[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iwagumi 54l  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

incercare de iwagumi, vechime 1 saptamana
2X18W, aquabasis+manado, CO2 presurizat
pietrele sunt in curs de curatare de alge de catre otocinclusi.
as dori niste sugestii in legatura cu popularea, pt ca mi se pare ca neonii nu se prea potrivesc, oricat de simpatici ar fi ei.

image

image

image

image

This message was edited 1 time. Last update was at 05/07/2010 20:56:47




alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Bun inceputul. De pornit ai pornit bine, sa vedem ce mai bibilim.
In primul rand fundalul. Ar fi mers ceva bej gri sau negru. Albastru ala parca nu se potriveste.
Apoi este vorba de numarul pietrelor. In stilul iwagumi se foloseste un numar impar de pietre, pentru a nu crea senzatia de simetrie.
Cam atat. Despre pesti...poate niste Harlequin rasbora sau ceva de genul.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

fundalul e vopsit, acolo ramane
m-am gandit mult daca sa fie albastru sau negru si pana la urma am ales albastru. cred ca e mai bine decat negru, desi poate mai putin bine decat gri deschis (nu era spray gri)

pietrele sunt 5, (iti dai seama ca aquajournal e primul loc unde m-am uitat)
a 5-a piatra se vede in prima poza, dar e mai greu de observat - e cea mai din dreapta, e ingropata mai mult si mai e si acoperita de alge maronii
asa zice la manualul de iwagumi, ca suteishi poate si sa fie acoperita de plante

din pacate nu reusesc sa fac poze calumea la acvariu, mai tre sa mai studiez.

rasbora nu vreau.

edit: o poza mai clara
image

This message was edited 1 time. Last update was at 05/07/2010 21:33:04




Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

pare promitator, dar parerea mea este ca ar fi trebuit sa pui mai mult substrat in spate.
Alta idee ar fi ori sa te orientezi pe pietre mai multe si mai mari, ori pe un bazin mai mic.
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Da, asta da sfat: schimba ori substratul ori acvariul. Excelent, asa o sa fac, multumesc.



ekosekthor
Junior member

Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
IP:
Offline

Pentru poze fa asa:

1. Treci pe manual.
2. Creste valoarea ISO pana la 800 sau chiar mai mult daca nu ai zgomot in poze. Vad ca ai Canon si din cate stiu eu Canonu scoate poze mai clare la valori ISO mai mari in comparatie cu alte aparate.
3. Mareste diafragma. Diafragma aia de 4.6 este prea mica - si presupunand ca folosesti obiectivul din kit 18-55, la 30mm campul de profunzime scade si mai mult fatza de 18mm de exemplu. Incearca un F8 ca sa-ti creasca mai mult campul de profunzime.
4. Mareste timpul de expunere. 1/12 este prea mic. bariera de claritate pentru fotografii din mana la subiecte statice este de 1/60. Daca cobori sub 1/60 pozele incep sa fie miscate. Cu cat cresti mai mult timpul de expunere 1/250, 1/500, 1/4000 subiectele vor fi din ce in ce mai clare si mai inghetate.

De exemplu la 1/500 ingheti un om in fuga, picatura care cade in apa etc.

5. Daca ai prea putina lumina incearca sa folosesti un trepied si sa combini valorile de mai sus. De pe trepied poti sa folosesti timpi de expunere si sub 1.60.

Alte aspecte importante care te pot ajuta.
- Daca vrei sa redai culorile care le vede ochiul si din cine stie ce motiv acestea nu ies, motivele sunt:
Balansul de alb care nu este setat corect. In cele mai multe cazuri balansul de alb este dat peste cap din cauza a 2 sau mai multe surse de lumina cu temperaturi de culoare diferite. Soare de pe geam, bec din tavan si neon de la acvariu. In cazul acesta, daca aparatul tau foto dispune de functia de setare a balansului de alb (verifica manualul) procedezi asa (sau aproximativ asa): Iei o foaie A4 pe care o pui langa acvariu (cat mai aproape) - ideea este de a avea pe acea foaie toate cele 3 temperaturi de culoare (bec, soare, neon). Apesi butonul de preset al WB-ului, incadrezi toata foaia alba si faci poza. In general afisajul aparatului iti spune daca aparatul foto a reusit sa masoare WB-ul de pe acea poza sau nu. La foaie nu o sa-i faci poza, deci sa nu te miri daca nu apare pe aparat nici o poza alba. Ala e doar testu. Urmatoarea poza pe care o vei face, o vei face cu WB-ul gata stabilit de aparat.

Daca ai softBox-uri, blitz-uri externe sau blende, deja intram in alte teorii, dar te ajut cu placere daca pot

Bafta.
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

multumesc de sfaturi, dar am incercat aproape tot. n-am facut niciodata poze la acvariu fara trepied. niciodata cu alte lumini in camera. niciodata fara filtru de polarizare. niciodata fara sa incerc toate setarile de whitebalance pe care le are. diafragme, timpi de expunere etc. am tras si cu obiectiv prim de 50mm si f/1.8.
pur si simplu cred ca trebuie mult mai multa lumina si asta e.



ekosekthor
Junior member

Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
IP:
Offline

Sper ca nu e off topic discutia asta cu pozatu pentru ca o sa ma bag sa scriu mult

1. Scoate filtrul de polarizare (polarizare circulara presupun). Nu ai ce sa faci cu el in interior. Si apropo, stiai ca ala iti scade din lumina? Polarizarea scade lumina cu pana la 2 stopuri. Depinde si de filtru dar e clar ca acel filtru iti ia din lumina data de neoanele de la acvariu. Daca vrei contraste (presupun ca de-aia l-ai folosit) mai bine fotografiaza RAW si fa modificarile dorite la post procesare.

2. 50mm F1.8.... daca e cel sub 400 ron e varza. Doar del de nikon e reusit. Am auzit multi canonisti care se plangeau de el. Dar, s-ar putea totusi sa ai altul mai scump si atunci problema vine din alta parte. La F1.8 e preaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa soft pentru ce-ti trebuie tie. Candeste-te ca daca vrei claritate, diafragma trebuie sa fie cat mai mare, ori aici la F1.8 ai o zona foarte mica de claritate. 50mm F1.8 e obiectiv de portete si daca faci de exemplu poza la fatza cuiva ochii vor iesi clari si restu neclar. Acum gandeste-te ca apa scade si mai mult campul de profunzime - CLARITATEA POZEI. Da, intr-adevar la F1.8 ai mai multa lumina decat la un F5.6 de exemplu, dar o ai degeaba. Eu am 50mm F1.8 la nikon, varianta ieftina de 300ron (atata a fost atunci) si sub F2 nu trec. Este aproape inutilizabil la 1.8.

Pe langa asta mai apar si alte probleme. Diafragmele mici si obiectivele de portrete ingusteaza campul de profunzime atat de tare incat ce e dupa subiect pierde atat de mult dind etaliu incat risca sa devina o singura culoare. In unele cazuri este bine pentru ca avem un fundal neclar, poate chiar cu bokeh... DAR, aici apar deja zonele arse ale pozei si masurarea expunerii poate sa fie data peste cap foarte usor (mai ales la aparat ca al tau, mid level... ca la un 5D nu cred ca se intampla asta). In astfel de cazuri se foloseste masurarea de tip SPOT, nu matrix. Incearca si cu sistemul de masurare a expunerii sa faci niste experiente.

3. Aici intervine si fundalul acela pe care l-ai ales tu. Cu un fundal negru ai fi avut parte de niste masuratori mult mai estetice. Aceeasi problema o am si eu. Nu am fundal in spatele acvariului, si ca solutie provizorie am pus un dosar verde... Arata ca pixu cand fac poze.

4. Lumina... lumina cred ca ai destula. Eu am acvariu mic, sub 20L, o lumina de 11w si reusesc sa ma descurc cu setarile. Asa-i ca lumina ta e mai puternica decat a mea?

Uite, iti propun un test. DE fapt 2
Pentru pesti:
Pune 50-u pe aparat, urca ISO la 800, scoate filtru de polzarizare, pune diafragma la 2.8 (pentru inceput) si timpul de expunere la 1/90s

Pentru tot acvariul, pune 18-55-u, sau alt obiectiv cu diafragma de 4.5-5.6 (deci nu de portrete sau macro), scoti filtrul de polarizare, seteaza diafragma la 5.6. Timpul de expunere il poti seta intre 60 si 125 (sau mai mare daca iti permit performante aparatului astfel incat sa nu iasa poza intunecata). Iar iso.. iso il poti scadea de la 800 pana pe la 600 sau 400 dar indicat e sa incepi testul cu 800.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/07/2010 23:54:53

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

neatsa. de acord cu observatiile referitor la obiectivul de 50mm, de asta am si zis ca nu mi-a ajutat cu nimic cand am facut poze cu el la ansamblul acvariului, ca pentru detalii unde am nevoie de profunzime mica si sharpness mare (pesti, plante) este excelent. deci nu sunt de acord ca-i un obiectiv varza, din contra, cred ca-i un obiectiv minunat pt banii lui. cele mai bune poze (la altceva in afara de acvariu, evident) cu el le-am facut si sigur ca rareori il folosesc la 1.8, cel mai des 2 stopuri mai jos, si sharpness-ul este excelent pt portrete.
o sa incerc testele tale (deocamdaa nu am alte obiective) si mai ales o sa incerc sa scot filtrul de polarizare (circulara, da), asta e o idee care mi-a venit si mie aseara, stiu ca reduce din lumina dar l-am tinut ca sa elimin orice reflexii.
merci de sugestii, o sa revin cu poze.



ekosekthor
Junior member

Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
IP:
Offline

Reflexiile elimina-le prin blocarea sursei de lumina care le cauzeaza. E cea mai simpla si mai eficienta solutie. Cred ca te-ai chinuit foarte mult cu filtru ala... imi si imaginez ce unghiuri ai incercat si cat ai dat de inelu de la filtru pana ai reusit sa le elimini.

gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut!

Arata bine. Trebuia intr-adevar sa faci substratul mai inalt in spate... dar e ok. Pietrele sunt faine. Ma gandesc ca atunci cand o sa se indeseasca bine plantele, o sa prinda putin si in grosime gazonul. In momentul acela, o sa-ti mai taie putin din inaltimea pietrelor.
Parerea mea e ca ... la iwagumi merge scos background-ul de tot. Daca nu ai nimic in spate, ar arata chiar bine.
Ok, acum am vazut ca e vopsit, nu poti sa-l scoti. Daca era negru, masca putin si filtrul, nu mai era asa de evident cel putin in poze.

Cat de mare este acvariul? Nu e prea putina lumina?

Ai putea sa bagi niste multe microrasbore sau alti pesti de talie la fel de mica. Multe = vreo 50. Neonii si mie mi se par cam mari pentru acvariul ala. De asemenea, ai putea sa bagi si niste creveti.

Gazonul e HC? Vad ca spui ca layout-ul are o saptamana. Si-a dat drumul HC-ul? Creste? Daca o sa creasca bine, o sa fie fenomenal gazonul.

Despre poze...
Creste valoarea ISO pana la 800 sau chiar mai mult daca nu ai zgomot in poze

Ai zgomot la mai mult de 800. Ai si la 800. Aparatele din zona asta prezinta zgomot destul (nu exagerat) la ISO de-astea. E ok pentru ca nu vrei poza la 1:1, dar s-ar putea sa fie totusi sesizabil. Oricum, se poate remedia putin.

Mareste diafragma

Vrei sa spui "micsoreaza diafragma", nu? cu cat numarul ala e mai mare, cu atat diafragma e mai mica si depth of field-ul e mai mic. Dar... conteaza faorte foarte mult si distanta pana la subiect.

In ceea ce priveste timpul de expunere, la mine e asa: ISO 800, F/8.0, 18mm, nu am ce cauta mai jos de 1/30 pentru ca imi ies pozele prea intunecate. Si lumina aveam un 0.8 W/l + reflectoare la fiecare tub (in lumeni nu stiu sa-ti spun). Toata problema se remediaza prin folosirea unui trepied.

50mm la F/1.8 - foarte utilizabil (nu pentru acvariu), absolut genial obiectivul.

Tot ce vreau sa spun e ca sunt mai multe abordari si de multe ori, cand e vorba de poze la acvariu, esti limitat, nu prea poti sa folosesti setarile ideale. Important e sa incerci si sa te joci cu mai multe setari. Intr-un final, descoperi "reteta" si o sa iasa ok. Dupa care, evident, o sa vrei sa perfectionezi "reteta".

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/02/2006 22:52:38
Messages: 1283
Location: bucuresti,tineretului
IP:
Offline

Foarte frumos aranjamentul acvariului, imi place foarte mult cum ti a iesit fundalul, cu ce vopsea l ai vopsit mai exact.Spray obisnuit?

@ekosekthor si gengiskhan pentru prima oara aud de iso si diafragma am cautat si eu functiile la aparatul meu.

Recent mi am achizitionat un aparat canon power shot G7
asta datorita vanzatorului care m a asigurat ca pot face poze excelente acvariului avand o functie in meniu subacvatic care are desenat un pestisor(scalar) asta m a convins ca este bun pentru ce vreau eu.

Acasa cand am ajuns, foarte dezamagit, am modificat si eu cum am citit la indicatiile voastre iso , am trecut prin toate de la 80 pana la 1600

am umblat la my color la toate culorile
bkt l am oprit
filtru dn oprit

Parca asa ar face poze decente dar nu sunt la fel ca celorlalti de pe forum care se apropie de perfectiune, la mine apar defecte in poza, ba este in ceata si cu neclaritati.

Are obiectivul lui standard, canon zoom lens 6xis, 7.4-44.4mm 1:2.8-4.8-asta scrie pe el.

Credeti ca ar trebui sa l schimb cu alt obiectiv.De care ar fii bun.


Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ce ai tu acolo e un aparat "compact". La acestea, obiectivele nu se schimba. Pentru compacte, eu as zice sa-l lasi pe full auto,sa faca el tot ce vrea, ca stie mai bine ce trebuie sa faca. Oricum, nu poti sa-l controlezi la fel de bine ca un DSLR.

Ti-am dat link ca sa citesti tu, sa incercam sa nu poluam topicul cu discutii despre fotografie (stiu, si eu am poluat).
Eventual, putem deschide un topic nou ori aici la Aquascaping ori la Carciuma strict pe subiectul acesta unde poate prezenta oricine din experienta cu fotografiatul acvariilor.

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
ekosekthor
Junior member

Joined: 23/05/2010 18:47:59
Messages: 73
IP:
Offline

La carciuma ar merge deschi un topic despre pozat.

Acum sa revenim la off topic.

Deci, in cazul G7-lui si eu stiu la fel ca e compact si ca nu se poate schimba obiectivul. Probabil ca tu faci referire la o lentila care se poate monta pe obiectiv (close-up sau wide). In cazul tau, mai repede ar merge o carcasa subacvatica decat o lentila. Si atunci sa vezi poze de poze . O sa murim toti de ciuda ca tu te poti apropia la cativa cm de peste in mijlocul acvariului si noi nu.
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

merci tuturor de reactii

1. grosime substrat
fiind prima incercare de iwagumi, am zis sa respect intocmai indicatiile lui amano
de pe aquajournal.ro
Desi substratul pentru un aranjament cu buturugi va fi de o grosime mica in partea de prim plan a unui acvariu si va creste gradual in planul din spate, substratul pentru Iwagumi va ramine subtire in ambele planuri.
Aceasta este diferenta dintre Iwagumi si alte tipuri de acvarii.

are sens ce zice el, pt ca daca-ti reuseste layout-ul, pietrele alea par niste munti si nu are rost sa ai panta in spate.

2. fundal
m-am gandit mult daca sa fie albastru sau negru.
negru arata asa si desi mascheaza filtrul, totusi eu am vrut sa deschid putin cutia si sa sugerez cerul.
nu puteam sa las fara fundal pt ca in spate peretele este urat (stau cu chirie) si mai sunt si tot felul de fire.

3. vopsea - am folosit un spray cu vopsea din hornbach, bluemarin, costa 8 lei tubul - nu mai tin minte marca, dar era cel mai ieftin. vopseaua se aplica f usor si se poate scoate foarte usor cu orice diluant. deocamdata tine destul de bine, desi la suprafata de contact cu capacul s-a razuit putin.

4. acvariul este un juwel rekord 60, are 60X30X30. deocamdata am 2 tuburi osram T8 880 skywhite si chiar ma gandeam daca nu are merge 2X24 T5. parca mi se pare cam multa lumina, dar ma voi gandi, sa vedem cum e cresterea.

5. HC
l-am plantat acum o saptamana, au intrat 3 poturi desi mergeau si doua. deocamdata nu prea si-a dat drumul, dar nici nu am vazut sa piarda frunzele care erau in mod clar emerse. astept si eu cu interes sa vad cum evolueaza.

6. pietrele
sunt colectate de pe munte. intr-adevar sunt cam mici, cea mare ar fi trebuit sa fie cam de 2/3 din inaltimea acvariului. mai stau asa cu ele sa vad cum evolueaza si la urmatoarea excursie pe munte o sa caut niste pietre mai mari, daca o sa fie cazul.
deocamdata astea sunt destul de frumusele, mai ales cand sunt curate (in curand)

7. pesti
am avut microrasbore 1 an de zile si nu prea le-am vazut la fata, desi imi placeau foarte mult. le-am vandut la inceputul anului si mi-am luat discusi. pe astia ii vad )
ma gandeam la niste nasuri rosii, desi sunt si aia cam mari.
creveti clar o sa iau...

This message was edited 3 times. Last update was at 06/07/2010 15:05:13




Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Corect, precizati cand vorbiti de diafgramna mai mica sau mai mare, daca va referiti la cifra sau la gaura. Altfel un cititor care stie despre ce e vorba va fi nevoit sa citeasca de cateva ori si sa deduca din context. Unul care site mai putin nu prea va intelege si e e frustrant.

Inca un amanunt. Cu cat diafragma e mai mica (ca diametru) intr-adevar campul de profunzime va fi mai adanc, daaaaaar, claritatea subiectului in sine va fi mai mica. Aberatiile sticlei se vor manifesta mai mult.

Diafragma mai mare (ca diametru) inseamna camp de profunzime mai mic, poate incomod de mic, dar claritata subiectului in sine va fi mai mare.

Iar cu un ISO mare e foarte comod sa faci poze mai luminoase si mai ne-miscate. Dar nu te astepta sa obtii o fotografie gen National Geographic never de never. Pe cat posibil stati la un ISO mic. Pe cat posibil...

Concluzie - nu exista niste setari cu care sa faci fotografia perfecta. De-aia s-a inventat modul manual si fotografu' :-)

Toate cele bune.
vio.guitar
Junior member

Joined: 17/01/2009 19:09:53
Messages: 72
Location: Sibiu
IP:
Offline

pietrele sunt intradevar mici. cand iti va creste vegetatia nu vor mai iesi asa in prim plan...
lumina pare slaba, ce tuburi ai pus? T5 sau T8?

Viata-i grea..dar se termina repede... - Boogie Woogie
[Email]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

tuburi T8 deocamdata, o sa fac o proba si cu T5.
faptul ca lumina pare slaba este rezultatul setarilor camerei (am setat sa subexpuna putin pt ca-mi displac profund fotografiile arse)
zilele astea o sa revin cu poze, desi in afara de faptul ca pietrele s-au curatat, ca am scos neonii si ca plantele s-au miscat cat de cat (putin), schimbari nu sunt.

pietrele sunt mici dar covorul de HC nu va fi mai mare. o sa am grija sa creasca cat mai aproape de sol. oricum in curand va trebui tuns.

HC-ul se comporta deocamdata cam ciudat: nu prea si-a pierut sau schimbat frunzele emerse, a dat pe ici pe colo ceva frunzulite noi, dar nu a inceput sa creasca cu adevarat. de perlat perleaza, mai vedem mai asteptam. eu nu prea cred in teoria cf careia ii trebuie lumina foarte multa, dupa mine ar trebui sa-i fie de ajuns 2 X 18W, dar daca nu o ia din loc in curand o sa-i pun deasupra un T5.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/07/2010 10:59:54




Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

update:
- am pus in fata 1 tub T5, acum am 24W + 18W
- manado e foarte usor, la ultimul schimb de apa am reusit sa scot din radacini o portiune de 10X10 cm de cuba cu jetul de apa
- cuba a inceput sa-si dea drumul, ma gandesc cand e momentul potrivit sa o tund
- pozele tot slabute, desi am renuntat la filtrul de polarizare

image

image



ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/02/2005 03:14:35
Messages: 1789
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Frumos covorasul de Cuba, salbaticut asa ... E greu de convins sa stea si in substrat normal (pietris 1-2mm de ex.), d-apoi in manado De-asta am renuntat eu la ea...in rest este o planta super pentru covor.

Until you find someone worth dying for, you never really live.
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com