Domnilor, vorba lunga nu ma descrie asa ca nu o sa stau sa despic fiecare afirmatie care ati facut-o.
Nu am inteles multe aluzii care le-ati scris, insa nici nu doresc sa despic firul in patru.
Ideea de plantat fara substrat fertil nu mi-o voi schimba.
Din punctul meu de vedere substratul fertil are numai dezavantaje:
- murdareste apa cand se umbla la plante
- colmateaza pietrisul cand se umbla la plante
- elibereaza substante in coloana apei cand se umbla la plante
- trebuie schimbat dupa 1-2 ani
- costa bani
Poate or mai fi si altele.
Singurul care consider ca ar face o diferenta este ADA care nu este un substrat fertil este un sol fertil. Cam asa l-as incadra eu.
In bazin am si plante care nu se incadreaza la categoria stem cum ar fi blyxa japonica si eriocaulon cinereum. Blyxa in dreapta si in stanga si eriocaulonii in stanga. Din cate observ la aceste plante, se dezvolta perfect. Nu am ce le reprosa. Voi?
Eriocaulonii chiar au avut tije din care urma sa iasa pui insa in acceasi perioada am avut o infestatie de BBA, nu am avut rabdarea sa iasa puii si i-am scos cu totul. Dupa ce dau puii, am impresia ca planta mama moare.
Eu nu sunt fan echinodorus sau cryptocoryne dar din cate-mi aduc aminte, in urma cu 5-6 ani am avut un unul in acvariu, care a crescut foarte bine fara substrat fertil. De asemenea, am avut cryptocoryne in bazine (nu ale mele ce-i drept) care au mers la fel de bine.
Ma credeti bine, nu ma credeti iarasi bine.
Recent, adica ieri am pus in acvariu un pui de echinodorus ozelot recoltat dintr-un bazin cu discusi si echinodorusi. Sunt vreo 4 tipuri de echinodorusi in acel bazin si din ce vad eu, merg de minune cu piatra seaca. Fertilizarea se face cu aceeasi pps pro si tmp in coloana apei o data pe saptamana iar co2-ul merge si el acolo putin ca sa nu dea discusii peste cap. Ma oftic ca nu am putut sa fac poze deoarece era zi si s-ar fi vazut toate reflexiile. Pe langa asta, acvariul este un Juwel Trigon iar astea ies urat in poza datorita geamului curbat.
Voi astepta sa creasca echinodorusul, si dupa aceea va invit la mine, daca va face placere si dispuneti de timpul necesar, sa vedeti acvariul si modul in care plantele cresc.
Dupa aceea tragem concluzii daca are rost sa folosim substrat fertilizant sau nu.
Stefan, da, imi aduc aminte ca am discutat in trecut despre Proserpinaca dar nu mai stiu unde si care au fost concluziile trase.
Tot legat de proserpinaca, voi pune doua poze din doua bazine diferite.
Prima poza e din bazinul mare facuta acum 5 minute iar a doua poza e din bazinul cu leduri facuta in urma cu cateva saptamani.
Diferenta majora intre cele doua bazine este iluminarea si volumul. Cel mare are neoane Osram iar cel mic are leduri made in china.
Observi cat de zimtate sunt frunzele in acvariul mic?
Nici el nu are substrat fertil.
Ce vreau sa zic, este ca la modul de crestere al plantei contribuie multi factori nu neaparat substratul
Explicatia zic eu ca e simpla. Apa acvariului contine nutrienti (dozati de catre mine) care ajung si la radacinile plantelor. Cum? Cu ajutorul curentilor, melcilor, chiar si prin ajutorul nostru fara sa vrem, cand umblam la plante si rascolim pietrisul, etc.
Cel putin asta e viziunea mea.
Spor tuturor.