[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Koh-i-Noor
Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Message
Eu vad urmatoarele variante in legatura cu sticla:
1- taiata cu jet de apa (cred ca e posibil, chiar daca e vorba de muchie)
2- cantuita si ras-cantuita pana dispare tesitura (evident doar pe muchiile ce vor fi lipite). Eu am avut o situatie oarecum similara si nenea vesnic morocanos de la atelier mi-a spus ca fiind 2 treceri ale masinii trebuie sa platesc dublu. Dar poate tu dai peste unul mai iubitor de oameni
sau 3 - cumparata alta sticla...

Dar mai asteapta pareri si din partea altora! Noroc!
Mariusgl11 wrote:Silicon am cumparat dow corning 881 doua buc


De unde l-ai luat? Dow Corning nu mai exista stiam, acum se cheama doar Dow si gama lor de silicoane si-a schimbat denumirea (Am studiat intens intr-o noapte incercand sa gasesc echivalentul din gama lor actuala a faimosului 881, o sa am si eu de lipit un acvariu, in curand sper)

Avand in vedere ce-am spus si faptul ca siliconul, chiar sigilat, are un termen de valabilitate limitat, vezi cand expira tuburile alea pe care le-ai cumparat.

Edit: Sticla e de 10 si cantul e de 6mm? Ai pierdut 40% suprafata de contact a lipiturii - foarte aiurea. Trebuia cantuit fara tesirea muchiilor
Eu n-as folosi-o sub nicio forma - are niste tensiuni foarte mari in ea care la o lovitura (si vor fi) se face tandari. 140 litri de apa in camera unde este acvariul vor duce la o renovare costisitoare.

Daca e posibil ar fi recomandat si modificarea dimensiunilor acvariului. 35 (latime presupun) va duce la tipul de acvariu tablou. Fa-l de 50 latime daca poti, o sa arate mult mai bine
Veteranul cu mare experienta a forumului (Porcu), care a construit cateva acvarii mari la viata lui, recomanda, la acvariile mari (al tau cred ca intra in categoria asta, la limita inferioara) sa nu se cantuiasca marginile pentru ca siliconul adera mai bine la muchia necantuita, asigurand astfel cea mai trainica lipitura.

Evident ca asta presupune ca sticla sa fie taiata de cineva cu experienta pentru a fi drept cantul (la sticla de 10 incepe sa fie dificil), altfel cantuirea este obligatorie.

Daca o cantuiesti, curata marginile foarte bine (ele trebuie sa fie curate, fara microparticule de sticla rezultate in urma cantuirii). Foloseste aspiratorul sau niste aer comprimat, o periuta de dinti etc. si niste apa cu sapun (pentru a sparge eventuala tensiune de suprafata), dupa care clatesti bine muchiile.

Oricum ar fi, muchia superioara si muchiile laterale ale fetelor mari (care nu vin lipite) musai sa le cantuiesti (arata mult mai bine acvariul), cele superioare inclusiv tesite muchiile ca sa nu fie riscul sa te tai cand lucrezi in acvariu.

Ar fi util de vazut (facut un mic test la inceput) cat de repede capata vascozitate Soudalul ala ca sa stii daca trebuie sa te grabesti sau nu.

Un ultim sfat, de la Stan patitul: Probabil n-ai suficienta experienta la lipit sa nu folosesti banda de mascare. Daca vei folosi, la final, dupa ce o dezlipesti, treci din nou peste linia de silicon (cu o racleta, card de credit, degetul, ce vei folosi) altfel o sa ramana o buza foarte fina de silicon, ridicata fata de sticla (produsa in momentul dezlipirii benzii). Daca ramane buza aia mica de silicon o sa se dezvolte alge in spatele ei, alge la care nu prea vei putea ajunge pentru a le sterge de pe sticla.

Noroc si spor!
alina.ioana wrote:Buna ziua, acvariul l-am luat in luna ianuarie si pana acum nu m-am gandit deloc cum o sa fie vara cu caldura.
Daca temperatura camerei va creste undeva la 27-30 de grade, automat si temperatura apei va creste. Ce este de facut, cum se raceste din apa?


Sunt 3 variante:
1- mai multe ventilatoare care sufla aer pe suprafata apei. Cea mai ieftina solutie, nu o sa scada foarte mult temperatura si produc o puternica evaporare a apei (va trebui recompletat des cu apa acvariul).

2- Aquarium Chiller (cauta pe google). Echipament specializat, eficient, ocupa spatiu, scump. Ocazional se mai vand second, la preturi mai digerabile, aici pe forum.

3- Aer conditionat (decat sa dai bani pe un chiller mai bine-ti pui un AC care racoreste intreaga casa). Si daca-ti pui, musai sa aiba instalatorii pompa de vid la ei altfel nu accepti instalarea, indiferent cat de omologati sau cu stea in frunte sunt.

Se mai pot folosi sticle/recipiente cu gheata scufundate in acvariu dar asta, evident, nu-i e o solutie pe termen lung.
O sa incerc sa fiu la obiect si coerent (durere groaznica de cap cu schimbarile astea ale vremii) dar vad ca n-ai mai primit raspunsuri de cateva zile bune:

Nu-l fa cu cornier de aluminiu. N-o sa arate bine si nici rezistenta structurala n-o sa-ti dea. Ca sa arate bine acvariul trebuie sa fie cat mai simplu. In el sa se vada cat mai putin echipament sau chestii ne-naturale.

Dimensiunile se aleg de obicei in functie de lumina. Lumina o alegi in functie de ce plante o sa cresti sau n-o sa cresti deloc plante in acvariu. Cand zic ca lungimea acvariului se alege in functie de lumina ma refer la lungimea neoanelor T5. Pomenesc de aceste neone (unii ar putea spune ca e o tehnologie depasita) pentru ca vei gasi relativ tipul de lumina (grade Kelvin) de care vei avea nevoie pentru plante sanatoase. Mai este si varianta cu lumina LED dar n-am folosit si nu stiu ce variante de leduri ai acum care sa fie bune pentru un plantat. Mai sunt si lampile HQI dar asa ceva as recomanda doar daca mergi pe ideea de paludariu si pui lampa undeva sus. Un asa gen de lampa va consuma multisor curent.

Ca sa nu ne pierdem in detalii: Mergi pe un acvariu de 1.2m lungime cu 50 inaltime si 60-70cm latime si va arata bestial (pentru iluminare cu neoane T5 de 54w (1,163mm lungime) SAU cu leduri, vei putea alege
Daca-l vrei musai de 2.8 m, fa-l de 2.4 (2 x 1.2).

Fa-l tot din sticla. Siliconul pe care-l vei folosi la lipit probabil nu va fi potrivit sau la fel de eficient pentru lipituri intre materiale diferite. Sticla float, Crystal, produsa de Saint Gobin. La recomandarea celor de pe forum si eu cand am avut nevoie mi-am luat de la CristalBrad din Bucuresti dar asta doar daca vrei sa ti-l lipesti singur (nerecomandat la dimensiuni asa mari).

Studiaza proiectele mari de aici de pe forum. Multe dintre lucruri au fost deja spuse de multe ori
Salut! Daca inca nu stii exact ce vrei sa cresti in acvariu uite cateva surse de inspiratie:

http://youtu.be/1xjV6_3Xgoc

http://showcase.aquatic-gardeners.org/ < aici la categorii ai inclusiv dimensiunile acvariilor respective.

Daca as avea suficient spatiu, cum se pare ca ai tu, mi-as face un paludariu.

Cred ca ce a spus Humbert e de foarte bun simt - sa incepi cu asa un behemot poate fi riscant. Sa ai un acvariu frumos si sanatos presupune un pic de experienta.

Dar daca esti hotarat, go for it. Asa un proiect se naste de obicei din dragoste multa si noi ne bucuram sa vedem demersuri din astea indraznete cu potential maret.

De luat in calcul dpdv. logistic:
- echipament;
- lumina respectiv costuri lunare cu electricitatea (daca vrei plante vei avea nevoie de lumina care va functiona ~ 8 ore pe zi, zilnic, indiferent de sezon);
- o conducta de apa rece, eventual una de scurgere langa locul unde va fi amplasat acvariu ca sa-ti fie mai usor cu schimburile de apa

Studiaza pe site aici proiectele mai mari daca n-ai facut-o deja, ca sa-ti faci o imagine cat mai completa.

In legatura cu grosimea sticlei: http://theaquatools.com/building-your-aquarium/ dar si aici sunt multe de spus. La un acvariu cu asa o lungime vor trebui musai intarituri longitudinale si transversale intre foile lungi. Faptul ca te-ai gandit sa-l faci mai putin inalt e un lucru bun din punctul meu de vedere, minimizeaza niste riscuri. Se pot face acvarii foarte faine cu proportiile astea (lungi si putin inalte), de exemplu:
http://youtu.be/COsbWPtDEI0
http://youtu.be/Fv3ih_zLt4Q
Multumesc amandurora pentru raspunsuri.
dan.pavelescu wrote:Pentru apa de baut iti sugerez sa montezi la chiuveta din bucatarie 2 "borcane", filtre casnice de 10'
Unul cu carbune activ, celalalt ceramic.

https://www.emag.ro/filtru-mecanic-dublu-10-inch-1-oxone-nw-br10b3-1/pd/DZRRQLBBM/
http://wts-online.ro/consumabile-filtre-apa/cartus-carbune-10
http://wts-online.ro/consumabile-filtre-apa/cartuse-ceramice/filtru-apa-ceramic-grade-sterasyl-10

Bineinteles, in functie de buget poti pune si 3,4,5, cu diverse medii de filtrare. Dar si astea doua sunt suficiente, fac minuni.




Domnu' Liliac, sunt intr-o renovare si cred ca mai pot sparge cateva caramizi sa ascund in perete asa o namila (fara sa ajung la vecini).
In ideea unui trai sanatos cu scopul lasarii in urma a unui cadavru frumos, am cumparat si urmeaza sa montez asa ceva: https://www.melindainstal.ro/filtru-fin-cu-reductor-pres-16bar-1-2-honeywell-fk06-1-2aa-10930008?keyword=filtru%20honey%20Filtru%20fin%20cu%20reductor%20presine
L-am luat mai mult in incercarea de a evita un spit de presiune/lovitura de berbece apoi proverbiala inundatie. Este foarte faina jucaria (e si scumpa) si-mi place in primul rand pentru ca ocupa foarte putin spatiu, tinand cont ca pe deasupra sunt si 2 piese intr-una singura (reductor de presiune si filtru). Filtru in sine e foarte fin, din inox. Se gaseste si la Dedeman, pentru cei interesati si la Leroy l-am vazut dar varianta fara reductorul de presiune.

Dar ca sa trec la subiect: Intreb: In practica, combinatia de sterasyl + carbune activ, fara alte stagii de filtrare, cu ce debit m-ar lasa la robinet. Pe cartusul de Sterasyl spune 5l/minut la 3 atm asta inseamna 83 ml/sec, rezulta ca umplu o cana de apa in aprox. 3 secunde? Sau e cazul sa pun mana pe manualul de aritmetica pentru clasa a II-a? Evident ca e in functie de cat de colmatat e filtrul samd dar sa zicem ca masuram debitul la 3 atmosfere undeva la 3-6 luni de utilizare, adica la jumate din durata lui de viata.

Nu prea ma impac cu dimensiunea foarte mare a incintei duble a filtrului, mai ales ca am investit masiv in miniaturizarea si ascunderea in perete a instalatiei ca sa mai castig cativa centimetri in bucataria aia mica. Imi dau seama ca poti merge pe cartuse mai mici cu pretul colmatarii mai dese a lor, respectiv bataie de cap cu schimbatul. Apropo, desi costul mic nu cred ca ar justifica chitrosenia dar, poti curata filtrul de Sterasyl - poate intr-o baie de clor sau ceva proces similar cu reactivarea Purigenului?

Ma poti lamuri? Iti multumesc!
Nu e cam firav dulapiorul ala? Acvariul nu-i tocmai mic.

Dulapul mai are un picior in partea dreapta, pe care nu l-ai montat inca?

In fine.. in ideea unui somn linistit eu l-as intari putin.
Pandy wrote:Multumesc!




Pandy wrote:
Vechi de 11 ani, expirat de 10. Inca functioneaza. Suna promitator.


Oho! Si mai bun, ala expirat e mai bun!!
Pandy wrote:Am un acvariu care are vopsita o latura, pe post de fundal. Daca ar fi fost vopsita frumos si profesionist, poate nu ma deranja, dar e pensulat urat si inestetic.

As vrea sa sterg acea vopsea, dar nu stiu cu ce si sa nu afecteze sticla.

Idei?


Decanol Policolor Super 0.4 l
20 lei la Leroy
Daca vrei sa-ti arate profi cutia mergi la orice firma de publicitate si fa-l din alucobond taiat la CNC.

In ziua de azi mai toti care lucreaza in domeniul asta au asa ceva. Alucobondul se taie in V la 45 grade pe muchiile pe care urmeaza sa le indoi (primul strat de Al + miezul de plastic), al 2-lea strat de aluminiu lasandu-se intact, la final arata mortal.

Acu' vreo 3 ani m-a costat 100 lei materialul + taiatul. Alucobond de 4mm, 100x45x5 cm dar m-am dus la atelier cu macheta vectoriala deja facuta pentru CNC.
Asta e durerea lor cea mai mare - ca trebuie sa piarda timp facand schema capacului in programul pe care-l foloseste CNC-ul.
MihaiF wrote:Dennerle Deponit Mix
Fertilizare :


Deponit Mixul este bine acoperit de substrat sau mai iese pe ici-colo la suprafata pentru ca daca da e posibil ca asta sa fie o explicatie?
N-ar avea de unde sa fie concentratia de care vorbesti in conditiile descrise, cu atat mai mult cu cat faci schimburi saptamanale.

Banuiesc ca folosesti corect testul?

Sunt la munca si m-am uitat superficial dar, uite ce spune producatorul la Scaper's green:
https://dennerle.com/en/products/aquaristic/plant-care/special-fertilization/scapers-green

• dense planting
• many fast-growing species
• high light levels (> 1 watt per litre of aquarium water)
• CO2-fertilisation
• 30-50% partial water change per week
• few fish, if any, but rather shrimp and snails.

Conditii care la tine nu prea se indeplinesc (multe plante, cu crestere rapida; lumina fest). Cu alte cuvinte, folosesti un fertilizant gandit pentru cu totul alt gen de ecosistem.
ionut_dt wrote:Ma gandeam sa cumpar straif de 1000x200,sa slefuieasca marginile, iar apoi sa taie 4 fasii de 100x50. 2 bucati le pun sus, adica marginile slefuite, iar celelalte doua le pun jos la baza. Ca sa doarma si sotia linistita


Doar asa. Intr-adevar, masinariile alea nu pot procesa bucati asa inguste. Oricum, la straifuri nu te intereseaza slefuita decat partea opusa celei care vine lipita pentru a nu te (eventual zgaria) cand umbli prin acvariu.

Recomandare legata de lipitura: Daca folosesti banda de mascare, dupa ce o vei dezlipi va ramane o mica buza de silicon, greu perceptibila cu ochiul liber. Intre buza aia si geam se vor strange cacaturi, vor creste alge samd. Dupa ce scoti banda de mascare mai treci o data cu scula aia de tesit linia de silicon sau cu un card, pentru a lipi marginea aia de silicon de sticla. Eu n-am facut asta, lipitura a iesit bine dar marginea aia erecta a fost mereu sursa de mici frustrari.

Daca nu esti perfectionist ignora ce-am scris
Koh-i-Noor wrote:
Inapoi la intrebare: Are 1.2 litri de material filtrant....


Eram in graba spre serviciu. Ca sa se inteleaga: Are spatiu pentru 1.2 litri de material filtrant.
volum rezervor 2,3 litri inseamna cuva aia de plastic verde, per total. In interior are cosuletele pentru mediu filtrant.
La Ecco 130 am impresia ca e doar 1 cos? Nu stiu, trebuie verificat. La 300 sunt 3. Cosurile alea sunt identice (diametru, inaltime) la toate cele 3 filtre din serie, difera doar numarul lor.

Inca ceva important, legat de cifre: La Ecco pro 300 sunt 3 cosulete si in specificatii Eheim spune filter volume 2.8 litri (cele 3 cosulete)=> 0.93 litri/cosulet. Am cumparat in ambalajul original 1 litru (~700g cantarite) de Seachm Matrix. Am umplut cu acest 1 litru, ochi, 2 din cele 3 cosuri ale filtrului... :-/

Silviu Man, om pasionat, pe care-l urmaresc pe acest forum si-l apreciez mult, face o recomandare foarte buna. Eu, in momentul asta daca ar fi sa-mi iau un filtru as merge pe seria Eheim Clasic pe care domnul Silviu a pomenit-o, un Eheim 2215 sau 2217, burdusit cu Seachem Matrix si cu prefiltru SunSun pentru filtrarea mecanica. Dar totalul la asa un demers (robinetii+materialul filtrant+ filtrul in sine ajung lejer peste 150 euro la final). Unde, a se vedea ca ne-am inclestat eu cu Silviu coarnele si am intrat in discutii elaborate si uite, persoana care intreaba ce vrea de fapt, sa se incadreze in 150 de lei. Sunt sigur ca multi dintre voi zambesc acum

Dar poate ramane discutia pentru altii interesati de acelasi subiect, daca or fi care sa citeasca...

Carevasazica, am 2 Ecco pro 300 acasa, la un acvariu de 200 litri brut. Sunt multumit dar nu-l consider rupt din soare, nici nu cred ca exista asa ceva (poate doar alea ADA, facute din Inox ). In functie de buget, scop final, cunostiinte, teluri in ale acvaristicii samd. fiecare isi alege ce crede. Personal mai am o boala acum - e legata de incercarea de a scoate cat pot de mult din echipamentele din acvariu, de asta, daca mi-as face acvariu de la zero si n-as avea deja echipamente cumparate as mai lua in calcul o varianta de filtru cu incalzitor inclus desi initial am fugit de idee gandindu-ma ca e o chestie in plus care s-ar putea defecta.
Mic. Cei de la Eheim sunt putin perversi la faza asta (imi adduce aminte de specificatia cu Watti PMPO la boxe, pe vremuri).

Inapoi la intrebare: Are 1.2 litri de material filtrant....

Pe AquaticPlantCentral (am impresia ca), era o discutie vasta, bine argumentata, legata de filtrarea biologica. Concluzia era ca, pentru o filtrare biologica optima volumul de mediu colonizator pentru coloniile care asigura filtrarea biologica trebuie sa fie ~ 10% din volumul acvariului.

Daca am lua in serios cifra asta va dati seama ce ar trebui sa faca fiecare dintre noi ca sa doarma linistit noaptea ca are filtrare bio buna. In plus, cred ca multi dintre noi stim dar nu si constientizam ca inclusiv substratul, atat timp cat nu e vorba de in nisip foarte fin cat sa formeze strat anaerob sub suprafata lui, devine mediu colonizator pentru nitrosomonas si nitrobacter, peretii acvariului, practic tot interiorul acvariului. Dar nu intram in detalii.

Evident ca sunt si alte variante de filtru, eu am zis de Ecco pro ca asta am acasa (varianta aia mai mare 300, nu 130-ul), il cunosc in practica nu de la televizor.
Cei interesati sa caute si Eheim AquaCompact 60. Nu stiu daca Eheim il mai produc, cat mai costa, dar este o varianta foarte buna pentru acvariile mici. Si asta vine deja cu Eheim substrat pro.
Silviu Man wrote:
Evident ca trebuie robineti. Iar amorsarea e usoara daca ai robineti. Cheltuiala suplimentara compenseaza inzecit problemele pe care un filtru intern le poate provoca in timp. Cit despre faptul ca vine gol, fara medii ... Preferi sa platesti bureti pe care oricum ii schimbi sau sa pui direct ce trebuie?


Domnul meu drag, recomandarea facuta de mine e 61 euro, e Eheim, vine cu robineti, vine cu mediu filtrant bio Eheim Substrat pro si are un debit care n-o sa-i transforme persoanei care a intrebat acvariul in simulator de valuri. L-ai scos din cutie si e gata de utilizare - in ideea asta l-au si inginerit cei de la Eheim. Pentru cunoscatorii entuziasti (dvs.) sunt variante mai complexe...
Ce facem acum, punem un incepator care initial era interesat de un filtru de 137 lei Tetratec sa-si cumpere, separat, robineti, medii filtrante samd? In plus, efortul dvs. didactic legat de lectia cu buna filtrare biologica este supradimensionat rau de tot, cetateanul (sau cetateanca) nici n-a dat aproape niciun detaliu legat de acvariu (in afara de faptul ca are 60l 2-3 pesti si o broasca testoasa). Nu vrea sa-l intreaca pe Amano, nu inca!

Silviu Man wrote:Cheltuiala suplimentara compenseaza inzecit problemele pe care un filtru intern le poate provoca in timp.


Eu tot un filtru extern i-am recomandat, dvs. cu cine polemizati cu aceasta afirmatie? Spun polemizati din cauza unei perceptii pe care-am cules-o din tonul combativ cu care ati raspuns la chestiunea cu debitul. Daca v-am perceput aiurea imi cer iertare.

P.S.
Un copil intreaba: Tata, de ce e albastru cerul.
Tatal il priveste adanc in ochi, trage aer in piept si-i spune: Este datorita unor efecte cuantice ce implica dispersia Rayleigh in conjunctura cu o lipsa de suficienti receptori ai fotonilor violeti din retina noastra, fiule.
Silviu Man wrote:Eu m-as orienta catre un extern, de ex. Eheim 2213 sau un JBL e402.


Seria EHeim Clasic (2213 si restul) a trecut, intr-adevar, testul timpului dar n-as recomanda-o unui incepator. Ai nevoie de robineti care trebuie cumparati separat (nu mai stiu exact dar la eheim cred ca-s in jur de 10euro/bucata). Dintr-o data au crescut brusc cheltuielile finale cu filtrul. Iarasi, la seria clasica nu ti se da niciun material filtrant. Fara robineti curatarea filtrului devine un chin umed.

In plus, amorsarea filtrului e mai anevoioasa, spre deosebire de seriile lor ulterioare de filtre.

Luand toate aspectele astea in calcul, eu n-as recomanda unui incepator filtrul asta.
 
Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com