.
Toti pestii isi vad de treaba lor...nu prea inteleg ce inseamna asta. Ce ai vrea sa faca? Ca de vorbit, nu pot, saracii.
La punctul 3 - nu am idee ce sa iti raspund. Eu m-as orienta spre o singura specie de pesti, as studia despre ea si as incerca sa ii ofer tot ce depinde de mine. Nu as amesteca atitia pentru ca uite unde se ajunge. M-as informa si despre citeva plante si totul ar fi altfel.
Despre cit se streseaza altii...hai sa nu discutam, bine? Ca daca ne uitam la acvariile expuse pe aici, ar fi multe de zis
|
|
 |
Pestiuca
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 17:22:38
|
Pestiuca
Junior member
IP:
|
In legatura cu filtrul, el este eheim venit in pachet. Asa ca nu cred ca este prea performat. Am cumparat altul mai mare si cu filtrare tripla dar nu mi-a incaput in acvariu si l-am returnat. Ar trebui sa iau altul la fel de prost dar nou, sau unul extern cum ma batea gandul. Dar daca iau filtru extern imi iau si alt acvariu mai mare si sistem co2 si asta costa.
La capacul de la acvariu am un singur neon si eu nu ma pricep sa-l modific pentru a pune doua.
Cand am zis ca toti pestii isi vad de treaba lor, m-am referit la faptul ca nu sunt probleme intre specii chiar daca sunt mai multe in acvariu. La inceput am fost entuziasmata de toti pestii de pe piata si i-as fi pus pe toti in acvariu
Acum e prea tarziu sa ma mai orientez dupa o singura specie. Am vrut sa donez barbusii dar nu am avut succes. S-a oferit cineva dar avea acvariul mai populat decat al meu si nu avea rost sa-i dau la mai rau.
Nu cred ca amestecatura de specii e problema. Ca ph, temperatura si duritate a apei cam toti sunt pe aceeasi lungime de unda.
Pe acest site sunt sigura ca sunt foarte multi cu experienta si care "se streseaza", dar eu ma refeream in general, in romania. Cei care au dat de acest site este clar ca sunt pasionati si vor sa faca viata cat mai placuta pestilor si vor sa aiba un acvariu frumos. Dar cati nu se duc la magazin si cumpara in aceeasi zi si acvariul si pestii fara sa se intereseze de nimic? Eu cred ca sunt prea multi care fac asta.
Multumesc pentru raspunsuri, ma voi gandi ce sa fac, voi cumpara testele si indata ce le am le pun aici. Voi pune si pompa in functiune, sa vedem....
O zi buna
|
|
 |
Giany
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/09/2010 21:12:26
|
Giany
Membru de baza
IP:
|
cum se numeste alga aia ?? are careva idee ? ma "zbat" cu ea de vreo 2 luni (alga din poza postata)
|
|
 |
djphazer
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/09/2010 00:01:35
|
djphazer
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ab6be46e1d6b21d59a3c3a0b9d0f6ef.jpg)
IP:
|
Cum titlul topicului este inca "Ce teste ar trebui facute saptamanal apei?", voi incerca macar eu sa raspund la intrebare, poate ne mai revenim putin din off-topic  .
Eu personal fac teste in permanenta, poate chiar de mai multe ori saptamanal, pentru ca eu sunt intr-un continuu experiment (schimb lumina, fertilizanti, aditia de co2 si modul de dizolvare etc.).
Nu exista o regula a testelor, dar, daca cineva anume isi doreste sa le faca saptamanal, trebuie intai sa cunoasca motivele pt care isi doreste sa le faca.
Presupunand ca acvariul este ciclat, teoretic cel putin testul de NO2 este inutil. Nu insa si cel de NO3. In cazul bazinelor plantate, este de dorit ca NO3 sa fie undeva la 10mg/l. In cazul bazinelor sterile in schimb, NO3 trebuie mentinut la o valoare cat mai scazuta (peste 25 mg/l pe termen lung devenind periculos pt pesti, si algele beneficiaza si ele de pe urma lui), deoarece in absenta plantelor nu are cine sa il consume. Cam in aceeasi "oala" ar fi si testul de SO4.
In cazul in care apa din zona respectiva este vestita pt fluctuatii ale pH, KH, GH, aceste teste devin si ele utile. Pentru bazinele plantate se poate opta pentru un test permanent de CO2 care tine locul unui test de pH (in cazul in care valoarea KH este una cunoscuta). Pentru bazinele cu plante pretentioase/acvaristi cu pretentii ridicate de la plante, lista poate continua cu teste de Cu, Fe si asa mai departe. In alta ordine de idei, pentru testarea saptamanala a apei devin utile chiar si benzile 5 in 1, dar doar pentru a avea o idee generala asupra apei. Nu prezinta prea mare acuratete, si de asemenea, aparent o solutie mai ieftina, pe termen lung veti constata contrariul. Depinde de banii si timpul fiecaruia (testarea fiecarui parametru in parte necesitand mai mult timp <~10 min fiecare test, fata de ~1 min pentru 5 in 1>).
|
. |
|
 |
|