[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: realmode
Forum Index » Profile for realmode » Messages posted by realmode
Message
alber wrote:Pai ori mergi "dupa ochi", ori (si asta este o metoda care nu prea da gres) mergi pe mana testelor. Faci teste dupa ce ai fertilizat si faci teste inainte de urmatoarea fertilizare. Diferenta dintre teste este ceea ce plantele au consumat. In functie de acest lucru, cat si de tintele tale (valorile din fiecare element pe care il adaugi in acvariu) vei calcula si doza pe care o vei administra


Cu cele 2 intrabari anterioare vroiam sa aflu la cate zile dupa ce le introduc intr-un acvariu ciclat plantele "isi dau drumul". Banuiesc ca au nevoie de o perioada de acomodare cu conditiile acvariului respectiv. Eh, stie cineva sa spuna care este acea perioada cu aproximatie?
Intreb pentru ca este neconcludent sa testez in primele zile daca ele inca nu reusesc sa consume maxim. Plus ca dupa o perioada cand cresc evident va creste si consumul.
Am sa aplic metoda MCI.
kirucd wrote:4-5 ore, fertilizare in jur de jumatate din doza recomandata pentru cate plante sint si obligatoriu CO2.
Dupa care ajustezi incet incet in functie de cum se comporta plantele. Parerea mea.

O zi buna,
Dragos


Dupa ce perioada sa incep ajustarea fertilizarii? Banuiesc ca nu consuma in primele zile cat ar consuma in mod normal dupa ce s-au acomodat. Daca ajung sa imi calculez doza zilnica (adica cat consuma plantele) cat timp sa le las pana intra in "blana" ?
Dupa ce imi plantez acvariul, ca si recomandare, cum sa incep iluminatul (cate ore/zi)? Pot sa fertilizez din prima zi dupa ce am introdus plantele?
Fertilizarea am sa o fac dupa nevoile plantelor... nu stiu daca au nevoie de cateva zile ca sa se adapteze noului mediu, adica in bazinul meu.
calin_gherman wrote:La volumul bazinului eu ti-as sugera vreo 4 carasei mari si mancaciosi ! Lasa substatele astea deoparte...ciclarea unui acvariu nu se rezuma doar la ciclul N. Ori pestii astia mananca si se rahatesc ca lumea !


Vreau sa incerc o ciclare fara pesti, nu te supara smilie
In a 4-a zi (adica astazi) "readingul" parametrilor sunt:
NO2: 0.3
NO3: 10
NH3/NH4 0.1 ..... descurajator chiar!!!

Trec la aditie de hidroxid de amoniu. Nivelul mic de NH3/NH4 imi sugereaza ca din fulgii pentru pesti nu obtin suficient pentru a cicla acvariu.

LE: Unde gasesc amoniu suitabil pentru acvariu? La ce concentratie sa fiu atent?
calin_gherman wrote:Corect! Nu m-am mai uitat dupa poze. La adaugarea fulgilor apare o singura problema. In mancare, N este inglobat in structuri proteinice complexe care necesita o descompunere mai laborioasa. Nu este atat de facila ca a N din amoniacul eliminat de pesti prin fecale. Din acest motiv de intampla doua fenomene:
1. se dezvolta pe fulgiii respectivi fungi. Asadar, pot apare pelicule pufoase, albicioase pe fulgii cazuti la fundul bazinului. Fungii actioneaza tot ca descompunatori, dar au capacitatea de a scinda forme mai complexe ale N. In esenta, dupa dezintegrarea fulgilor, fungii dispar, dar cat sunt prezenti dau o imagine neplacuta si se naste intrebarea cat sunt de periculosi ptr pesti.
2. se prelungeste destul de mult ciclarea, din motivul de mai sus....timp mai lung necesar descompunerii.
Testele ce zic?...cred ca e cam devreme sa zica ceva.


1. Sunt de acord cu pelicula de la suprafata. Momentan nu a aparut pentru ca nu "alimetez" cu multi fulgi, dar am intampinat-o la setupul anterior. Poate nu strica ca incep aditia de amoniac. E cred ca este destul de greu sa pui cantitatea suficienta in acvariu de amoniac incat sa nu devina un mediu toxic pentru bacterii.
2. Testele sunt neconcludente inca, dupa 10 zile putem sa ne facem o idee. Momentan testul de NH3/NH4 vorbeste, adica este suficient pentru bacterii.
Buna interventie...
calin_gherman wrote:
realmode wrote: Ciclarea am sa o efectuez fara lumina, fara plante si pesti, fara aditie de fertilizanti.


Drept urmare n-o sa ai ciclare. Ciclarea inseamna, in sens restrans, dezvoltarea ciclului N in acvariu. In sens mai larg, si de fapt cel corect, ciclarea inseamna dezvoltarea ciclurilor materiei in acvariu, dupa acelasi tipar valabil in lumea reala. Iar ciclul materiei, adica a elementelor chimice majore de pe Pamant (N, P, S, C, O2, etc) inseamna trecerea alternativa a acestor elemente din forma lor anorganica, in cea organica si inapoi anorganica...si tot asa... prin asa numitele circuite biogeochimice. Ori daca tu nu ai vietati in bazin, nu ai deseuri organice, nu ai nimic....bacteriilor implicate in aceste cicluri le vor trebui luni de zile ca sa se dezvolte cat de cat....ele traiesc tocmai din descompunerea acestor elemente...
Baga niste pesti, cat de cat, hraneste-i, ceva plante ...fa ceva...nu exista ciclare fara deseuri organice. Cine ti le produce tie? Sau ai scris cumva ca adaugi amoniac si faci ciclarea cu amoniac? Nici macar aia nu e completa ptr ca inseamna doar ciclul N.
Altfel, imi plac pietrele tale, doar ca aranjamentul e mult prea simetric.
Bafta in continuare!


Am mentionat ca adaug zilic, cat prind intre 2 degete, hrana pentru pesti (fulgi). Am inceput sa fac si testele pt NH3/NH4 NO2 si NO3 ca sa vad evolutia.
stefanp wrote:
Tot cu stanga am si eu o "problema"


Am sa impusc doi iepuri cand rezolv problema de stanga
stefanp wrote:
Tocmai, influenteaza
Cu cat mai mic, cu atat se dezvolta mai greu bacteriile. Sub o anumita valoare, se opresc (imi scapa valoare exacta... undeva in jurul a 6)


Nici nu ma gandeam la o valoare mult sub 7.

stefanp wrote:
Referitor la plante, nu as amesteca si cuba si utricularia. As merge doar pe utricularia, e mai frumoasa.


Nu am stabilit definitiv cum o sa arate layout-ul final, sfaturile sunt extrem de bine venite.

stefanp wrote:
Pai de ce pe viitor.
Nu tin minte sa fi scris in regulament ca trebuie sa ai un minim de ani petrecuti cu acvariu in casa


Notat

stefanp wrote:
Referitor la imaginea de ansamblu, imi place.
Ai asteptat ceva vreme, dar s-a meritat sa pui mana pe tot ce ai dorit.
Poate n-ar strica sa inclini un pic blovanul din stanga si sa-l mai afunzi un mic. Acum sunt egali (stanga-dreapta) si paraleli.


Cum spuneam, mai umblu putin la aranjarea bolovanilor, cel putin partea stanga nu este exact cum imi doresc.
Mai completez central spate cu pietris.
Ar159 wrote:Arata foarte bine
mai ales pietrele a meritat efortul
bafta si rabdare


Vedem ce obtin dupa ce "populez" cu verdeata
narcis wrote:Reactorul acela este foarte eficient la canstra ta. O sa pierzi ceva timp si nu stiu daca o sa fi gata cu el pana la concurs ,eu as fi optat sa pornesc cu plante, mai ales ca ele sunt consumatoare, iar in timpul cat dura ciclarea se obisnuiau si ele cu atmosfera, o luau din loc, plecai cu lumina mai putina fara fertilizare si mareai treptat. Este insa optiunea ta, dar eu cred ca aveai experinta necesara sa pornesti cu plante.


Sunt doar la al 2-lea acvariu, primul l-am pornit direct cu plante. Stiu cat de greu mi-a fost sa tin acvariul echilibrat.
Pot spune ca a fost un prin acvariu pe care am testat toate "tehnicile" care mi-au cazut in brate
Acum vreau ceva cat mai natural si cat mai "sanatos". Nu m-am gandit sa particip la nici un concurs, pe viitor dupa ce primesc putina experienta poate.
narcis wrote:Salut. Nu inteleg la ce iti trebuie co2 in stadiul acesta, daca nu bagi plante. Poti face ciclarea si fara lumina daca nu ai plante, iar cat despre schimburile de apa nu faci deloc deocamdata. Cand se termina ciclarea, atunci fac schimb de aprox 50-60% din apa.
Imi place ce vad, daca te grabesti poate ergi si la concurs cu el. Te-ai gandit ce plante o sa bagi?


Referitor la CO2, testez diferenta intre difuserul care il aveam vs reactorul bitanu Stiu ca nu influenteaza nivelul pH-ului ciclarea si dezvoltarea bacteriilor, vreau sa stiu cum ma pot baza pe reactor. Iar pana acum imi place cum a scazut pH-ul.
Am ales ciclarea pe "intuneric" pentru a nu o da in alge cat timp bazinul (parametrii apei) nu este stabilizat.

Plante:
1. pe laterale si pe alocuri (printre stanci) Utricularia graminifolia
2. zona din fata si centrat HC
3. Java moss pe unele stanci
4. Nu situ ce sa pun in fundal sau dupa stancile mari....
Salutari din nou,
In acest wekend am reusit intr-un final sa pornesc noul setup.

Acvariu:
Juwel vision 90x37x50, 140l brut

Rechizite:
- filtru intern juwel biofilter 3.0; material filtrant 1l sera siporax mini
- filtru extern JBL E901; 3l sera siporax.
- incalzitor juwel 200w
- incalzitor substrat dennerle
- CO2 dennerle + butelie 10kg
- reacotr CO2 by bitanu
- iluminat - Hailea cu 4 neoane T5 Geisemann 39w (2 midday si 2 aquaflora)

Substrat:
AquaMedic volcanit

Decor:
Pietre "glimmer wood"

Dupa ciclarea completa a acvariului urmeaza plantele si fauna.
Co2 functioneaza non-stop si mentin pH-ul la 6.9 cu aprox. 3 bule/s. Restul parametrilor nu sunt masurati.

Ciclarea am sa o efectuez fara lumina, fara plante si pesti, fara aditie de fertilizanti.

image

image

image

In aceste conditii de ciclare, cum sa efectuez schimbul de apa?! La cate zile si in ce cantitate?
Adaug zilnic cat cuprind intre 2 degete mancare de pesti pentru a ajuta ciclarea/bacteriile.



Vreo parere?
Salutari,

Inainte de startul noului setup mi-am permis un mic test. Dupa ce am terminat confectionarea reactorului extern model "bitanu" am spus ca vreau sa aflu care sunt diferentele de volum.
Concret filtru JBL E901 plin ochi cu sera siporax, furtune 1.5m pe tur 1.5m retur fara reactor CO2 are un debit de 450l/h. Cu reactorul CO2 instalat am reusit sa masor doar 360l/h.
Am repetat testul de 3x, aceleasi valori.
Intrebarea este urmatoarea:
- ajunge pentru un acvariu 140l nu foarte plantat?[u]
Precizez ca mai exista si un filtru intern juwel bioflow 3.0 care ajuta filtrarea. Filtrul este umplut pentru partea biologica cu mini sera siporax, iau sus in partea mecanica are binecunoscutii bureti

P.S. Ma astept ca dupa cateva zile sa se colmateze furtunele putin si sa imi mai scada debitul.
Stiu, unii sunt tentati sa spuna ca un debit mai mic ajuta foarte mult bacteriile, dar nu vreau sa ma incadrez in extrema cea mai de jos.


scorpionul wrote:da, pare destul de mare la prima vedere, insa el nu e folosit permanent. Dupa ce ai rezolvat problema il scoti din acvariu

Nu cred ca trebuie inlaturat, nu stiu dupa ce algoritm echipamentul "dozeaza" frecventa cu care se declanseaza, scade intensitatea odata cu trecerea zilelor. In esenta acele nano bule pe care el elibereaza afecteaza peretele nucleului algelor si impiedica formarea lor. Eu zic ca trebuie sa fie prezent... chiar si preventiv.
vm70 wrote:Mie mi se pare interesant ca cei de la TwinStar recomanda inlaturarea (manuala?) completa a algelor inainte de introducerea dispozitivului

A se intelege prin inlaturare manuala algele paroase. Pe de alta parte echipamentul, nu stiu pe ce baza inca stie cat de des sa porneasca, in primele cateva zile porneste detsul de des dupa care scade in frecventa. Cu cat sunt mai putine algele cu atit se poate observa mai repede efectul.
Sunt 5 tipuri, se alege in functie de dimensiunea bazinului; pretul variaza intre 700 si 900 ron fara transport.
Dupa 30 pagini de lectura ce mi-a atras atentia viteza cu care se vad rezultatele, chiar dupa 2 ore.
Mai studiez.

Avem si mai multe info, asa pe rand:
Un mic tabel de eficienta:
- Hair/Thread algae : 95%
- Brown Algae : 90%
- Blue green : 80%
- Fuzz algae : 80%
- Green Dust algae :80%
- Green spot : 85%

Am sa continui sa citesc tot testul colegilor de peste hotare... preturile nu v-or fi incurajatoare pentru multi dintre acvaristi.
Studiez problema pe un forum maghiar, destul de stufos. Se lauda ca ar produce niste "microbule" care distrug membrana algei verzi. GDA, GSA, BGA... asta se traduce si printr-o crestere mai buna a plantelor din lipsa algelor. Foarte interesant...
 
Forum Index » Profile for realmode » Messages posted by realmode
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com