[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Start acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare tuturor!

De mai mult timp ma batea gandul sa-mi iau un acvariu, dar abia in ultima vreme m-am pus mai serios pe strans informatii!
Dupa ce acum cateva zile am descoperit acest forum si am vazut acvariile deosebit de frumoase a catorva dintre voi m-am hotarat sa-mi incep si eu drumul in lumea acvaristicii.

Dupa "pregatirea teoretica" de baza am dat azi o tura printr-un magazin de profil din Timisoara si din ce am gasit acolo mi-am facut o mica lista cu setup-ul de inceput:

I.
1. Acvariu Hailea A50 (60 L)
include:
- filtru intern: Hailea RP 400 (400 L/h);
- iluminare: lampa PL 24 W
(Am o mica nelamurire in legatura cu acest tip de acvariu: este din sticla sau din plastic? Nu mi-am dat seama cu precizie. La cum suna parea a fi plastic, vanzatoarea zicea ca e din sticla, dar nu era nici ea prea sigura. Sper sa fie sticla si poate ma lamureste un posesor.

2. Pompa de aer Tetratec APS50

3. Piatra de aer

4. Incalzitor Tetratec HC50 (50 W)

5. Termometru cu lichid

6. Furtun schimbare apa cu pompa manuala

7. Mincioc

8. Substrat + Pietris (nu mai stiu producatorul)

Pentru tratarea apei la inceput mi s-a recomandat Tetra AquaSafe (100 ml)

II.
Plante:
Intentionez sa incep in configuratia standard cu cateva plante mai inalte in spate si cateva mai micute in fata (scuzati, dar nu-s inca familiarizat cu denumirile).

III.
Pesti:
Dupa ce se termina ciclarea (trebuie sa iau si ceva teste pentru a stabili cand e apa ok) m-am gandit sa introduc urmatorii pesti:

- nivelul de sus: 3-4 zebre;
- nivelul median: 2-3 guppy + 2-3 zipho + 6-7 neoni;
- nivelul de jos: 5-6 coridoras + 1 ancistrus;

Ce parere aveti de configuratia aceasta? Se vor impaca toti? Sa-i introduc in bazin pe toti deodata, sau sa-i iau in etape?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi!

Week-end placut in continuare!

This message was edited 2 times. Last update was at 21/08/2010 23:26:41

[WWW]
brawn
Membru de baza

IP:

Salut,

Cam toate acvariile "de firma" au sistemul de iluminare subdimensionat pentru un acvariu plantat. Hailea A50 nu face exceptie cu 24W la 60 litri. Nu stiu ce inseamna tub PL, eu as merge pe un sistem de iluminare cu tuburi T5 sau T8. Forma capacului, dar mai ales lungimea lui fac dificila adaugarea altui neon. Dimensiunile acestui bazin sunt "ciudate". Sfatul meu este sa nu cumperi acest acvariu. Mai bine mergi pe un no name neechipat si ti-l configurezi tu. Daca nu suprapopulezi bazinul, nu vei avea nevoie de pompa de aer. Punctul 8 este foarte important. Documenteaza-te bine inainte de a cumpara ceva. O schema accesibila, usor de gasit si foarte buna este cea de la JBL. Eu nu am tratat niciodata cu nimic apa pe care o torn in acvariu. O tin 24 ore in niste ligheane. Cauta pentru inceput plante easy cu crestere rapida. Uite o adresa: www.tropica.com. Despre pesti vorbim dupa ce iti ciclezi acvariul. Succes!
HumanFace
Senior member
[Avatar]

IP:

Ai omis ceva foarte important: FILTRUL
Sa iei si un filtru cu powerhead, asa cam de 200-300l\h .
Pesti: Ar merge zebre cu cory, sau neoni cu cory, sauguppy cu cory (scuze ca m-am repetat) Insa xifo au nevoie de 70-80l. Si ancistrusi au nevoie de spatii mari.

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
king cobra
Junior member
[Avatar]

IP:

si de ce adik un peste de 5 cm are nevoie de 80 l?????
[Yahoo!]
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare din nou si merci pentru raspunsuri!

brawn sa nu te superi pentru ca nu ti-am ascultat sfatul, dar, dupa ce am mai vazut cateva petshop-uri, am cumparat azi acvariul Hailea A50 pentru ca n-am vazut ceva cu un raport calitate/pret mai ok in alta parte. (Am beneficiat si de o reducere de 10 % pentru toate produsele de la magazinul de unde am cumparat fiind o promotie.)

brawn wrote:
Cam toate acvariile "de firma" au sistemul de iluminare subdimensionat pentru un acvariu plantat. Hailea A50 nu face exceptie cu 24W la 60 litri.

Pentru o populare moderata cu plante am citit ca e ok 0.5 W/L si acvariul meu desi are 60 L capacitate, scazand volumul ocupat de substrat, nisip si pietris ajung la aprox 50 L de apa. Astfel cu cei 24 W ma apropii de cei 0.5 W/L minim necesari.
In eventualitatea arderii neonului, la magazin m-au asigurat ca au si de schimb acest tip.

HumanFace wrote:Ai omis ceva foarte important: FILTRUL
Sa iei si un filtru cu powerhead, asa cam de 200-300l\h .

Salut HumanFace! Nu am omis filtrul. L-am scris mai sus in primul meu post "- filtru intern: Hailea RP 400 (400 L/h)".

P.S.: Merci si pentru sfatul legat de pesti. Oricum o sa ma mai documentez pana se cicleaza.

Acum ma apuc sa-l instalez. Pun doar substratul, nisipul, pietrisul si apa in el si in 1-2 zile iau si ceva plante!

This message was edited 1 time. Last update was at 22/08/2010 18:08:36

Acvariu - Hailea A50 (60 L); Filtru intern - Hailea RP 400 (400 L/h); Iluminare - lampa PL 24 W; Pompa de aer - Tetratec APS50; Incalzitor - Tetratec HC50 (50 W)
[WWW]
brawn
Membru de baza

IP:

Nicio problema . Ce inseamna "Pun doar substratul, nisipul, pietrisul si apa in el"? Ce pui pana la urma?
king cobra
Junior member
[Avatar]

IP:

dar de ce mai pui si nisip???nu e nevoie
[Yahoo!]
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

Cred ca n-am fost destul de explicit mai devreme.

Am pus urmatoarele elemente deocamdata:
- substratul (TetraPlant CompleteSubstrate);
- nisipul (nu e chiar nisip, are granulatia de 2-3 mm);
- pietris ceva mai mare deasupra (granulatia 4-5 mm);
- filtrul de apa;
- pompa si piatra de aer;
- termometrul.

Apoi l-am umplut cu apa, iar acum pompa de aer, cat si filtrul merg.
Am adaugat AquaSafe tot de la Tetra (5 ml / 10 L).
Dupa 2-3 zile o sa iau si ceva plante.

Deasemenea trebuie sa mai achizitionez si ceva mancare pentru pesti pentru a stimula formarea bacteriilor necesare ciclarii, precum si teste. La magazin mi s-a recomandat un test 5:1, dar din ce am citit pe forum nu e prea grozav, asa ca nu l-am luat inca.
Ma gandeam la unul special pentru nitrit (ca sa vad cum evolueaza si cand ajunge la zero) si unul pentru nitrat (sa vad cand e prezent in lipsa nitritului).
Voi ce imi recomandati?
[WWW]
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

Am observat ca in interiorul filtrului de apa, pe langa materialul filtrant este si carbune activ.
Ce avantaje/dezavantaje are folosirea acestuia?
[WWW]
Aberdain
Member

IP:

carbunele activ retine nutrientii din apa pe care ii folosesc plantele. Daca vrei plante pretentioase ar trebui sa scapi de carbunele activ. In rest pentru pesti este foarte bun.

54L, JBL CristalProfi e700, Lumina: 45w;Co2: JBL ProFlora Bio 160; UV AquaMedic
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

Merci pentru raspuns!
Pentru ca sunt la inceput in acvaristica si avand in vedere iluminarea de care dispun, o sa iau ceva plante mai nepretentioase / usor de crescut si inseamna ca pot pastra carbunele.

In legatura cu perioada de iluminare. Am vazut ca e un subiect destul de controversat, dar majoriatea considera timpul optim de iluminare 8 ore / zi. Pentru un acvariu plantat moderat si nu suprapopulat cu pesti care varianta credeti ca e mai buna?
Pentru ca de la 7:15 la 18:00 sunt plecat la lucru, am doua programe posibile de iluminare:

I. 7:15 - 18:00 (10 ore 45 min)

sau

II. 23:00 - 7:00 (8 ore)

This message was edited 1 time. Last update was at 23/08/2010 15:03:21

[WWW]
Aberdain
Member

IP:

nu e prea recomandat iluminarea artificiala noaptea. Cel mai bine tii lumina ziua, iar pentru problema cu lipsitul de acasa solutia este o priza programabila digital (17 ron la carrefour).

Numai bine

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Nu se recomanda iluminarea plantelor pe timp de noapte. Sa-ti zic si de ce. Plantele, ca si oamenii, au un ceas biologic, care le spune cand este zi si cand este noapte. Daca ai avea ceva experienta acvaristica (stai linistit ca o capeti si pe asta ) ai observa ca in jurul orei 20, plantele incep sa se "inchida". Adica vei vedea (mai ales la plantele stem) cum frunzele incep sa se lipeasca de tulpina. Chiar daca tii lumina aprinsa pana la ora 22:30, ca mine. Deci iluminarea pe timp de noapte este o problema, atata timp cat planta este obisnuita si vrea sa primeasca lumina pe timp de zi.
Priza programabila este rezolvarea.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspunsuri amandurora!
Voi cauta priza programabila zilele viitoare.

P.S.: Azi am luat si plante. Revin cu detalii cand ajung acasa.
[WWW]
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

Plantele pe care le-am achizitionat si plantat in aceasta seara sunt urmatoarele:

- microsorum pteropus (2 tufe mici);
- egeria densa (8 fire);
- anubias barteri (1 tufa).

Deasemenea am luat si teste de apa 5:1 sa am macar cat de cat idee despre ce se intampla cu apa din acvariu. La prima masuratoare valorile obtinute au fost urmatoarele:

- nitrati (NO3) = 10 mg/l;
- nitriti (NO2) = 0 mg/l;
- GH (duritatea totala) = 4-5 grade;
- KH (duritatea carbonatului) = 0-3 grade;
- pH = 7.2 - 7.6.

Este normal ca la inceputul ciclarii sa inregistrez o anumita cantitate de nitrat in lipsa nitritului?
Duritatea apei este deasemenea foarte mica deocamdata. Va mai creste pe masura ce se desfasoara ciclarea?
[WWW]
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

La 48 de ore de la start am facut al doilea test al apei!
Rezultatele sunt urmatoarele:

- nitrati (NO3) = 10 mg/l;
- nitriti (NO2) = 0 mg/l;
- GH (duritatea totala) = 7 grade;
- KH (duritatea carbonatului) = 3 grade;
- pH = 7.

Deocamdata se obseva doar o crestere a duritatii totale (de la 4-5 la 7) si o scadere a pH-ului (de la 7.2-7.6 la 7).

Acum avand si plante am tinut iluminatul aprins azi intre 7:00 si 19:00 (inca n-am avut timp sa caut priza programabila), iar temperatura in acvariu a urcat pana la 27.5 grade. Am inteles ca in timpul ciclarii, pentru accelerearea procesului, temperatura poate sa fie si 30-31 de grade.

Aerarea mai puternica este buna in timpul ciclarii? Asa am citit undeva, dar nu mai stiu exact daca procedez corect. Momentan imi merge filtrul (bineinteles) care face si valuri la suprafata pentru a intensifica schimbul de gaze, cat si pompa+piatra de aer. E ok asa?

This message was edited 1 time. Last update was at 24/08/2010 21:48:21

[WWW]
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

Revin cu cateva poze:
1. La 30 de minute dupa umplerea cu apa
2. Dupa 30 de ore - adaugat plantele
3. Egeria densa
[Thumb - Umplut cu apa de 30 de minute.jpg]

[Thumb - Plantat dupa 30 de ore.jpg]

[Thumb - Egeria densa.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 24/08/2010 22:01:44

[WWW]
catalintroi
Junior member
[Avatar]

IP:

4. Microsorum pteropus
5. Anubias barteri

P.S. Stiu ca sunt cam urate pietricelele colorate, dar nu mai erau din cele colorate natural cand am cumparat acvariul si n-am mai avut rabdare... Sper sa nu ma certati prea tare!

Astept cu interes parerile si sfaturile voastre!
[Thumb - Microsorum pteropus.jpg]

[Thumb - Anubias barteri.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 24/08/2010 22:05:22

[WWW]
Aberdain
Member

IP:

alea colorate sunt cel putin penale. In rest e totul ok, asteapta sa se cicleze. Ai putea incerca si cu o capsula de bactozym in filtru, da rezultate. In 2-3 zile sa iei ceva cory sa incepi ciclarea adevarata. Da nu vad filtrul

This message was edited 1 time. Last update was at 24/08/2010 22:09:37

Aberdain
Member

IP:

a, scuze

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: