[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
valori teste apa  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
kline
Junior member

IP:

Apa provine de la retea,decorul in acvariu este format din pietris 2-3 mm cumparat de la petshop,pietris necalcaros, alte elemente de decor numai sunt decat doua plante anubias, azi cand ajung acasa fac si testul de duritate a apei apa parca e gh si kh nu ?

Atentie la motociclisti in trafic!!!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

pH mi se pare "cinstit" la acel KH de 10. Poti reduce pH-ul cu niste turba in filtru, daca nu scade suficient, poti ajuta cu CO2.

kline wrote:no3 este 13.8 mai exact

Nu-ti mai fa probleme, e in regula concentratia asta de NO3.

kline wrote:nelmurirea mea este de ce am no3 in cantitati foarte mici atat timp cat nu am plante care sa il "consume"
am doua planta de 5 cm inaltime

Inseamna ca acvariu nu produce mai mult NO3, si asta e in regula .
Daca poti masoara si amoniacu', e posibil sa lipseasca partial bacteriile care-l transforma in NO2 si asta sa fie una din cauzele NO3-ului mic.

kline wrote:exlicatia laborantei a fost:

Din cauza filtrului extern biologic (adica functioneaza prea bine)
solutiile ei:
sa pun mai multe mancare in apa cand i hranesc asa vor fi reziduri mai multe deci implicit si no3 sau sa reduc capacitatea de filtarea a filtru ceea ce nu pot face.
acum astept pareri de la voi.

Nu pune mai multa mincare, vor rezulta mult mai multe chestii pe linga NO3, majoritatea toxice.

Poze: smilie ... Poze cu plante
kline
Junior member

IP:

Ok, Am inteles ca trebuie sa incerc cu turba acum te rog sa im spui in care dintre cele 3 sertare din filtru pozitionez turba si cat timp trebuie sa o tin in filtru.

Multumesc anticipat

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Poti pune turba in oricare sertar ....... parca as inclina sa spun s-o pui in sertarul in care ajunge apa ultima data, sa nu se colmateze repede. Eu am folosit turba granulata Sera, mi se pare foarte eficienta. Turba atoasa de la Hagen n-a avut aproape nici un efect.
Dupa ce pui turba masoara pH-ul foarte des sa n-ai surpriza sa scada brusc prea mult. Dupa citeva masuratori de pH (nu stiu cite ) poti decide daca ai pus prea multa sau prea putina. Masoara si KH, turba va contribui la scaderea lui.

O tii in filtru cit e nevoie, in timp nu va mai fi la fel de eficienta, o schimbi atunci cind nu mai face fata.

ciprian01
Membru de baza

IP:

@porcu:
Scaderea ph-ului cu turba nu este influentata de valorile duritatii apei?!
Adica la valori mari ale duritatii turba scade nesemnificativ ph-ul!
Chiar si la valori mici ale duritatii si la o cantitate suficienta de turba, greu scade ph-ul cu mai mult de 1 o unitate?!

P.S.
Folosesc turba in apa de osmoza in cazul n care scot pui de discusi sau de apistograme. Nu am reusit sa il cobor cu mai mult de o unitate orice i-am facut! Si pe termen limitat!
In cazul in care a fost nevoie sa reduc ph-ul f mult, pt unele tratamente, singura metoda a fost cea cu acizi anorganici tari!

This message was edited 1 time. Last update was at 20/07/2010 09:37:22

[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Pina am scris eu vad c-ai scris si tu .

ciprian01 wrote:Scaderea ph-ului cu turba nu este influentata de valorile duritatii apei?!
Adica la valori mari ale duritatii turba scade nesemnificativ ph-ul!
Chiar si la valori mici ale duritatii si la o cantitate suficienta de turba, greu scade ph-ul cu mai mult de 1 o unitate?!

Ba da, cu cit apa e mai moale, va scadea pH mai mult.
Dupa cum spuneam mai sus, turba granulata Sera e foarte eficienta, scade si KH, nu cunosc in detaliu procesele chimice care se intimpla, da' se intimpla.
Marimea efectului depinde de cantitatea de turba si de cantitatea de apa din acvariu.

ciprian01 wrote:Folosesc turba in apa de osmoza in cazul n care scot pui de discusi sau de apistograme. Nu am reusit sa il cobor cu mai mult de o unitate orice i-am facut! Si pe termen limitat!

Nu-mi dau seama de ce nu reusesti sa scazi pH-ul cu turba daca ai apa de osmoza, teoretic cu KH=0. Presupun ca n-ai nimerit o turba ca lumea.
Eu am apa foarte moale, KH<1 si pH scade bine de tot cu turba asta Sera. Parca imi amintesc c-a scazut pH-u' de la 7 la 5 intr-un acvariu de 40 litri dupa ce pusesem turba intr-un PowerHead Resun Mini (d-ala de 20 lei). Nu mai stiu exact.

kline
Junior member

IP:

Ce parere aveti de acest (http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVlZhZWxKUVVrWlZlUT09&pid=VkZkd1ZrNUZOVFpXVkZKUFZrVnJPUT09) device de test ph-ul si eventual ceva alternative daca nu este bun

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Pare in regula, daca e calibrat cred ca va indica bine.
E bine ca are calibrare in doua puncte, presupun ca la 4 si la 7. Dupa calibrare ar trebui sa indice corect intre 4 si 7.

ciprian01
Membru de baza

IP:

@porcu:

Da, cu o duritate apropiata de 0 poti sa scazi ph-ul cum spui tu! Dar e periculos din f multe puncte de vedere sa tin duritatea la acele valori! Pt siguranta o ridic la 4-5. In aceste conditii si utilizand turba de la Sera nu pot sa o scad cu mai mult de o unitate orice i-as face.

Personal nu sunt adeptul acetsei metode decat pt perioade limitate si in scopuri bine definite (reproductie). Altfel vad mai multe dezavantaje:
- masurare permaneta ph si duritate.
- variatii
- inlocuire turba lunar aproape; asta implica desfacerea frecventa a filtrului, balta prin casa, etc; costuri, etc

Daca fac un calcul, in special pt un bazin de volum mai mare in care doresc sa mentin acesti parametri la valori scazute, ies mai bine cu o instalatie de osmoza! Si evit si surprizele celor de la regia de apa...

Este adevarat ca poate pare mai scumpa o instalatie, dar cred ca este necesara. La inceput incercam cu totii sa gasim solutii ieftine, dar in timp, de cele mai multe ori s-au dovedit ineficiente sau greoaie.
La o apa data greu ii modifici parametri fara oamoza.
[Email]
vio.guitar
Junior member

IP:

m_3 wrote:
kline wrote:Testul a fost facut cu "test 6 in 1" Tetra si 5 in 1 de la jbl ambele au dat aceleasi rezultate.

Altii s-o fi grabind sa dea sfaturi, dar si tu te-ai grabit mai tare cand ai citit topicul acesta. Raspunsul la intrebarea ta este chiar in prima postare.

stai linistit ca nu m-am grabit... tocmai pentru ca scria ca testele sunt facute cu betisoare "x" in 1 m-a facaut sa intreb cum i-a dat "8,2" la PH...
deci raman la parerea ca o identificare corecta a valorilor ne scuteste pe toti de polemizari inutile...

m_3 wrote:Despre tonul cu care ai intervenit... nu mai zic nimic... In ultima vreme am observat tot mai multi membrii ai forumului (de regula membrii mai noi) ca sunt irascibili si discutiile tind mai repede sau mai tarziu spre cearta si polemici... O fi de la caldura sau ce?

fratilor... Daca mai tine caldura o luna ce ne facem? Ajungem sa ne dam in cap?

nu are relevanta cat de noi sunt membrii pe un anumit forum, atata timp cat isi dau silinta sa ajute in functie de cunostintele acumulate, la rezolvarea problemelor ...atentie REALE...
si despre ton, stai linistit, mai sunt si "agitati" nu inseamna ca vor sa se certe cu cineva...

revenind ontopic:
@kline teste le x in 1 nu sunt precise, deci nu poti sa-ti faci decat o idee..pentru ce vrei tu sa masori incearca testele cu reactivi, dedicate acvaristicii, iar colegii ti-au spus si ca nu poti masura PH mergand cu apa in sticla la laborator...
cat despre duritati, iarasi nu stiu cu ce le-ai masurat, dar e aceeasi poveste ...
din cate am ineteles de la alt coelg de-al nostru duritatile in zona sunt mici si de aici nedumerirea generala legata de valorile mari pe care le ai acolo...
pune o poza ca cu siguranta "gasim" ceva ne la locul lui acolo...(fac referire la pietris sau bolovani - cum ai dedus sa sunt necalcarosi?)
si acuma sa concluzionam ceva:
DACA totusi valorile prezentate (NO3: 13 NO2: 0) si ma rog GH si KH prezentat de tine (excludem PH de data asta) sunt cat de cat reale..nu vad ce te nemultumeste la aceste valori?...
ce valori ai ca tinta? si pentru ce...detaliind poate intelegem si noi si tu ..ce trebuie facut...

Viata-i grea..dar se termina repede... - Boogie Woogie
[Email]
LaBocaDellaVerita
Clona

IP:

kline wrote:Apa provine de la retea,decorul in acvariu este format din pietris 2-3 mm cumparat de la petshop,pietris necalcaros, alte elemente de decor numai sunt decat doua plante anubias, azi cand ajung acasa fac si testul de duritate a apei apa parca e gh si kh nu ?

Fa niste teste si la apa de la retea. Tare-s curios . Pietrisul esti 100% sigur ca nu contine elemente care sa creasca KH-ul?
Haide-ti sa incercam sa-l ajutam la indepartarea cauzei acelor valori, nu la indepartarea efectului . Indepartand efectul nedorit(ph si duritate mari), doar pt moment, nu vom rezolva nimic. Peste ceva timp problemele vor reapare si iar o luam de la capat. Deci...hade-ti sa cautam cauza
kline
Junior member

IP:

Legat de rezultate la analiza apei ma nemultumesc urmatoarele:
1.Ph-ul foarte mare peste 8.2. (acum o saptamana mi-am facut un acvariu de 240l in care voi tine 6 discusi si din cate am citit ph-ul optim pentru discusi este muuuult sub 8.2) deci atunci voi avea o problema si vreau sa identific din timp rezolvarea cu ph-ului.
2. Valorea GH-uli 16 care este la limita superiora si nu vreau sa astept sa treaca peste ca apoi sa iau masuri,mai bine previn decat sa tratez
3. Valorea NO3 extrem de mica ceea ce insemna "hrana" insuficienta pentru plante(vreau sa fie cat de cat plantat)

Legat de pietris inainte sa il pun un acavariu l-am spalat in mai multe pe dupa care l-am pus intrun lighean cu otet si nu au avut loc reactii de aici deductia ca pietrisul nu este calcaros.

Apoi l-am spalat bine din nou si l-am bagat in acvariu... ce imi pare rau este ca nu am facut testele atunci sa vad daca duritatea si ph-ul au crescut dupa ciclare.

M-am uitat peste buletinul de analize la apa din zone in care stau eu si am vazut urmatoarele:

Turbiditate=0.3
pH=7.09
Conductivitate=250
T.D.S**=135
Clor rez. lib.=0,192

**total solide dizolvate

This message was edited 1 time. Last update was at 20/07/2010 14:51:58

vio.guitar
Junior member

IP:

atunci o solutie rapida ar fi sa faci cateva schimburi de preferat cu apa declorinata in prealabil (ca sa nu-l deciclezi de tot in caz ca nu e ciclat ca lumea).
schimburile pot fi 30-50% daca ai posibilitatea sa tii asa o cantitate de apa o zi sa iasa clorul din ea...
schimbi tot la 2 zile cantitatile astea si macar teoretic ar trebui sa te apropii de PH 7 cat ai la retea...
probabil ca si duritatile iti vor scadea daca la retea ai duritate mica.
cat despre NO3 mica nu-ti mai fa probleme...ca tu nu ai plante in acvariul ala...(anubiasul fereste-l de lumina puternica directa si nu-ti va face probleme la No3-13 )
cum ti-a mai spus si un coleg aici unii fac eforturi mari sa-si mentina NO3 la valorile alea mici...
hotaraste-te tu in primul rand ce vrei:
1. Discusi?... iti vor fi recunoscatori daca tii apa la NO3-ul ala...
2. Plante?... atunci ia-ti plante.

This message was edited 2 times. Last update was at 20/07/2010 16:06:05

[Email]
kline
Junior member

IP:

valori teste apa direct de la retea
ph=7.2~7.6
KH=8d
GH=8~10d
NO2=0
NO3=0

d*grade germane

ciprian01
Membru de baza

IP:

Daca testela tale sunt ok...problema e la tine in acvariu!
Ia o foaie de hartie, aseaza-te in fata acvariului si scrie tot ce vezi, inclusiv materialul din care e format fiecare obiect!
Apoi transcrie aici!
Poate ii da cineva de cap!
[Email]
kline
Junior member

IP:

In acvariu am asa :
Elemente de decor;doar 2 plante la una din ele nu am scos cosuletul acela care este plin cu un "fel de vata minerala"(ala e singurul material neidentificat)
Pietris
Pesti 8 la numar
Si elemente de la filtru tur-retur care sunt din plastic.
termometru din sticla si incalzitorul tot din sticla cred ca sunt neutre din punct de vedere chimic pentru apa.

Ma gandesc serios azi cand merg acasa sa ma opresc la petshop sa si imi iau un saculet cu turba... azi dimineata am dus din nou apa la laborator si mi-au determinat duritate 8.1 grade germane si ph 7.9 rezultate fiind foarte apropiate cu cele care le-am facut eu cu testele de la tetra aseara.

vio.guitar
Junior member

IP:

ciprian01 wrote:Daca testela tale sunt ok...problema e la tine in acvariu!
Ia o foaie de hartie, aseaza-te in fata acvariului si scrie tot ce vezi, inclusiv materialul din care e format fiecare obiect!
Apoi transcrie aici!
Poate ii da cineva de cap!

colegu' are dreptate...dar o poza nu se poate?!?!...
..pana atunci...schimburi de apa...la greu...

[Email]
kline
Junior member

IP:

Am si eu o intrebare, De ce imi recomandati sa fac schimburi de apa la greu?? atat timp cat nivelul ph-ului de le retea este foarte apropiat cu cel din acvariu????
valorile NO2=0 si NO3=10 nu reccomanda asta.
Nu vad de ce sa schimb apa, singura mea problema este ph-ul ridicat avand in vedere ca vreau sa cresc discusi.... duritatea se incadreaza in valorile normale din ce vad eu 8 dH la duritatea apei este ok .

ADA recomanda:

"Favorable GH concentrations are between 6.5 and 16 dH"

La mine este 8dH deci este ok, ph-ul sper sa il pot scadea cu turba.

ciprian01
Membru de baza

IP:

Nivelul ph-ului de la retea nu este apropiat de ce ai tu in acvariu! Variatia este exponentiala, nu liniara!
[Email]
vio.guitar
Junior member

IP:

ciprian01 wrote:Nivelul ph-ului de la retea nu este apropiat de ce ai tu in acvariu! Variatia este exponentiala, nu liniara!

de la 7 la 8 e diferenta mare...
nu-ti mai spun ca la discusi le trebuie PH muult mai mic... (am prieteni crescatori care ii tin si la 5 PH)

[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: