Salutare tuturor si Craciun Fericit!
Ma numesc Mihaela, locuiesc in Carei- Satu Mare si sunt ardeleanca prin relocare.

Nu am experienta cu pestii decat cateva partide ocazionale de pescuit

) Dar cum ma simt foarte bine in prezenta lor (sunt galateanca la origini) si cred ca acest sport este foarte linistitor si placut...un prieten care s-a mutat de la bloc la casa, mi-a facut cadou un acvariu. Are 500l, este superb. Mi l-a dat cu tot cu pesti, plante, scule, suport...etc...asa cum el l-a avut. Dupa ce m-am trezit cu ditamai acvariul in mijlocul sufrageriei si toti pestii intr-o lada frigorifica plina cu apa...am trecut peste socul cadoului si in disperarea momentului...am incercat sa-i gasesc loc in sufrageria mea. Am rearanjat toata casa si cu greu i-am facut loc acvariului de 2m lungime si 1,6m inaltime (cu tot cu suportul aferent). L-am spalat cu un burete nou cumparat, fara solutii, doar cu apa calda. Am cumpara ceva pietre decorative si le-am pus pe fund. Am pus elementele de decor primite odata cu acvariul. Am pus niste nisip de rau bine spalat in vase de sticla si am plantat acolo toate plantele primite dupa care am dat drumul la apa de robinet si am umplut acvariul pe trei sferturi. Nu dati cu parul...la momentul ala nu stiam nici cum ma cheama...dar sa stiu eu ce e aia ciclare. Am rasturnat pestii cu tot cu apa in care stateau in acvariu. Toata aceasta operatiune a durat de la 3 dupamasa pana noaptea pe la 1. Eram rupta de oboseala. Dimineata , la 8 m-am dus la un pet si am inceput sa spun ce am facut. S-a apaucat omu cu mainile de cap. Mi-a spus sa scot pestii, apa si sa pun neaparat nisisp de rau spalat pe fundul bazinului ca am ciclide marea majoritate si alora le place sa sape in nisip iar in pietre se vor rani. Mi-a dat ceva solutie pentru declorinarea apei de robinet si mi-a spus sa o pun rapid in apa. Mi-a mai dat ceva solutie pentru plante. Mi-a spus sa nu cumpar nici un peste macar o luna si sa ma apuc de citit, lucru pe care l-am si facut ulterior. AM venit acasa, am scos apa, aproape integral si am pus nisip spalat peste pietre, cam 3-4cm. Am pus iar apa noua cu solutiile primite. In primele 3 zile mi-au murit vreo 3 pesti, resul au scapat. Mi s-a spus tot de la pet sa caut pamant galben si sa planetez acolo plantele. Am cautat pe la tara pamant, cu greu am gasit dar nu reuseam nicicum sa fac plantarea direct pe fundul acvariului. Asa ca am umplut bolurile cu pamant galben, am pus plantele acolo si deasupra am pus un strat de nisp ca sa nu iasa pamantul in apa. Oricum am tulburat toata apa. Pana a doua zi apa si-a revenit si de atunci e clara, nu am probleme. Nu am facut alge in exces, nu mi-au murit pesti intr-un ritm alert...totul pare ok. Schimb apa cam 20% aproape saptamanal, curat buretele de la filtru aproape saptamanal. Nu stiu ce filtru am ca sa va pot spune. E intern, are un tub si un burete mare pe el. AM primit si un incalzitor odata cu acvariu care era fixat pe 25 de grade si mi s-a spus sa pastrez aceeasi temperatura.
Pestii primiti au fost urmatorii: vreo 40-50 ciclide africane (albastre dungate) in diverse stadii de dezvoltare, adica si puiet de 2-3 cm si adulti de la 5-11 cm, 2 scalari mari, 2 Barbus tetrazona, 2 gurami albastru, 2 Trichogaster leeri, 6 carasi aurii si inca 2 Platty . Nu cunosteam nici un peste, asa ca i-am identificat dupa cautari multe pe net. Sper ca i-am identificat corect.
In urma transferului mi-a pierit un Barbus tetrazona, un gurami si vreo 2 ciclide. La cateva zile am mai primit cativa gurami (3) si am facut schimb pe ciclide, am dat 6 albastre si am primit 6 galbene. Am cumparat cativa sanitari ca nu aveam nici unu. Timp de vreo luna nu mi-a mai murit nici un peste. Apoi la intervale cam de o saptamana mi-au murit 3 pestisori aurii. Din sanitarii cumparati, mi-au capacit ciclidele pe toti cei albi (corydoras albino ). Au supravietuit doar cei care stau cu gura pe geam (Ancistrus cred ca sunt) si care-i am si in prezent. La sfarsitul lui noiembrie am cumparat 4 pui de Barbus tetrazona care rezista cu ciclidele vad fara probleme. Dar la cateva zile dupa aia am observat ca pe cei 2 Platty pe care-i aveam ca au aparut niste puncte mici si multe albe. Ciclidele mele erau tare agitate si se scarpinau de nisip. Am banuit ca au facut boala grisului. Am fost la pet am primit ceva solutie, am crescut temperatura apei la 29-30 timp de o saptamana. Si-au revenit pestisorii, nu mai dadeau semne de boala, au disparut punctele albe. Dar cei 2 platty parea slabiti si zdrentuiti. Nu au rezistat intr-un final. Nu am mai avut alte decese. Acum 2 saptamani am observat pe ciclidele mele albastre, ca la multe dintre ele le-a iesit ceva alb la gura, pufos ca vata. Iar citesc pe net ca e ceva boala, banuiesc ca se numeste boala buzelor albe. Iar fug la pet si-mi da Sera Baktopur sa pun in apa, 250 de picaturi prima si a treia zi dupa care mi se zice sa schimb cam 30% din apa in ziua 5. Dupa tratament am observat o inbunatatire a celor afectati, la multi sa cicatrizat rana respectiva, dar mai am cativa la care nu a disparut inca complet. Nu am observat sa se inmulteasca problema si la altii, doar ca cei care erau foarte afectati inca nu si-au revenit complet. Un pestiror auriu insa a inceput sa i se zdreleasca aripioarele si coada din ce in ce maoi tare. Azi dimineata l-am gasit mort. Toti ceilalti mananca, se alearga, deci sper ca suntem pe fagasul cel bun. Totusi cred ca infectia din apa nu a disparut, motiv pentru care am pus ieri in apa o noua doza de Sera Baktopur, de data asta 300 de picaturi pentru ca nu cred ca am pus dozaj suficient deoarece nu stiu exact volumul de apa din acvariu, intrucat am multe elemente de decor mari si multe plante care ocupa clar din volumul apei. Apreciez eu ca am undeva spre 400l de apa acum in acvariu.
Acum am o singura ciclida care de ieri am obseravat ca s-a umflat rau la burta. Asta ce mai e?? Are legatura cu aceeasi infectie sau e altceva?? Am incercat sa o scot din acvariu dar nu reusesc sa o prind.
Sper ca nu ati lesinat de ras dupa ce ati citit toate tampeniile pe care le-am facut si sper ca nici plansul nu v-a apucat. Nu dati cu pietre ci va rog sa apreciati efortul depus de mine de a pierde multe nopti citind despre ceea ce inseamna sa ai un acvariu in casa. Am vointa, asa ca va rog sa ma ajutati cu sfaturi utile. Orice ce "ciufuleala" primita de la voi e buna daca ma ajuta sa-mi pastrez acvariul!
Multumesc.
PS: aici puteti vedea acvariul, cu bune si cu rele...asa cum arata el...http://www.facebook.com/media/set/?set=a.251660194886449.84742.100001274123367&type=3